Ogłowia

Zuzu., też mialam kiedyś horze, 12 letnie sprzedałam dalej i wyglada dalej super.
Pytanie czy obecnie jest taka jakość, pewnie nie.

To całkiem spoko:
https://www.gnl.pl/kon/artykuly-skorzane/oglowia-akcesoria-do-oglowi/z-nachrapnikiem-kombinowanym/oglowie-hkm-jana.html
Bo nie dopisałam: musi być brąz, bo za rok będzie jako zajażdżkowe używane, więc jakoś musi wyglądać.

Miałam jakiś czas temu to ogłowie HKM Jana i jakość taka se. Szlufka do skosnika szybko mi się urwała, gdy koń po jeździe zaczął wycierać się o nogi 😅
Perlica ja mam teraz naprawde gruby nachrapnik na mojego wielkiego, cyknę mu fotę to zobaczysz jak to wygląda. Ja na niego kupuję ogłowia gdzie musi być dużo skóry bo mi się podoba konkretne ogłowie na konkretnym łbie. Tyle że on nie długiej głowy, ale szerokie czoło i takie solidne ganasze, część nosowa nie jest za długa. Jego matka ma dłuższy ten odcinek i kombinowałam z różnymi nachrapnikami żeby to fajnie wyglądało, cieńkie wydłużały jej głowę. Z takich znanych ogłowii to nie pasował jej Kentaur Ivy bo jej wydłużał łeb. Na moje czołgi preferuje mocne ogłowia.
adriena, moja sama jest wielka, głowa nie jest ordynarna, i co ciekawe naczółek full prosty na nią nie pasuje, tylko naczółki V leźą ładnie, bo normalne fulle odstają.
Ale właśnie tak mnie nurtują grube nachrapniki.
Bo na hooks są fotki klientów i normalnie sa okropne, a ogłowie na koniu modelu zachęca do zakupu.

Milla, to sobie odpuszczę, dziękuję.
Dla mnie duże i długie głowy słabo wyglądają w cienkich nachrapnikach - jak w sznurowkach. Oczywiście do grubych nachrapników głowa musi być mimo wielkości proporcjonalna w miarę i kształtna żeby nie wyszło karykaturalnie ale na większości dużych głów nawet nachrapniki 5cm giną. Perlica, jak chcesz to ci wyślę mojego w 5cm nachrapnik, serio to ginie na duzej głowie.
epk, bardziej to bym wstawiła zdjęcie głowy mojej żeby ktoś ocenił jakby to mogło wyglądać, bo też mi się podobają oglowia flat, gdzie paski są cienkie i sama nie wiem🙄
Perlica, nie namawiam, ale brązik też jest, w podobnej cenie 😉

https://kawalhorses.pl/pl/p/Oglowie-KaWal-Simple-ANM-Slim-Choco/611
Hejo,
chcę sobie złożyć sama ogłowie, bo jeżdżę bez nachrapnika i bez podgardla, więc kupowanie całego nie ma sensu. Szukam fajnej anatomicznej potylicy i pasków policzkowych + ewentualnie naczółka. Polecacie coś?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
28 lutego 2025 11:29
infantil, A brak podgardla konieczny? Bo Eric Thomas ma bardzo fajny sam pasek potyliczny z policzkowymi, no ale z podgardlem. https://www.gnl.pl/naglowek-i-paski-policzkowe-eric-thomas-pro-contour.html w tym wątku na stronie 708 są dobre fotki jak to na żywo wygląda. Miałam go w rękach i jest superowy, ale na mojego Blondasa były za wąsko rozstawione miejsca na uszy niestety, zrobiłam finalnie na zamówienie u TMD z naszych ogłoszen.
Polecają kavalkade, gdzies mi mignęło na socjalach
https://www.fitmyhorse.pl/pl/p/Pasek-potyliczny-Cre8-Malou-Kavalkade/1285

Ale ma podgardle :/
Nie umrę z podgardlem, ale w sumie od dawna jeździmy bez i jak się da bez, to wolałabym bez 😅 A właśnie widzę, że trochę ciężko o taką potylicę.
Podoba mi się potylica z Presteq i ona nie ma podgardla, ale za to ma mocowanie naczółka na zatrzask i nie wiem (bo nie widziałam na żywo) na ile da się do tego zamocować standardowy naczółek.
infantil, może w westowych sklepach poszukaj.
W sumie te zaczepiane o ucho są bez potylicy.

28 lutego 2025 12:35
infantil, Popieram kotbury, westowe potylice to może być dobry trop.
Hej czy ktoś poleci ogłowie na krótki ale szeroki pysk? (Haflinger) W standardowych fullach mamy problem z nachrapnikiem (nie dopina się) pozostałe dziurki idzie dorobić. Zastanawiam się nad ogłowiem islandzkim czy ktoś użytkuje i może podpowiedzieć czy to r. podobne do pony czy cob?
01 marca 2025 08:43
infantil, Jeszcze mi się przypomniało, na ogłowia Masego zerknij, mają sporo fajnych rozwiązań, bez podgardla.
uszatkowa   Insta: kingaielif
15 marca 2025 17:27
wolicie gdy paski od wędzidła są doczepione do nachrapnika i tworzą 1 część czy gdy są to 2 oddzielne paski w ogłowiu? I dlaczego?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się