Dopasowanie siodła

Kto w wielkopolsce pasuje siodła i nimi handluje? Chciałabym mieć taką usługę 2 w jednym, dopasowanie i sprzedanie(mi) siodła. Ktoś coś wie?🙂
Malina Brzozowska.
Natomiast doszły do mnie słuchy, że Ona współpracuje z jakimś chłopakiem, ale nie potrafię przypomnieć sobie nazwiska.
Warto do Niej napisać i się zorientować w temacie.
Czy byłby ktoś tak miły i mógłby mi coś podpowiedzieć na postawie zdjęć na priv? 🌻
Czy może ktoś wie dlaczego po jeździe czaprak tak się układa pod siodłem ? Czasami jest jeszcze bardziej powyginany. Dzieje się tak z różnymi czaprakami czy padami. Kiedyś używałam tych samych pod innym siodłem i nic się nie ruszało, teraz mam siodło uszyte na miarę pod konia i takie cuda 🙄
krolik92, nie widać fotek

flygirl, na WhatsApp puść, mogę popatrzyć
Teli   Koń to zwierzak. Animal.
Rży i wierzga. Patrzy w dal.
Konstanty Ildefons Gałczyński

26 stycznia 2025 09:29
J0anna, Malina często przyjeżdża z gościem z Jarkona. Facet przywozi siodła, a Malina je pasuje. Jak potrzeba, to Malina doszyje/ przeszyje/ dopcha.
Piszę tu, bo nie wiem gdzie…
Prośba do osób używających/posiadających pas chroniący przed obtarciami od ostróg
Czy możecie zmierzyć długość pasa dla danego rozmiaru?
Kupiłam z ogłoszenia pas Zandony w rozm L/XL i na moim wielkokoniu nie zapnę…
Na metce ma L/XL, długość: 185cm
I teraz nie wiem co robić? Bo jeśli to jest faktycznie L/XL, to większego nie ma, teoretycznie powinien pasować (zgodnie z tabelą rozmiarów)
Czy zapinając ten pas trzeba go mocno naciągać?
A może polecicie jakiś inny? (w sensie innej firmy)
No cycki mi opadli normalnie 🙁
Nie wiem, co dla ciebie oznacza mocno naciągnąć, ale z reguły trzeba. Jak się zapina w ogóle bez potrzeby naciągnięcia, to będzie się pod siodłem ruszał.
Tak ten pas musi być dość mocno naciągnięty - na tyle, żeby przesuwająca łydka nie miała szans go przesuwać.
flygirl, epk dziękuję za odzew

Zastanawiam się czy 185 ma szansę się zapiąć na obwodzie 220-250 (tak jest opisany rozmiar L/XL)
Czy po prostu trafił mi się egzemplarz ze złą metką…🤷
Dziewierz, - na pewno ma szanse się zapiąć, zapinałam na koniach tego wzrostu. Może zwróć się do sklepu z prośbą o zmierzenie innego egzemplarzu?
keirashara, Taki mam zamiar. Ale to dopiero jutro…
Dziewierz, kurcze, ja raz pożyczyłam pas i niestety nie zapięłam na mojej Godzilli. Niestety rozmiary nie pamiętam.
Perlica, no właśnie
Nie ma to jak Godzilla
Albo inny King Kong🤦
Dziewierz,noooo
Właśnie przypomniałam sobie, rozmiar był M. Ona ma popręgi 135-140, więc jest na styku rozmiarów.
Perlica, to ja rozmiar M zandony dopinam na styk na koniu 125-130 cm. Nic dziwnego że godzilla nie weszła 🤣
Zuzu., o widzisz, w opisie że do 135 jest M, a miałam pod ręką to pożyczyłam.
XL nie mam skąd pożyczyć, a boję się że pasować nie będzie jak kupię, więc smaruje sobie jeden bok wazeliną póki co.
Zakładałam te pasy na konie 180cm+, fakt, chodzące wkkw, więc raczej w formie slim-fit. Natomiast duże, noszące popręgi 135-145.
Jedyne co, to jednemu namiętnie ten pas obcierały kłąb 🤦 więc był trochę wybór "gdzie dziś ryzykujemy kuku".

Do smarowania obtarć mega fajna jest neoderma z veredusa, faktycznie robi magię.
keirashara, ale jak kłąb, jak ten pas nie dotyka kłębu? albo zwariowałam 🤔
Też chyba nie wiem jak miałby obetrzeć kłąb, tym paskiem do siodła? Zawsze można zapinać na czapraku, wtedy na pewno nie obetrze.
Zależy od pasa. Te pasy co im zapięcie wychodzi do przodu, że tak powiem to nie najdą, bo są z tyłu, ale ja np. mam zapinany tak jak na zdjęciu i mi minimalnie wchodzi na kłąb (a koń też mocno wykłębiony) i zdarzało się lekkie obtarcie od pasa i w naszym przypadku.
Wrzucam zdjęcia obu - ten na koniu ma rzepy bardziej z przodu.
pas-chroniacy-przed-otarciami-skinguard-busse.jpg pas-chroniacy-przed-otarciami-skinguard-busse.jpg
horze-elastyczny-pas-chroniacy-przed-otarciami.jpg horze-elastyczny-pas-chroniacy-przed-otarciami.jpg
Melanie, to ja jestem za tempa i nie ogarniam wogóle już jak się to zakłada.
Może ja źle zakładałam ten pas?
wydawało mi się że go przytwierdzam do popręgu chyba
Dzwoniłam dzisiaj do jednego że sklepów-pas L/XL powinien mieć długość 215cm
Mój ma 185, więc jest to rozmiar S
A na wszytej metce jest rozmiar L/XL
Więc jest ZONK
Nie chce ktoś pasa w rozm S?
Dziewierz, - reklamuj? Masz pełne prawo.
keirashara Gdzie reklamować, jeśli kupiła pas z ogłoszenia? Prawdopodobnie nie ma dowodu zakupu ze sklepu
rudziczek, - nie doczytałam, że z ogłoszenia, to faktycznie lipa 😅
Z ogłoszenia, nie mam pretensji do sprzedającej, bo na wszywce jak wół stoi L/XL…
Pecha mam…
Hej, podpowiedzcie proszę, kto na opolszczyznie (granica z dolnym śląskiem) dobrze dopasuje i sprzeda mi używanie siodło? (po wstępnych pomiarach przyjeżdża z kilkoma siodłami, wybieramy wspólnie, następnie poprawia je pod konia) Dziękuję 🌷
leila, wnioskuję po twoim wpisie, że jesteś "klintem idealnym"🙂.

Nie wiem kto jest waszym fizjo- ale przy takich akcjach i ewidentnie wytartej sierści to mnie aż dziwi, że fizjo pierwsze co robi to wam nie sugeruje sprawdzenia sprzętu.

... i nie chcę krakać, ale obstawiam, że finalnie to was czeka zmiana i fizjo i trenera🙂.
Perlica, pokażę Ci na moim modelu, postaram się dziś zrobić zdjęcia, ale ja też mam zaczepiony o popręg, ale w tym moim nachodzi pas pod popręg, by można było złapać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się