Stajnie w Warszawie i okolicach
Pytanie mam o opinie o stajnie Kabri? Chodzi o sportowego konia z dzieckiem. Polecacie?
Ja znam opinie od kilku byłych pensjonariuszy, kompletnie niezależnych od siebie i wszystkie te opinie były fatalne. Ale sama tam nie stałam i nie wiem - aczkolwiek po tym co słyszałam od tych byłych pensjonariuszy, to nigdy bym tam nawet nie pojechała oglądać tej stajni :p
Lav_enda, Dla mnie Ci dzierżawcy tego miejsca jakoś strasznie szybko sie zmieniają, albo mi sie wydaje ?
Agnes14, Wojtka znam i uważam, że to wspaniała osoba - stajnie też na pewno ma równie dobrą 🙂
Vickyz Hrabina będzie zdaje się druga 😉 latami Anwele było prowadzone w ramach rodziny, rodzice prowadzili stajnię swoich koni zaprzęgowych oraz kłusaków 'służewieckich', potem córka prowadziła szkółkę, potem dodała pensjonat, a teraz dzierżawa
Katia_konie, nie polecam.
BUCK, Dokładnie. Ja tam teraz stoję. Aktualni, wkrótce już byli dzierżawcy przejęli to w zeszłym roku, odgruzowali i doprowadzili do stanu w jakim jest obecnie. Od lutego będzie tam Stajnia Hrabina. Żal tych okolicznych lasów bo są wspaniałe ale nie zostajemy 😅 Znowu idziemy na nowe, tym razem trochę mniej straszne bo z całą ekipą 🤠
Lav_enda dajcie znać gdzie to nowe, może komuś podpasuje 🙂
BUCK, Oj ale, że Ty nie wiesz kto którą stajnię bierze to się nie spodziewałam 😝😉 Przenosimy się do Lisówka 🙃
takie miałam podejrzenie, ale nie miałam pewności 😉
Vickyz, jeśli właściciele tego obiektu to ciągle te same osoby, to nic dziwnego, że dzierżawcy się co chwilę zmieniają.
Czy ktoś jest w stajnie powiedzieć coś o stajni znajdującej się w Solcu pod Warszawą, Jaśminowa 121? To chyba dość nowy obiekt, nie mogę znaleźć żadnych opinii, a strona w ogłoszeniach wygląda kusząco
Lav_enda, a to właśnie jest tak, że poprzedni dzierżawca Hrabina/Anwele to właśnie teraz dzierżawi Lisówek? Właśnie dlatego pytałam o tych dzierżawców - bo zmiana co roku to dosyć często, co czyni stajnie średnio stabilną.
Vickyz w przypadku Anwele, Hrabina będzie drugim dzierżawcą, w przypadku Lisówka, drugi po mniej więcej 8 latach
BUCK, Tak, o Lisówku to wiem - tam bardzo długo. Oczywiście chodziło mi o Anwele/ Hrabina.
Czy w okolicy Otwocka mamy jakieś sensowne stajnie? Intensywnie ogłasza się Celinów - ktoś może coś o tej stajni powiedzieć? Czy Ostrówiec jeszcze istnieje?
Vickyz, Dzierżawca Nowych Bud (czyli kiedyś Anwele) przejął Lisówek i w jego miejsce weszli nowi czyli Stajnia Hrabina. Tak się ułożyło. Nie ma w tym żadnego drugiego dna. Po prostu nieoczekiwana zmiana miejsc w związku z zakończeniem umowy dzierżawy z poprzednim dzierżawcą Lisówka 😊 Stajnie rozchodzą się jak świeże bułeczki 😂🤠😂
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś o stajni znajdującej się w miejscowości Solec pod Warszawą, Jaśminowa 121?
Byłam, oglądałam - gdyby ktoś był zainteresowany:
Mają dużo wolnych boksów. Wielka piękna hala i plac z dobrym podłożem, wyjazd do lasu bezpośrednio z terenu stajni, kilka małych trawiastych padoków - bez opcji długiego padokowania, bez wody. Stajnia śliczna, ale bardzo duszno i wilgotno w środku, zapach moczu kłuje w nos i oczy. Do ścielenia tylko trociny, nie używają słomy. Są różne opcje rozliczenia w zależności od potrzeb tj. możliwy pensjonat na zasadach diy. Pan właściciel chyba dość specyficzny. Mimo złotych klamek - nie dla mnie
Natashka, ja w Celinowie jeździłam rekreacyjnie w zeszłym roku dość dlugo, ale przyglądałam się jak wygląda stajnia też pod kątem pensjonatu. Na pewno jest tam murowana hala z całkiem dobrym podłożem, w boksach było zawsze czysto, konie miały siano w siatkach. Bardzo na plus dla mnie było to, że konie rekreacyjne były dobrze zaopiekowanie i zadbane. Jest tam rekreacja, czy jest uciążliwa to nie wiem, bo ja jak jeździłam to bardzo często byłam sama na hali czy placu, maksymalnie byly 3 konie w jednym momencie. Plac ma niskie ogrodzenia, co mi sprawiało dyskomfort bo potrafiłam zachaczyc o nie strzemieniem. Jest lonzownik, ale jest ciemny i w lato bardzo się pyliło, może coś z tym zrobili. Jest karuzela. Konie z tego co widziałam wracały same do boksów, jest to jakaś potencjalnie urazogenna sytuacja, pewnie warto o to zapytać. Co do padokowania się nie wypowiem, bo nie wiem. Na mnie stajnia zrobiła dobre wrażenie, na pewno bym ją wzięła pod uwagę (pomijam fakt, że mam do niej 5 km 😀😉
Rusticalle, właśnie ciekawiło mnie co to za ośrodek, bo sama stajnia jest tam już dość długo a nic się o niej nie słyszało przez lata.
Czy w okolicy Otwocka mamy jakieś sensowne stajnie? Intensywnie ogłasza się Celinów - ktoś może coś o tej stajni powiedzieć? Czy Ostrówiec jeszcze istnieje?
Natashka, ostrówiec przenosi się w nowe miejsce, bliżej wawy przy nadwiślance, ale co i jak w nowym miejscu - nic nie wiadomo
Cześć wszystkim poszukuje stajni w okolicach Legionowa/Łomianek. Czy są może jakieś sensowne stajnie z infrastrukturą (hala, dobry plac, lonzownik) i padokami? Z moich poszukiwań natrafiłam na La Maison, stajnia Vena i DJ Equigrey, czy macie może jakieś opinie na ich temat?
BUCK, fakt lasu do długich terenów nie ma, ale ostatnio została odkryta przez znajomą fajna łąka do galopów.
dairoxroxi,
Oleander dla nas za daleko, ale jeśli masz spoko dojazd to bym sie nie zastanawiała.
W Garo stoi nasza znajoma i bardzo sobie chwali, zdecydowanie przeważają plusy nad minusami.
Jeśli chodzi o Kozerki to dla nas ważniejsza od terenów jest odpowiednia opieka i przyjemna atmosfera w stajni. Praktycznie brak rotacji, stałyśmy tam przez prawie dwa lata i wróciłyśmy. Złotych klamek nie ma, ale nasze konie przynajmniej są szczęśliwe. No i jest hala łączona ze stajnią, w zime to must have.
Naprawdę obraz hippicznej Warszawy niewesoły... Niby obiektów dużo, a wciąż coś nie tak...
Nam na przykład przeszkadza 😡 oszczędzanie na sianie, bark padoków (pensjonariusze boją się puszczać konie na te słabe błotniste kwaterki), właścicielka która jest w stanie zbluzgać za wszystko każdego od dorosłego po dzieciaka 😱 oraz zamykanie na dwa/trzy dni hal w ramach zawodów co drugi weekend, a jak nie to prywatne treningi na zamkniętych halach... i to wszystko za jedyne 2500 miesięcznie - drobnostka . W ramach atrakcji trzy wielkie psy rzucające się na każdego i wpadające na plac między konie - nietykalne bo cytując "są u siebie w domu".
Więc szukamy nadal - okolice Kampinosu, Babic, Ożarowa, Łomianek etc. Ewentualnie w stronę Pruszkowa / Raszyna / Janek. Do 1h drogi z Bemowa.
Chętnie sugestie i polecajki na PW - bo w głównym wątku może się mieszać 😁
A co to jest za miejsce Stajnia La Maison? Tak blisko wawki a w życiu nie słyszałam o tym miejscu
Jak stalam z koniem na kępie to ja bardzo czesto mijalam jadąc terenie, ale nigdy nie widzialam tam żywego ducha (a plac mają od frontu) - troche jak stajnia widmo.
Tez o nią pytałam, bo mnie zaciekawiła i jesli dobrze pamietam to to nie jest ośrodek dla zwyklego śmiertelnika (przyjmuja tylko z polecenia) i ma bardzo rozbudowany zakaz wstępu. Ale to bylo jakies 6-7 lat temu.
W Starych Babicach też jest taki ekskluzywna stajnia widmo z wlasnym krossem (przy trakcie królewskim) jezdzilam wiele razy w okolicy w roznych porach dnia i tygodnia, nigdy nie widzialam zywego ducha na placu, krosie czy padokach (jedynie konie w karuzeli)
Czy ktoś jest w stanie coś powiedzieć o jakości życia pensjonariusza w stajniach Prado / Celinów / Budziska?
Może być na priv
W Starych Babicach też jest taki ekskluzywna stajnia widmo z wlasnym krossem (przy trakcie królewskim) jezdzilam wiele razy w okolicy w roznych porach dnia i tygodnia, nigdy nie widzialam zywego ducha na placu, krosie czy padokach (jedynie konie w karuzeli)
azzawa, możesz coś więcej napisać? Gdzie?
Rusticalle, co potrzebujesz wiedzieć o stajni Budziska?
Ja jestem zadowolona i mój Pan koń również.