Nie rozumiem, oba te pasy na zdjęciach mają paski do popręgów, jedyna różnica jest taka, że ten na drugim ma jeszcze paski do siodła. Oba się zakłada w tym samym miejscu.
flygirl, ten na koniu ma te paski do popręgu "wystające", więc jest cofnięty przy zapięciu (załączam jako podgląd pas Zandony). Ja mam taki rzep kończący i zaczynający się na szerokość pasa i zapinam jak na zdjęciu podglądowym (tylko tu olać, że rzep nie jest zapięty o popręg...).
pas-chroniący-przed-otarciami-horze-czarny.jpg
Pas-ZANDONA-SUPERIOR-chroniacy-przed-otarciami-S.jpg
Aaa no teraz to ma sens.😁 Takiego jak ten drugi jeszcze mi się nie trafiło widzieć w ogóle na żywo u nikogo, raczej wszyscy mają ten pierwszy.
Melanie, a ja nadal jestem ciemna i nie kumam.
Wstawiasz dwa zdjęcia i piszesz, że ten na koniu, a oba są na koniu przecież?
Perlica, Melanie odnosiła sie prawdopodobnie do posta ze zdjeciami z poprzedniej strony.
Perlica, ten na koniu z poprzedniego posta.
martrix,, dokładnie, dzięki, za duży skrót myślowy zrobiłam.
W każdym razie mi wypada ten mój pas na kłębie delikatnie przy tym akurat koniu - wieczorem będę w stajni to zrobię zdjęcia.
Teraz rozumiem.
A ten pasek ze sprzączką na górze, to jest ten co idzie przy kłebie?
A jego się przekłada przez siodło? pod tybinką? czy pod czaprak?
A pas Zandony nie ma tego paska górnego wcale?
Post został usunięty przez autora
Tak, dokładnie to ten co idzie przy kłębie.
Idzie pod przednim łękiem i pod czaprakiem, jak na poniższym zdjęciu.
Mój np. nie ma tego przy kłębie - jak dla mnie jest on zbędny, rzepy dobrze trzymają.
pas-chroniący-przed-otarciami-horze-czarny.jpg
Melanie, teraz rozumiem.
Dobra to ja nie chcę mieć tego przy kłębie, bo mi się to nie podoba jakoś.
Ogolę sobie konia na razie i zostawię kwadrat i zobaczymy co z tego wyjdzie, bo w końcu nie ogoliłam wcale całą zimę 😁a teraz to już zaczęła maksymalnie gubić🙃
Perlica, też się martwiłam o te pasku do siodła że mi wyjdą akurat w miejscu nacisku siodła ale wypadają pod kanałem i nie przeszkadzają. Cykne foto dziś
Perlica, dobra, mam foty, u nas to tak wygląda z siodłem i bez siodła.
1000009604.jpg
1000009603.jpg
Ja mam Zandonę i wygląda podobnie
IMG_7663.jpeg
IMG_7666.jpeg
Dzieki dziewczyny.
Melanie, A Ty masz horze czy jaki?
Perlica, ja mam z Busse o taki: [[a]]www.pegazshop.pl/pas-chroni%C4%85cy-przed-otarciami-busse-czarny-cob-full-35x190-220cm-2557.html[[a]]
kotbury, jesteśmy po wizycie weta, RTG dla świętego spokoju zrobione i na szczęście czyste, teraz czekamy na wizytę Pana Sebastiana z xhorse, jeśli siodło okaże się ok to wet zasugerowała jeszcze żeby sprawdzić go pod kątem wrzodów, ponoć spotkała już kilka młodych koni, które miały takie niespecyficzne objawy jak ból pleców właśnie przy wrzodach.
mam pytanie co do tych pasów. Ostatnio pożyczyłam na próbę i raz, że ledwo dopięłam to nie miałam żadnej reakcji na łydkę. Czułam się jakbym się do rekreacji przeniosła 😅. Też tak macie lub jest to normalna rzecz na początku i koń się przyzwyczaja?
Albo czy da się jakoś inaczej zapobiec tym obtarciom od łydki... Koń niegolony, ale wrażliwy, problem tylko zimą, więc ewidentnie jest to kwestia butów 🙄
julka177, - zmienić buty? 😅 Może psikać jakimś shinem na poślizg?
julka177, ja się musiałam przyzwyczaić, ale za drugim razem już bez różnicy z przykładaniem łydki.