Stajnie w Warszawie i okolicach
Arimona, powtórzę co na górze, Stanica 🙂 mamy sporo staruszków, mają swój oddzielny padok, siana full, opieka top, podawanie leków itp bez problemu
Czy ktos moglby podzielic sie „swiezymi” opiniami o stajni Cavaletto za Nasielskiem? Te sprzed dobrych kilku lat sa bardzo pozytywne i zastanawiam sie czy dalej taki trend sie tam utrzymuje.
A ja poproszę o świeże opinie o Zagościńcu, (pomijając, że jest brudno w boksach) bo cena pensjonatu jest nienaturalnie niska. Czy ktoś coś wie, czy ktoś trzymał tam konia?
Carey, osoba prowadząca stajnię zmarła kilka dni temu, więc ciężko chyba coś powiedzieć jak „teraz” jest i co będzie dalej.
O matko, okropna informacja...
A Stajnia Złoty Koń?
Carey, stalam jakis czas temu w Zlotym koniu (nie wiem jak jest obecnie), ale opieka dla koni byla dobra, siana w opor, latem nawet byly laki, ale to jest stajnia przede wszystkim rekreacyjna i trzeba liczyc sie z tym ze jest tam duzo ludzi i place oraz hala sa dosc mocno oblozone
Rozważam emeryturę dla kobyłki, ale musi to być blisko mnie (zachodnia część Warszawy, do Żyrardowa), stajnia angielska (lub murowana z oknem) duże padoki z drzewami lub wiatami, koniecznie bezpieczne stado, dużo siana i woda.
Nie szukam najtańszej stajni lub stajni "po kosztach", może być normalny pensjonat, ale warunki opisane jak powyżej.
Ktos coś powie o stajni radzymin mokre?
Opinie i co aktualnie się dzieje.
Ps. Szukam stajni 30km od bialoleki z boksem 4x4
Pastwiskami hala i padokiem
Przede wszystkim dobra opiekę, nie oczekuje złotych klamek.
Dzień dobry,
Bardzo proszę o podpowiedzi - poszukuję miejsca / pensjonatu stajni w okolicy Warszawy - od strony Bemowa.
- Babice
- Kampinos
- Łomianki
Dobre warunki do treningu sportowego / skoki N/C (chętnie z obecną na miejscu lub dojeżdżająca kadrą trenerską) , dobre warunki dla koni - porządne siano i słoma (pasza własna), duże boksy (bo koń duży).
I najtrudniejsze - dobre padoki, duże i bezpieczne - obecnie tego najbardziej brakuje naszemu rumakowi.
Będziemy wdzięczne za wszystkie sugestie, bo stajnie powstają, zmieniają właścicieli, rozbudowują się - chętnie się czegoś dowiemy.
Dzięki 🙂
Moja_Stara_To_Koniara, ja mogę ostrzec, żebyś omijała Yke szerokim łukiem. Nie ma tam żadnej umowy o najem i właścicielka stwarza tak dobre pozory, że myślisz, że nie będzie potrzebna. A jak nie zgadzasz się z jej zdaniem to każe ci się wynieść ze stajni i nie oddaje kaucji. Oszczędza na paszy, owies jest brązowy, siano skisłe a słoma brudna. Dzika zwierzyna chodzi po terenie ośrodka przez co konie nawet w boksach były nerwowe. Z zewnątrz wyglada jak raj dla jeźdźca. Bardzo sztuczna atmosfera panuje w stajni, większość ma między sobą układy. Dostałyśmy również groźbę od właścicielki, ze nagada na nas właścicielowi naszej nowej stajni, żeby nas nie przyjął. Jest bardzo dużo poszkodowanych osób przez nią, ale boją się mówić właśnie przez takie groźby. My na szczęście mamy kilka zaprzyjaźnionych pensjonatów i nie zrobiła na nas wrażenia taka zagrywka.
kinia992, tez jestem ciekawa czy cos tam sie zmienilo.
Nie polecam tej stajni osobom, które szukają miejsca, gdzie ich konie będą otoczone właściwą opieką takie jak odpowiednia ilość np siana, mimo zapewnień Wlascicielki i regulaminu ,, do syta” i tak zrobione będzie cięcie w ramach oszczędności…
Jedna sytuacja się wydarzyła kiedy wyrzuciłam siano z siatki, bo było zgniłe i śmierdziało ( przyniosłam w rękach trochę tego siana, żeby sobie pani WŁAŚCICIELKA powąchała) ale i tak potem byłam oskarżona o marnowanie siana.
Jednak w przypadku mojego konia skończyło się tak że wyglądał jak by na kości skórę założyli
Alixinx5,
I prawie wszytkie padoki porośnięte kolczastymi krzakami, ktorych nie wycinają… żeby wjechać w las trzeba przejechać bardzo długą drogę asfaltem potem kamieniami masakra nie NIE POLECAM YKE
No to znowu ja, tym razem pytania o konkretne stajnie i opinie:
- Equi Quest Jaktorów Kolonia
- Arikon (i jak w ogóle tam z miejscami bo kojarzę że jest fajnie i mało kiedy miejsce)?
- Equine33
- Stajnia Zaręby
I przyjmie polecajki w tychże okolicach (Grodzisk, Tarczyn, Żyrardów) stajnie które mają:
- codzienne padokowanie (ale jakieś sensowne a nie kwatera 10x10)
- sensowne warunki sianowe żebym nie musiała się uruchamiać
- hala
- lonżownik
- cena bliższa 2k niż 3k/mc
to takie minimum na jakie mogę się zgodzić 😀
Z Equine33 to była akcja, że rok temu właścicielka kazała się wszystkim wynosić w tydzień i zamknęła pensjonat, a potem jakby nigdy nic go znowu otworzyła i reklamowała wolne boksy 😜 Więc tam chyba potrafi być niestabilnie.
infantil, o kurka nieźle, co za akcja 😮 dzięki za cynk bo nie słyszałam o tym
Moja_Stara_To_Koniara, może Garo? Mogę coś podpowiedzieć na pw
infantil,
Jakoś w grudniu 2023 to było.
Z dnia na dzień kazała wszystkim wypieprzać i naprawdę trzeba było się stamtąd zwijać.
To nie był żarcik.
A potem był nowy nabór frajerów 😁😁
szemrana, No właśnie my podobnie ale inaczej mieliśmy w Yke. Właścicielka kazała nam się wynieść 8.01, a my do niej, ze mamy opłacony przecież cały styczeń. I ona, ze jej to nie obchodzi, bo niby nowe konie przyjeżdzają i ma nowych pensjonariuszy. I się okazuje- uwaga- że to gowno prawda. A po pieniądzach za niewykonaną usługę najmu ani widu ani słychu 🤡 a opłata była za dwa konie. Zrobiła nas na ponad 5 tysięcy.
🤐🤐🤐🤐
No to w takim razie do listy dorzucam jeszcze:
- nowootwarta stajnia u Hrabiny (Nowe Budy)
- Ostoja (Kornelówka)
Może się czegoś ciekawego dowiem 😅
donkeyboy, stajnia Hav-Anna okolice Puszczy Marianskiej, padoki w zimie, nie kwaterki, pastwiska w lecie bardzo duze, konie sprowadzane pozno, czesto jak jest ciemno, hala z super podłożem, plac z takim normalnym, ale spoko, siano w siatkach w boksach, w zimie też siano na padokach. Ja polecam, mój Starszy wymagajacy dodatkowej opieki też, mój Młodszy który jeszcze uprawia jeździectwo również.
Mo B., mam Hav-anne na uwadze ale to juz jest trochę inna okolica dalej i nie wiem czy trener dojedzie
Wiecie może, co się buduje w Krubkach-Górkach, dosłownie chwilę przed Jadranem?
Budynek wygląda jak typowa stajnia
donkeyboy nowootwarta stajnia u Hrabiny (Nowe Budy)
mogę tylko powiedzieć że to jest, obecnie w dzierżawie, była stajnia ANWELE, czyli pełna infrastruktura jest, a o osobie która podjęła się dzierżawy znajomi mają bardzo dobrą opinię, ale jak to będzie to życie pokaże 😉
BUCK, no nie szukam na już, aczkolwiek wybieram się w okolice więc kompiluje sobie listę gdzie warto podjechać obczajkę zrobić 😀 bo może gdzieś gdzie jest lista oczekujących warto byłoby się wpisać np.
To ja chyba też powoli zacznę taka listę robić jak donkeyboy, 🤣
Na jesień (może szybciej) czeka mnie przeprowadzka konia z Poznania do Warszawy. Ja będę się przenosić szybciej, konia ściągnę jak wszystko ogarnę na miejscu.
Tak czyta i czytam ten wątek i jest gorzej niż w Poznaniu mam wrażenie ze stajniami 😩
Totalnie się nie znam na dzielnicach Warszawy i okolicach. Szukać będę czegoś w dół i na boki - patrząc na warszawę na mapie 🤣🤣 (nie bijcie mnie proszę za moja geografię haha) odległość mam nadzieję, że do 40 km uda się zamknąć i tak żeby jak najmniej przebijać się przez miasto.
Budżet +\- do 2500
-Najbardziej zależy mi na opiece dla konia
-duże padoki .. Pastwiska, ale to wiem że ciężko 🙄 kobyła chodzi w stadzie więc chociaż o tyle łatwiej
-Siano pod korek, również na padokach
-czysto w boksach
-Jak najdłużej na dworze żeby spędzały czas
-Plac z dobrym podłożem i oświetleniem
-Hala może być nie musi
Czy ktoś mógłby polecić cokolwiek albo powiedzieć czego unikać. Może być na priv 💖🌷
dairoxroxi, napisz może z jakiej dzielnicy będziesz startować, bo to ma duży wpływ na kierunek, gdzie warto się rozglądać za stajnią
donkeyboy, moja trenerka stoi w Hav-Annie ze swoimi końmi i jest bardzo zadowolona z tego co wiem, więc to chyba dobry trop po tamtej stronie 🙂
jeśli na boki i kierunek licząc z Pragi to wybrałabym stajnię 'Pamirek' forumowej Nirv 🙂