Siodło skokowe

Ja mierzyłam starą metedith- ta pierwsza, już teraz nastoletnia wersja🙂
Dziewczyny czy ktoś poratuje gotową umową na wysyłanie siodła do testów? 😅
Sankaritarina tu masz porównanie tych siodeł
20231003_203012.jpg 20231003_203012.jpg
D+A, zależy jaką masz kość udową, ale raczej 3C.
adriena, A-ha! Dzięki. Faktycznie one nawet "wielkościowo" się dość mocno różnią.

Swoją drogą, zna się tu ktoś na Stubbenach?
Dziewczyny pomocy, bo mam siodło które chce sprzedać, ale miało zmieniany łęk i za cholerę nie pamiętam na jaki rozmiar.. co to będzie za rozmiar? Czy ja to w ogóle dobrze mierzę? 🤣 siodło to equipe
IMG_5577.jpeg IMG_5577.jpeg
J0anna, powinno być wybite na tybince jeśli zmieniane w serwisie. W ogóle w equipe da się zmienić rozstaw łęku? 🤔
Zuzu., tak tak było kupione od Sebastiana z xhorsa właśnie z gwarancją zmiany leku w cenie. Wybite wszystko mam, tylko mam rozkmine życia teraz czy to co jest wybite to coś co było pierwsze, czy coś tam “dobili” po zmianie..
J0anna, pokaż tybinkę
Zuzu.,
IMG_5570.jpeg IMG_5570.jpeg
Może być że m+2 właśnie, zadzwonić do x-horse i zapytać, ale raczej dobilo to +2 właśnie.
J0anna, Każda zmiana łęku powinna być wbita, ja w Prestige mam jedno pod drugim.
Może być że m+2 właśnie, zadzwonić do x-horse i zapytać, ale raczej dobilo to +2 właśnie.
faith,
Nie prawda. M oznacza panel a +2 oryginalny łęk. Wystarczy zadzwonić to powiedzą jaki jest teraz. W Polskim serwisie nie przebija się rozmiaru na tybince.
Zuzu - bez problemu praktycznie w każdej linii.
foka, o to dobrze wiedzieć.

faith, Ja mam M +1 +1 i to jest łęk +1 i +1 wypełnienie
Testowałam dziś Equipe EQS i coś mi nie do końca podpasowało. Miałam wrażenie, że jest mi jakoś za szeroko między udami (to może być kwestia zbyt szerokiego twistu?) i miałam uczucie jakbym bardziej siedziała na siodle niż w siodle.

Może ktoś z Was ma pomysł jaki model z Equipe, Prestige lub CWD próbować brać na testy a jakiego na pewno unikać, bo będzie podobne odczucie? Nie mam jak przymierzyć, więc szukam trochę na ślepo.
D+A, ciekaw co piszesz, bo miałam EqS i dobrze go wspominam. Jeśli na nim miałaś uczucie takie to raczej CWD nie będzie pasować.
Wąski twist dość ma bruno akurat i niektóre modele prestige: michel robert , ale nie cps, tylko zwykły.
D+A, ja mam eqs i jeździ mi się dobrze. Ale przesiadłam się z Daw Maga i testowałam tylko inne equipy, więc nie mam porównania do innych marek.
D+A, miałam bardzo podobne wrażenie siedząc w equipe. Do tego przeszkadza mi wycięcie przedniego łęku. Teraz miałam na testy cwd se01 i wrażenie było dość podobne.
Prestige Michael Robert, to właśnie uczucie siedzenia siodło na siodło, zobacz Paris i versailies
Naciau, są dwie wersje MR , o której piszesz ?
Naciau siedziałam w nowym MR i nie miałam takiego wrażenia, btw stare też było świetne a nawet lepsze.
Ja mam starą meredith i nie mam takiego odczucia.

W starym Michael Robert też siedziało mi się dobrze.

Jutro jeszcze raz wsiądę w equipe. Chcę też przetestować cwd miss, bo podobno jest tak świetne, że nie mogę nie skorzystać ;p
Perlica, o rocznej tyle wiem, napewno na x była
Naciau, to w sumie dziwne, ale każdy może odczuwać inaczej. MR ma najwęższy twist ze wszystkich prestige ( stary na pewno).

D+A, Cwd miss to jedno z moich ulubionych siodeł, ale mój koń mówi mu nie .0246974398934E+34;
Rozkoduje mi ktoś co oznaczają numery ? Prestige wiadomo, 17 i 33 lek, 21 rok produkcji. A czy coś jeszcze się da odczytać ? Czy to na krótko nożne czy długie 😄
IMG_4088.png IMG_4088.png
Naciau, napisz do X-Hors'a.
Powiedzą ci co to za siodło.
kotbury, dziękuję 🌹
Powiedzcie mi proszę, siodło skokowe jednotybinkowe, na długich przystułach - czemu tak mało się ich widuje, choćby patrząc na zawody wyższej rangi? Czy to wnosi jakieś minusy względem klasycznego rozwiązania? Samo rozwiązanie wydaje się wygodniejsze i bardziej praktyczne, widzę też, że są takie modele u różnych producentów
lhp, wygodniejsze dla kogo? Dla mnie jako skoczka na pewno nie. Cenię sobie możliwość podciągania/luzowania popręgu pod tybinką, nie cierpię dociągać popręgu z konia w siodle ujeżdżeniowym, wręcz czasami jest to niemożliwe. Jednotybinkowe dobre dla wkkwistów, raczej w skokach się nie przyjęły.
lhp, zawsze możesz po prostu wymienić przystuły.
ja też uważam, żę pod tybinką w jednotybinkowym potrafi uiwerać sprzączka od popręgu zapinana wysoko.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się