Derki

Cześć, przeszukiwałam wątek, ale niestety dalej nie znalazłam konkretnej odpowiedzi i dalej nie do końca jestem pewna, jak do tego podejść.

Od listopada mam 14-letnią klacz w szlachetnym typie. Przyjechała obrośnięta futrem, dość długim i gęstym. Nie derkowałam jej do momentu, w którym nie zauważyłam, że w niektórych sytuacjach mimo tego futra jest jej zimno - drży na ciele i w ogóle jest „chłodna” w dotyku.

Zmieniłam więc system i obecnie wychodzi w zwykłej plandece 0g kiedy temperatura odczuwalna z powodu wiatru/deszczu to ok. -5 stopni, a w przypadku -10 stopni to już derka 100g lub polar z plandeką, kiedy awaryjnie nie było setki pod ręką. Mieszka w boksie angielskim (na zimny sezon „zamknięty” plexi w miejscu krat, dwie ściany są ceglane, a przód i bok sąsiadujący z drugim boksem drewniane + kraty), więc przy temperaturach odczuwalnych -5 i poniżej również zakładałam jej polar na noc, bo właśnie w boksie o to trzęsienie się było najłatwiej.

Od kiedy tak wychodzi nie zauważyłam, żeby było jej zimno czy to w boksie czy na padoku, a do tego ani razu się nie przegrzała - nie była gorąca w dotyku, a wręcz taka… letnia? 😅 A już absolutnie nie spociła się.

I wszystko ok, ten sezon już ogarniamy. Ale na przyszły chciałabym, żeby nie obrosła tak bardzo - z wygody jeśli chodzi o higienę, a także by nie martwić się, że jednak za dwie godziny po wyjściu na padok zrobi się odrobinę cieplej i już będzie jej w serce za gorąco. Planuję się zaopatrzyć w derki zapasowe i trochę grubsze, ale tutaj przychodzę z pytaniem - jak powinnam w przyszłym roku derkować, by nie obrosła, wychodząc na padok i mieszkając w boksie angielskim? Którą derkę zakładać od jakiej odczuwalnej temperatury/przy jakich pozostałych warunkach pogodowych? Zaopatrzyć się w derkę stajenną? Jeśli tak, to jaką?

Przepraszam za rozpisanie się w pierwszym poście na forum, ale męczy mnie ta sprawa derek i męczy, i ani trochę nie mam pewności mimo przekopanych wątków i artykułów gdzieś na internecie.
Czesc, czy ktos posiada moze najnowsza derke stajenna od Winderen z termo regulacja 100-350g? Zastanawiam sie czy ona naprawde moze zastapic wiekszosc derek i czy warto bo cena jest dosc spora?
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
04 lutego 2025 20:36
Jus_tyna, są tańsze nie kosmiczne derki od bucasa które są sprawdzone. Parę stron temu było w sumie na temat tej derki o której mówisz i uzytkownicy tej bucasowskiej się wypowiadali.

Ja mam doświadczenie z tą srebrna bucasa i faktycznie da się cały rok przejechać na jednej derce i jednej podpince (zakładając że zima jest w miarę łagodna)
No tylko Bucas to są derki padokowe, więc ona mają sens jako derki na cały sezon (z czymś na wymianę do prania oczywiście). W Winderenie to jest cena za derkę stajenną. Więc nie powiedziałabym, że to to samo.
04 lutego 2025 21:37
Sivrite, w tym srebrnym bucasie koń stał i w stajni i na zewnątrz. Oczywiście jak derka była solidnie zmoczona to nie, ale nadaje się również jako stajenna i producent też ją tak sprzedaje.

A i tak faktycznie zapomniałam że oni w tych testach winderenie to na karuzele konia puszczali czy coś takiego 🤣 i to było "wychodne" jeśli dobrze kojarzę
Donkeyboy, no w padokowej w stajni postoi, w stajennej na dworze nie na l bardzo. 😆 Mój stoi 24 na dobę w padokowej derce, tak jak wszystkie inne derkowane konie w mojej (ze 12 koni) i mojej poprzedniej (z 7 koni) stajni.
Więc dla mnie każda padokowa nadaje się jako stajenna. 😆 Ale żadna stajenna nie nadaje się u mnie na 24h, bo jednak mój koń widzi niebo codziennie... Ewentualnie ma stajenne pod plandeki zakładane, ale to takie stanowczo tańsze.
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
08 lutego 2025 09:53
Czy ktoś może ma doświadczenie z derkami Premier Equine na dłuższą metę? Faktycznie takie wytrzymałe,że mają szansę pożyć trochę? Czy dziura na klacie między derka a kapturem jest duża czy raczej zasłonięta klata? I czy wszystkie podpinki pasują do wszystkich modeli?
lacuna, ja mam teraz odkupionego od koleżanki kilkuletniego titana. Zawsze było dbane o tą derkę, była regularnie prana. Ja ją dodatkowo zaimpregnowałam w grudniu. Nic się z nią nie dzieje, nie przemaka. Przy następnym praniu muszę zszyć podszewkę bo puściła w jednym miejscu.
Dziura między kapturem a derką nie jest wielka ale jest, widać ją.
08 lutego 2025 10:01
lacuna, chodzi ci o padokowki? Miałam w pracy titany, to są chyba 1680D i były nie do zdarcia. Ale to były te starsze modele. Nie wiem jak bustery i te jeszcze tańsze które mają chyba tylko 600D. Linery są w dwóch krojach i trzeba uważać który się kupuje. Widać od razu który jest który.

W każdym razie mojemu koniowi nie trzeba było jeszcze derki w tym roku, nawet 50tki, ale dostanie zestaw titana z podpinka mi na następny sezon + bustera stajennego. Oczekuje że zestaw przetrwa lata. Mam zaufanie do tej marki jeśli chodzi o padokowki.
lacuna, użytkuję titana już chyba 3 lata może 4 i po wypraniu jest jak nowy. Nie przemaka. Jedyna wadą derek PE jest chyba ich ciężar. Mój titan 40g waży 2 x więcej niż Bucas Atlantic 200 g.
08 lutego 2025 11:05
Dzięki za odpowiedzi,a te linery w różnych krojach nie będą pasować mowisz dobkeyboy? Bardzo fajne się wydają te z poducha na kłębie tylko właśnie pytanie czy da się je dopiąć do derek.. tak,chodzi mi o padokowe derki z kapturem i chciałabym dobrać podpinki. Przemawia do mnie to rozwiązanie i rozważam między PE,tymi nowymi Horze Quebec (tylko, że na stronie wciąż nie ma kapturów i rozmiarowki podpinek i to trochę zniechęca) a Horseware.
08 lutego 2025 11:32
lacuna, nie miałam w rękach lucanty więc nie wiem czy pasuje do tego zwykłego kroju. Parę stron temu marudziłam na rozmiar normalnego linera i wrzucałam zdjęcia - one zachodzą dość wysoko na kłąb.

Z tego co kojarzę linery horseware i zwykle PE można stosować wymiennie - mam też lekka padokowke horseware z zaczepami właśnie zamierzając podpinanie linerami PE. Ale nie próbowałam jeszcze.

Horseware też są spoko tylko te najbardziej sensowne są drogie - tutaj do titana chyba jedynie porownuje się model bravo supreme który też ma nylon 1600D. Inne bravo maja 1200D ale też mają dobre opinie. Ceny linerow jak i derek są w miarę (poza Supreme) porównywalne.

Ja sympatyzuje bardziej z PE dlatego że chce przepinać warstwy wierzchnie, w Horseware nie pasuje mi się żadna derka stajenna kompatybilna z linerami. W dużym skrócie szukałam derki stajennej z odpinanym kapturem, chyba jakieś były ale z tandetnym poliestrem 200D - PE oferuje 1000D w takim układzie, za podobne pieniądze.
lacuna, jak sama plandeka z PE Plus podpinka to spoko, bo dla mnie ich grubsze derki, są po prostu mega ciężkie. Nie wiem czy dla konia to komfortowe tyle kg mieć na grzbiecie 24h na dobę.

Ja mam od nich jedna plandekę właśnie z poduszkami, super się układa, używam jej głównie na deszcz i jakieś losowe ciepłe dni po goleniu.
09 lutego 2025 09:18
Dzięki dziewczyny,to muszę się jeszcze zastanowić jak mówicie że takie ciężkie te derki.. moje konie ogolone i wolnowybiegowe więc będą w nich chodzić niemal cały czas. Nie są niszczycielami,obecne derki mają już ładnych kilka lat i tylko karabińczyki muszę wymieniać bo rudy patałach urywa na klacie
lacuna, - ja z powodu dużej wagi zrezygnowałam. Mam konia, który jest dość delikatny i nie niszczy derek - więc kupuję po taniości, nie muszą być pancerne. Super sprawdzają mi się hkm winter time, które jak dotąd nie przemokły, znoszą turlanie w błotku i bieganko.
Nawet te tańsze mam latami, także nie do końca widzę w czym te drogie i ciężkie byłyby lepsze w jego wypadku.
lacuna, potwierdzam. Moja 200 Titan waży tonę. Jedną już sprzedałam, została mi taka ściurana, sześcioletnia, która nadal jak najbardziej daje radę, ale nie chcę ich więcej. Nie podoba mi się, że tak ciężka derka wbija się w kark 24 godziny na dobę. Zauważyłam, że im mniej jej używam, tym mniej ma wytartą grzywę na kłębie. I jasne, to tylko grzywa, ale tak samo jest z odrastaniem białych włosów pod kantarem ogłowiem czy pod siodłem - oznaczają, że zostały zniszczone komórki i funkcje skóry w tym miejscu. Są już na rynku podobnie mocne derki, parę lat temu było ich o wiele mniej. Więc jak mam wybór, to wezmę lżejszą. Te Titany są naprawdę cholernie ciężkie.
09 lutego 2025 18:53
Kurcze no to chyba dam se siana z nimi. Ogólnie jak pisałam moje jakieś strasznie niszczycielskie nie są poza tam czasem urwanym karabinkiem czy jakaś awaria związana z nowym kumplem w stadzie ale z tym się liczę i zawsze mogą i te drogie "pancerne" rozerwać. Tak na codzien mamy po kilka lat te same derki i nic się nie dzieje. Najważniejszy dla mnie jest krój aby nigdzie się nie wbijała i nie ograniczała ani nie obcierala. Tylko właśnie teraz mamy multum derek na zmianę bo ta pogoda w ostatnich latach to jest dramat i nie dość że na zmianę gramatury to na zmianę aby koń nie kisił się w łoju i syfie. Także bardzo kusząca opcja derki wierzchniej z podpinkami na zmianę i szukam czegoś co będzie wygodne dla konia,nieprzemakalne,z kapturem dobrze zakrywającym szyję i klatę i z dostępnymi podpinkami. Okazuje się to nie takie proste 😅
Sivrite, lacuna, ja kupiłam pierwszego titana bo w stadzie 8 walachow nie przeżywały żadne derki bez względu na cenę i materiał. Szczególnie że mój koń z drugim kolega głównie zajmowali się darciem derek nawzajem. To były pierwsze derki, które na obu tych koniach przetrwały i z koleżanką odetchnęłyśmy.
Obecnie mam mniejsze stado ale równie rozrywkowe. Dziś odpięły kaptur od PE. Nie porwały - mocowania całe ale odpięły. Nie wiem jak ale przynajmniej jutro mogę znowu ten kaptur podpiąć. W Bucasie już mi urwały jedno zapięcie. Także no, będzie chodził na razie w tym titanie. Swoją szosą na klebie to mu się ten tittan mniej opina niż bucas - Titan zachodzi dalej ma mniejszy otwór na szyję i wg mnie mniej naciska na kłąb, ale to wiadomo od budowy konia zależy.
lacuna, - ale system linerów masz nie tylko w PE. Ma je też horseware, waldhausen, felix bulher i jak poszukasz to pewnie jeszcze jakaś firma 🙂 Część z nich będzie pewnie lżejsza niż te Titany.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
09 lutego 2025 19:14
A ja szukam 50g z przedłużaną szyją
Czy coś za mniej niż 500 się znajdzie?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
09 lutego 2025 19:17
keirashara, Horze też ma z podpinkami derki. Weatherbeeta też. Sporo tego się narobiło.
lacuna, Ja tak konie derkuję drugi sezon już i bardzo taki system polecam. Tyle, że ja nie mam ani jednej derki z dedykowaną podpinką. Używam albo derek stajennych albo randomowych podpinek, patrzę tylko żeby miały albo pasy po brzuch, albo pod nogi, albo kółka z tyłu pozwalające spiąć derkę spodnią z wierzchnią. Nic mi się nie nie rozjeżdża, nie przesuwa itp. a konie mam wolnowybybiegowe więc 24h tak chodzą ubrane, biegają, bawią się, tarzają, śpią 🤷
lacuna, PE kupiłam dobre kilka lat temu, bo trafił mi się koń niszczyciel. Były to jedyne derki, które tego konia przetrwały, dzięki nim przestał zjadać derki. Ja uważam,że to świetny produkt, fakt,źe są ciężkie, ale no bez przesady, bo 59 kg nie ważą. Jestem ich wielką fanką i ubolewam,że od dawna nie robią już BF czy promek. Mam 2xtitana i lucantę oraz podpinkę.
A ja na zmianę z titanem kupiłam Horsenjoy Thermo z podpinkami 100g i 200g. Da się na luzie przypiąć kaptur od PE, jest leciutka, fajnie się układa i na razie ani razu nie przemokła. W zestawie jest kaptur bez wypełnienia, podpinkę też się przypina na rzep. Rzepy są takie wściekłe, że nieźle się namordowałam żeby to odpiąć. Generalnie polecam
09 lutego 2025 21:06
keirashara, lacuna, - ale system linerów masz nie tylko w PE. Ma je też horseware, waldhausen, felix bulher i jak poszukasz to pewnie jeszcze jakaś firma 🙂 Część z nich będzie pewnie lżejsza niż te Titany.
keirashara, tak ,tak wiem że różne firmy oferują i właśnie się rozglądam o szukam opinii co najlepsze. Quebec fajne się wydają z horze ale nie ma dostępnych kapturów i rozmiarowki podpinek no i nie wiem jak to leży na koniu o czy kaptury są dość obszerne,bo na moim mamucie większość leży mu do połowy szyji. Waldhauseny leżą im na kłębach niestety wiec u nas przez krój odpadają. Nad Horseware się zastanawiam właśnie pomiędzy PE a ta quebec a z felixami trochę kłopot z dostępnością tak żeby dostać derkę,podpinki które potrzebuje i kaptury...
lacuna, dla mnie horze to jakaś porażka, łopatky wycierały zawsze, ciągle pękały karabińczyki, zapięcia. To wg mojej praktyki jakbyś pytała czy lepszy nie wiem polonez vs najnowsze audi.
PE są ekstra, a jeśli przeszkadza ci ciężar to masz horseware z systemem podpinek także. Są równie rewelacyjne ( te z droższych kolekcji), a leciutkie.
lacuna, ja Felixów nie polecam, zwłaszcza na szerokoklatowce. Moja chodzi normalnie w 145 a w felixa mi się nie dopięła (z podwyższaną szyją).
10 lutego 2025 08:08
xxagaxx, mam ten problem właśnie z rudym,że sporo derek albo mu zjeżdża na kłąb i się tam wbija a te z przedłużonym kłębem się nie dopinają w klacie albo dopinają tak na styk że pierwsze schylanie się i karabinczyki pękają. Zależy mi jednak na pełnych kapturach które zakrywają całą (duża :p) szyję,bo gole konie.
xxagaxx, zależy od modelu. Mój klamot 750 kg mieści się w Perfect Fity z podwyższaną szyją, za to Paddock Reflective rozjeżdża mu się na klacie - brak rozcięć na łopatkach powoduje, że za mało jest tego materiału z przodu. Te zapinane z boku też na niego pasują, a naprawdę jest potężnym czołgiem z szeroką klatą.
espana, o widzisz, ja nie wiem nawet co miałam, bo dorwałam uzywkę u emiliady, i szybko sprzedałam.
lacuna, ja Felixów nie polecam, zwłaszcza na szerokoklatowce. Moja chodzi normalnie w 145 a w felixa mi się nie dopięła (z podwyższaną szyją).
xxagaxx, a próbowałaś z przedłużką? Ja właśnie dokupiłam i teraz jest już ok. HN generalnie to trudne do dopasowania derki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się