strzyżenie / golenie koni

Tylko nie wiem, czy taki sheen zadziała, po koń serio nie ma sierści w miejscu clipu. Żadnej. Nawet 2mm.
To ci dorośnie dopiero ze wzrostem nowej sierści.
Tym preparatem (konkretnie tym) zabezpieczysz skórę i własnie odrastające futro, żeby się na nowo nie wycierało. To tworzy taki śliski (ale nie lepki i nie tłusty) film na włosie/skórze.
To do tego służy. Żeby zabezpieczać włos przed wycieraniem.
A na ogon to też można stosować? Chyba zamówię, a dziś pójdę sobie z koniem do lasu w ręku. Zasłużył na odpoczynek od mojego tyłka.
Meise, można na ogon, ale oszczędnie- chodiz o to, żeby nie obciązyć łsuki włosica i żeby z czasem nie był klapnięty i się nie zaczął włso łamać.
Na ogon osobiśie nie szczególnie polecam jednak. Pierwsze stosowania są "wow", ale potem jak się regularnie nie szoruje kity mocnym szamponem to można przesadzić.
Meise smaruj te wytarte placki przed i po jeździe wazelina. Powinno pomóc przetrwać do zmiany sierści bez zbytniego podrażniania skóry
Meise smaruj te wytarte placki przed i po jeździe wazelina. Powinno pomóc przetrwać do zmiany sierści bez zbytniego podrażniania skóry
somebody, ja bardzo taką metodę odradzam. Z takiego samego względu, z którego nie stostuje się wazeliny do "poślizgu" w sexie🙂
Preparaty do poślizgu, które chronią przed zatarciem się skóry nie są na bazie olejów (parafina) tylko na bazie silikonów. Drastyczna różnica.
A jednak są takie na bazie parafiny, zazwyczaj używam czegoś w tym stylu: https://www.shop-apotheke.at/beauty/D14371964/enzborn-melkers-original-ringelblume.htm
Mi pomogło w wielu przypadkach wycierania się.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
01 lutego 2025 19:53
Meise, Ja bym tego niczym tłustym przed jazdą nie traktowała. Przed jazdą psiknąć jakimś "sylikonem", czyli psikadłem do grzywy np. A po jeździe już posmarowała M.T.G. To super fajnie pomaga się regenerować skórze i odrastać włosom, a na tyle ładnie się wchłania i nie zostawia tłustej powłoki, że spokojnie na następny dzień to miejsce będzie czyste i suche. Tylko nie dawaj za dużo, dosłownie parę kropel rozsmaruj i wetrzyj.
Wiecie co zastosowałam? Miałam w skrzynce opatrunek w spray'u. Popsikałam sowicie i super efekt, otarcia prawie całkiem wygasiło, przestały być zaczerwienione. Banalne w użyciu i niedrogie, polecam 😀
Hej chcialabym sama zacząć golić swojego konia jaką maszynkę najlepiej kupić, żeby golić całego konia ?
* Heiniger Saphir basic lub style
* Wahl KM Supera Horse Brushless Clipper
A może jakąś inną polecacie ?
kamidzow, mam Spahira, różowego, bez kabla i 2 akumulatory. Gole nimi swoje konie i czasem pensjonariuszy. Myślę, że w sezonie robi około 30 goleń minimum. To jej 2 albo 3 sezon i hula jak zła 🙂
kamidzow, wahl km miałam i odesłałam bo w połowie konia odmówiła dalszej współpracy i przestała w ogóle łapać sierść.
Wyprzedzając pytania, tak czysciłam, olej też był używany i wszystko jak należy.
Mam heningera progress ale na kablu, tez mogę polecić bo nie zawiodła mnie nigdy
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się