Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
08 lutego 2025 22:11
Bajahorses, to w ogóle będzie petarda w takim układzie kolorystycznym 😎
Bajahorses, tylko granat.
Ja bym chciała polo daszek, ale Kep w daszku wyglądam super źle, czemu nie wiem, jak strażak w hełmie. A w innych kaskach właśnie ok wyglądam z daszkiem polo🤷
Ehhh, wycieczka do przymierzenia granatu mnie czeka 😂 mój mąż tego nie lubi 😂
19 lutego 2025 19:01
które kamizelki "wybuchowe" (jeśli w ogóle jakieś) odpalają się bez dźwięku?

Widziałam jakieś wideo i byłam zaskoczona jakie to głośne, ale może to była kwestia danej firmy?
donkeyboy, żadne.
Ale konie się nie boją tego dźwięku co ciekawe.
19 lutego 2025 21:49
Perlica, hmmmmm przejrzałam sobie wideo odpalania helite, point two i jeszcze jakiejś, faktycznie każda daje po uszach xD

To ciekawe co mówisz, widziałaś jakieś odpalane na żywo/masz własną? Jestem ciekawa bo hehm niektóre konie są wrażliwe na dźwięki, może akurat jak się zlatuje nie ma znaczenia 🤣 ale jak się człowiek nie odepnie zsiadając to może być zaskoczenie
Też nie widzialam, żeby któryś koń się wystraszył tego dźwięku, a już mi się zdarzyło sporo widzieć na zawodach. Sama spadłam tylko raz z kamizelką, w dodatku z doświadczonego konia, który nie reaguje na takie dźwięki, więc mogę mówić na razie tylko z obserwacji.
donkeyboy, widziałam nie raz, przy spadaniu jak i przy zsiadaniu ( w namiocie na zawodach, więc na małej przestrzeni). Ja byłam poza boksem ( namiotem) i słyszę huk, myślę sobie co to, a to koleżanka z emocji po parkurze się nie odpięła. Konie tylko spojrzały na zasadzie: jaka głupia straciła 30Euro na nabój 🤣
Potwierdzam, konie się nie boją. Jak ja wybucham to nigdy żaden inny koń się nie wystraszył 🙂
19 lutego 2025 22:52
A polecacie jakieś konkretne firmy tych kamizelek?
donkeyboy, spytam, którą ma koleżanka.
Ja mam zwykłą cieniutką.
Freejump zdecydowanie. Leciutka, wygodna, ja ją kocham. Najlepszy zakup mojego życia.😁
20 lutego 2025 20:34
Dzięki, a zakładacie tylko te wybuchową? Zakładając że nie jedziecie na kros czy coś w tym stylu, tu bym i tak założyła poprawną. Ale zastanawiałam się czy sama wybuchowa się dobrze sprawuje, nie przepadam za zwykłymi kamizelkami poza paroma wyjątkami
donkeyboy, a jaka to poprawna ?
Ale , że chciałaś zakładać pod spód klasyczną jeszcze ?
I co.masz na myśli, że dobrze się sprawuje?
No otwiera się jak się zleci. Nie znam dużo spadających osób w sumie.
Jak mi się koń złożył to kamizelka by mi nie pomogła, bo stopa mi została pod koniem, ale i tak nie miałam na sobie.
21 lutego 2025 08:10
Perlica, poprawną w sensie niewygodna level 3 xD ale ja już nie mam ma czym i gdzie jechać na kros więc małe szanse.

Tak, zastanawiam się czy sama wybuchowa byłaby ok - nie lubię kamizelek ogółem, te co miałam na sobie w dużej większości były mocno wkurzające do noszenia. Głównie przez to że są jak zbroja. Wiem że dużo rzeczy nie wyratuje ale może chociaż zminimalizuje 🤣
donkeyboy, znaczy tą co ja mam jest jak druga skóra akurat.
Nikt , poza wkkw.i crossem nie zaklada pod wybuchową normalnej.
donkeyboy, to jest trochę kompromis między ochrona a nie krepowaniem ruchów na młodym koniu, bo tam trzeba jednak dużo robić za konia i w związku z tym trochę się powyginać. Na moją level 3 już nic bym nie ubrała bo bym się w siedzisku siodła nie zmieściła. I tak mam problem z galopowaniem w niej w pelnym siadzie bo jest długa a ujezdzeniowe siodło jest głębokie i ma wysokie leki. Kamizelka unosi mi się na ramionach bo dół leży na siodle. One jednak nie są zaprojektowane do jazdy w ujezdzeniowce tylko w płaskich crossowych/skokowych siodłach.
donkeyboy sama wybuchowa na jazdę w domu i skoki zupełnie wystarczy. Mój Freejump jest tak lekki i wygodny, że ja jej nawet nie czuję. Jedyne o czym muszę myśleć, to jak się ubrać, żeby ją mieć na wierzchu. I jako człowiek, któremu wiecznie za gorąco bałam się, że w pluszowych temperaturach to się ugotuje z ekstra warstwą a tu nic, jest naprawdę przewiewna. Spadłam z nią tylko raz, więc nie mam dużych doświadczeń w tym temacie, ale byłam też miło zaskoczona, nie poczułam nic, a zostałam rzucona z impetem o ścianę z bliskiej do niej odległości. 😉 Jedyne co, to miałam małego siniaka na biodrze od eksplozji. Ja jestem zachwycona, nie wsiadam już na nic bez niej, bo mi dziwnie, naprawdę najlepszy zakup życia.😅
21 lutego 2025 12:50
karolina_, no zgadzam się totalnie. Wiem że kamizelka będzie potrzebna 🤣 a ja strasznie nie chce zbroi bo krępuje ruchy, nigdy ich nie lubiłam i również uważam że w dużej mierze do ujeżdżenia się nie nadają

flygirl, o to wiesz co, tym łupnieciem o ścianę to mnie przekonałaś 🤣 nie znam jeszcze repertuaru konia, ale walniecie o ścianę z półobrotu to właśnie chyba najgorsze z tego czego mogłabym się spodziewać. Szkoda że nie ma jeszcze takich poduszek na ręce, to już w ogóle byłoby super
donkeyboy, po 3-4 mcach w zajazdce to już raczej jakieś niespodzianki czy wyjazdy mogą spowodować że będzie potrzebna kamizelka. No chyba że masz jak ja tendencje do walenia na glebę z własnej winy ale na to nie ma lekarstwa :P
21 lutego 2025 17:38
karolina_, masz na myśli niespodzianki typu drabina która stoi w tym samym miejscu od miesięcy? 🤣

Co do kamizelki - jak mocno nie uwiera i nie przeszkadza w jeździe to w sumie zakładać nawet bez okazji. Myślę że fajnie byłoby miękko wylądować, zwłaszcza jak głupia sytuacja pojawi się nieplanowo 😅
Zabiłyście mi teraz ćwieka tym Freejumpem. Planowałam kupić Motion3 Racesafe, ale nie jest dostępny w PL, więc muszę ściągać od producenta. Cenowo w sumie wyjdzie już niedaleko do Freejumpa. Ja mam stare kości, a mam młodego pajaca, więc chcę po prostu zainwestować. Zastanawiam się, że ten Freejump jest stosunkowo krótki, a ja chętnie ląduję tak, że obrywa staw krzyżowo-biodrowy. Z drugiej strony te tradycyjne kamizelki są dość sztywne w tym miejscu i owszem chronią, ale samo uderzenie może i tak dać popalić. Jakie są Wasze doświadczenia?
Agu Freejump ma rozmiary z literą T, na dłuższy tułów. Moja szefowa ma właśnie ST, przymierzałam jej i dla mnie była za długa, więc wiedziałam, że potrzebuje zwykłe S.
22 lutego 2025 14:40
Agu, właśnie ja się zastanawiam co najlepiej wybrać i te kamizelki różnią się tym trochę gdzie się "pompuje". Helite ma dwa modele, jeden z takim "zadupnikiem", a drugi podobny do Freejumpa (zip in). Equiline też ma kamizelkę która ma w ogóle całe plecy napompowane + więcej poduszki na właśnie części krzyżowo biodrowej. Najbardziej mi się Equiline podoba wizualnie ale nie przejrzałam jeszcze wszystkich, specyfikacji ani recenzji też - a to może mieć duże znaczenie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się