Oficerki

Carey kupiłaś nowe, czy chcesz założyć z powrotem te oryginalne? Mi też w jednym się „rozwiązały” i się tak zbieram do kupna tego, że nadal jeżdżę w takich rozciapcianych, ostrogami trochę przyklepuje.😅
Carey kupiłaś nowe, czy chcesz założyć z powrotem te oryginalne? Mi też w jednym się „rozwiązały” i się tak zbieram do kupna tego, że nadal jeżdżę w takich rozciapcianych, ostrogami trochę przyklepuje.😅
flygirl, właśnie chciałam założyć te oryginalne, ale nie ma szans, za krótkie są, nie ma jak nimi manewrować 🤣
Hej, przymierzam się do zakupu oficerek i moje pytanie brzmi jak o nie zadbać? Jakie są najlepsze preparaty? Nie chcę by skończyły jak moje poprzednie którym praktycznie wszędzie pokruszyła się skóra😅
Fusiaq, skóra oficerek wymaga najpier takiej pielęgnacji jak siodło/ogłowie- zakonserwowac się głęboko olejem (ale max raz!), a potem pielęgnaci, która jeje nie rozciągnie.
Ja na pierwszą konserwację polecam neatsfoot z cdm, a potem do regularnej pielegncji step 1 z cdm do czysczenia i balsam bruckerturner z CDM. ten balsam jest nietłusty - i on nie rozciąga skóry. Jego się własnie do butów, torebek, tapicerki skórzanej używa.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
06 stycznia 2025 17:13
Fusiaq, Zależy pewnie od producenta sporo. Jak skóra jest zabezpieczona od początku. Jak kupowałam Ariaty, to nie robiłam z nimi nic. Smaruję je raz na kilka miesięcy. Mam ponad 5 lat już i po wyczyszczeniu i nasmarowaniu wyglądają super.
Oficerki cavallo linus slim czy ariat? 🙂
Chestnutpower, - ariaty to miękkie kapciuszki, cavallo będą z tych sztywniejszych. Kwestia co wolisz 🙂

Moje pierwsze to były cavallo, przeżyły ponad dekadę, uwielbiałam je i jak zrzucę nadbagaż kg planuje sobie uszyć nowe w ramach nagrody. Patrzyłam m.in. na linus w tej wersji z brokatem na łukach.
keirashara, to będą moje pierwsze po wielu latach użytkowania sztybletów więc nie mam doświadczenia ALE chce coś lepszego co mi nie klapnie i będzie długo wyglądać dobrze! 🙂
Zależy który model ariatow 🙂 Devon i ravello chyba nie są takie kapciowate, palisade i Heritage nie są turbo sztywne ale też nie takie zupełnie miękkie.
Ja cavallo na pierwsze jednak ciut odradzę.
Ja swoich nie rozjechałam... zdazyłam gabaryty zmienić zanim dosżły do momentu bycia wygodnymi i funkcjnalnymi butami na konia.
Chestnutpower,
Mountain Horse Aurora
Mega wygodne, ciut grubsza skóra, moje po dwóch latach użytkowania na jednym koniu wyglądają bardzo dobrze, nie siadły za bardzo, na pewno nie wyglądają jak kapcie😎
kotbury, - ja tam miałam pierwsze cavallo i uwielbiałam je, ale fakt, skokowe 😉

Chestnutpower, - a masz jakiś sklep jeździecki większy? To podjedź i pomierz, pomacaj sobie 🙂 będzie Ci łatwiej zrozumieć czego szukasz.
Dodatkowo czytaj opinię o modelach, warto wziąć te 1-2cm wyższe, bo każde ciutke siadają. Ile to mocno zależy od modelu. Moje cavallo usiadły tak bym powiedziała z 1,5cm. Można rozjeżdżać w podpiętkach, dodadzą Ci te 0,5cm, jak oficerek klapnie to sobie wyciągniesz i voila, masz odpowiednio długie.
Chestnutpower, ja mam Ariaty i je kocham, kupiłam ostatnio 2 parę na promocji bo juz moje stare lekko się robią popękane i czekam aż umrą całkowicie. Ja mam Heritage
revoltowicze, wczoraj w jednej z oficerek wypadl mi suwak z zamka. mozna to jakos naprawic w domu? jakis tutorial na youtube? w bluzie kilka lat temu sobie naprawilam ale w oficerkach moze byc ciezko , oddac to gdzies do naprawy? jak tak to gdzie? z gory dziekuje😁
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
20 stycznia 2025 18:35
A .jak ktoś oficerki kavalkade? Miałam kiedyś analogiczne sztyblety i były absolutnie turbo mega wygodne i długo wytrzymały a wcale nie dbałam. Jestem mega ciekawa oficerek,bo wyglądają fajnie..
lacuna, - poprzednia dzierżawczyni mojego konia miała, całkiem uczciwe buty 🙂
No to mi właśnie dziś padły Lavale. 2,5 roku. Akurat w tym miesiącu to nie mam wolnych monet na takie zakupy...Eh...
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
20 stycznia 2025 18:47
epk, a jak je ogólnie oceniasz?
Pati2012, ja je strasznie lubię - są bardzo wygodne, skóra wytrzymuje dużo więcej niż by się mogło wydawać. Najsłabszy element dla mnie to zamki, a że są wszyte tak do samego dołu, że do wymiany potrzebne jest odklejenie obcasa to szczerze wątpię w możliwość wymiany... Ale teraz potrzebuję coś kupić na szybko i niezbyt drogiego i ...mam problem.
epk, - u mnie dwukrotnie były wymianiane bez odklejenia obcasa, tj raz w prawym, raz w lewym 😉 Raz szewc na hali tęcza, raz zabrałam ze sobą do Zielonej Góry i bez problemu w jeden dzień miałam nowy zamek (Express szewski Intermarche Szosa Kisielińska - chyba obsługują też wysyłkowo).
Albo może odklejali, ale nic nie widzę, ani nie było o tym mowy.

PS - podzielisz się namiarami na pastę? Bo jednak smar robi różnicę odceni nierówną 😅
keirashara, dzięki za namiar na halę tęcza - mój szewc magik jak kiedyś walnęły mi zamki w poprzednich odmówił ich naprawy

Pastę muszę sprawdzić - podeślę, bo teraz nie mam jak.
Dobra, pytanie do tych co mieli szansę porównać Busse Laval i te z PE:
https://www.premierequine.co.uk/products/maurizia-ladies-lace-front-tall-leather-riding-boot-black-wide
Jeśli Busse Laval mam 39 (na początku ciasne ale po paru dniach idealne) to z tych PE brać 6 (39) czy 6,5 (40)? Wkładkę niby zawsze mogę włożyć ale 6,5 ma też szerokość w łydce, która mi mało pasuje, więc wolałabym 6 - ale nie wiem jak PE podchodzi do rozmiarów obuwia.
epk, ja mam taki sam rozmiar PE Maurizia i Busse Laval - 39 (6) - w stopie podobne odczucia.
morale, dziękuję 🙂
Czym potraktować skórę w nowych oficerkach (cavallo) ? Kolor nietypowy więc myślicie, że takie bezbarwne mazidła do butów będą ok ? 🙂
macri, - ja wszystkie swoje, w tym obecne jasnobrązowe traktowałam tym samym co resztę sprzętu - mydełkiem/step 1 z cdm i smarem lub step 2 z cdm. Te jasnobrązowe mi lekko nierówno przyjęły smar i wyszły niby lekkie nierówności koloru, ale jak wchłonęły to w sumie w ogóle nie rzuca się w oczy.
Nie żałuję tego, że którymkolwiek z butów dałam się lekko napić oleju/smaru, szczególnie na początku. Cavallo tak traktowałam i ciurałam ponad dekadę 😉 dalej je mam, tylko jako awaryjne.
Kolorowe pasty do obuwia to dla mnie idealny przepis na płacz i zgrzytanie zębów przy praniu czapraków 😅 więc staram się unikać.
Hej Wam 😊 Czy ktoś tutaj może miał doczynienie z oficerkami Imperial Riding Olania?
10 lutego 2025 09:08
Dziewczyny czy istnieją w ogóle oficerki w rozmiarze 40 o wysokości 49-50cm i obwodzie 40 do tysiaka? Załamie się zaraz,jedyne co znalazłam to jakaś "wegańska skóra" czyli plastikowe zapewne.....pojeździłam w za niskich ale jak się rozeszły i opadły to już wylądowały mi na grubej części łydki i hacza o tybinke siodła więc jakiś bezsens a nie jazda się zrobiła. W dodatku rozwalił mi się w nich zamek 😅🙈 wiec szukam pilnie coś co ma szansę pasować i mnie nie zrujnuje aż tak😐
lacuna kavalkade maximus czasem takich nie robią?
10 lutego 2025 09:40
charlieeee, wysokość 47 max i to już jakbym wybrała za duży rozmiar buta... Przy moim rozmiarze wysokość 45. Te które mam teraz mają wysokość 46 i są bardzo bardzo za niskie...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się