Stajnie w Warszawie i okolicach
dairoxroxi może Lisówek, czyli wieś obok słynnej wsi Zaręby gdzie stajni chyba więcej niż domów 😉 zmienił się dzierżawca, obecnie 2.500, jest hala, z tego co wiem, stajnia nieomal opustoszała bo zasiedziali chcieli poprzedniego dzierżawcy i jego ceny, więc się rozpierzchli
tam to już można się pokusić o spacery, ale trzeba by podjechać zerknąć bo tereny się urbanizują
BUCK, Robię dosłowną listę sobie z adresami, odległościami, cenami i warunkami żeby jakoś na wiosnę zrobić trip po stajniach jak będę samochodem w Warszawie. Do tego czasu będę zbierać jak najwięcej info 💕
A jakieś opinie o Olender, Golden Horse? podbijam też to Garo.
dairoxroxi, masz tam też Bajardo, nie wiem jak padokowanie w Bobrowym
Zuzu., tylko dostac boks w Bajardo to nie takie proste
Czy moze ktos wie, czy w stajni u Zajaca wreszcie cos sie zmienilo? W sumie fajne miejsce i niedaleko, ale historie rodem z horroru byly kiedys na porzadku dziennym, a teraz cisza. Dlatego licze, ze moze wreszcie sa jakies zmiany na lepsze
BUCK, Lisówek to bardzo ładna stajnia, pytanie jak będzie u nowego dzierżawcy. Natomiast nie bardzo wiem, gdziem można pojechać w teren dłuższy niż spacer na pobliskie pole. Może ktoś wie i podpowie?
u zająca nic się nie zmieniło, dalej rodem z horroru.
dairoxroxi, garo spełnia większość twoich wymagań, jeśli masz jakieś konkretne pytania to daj znać
dairoxroxi, czyli w skali roku jak przeliczysz wychodzi 100 zl na dzien, miesiace zazwyczaj nie mają 28 dni (365 dni ma rok, placac co 28 dni 2800zl) wychodzi miesiecznie tam ok. 3033 zł. - dla mnie ogólnie taki system rozliczeniowy to porażka.
Cześć wszystkim,
Szukam pensjonatu dla konia w okolicach Pruszkowa lub warszawskiego Ursynowa.
Moje kluczowe wymagania to:
Przestronne boksy
Padoki
Wysokiej jakości siano i ściółka
Stały dostęp do siana i wody
Karmienie zgodnie z zaleceniami właściciela (pudełka)
Codzienne sprzątanie boksów
Dodatkowo, mile widziana byłaby wiata na padoku lub możliwość schowania koni przez stajennych w zależności od pogody oraz przyjazna atmosfera. Nie zależy mi na luksusach typu złote klamki czy hala, ale fajnie byłoby, gdyby pensjonat oferował również zmianę derek na życzenie właściciela oraz miejsce do jazdy. Nie chce przepłacać za fuszerkę, ale też nie zamierzam oszczędzać na opiece nad moim kopytnym. Zależy mi na dobrym stosunku ceny do jakości pensjonatu i opieki.
Ktoś coś? Będę wdzięczna za sprawdzone polecenia!
Pozdrawiam 🙂
ovieha ja zwykle objeżdżam okolicę autem terenowym aby sprawdzić możliwości dla konnych terenów, z Lisówka wziełabym pod uwagę drogi gminne przecinające rezerwat skulski, oraz okoliczne z których spora ilość była naturalna a nie asfaltowa, co oczywiście nie oznacza, że to całkiem prościutka sprawa
lisówek.png
BUCK, ,ovieha stala w lisówku 😀
Tam nie ma gdzie pojechać w teren. Okolica jest mocno zabudowana. Chyba, że teren 3 godziny + to moze jest szansa gdzies dojechać.
dairoxroxi, myślałam o tym żeby wstawić konia do Golden Horse, ośrodek jest duży, dość ładny i kojarzę kilka osób z moich znajomych trzymających tam konie. Umówiłam się z właścicielem przez telefon że ok 17 spotkamy się na miejscu i że mnie oprowadzi. Gdy dojechałam na miejsce okazało się, że właściciela nie ma. Zadzwoniłam, odpowiedział, że faktycznie go nie ma i będzie po 19. Na wejściu do ośrodka spotkałam wychodzące 2 dziewczyny które też przyjechały oglądać stajnię (lub jedna z nich już nie pamiętam) i którym też nie udało się spotkać z właścicielem. Przeszłam się po stajniach ale nie spotkałam nikogo z obsługi żeby o cokolwiek wypytać, pensjonariusze też nic nie wiedzieli o wolnym miejscu (duży obiekt gdzie jest kilka stajni więc nie byłam zdziwiona). W każdym razie po takim wstępie od razu przestałam postrzegać tę stajnię jako potencjalne miejsce dla mojego konia
uszatkowa, właśnie też już do mnie dotarły mieszane opinie, najwięcej chyba na to że duża stajnia, dużo koni i potrafi się robić spory tłok.
A czy ktoś kojarzy stajnie
-Bajardo
-Aldragho
-Liskowy Staw
Ja stałam w Liskowym Stawie, opowiem Ci na priv 😉
dairoxroxi, w liskowym nie ma hali, kiedyś nie było też oświetlenia na placu (może już jest?) i droga dojazdowa do stajni jest moim zdaniem fatalna. Koń którego dzierżawie tam stał, więcej też mogę na prv napisać.
Jak bierzesz pod uwagę te okolice to jest jeszcze Fiord Ciopan, z tego co wiem tam kiedyś pensjonat funkcjonował i miał dobre opinie. Na pewno jest tam hala, ale jest też rekreacja (w której krótko nawet jeździłam i mogę powiedzieć że żadnej patologii tam nie ma na pewno).
Ollala, akurat na hali mi nie zależy, wystarczy plac oświetlony z dobrym podłożem. Jeśli będzie hala to spoko, jak nie to przeżyje. Kierunki rozważam już w sumie wszystkie bo z tego co sprawdzam to wszędzie równo daleko 😂
W Liskowym oświetlenie na placu już jest (zrobiło się po mojej wyprowadzce), ale podłoże jest kiepskie, a plac dosyć mały. Tereny są tzn. wjazd do lasu prawie bezpośrednio ze stajni, ale z perspektywy czasu to uważam, że jest mały ten las i szybko się te tereny nudzą. Ale można się godzinę/1,5 pokręcić.
Ogólnie okolica bardzo cicha i spokojna i to na duży plus.
Mi się sporo kwestii nie podobało i nie wróciłabym tam i też z czystym sumieniem nie mogę polecić wstawiania się tam, ale też nie uważam, żeby w Liskowym było patologicznie i źle. A resztę Ci skrobnę na priv, bo nie chcę tak publicznie 😅
dairoxroxi, a patrzyłaś już na equi-park gdzie stoi właśnie infantil, ? To się wydaje bardzo fajna stajnia, jakbym miała konia i była tam hala to na pewno bym brała ja mocno pod uwagę 🙂
BUCK, stałam w Lisówku i mam działkę w okolicy i nie bardzo widzę opcję dojechania do Skulskiego właśnie 🙁. Trzeba próbować polami, bo ścieżki/drogi raczej nie ma, ale to daleka wyprawa.
dairoxroxi W Aldragho jest ok, ale stajnia ma kilka mankamentów. Zależy, co jest dla Ciebie najważniejsze. Uważam, że opieka i standard infrastruktury jest ok, ale wybiegi są małe i bez siana\wody\wiaty. Za to jest spora hala (na której popołudniami bywa tłok) i wielki plac z bardzo dobrym podłożem. Z wyjazdem w teren jest tam raczej ciężko, ale jest miejsce na terenie stajni, gdzie można pokręcić się w trzech chodach pomiędzy drzewami- naprawdę sympatyczna opcja, choć oczywiście prawdziwego terenu nie zastąpi.
rudziczek, kurczę to nie, jednak padoki z sianem i woda to nr 1 z konieczności do zapewnienia, terenem też bym nie pogardziła bo to już moja forma relaksu z koniem. Dziękuję za odpowiedź 🌷
Ollala, Tak, tak znam miejsce. Rozważam jak postawią boksy bo akurat mój koń na wolnywybieg nie nadaje sie
dairoxroxi, 95% stajni w tej okolicy, która ma hale nie ma siana/wody na padokach, a padokowanie jest zazwyczaj do obiadu. Mieszam tutaj i zwiedziłam większość. Spróbuj z Ostoją, tej obok Yke. Tam cena jest jeszcze w Twoim budżecie, są pastwiska i hala. Infrastruktura jest okrojona, ale najważniejsze jest i opieka dobra. Ogólnie to ceny tutaj w stajni z halą i większym terenem to oscylują w granicach 3k miesięcznie.
ovieha, też tutaj mieszka i też była w kilku stajniach.
Podbijam moje pytanie-stajnia dla 2 koni-nie znam Warszawy w ogóle
okolice: Radzymin, Wołomin
Wymagania: przede wszystkim dobre warunki dla kopytnych: stały dostęp do siana, karmienie według ustaleń, padoki z sianem/wodą, pastwisko
Plac, hala niekoniecznie, nie za milion monet
Może być miła przydomówka
I dodatkowo : czy ktoś coś wie w temacie: Zagościniec (zmarł właściciel?), Poświętne - warunki, opinie
🙏🙏🙏
Znacie stajnie z dojazdem do 30 minut z mokotowa (więc raczej południowy-wschód) z:
-sianem, wodą na padokach,
-małymi dobranymi grupami koni (max 3-4 konie)
-z dobrą opieką
-sprzątaniem w boksach min 2 razy w tygodniu
-jakimś miejscem do jazdy (zadaszenie wiadomo będzie plusem ale przy opcji budżetowej do 1500 nie mam oczekiwań)
?
Niestety takie stajnie chyba nie istnieją 🙁
Ostatnio byłam w nowo otwieranym miejscu "Stajnia u Hrabiny", wygląda ekstra, niestety kawał drogi, bo jeszcze za Radziejowicami. żałuję że mam tam tak daleko 🙁 Mieszkańcom zachodu zazdroszczę, bo szykuje się bardzo fajne miejsce.
donkeyboy, Stajnia Luzak w Prażmowie
uszatkowa, dzięki za identyfikację 🙂 a krążą może jakieś opinie?
zea2, to nie jest nowa stajnia tylko nowy dzierżawca starego obiektu 😉
Są wolne miejsca w stajni Wojtka Mendyka w Budziskach (okolice Sulejówka, Okuniewa / wschód od Warszawy).
Jest plac, hala, boksy sprzątane codziennie. Karmienie 2 razy dziennie. Woda siano duże padoki.