Sivrite, tzn nie wpadłabym na to,że koń może nie być derkowany
Sankaritarina, no tak.
Rozumiem, że saniluap, ma stajnię , skoro ma solarium, chyba nie ma solarium na padoku ?😜
(...).
Perlica, A to akurat nie jest takie oczywiste. Obecnie ludzie trzymają konie chyba w każdej konfiguracji i nie zdziwilabym się, gdyby jakaś wolnowybiegówka miała boks z solarium. 😉
Nie no na szczescie mamy 2 stajnie, jedna całkowicie zamknięta (ciepła) i jedna w której są ciągle drzwi otwarte 😅 do tego myjka i solarium w ciepłej stajni 🙂 ale chów wolnowybiegowy bez derkowy ( mamy duże stado i 20h pastwisk więc by się to po prostu nie udało)
saniluap, nie wiem czy bym się odważyła nieoogolonego konia po kąpieli wywalić na dwór bez derki. Ja kąpię moja goloną, głównie własnie po goleniu, żeby się pozbyć włosków.
Moja po goleniu, łysa jak kolano schła 35 min na solarium, po 20 min wsadziłam ją w derke z Deca (tą jak ręcznik) i zostawiłam na 5 min, potem kolejne 15 solarium. Na chwile do boksu w polarze z kapturem i po 10 min zmieniłam już na derkę padokową (również z kapturem). Koń dopiero rano wyszedł z nowu na padok.
Jedno dziewczę myło siwka, derkowanego nie golonego, to po 45 min na solrium był ciągle mokry, dosuszali polarami.
siwka bez kąpania fajnie doczyści się rekawicą Raypath , tylko całego to troche czasu zajmie
Zawsze najpierw przy kąpielach zimą- odkurzacz.
Plamy się realnie łatwo usuwa miejscowow. najtrudniej wyplenić brud i piach, który spod siwej danie żółte bagno. Warto najpierw konia solidnie odkurzyć.
A potem to już ciepłą woda, ręcznik frote i szorujemy plamy. Polecam fioletowe szampony.
Na czystego konia Coast shine z cdm- zapobiegnie przylepieniu się brudu jak nam się zwierz w gówno położy.
saniluap, no bez derki bym konia po kąpieli nie puściła na padok.
A jak brzmi taki plan że wykąpać po południu,wytrzeć ile dam radę, solarium 40 min, później derka polarowa w stajni i zostawić go w boksie do rana? 🤔 Tylko czy się w niej nie upoci skoro jest zarośnięty i nieprzyzwyczajony... Stan na dziś:
1000007943.jpg
saniluap, bardzo dobry plan.
Tylko polarki weź dwa, po solarium jeden, a jak wchłonie wodę polar nr 1 i będzie mokry to założysz nr 2. A zanim pojedziesz do domu to sciagnij polar skoro stajnia ciepła i resztki mu doschną w ciepłej stajni.
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc!
saniluap, - i weź go może przez tymi zawodami jednak w cienką derkę? Jeden dzień mu nie zaszkodzi, a żeby mycie na darmo nie poszło 😅
bardzo dobrze na suszenie koni sprawdzają się 2 polary założone na raz. Ten z góry wyciąga wodę z tego z dołu i koń jest suchy dużo szybciej.