Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Sivrite absolutnie nie potwierdzam, że nie utuczysz jak nie je objetosciówki. Moja aktualnie już emerytka od wielu lat tylko na treściwym leci, bo na siano ma wywalone, od zawsze.
Daje ktoś może sieczke FDS ALFA IMMUNO HERBS?
Jest miekka/twarda? Zioła wyczuwalne??
Kończę teraz sieczke PŻ z ziołami. Jest miekka ( nie wygląda to na lucerne, ale... I ziół nie czuć wcale. A kiedys byly). Dengie odpada, dziad nie je ich chętnie.
siwaaa, pisałam kiedyś o fds vs pż. Fds ma dluzsze i szersze źdźbła, bardziej zielona i twardsza
Zuzu., jak twarda to odpada. Zamówiłam znów PŻ
cześć, czy ktoś testował mebio build up i po nim wasze konie zrobiły się strasznie ospale?? Jak tak to co mam z tym zrobić?
zuza17 bulid up ma niski poziom energii, możesz dorzuć np trochę owsa
Ja ostatnio zaszalałam i kupiłam Esparceta sieczka - Nature's Best, chciałam dać kobyle dobre białko. Kurde jak to pyli, twarde źdźbła, więcej pyłu niż sieczki, dla alergików nie polecam. Pozostaje mi to dodać do meszu tylko i jakoś skarmić. Na szczęście kobyła z meszem zje wszystko.
charlieeee, a jak się odróżnia ten poziom energi? I czy jest może jakiś dodatek do paszy by dodać tą energię??
zuza17, no jest napisane przecież na paszy ile energi ma ta pasza.
Perlica, wiem widzę lecz jak odróżnić wysokoenergetyczną a niskoenergetyczna ponieważ głownie widzę 9 mj/kg lub 12 i zbytnio tego nie rozumiem
zuza17, pasze sportowe mają wyższy poziom energii, więc tak od 12 wzwyż przyjmujemy że to pasza energetyczna.
Perlica, czyli ta pasza byłaby ok jako dodatek? https://konifani.pl/pl/p/-Hoveler-Original-Active-musli-wysokoenergetyczne-15-kg-/419
bo jest spora przecena a nigdy nie miałam paszy z tej firmy
zuza17, raczej na pewno, jest 40% skrobii, więc energia jest.
Jednak chyba taniej wyjdzie ci dorzucić do mebio build up owsa i po problemie.
Czy jak skończę worek saracen CONDITION-IMPROVER MIX, to mogę zacząć worek Mebio Build up? Czy podczas zmiany mieszać pasze, aby nie było jakiś problemów ? Jednak saracen jest zbyt energetyczna, niby to samo, ale jednak nie
ewelin_n, no widzisz, ja akurat bardzo lubie ta sieczke. Ten pyl to jest sproszkowana roslina, a nie kurz, wiec jest duzo grubszy i nie widze, zeby dla koni to byl problem. Na pewno warto sieczke przelozyc do pojemnika, bo tak jest mocno zbita i ciezko sie naklada, ale z minusow to tyle. Konie chetnie jedza.
Naciau, Pasza Condition Improver Mix to wogóle nie jest to samo co Mebio Build Up.
Saracen masz 13 MJ, a Mebio 9. To jest ogromna różnica.
Dodatkowo przy paszy Saracena masz dopisek , że to pasza " with a little added Omph" dla koni, które wymagają dodatkowej energii.
Post został usunięty przez autora
Perlica, kurde 😓 a powiedz mi, czy mogę przejść na Mebio z dnia na dzień ? Czy połączyć te dwie pasze i stopniowo przechodzić na Mebio?
Naciau, ja przeszłam w tę i z powrotem czyli Mebio - Saracen - Mebio bez żadnych redukcji. Ale ja się z żarciem nie pier*olę. Koń dostał uczulenia od Saracena.
espana, ok, bardzo dziękuję 🙂 my nie mamy uczulenia, ale energii aż nadto 😮‍💨
ewelin_n, ja też od jakiegoś czasu podaje tą sieczkę, ale niczego takiego nie zauważyłam, jedne dostają w posiłkach na mokro, inne na sucho, wszystkie chętnie jedzą do zera. Owszem trochę drobnej frakcji jest, ale no to nie jest jakiś kurz, czy piach, żeby pyliło, więc nie widzę zagrożenia dla alergików 🤔
NowaJa,
To chyba jakąś wadliwą partię mam 🙁
ewelin_n, - moje też nigdy nie pyliły, jedyne zastrzeżenia miałam do tego, że zbita jak jasny gwint i ciężko się wyciągało - aż tu mi ktoś polecił rozciąć cały worek i przełożyć 🙂
Perlica, Mi Dengie 20kg (Alfa-A bez melasy) wchodzi cała do beczki niebieskiej 60L, więc do 90L powinna wejść bez problemu 😉

Ja mam coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/beczka-plastikowa-60l-do-kiszenia-na-wode-obejma-14123451861?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&gQT=1
elwa28, dziękuję!
To powinno mi wejść i do tej drugiej także. Super!
Cały worek healthy tummy w koszu z Juli
IMG_1361.JPG IMG_1361.JPG
Kuniaa, Dziękuję!
Trawokulki/lucernokulki.
Co kiedy, na co i dla kogo?
Ja wiem, że lucerna ma więcej białka, ale coś jeszcze? Lepsza na masę jest?
Daje mojemu folblutowi trawokulki z otrębami ryżowymi na jeden z posiłków, ale się zastanawiam nad zmianą na lucke. Co to by tak naprawdę wniosło?
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
04 lutego 2025 12:26
Jeśli ktoś karmi Mebio Active Balance, to uwaga, zmiana składu (niestety na gorszy). Na stronie jest stary, ale właśnie reklamowałam kupiony worek, liczyłam, że tylko słaba partia się trafiła 😕
Czy polecacie jakiś balancer, z niskim dawkowaniem, cukrem i skrobią poniżej 20% (im niżej tym lepiej), bez lucerny na początku składu? Generalnie nadającym się dla wrzoda.
Zerkam sobie jeszcze w stronę Candy Shiny Coat z Biofeedu, wydaję się całkiem fajną, budżetową paszą. Opinie widzę dość pozytywne. Ktoś ma wrzoda i tym karmi?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się