Weterynarze- opinie o wetach, do kogo w potrzebie

Pani_Pulpet, ja bym się zastanowiła czy na pewno chcesz tak zrobić. Widziałam efekty sondowania przez weta od krow, widzialam jak się boją dać goracokrwistemu koniowi zastrzyk dożylny. Znam weta, ktory zalatwil (swojego) kota na amen, a jest swietnym specjalista od innego gatunku. U nas większość wetow od krów wprost mówi, że może przyjechać do ziemniaka, do innego konia nie.

To nie jest tak ze dyplom i prawo wykonywania zawodu sprawiają, że wet magicznie ogarnia konie. Ściągając weta od koni płacisz za doświadczenie i za duże prawdopodobieństwo, że to co ma być zrobione będzie zrobione dobrze - dotyczy to nawet "pierdół" typu, ze np. leki, których u koni się raczej nie podaje domięśniowo nie zostaną tak podane.

Czym innym jeszcze jest przypadek taki jak wyzej pisze Small Bridge, wet od małych zwierząt czy od krów, który sam jeździ konno i ogarnia konie (moze nie np. ortopedię czy rozrod, ale ogólnie). Tylko tacy weci jeżdżą zwykle tylko do znajomych koni bo mają małych zwierząt po korek.
karolina_, W żadnym z moich wcześniejszych postów nie wspomniałam, że szukam weterynarza specjalizującego się w bydle lub jakimkolwiek innym gatunku. Szukam natomiast weterynarza ogólnego, który zajmie się "drobnostkami" u mojego konia, takimi jak szczepienia, pobieranie krwi czy szycie drobnych ran. W przypadku takich spraw nie zależy mi na weterynarzu z wyspecjalizowanym sprzętem diagnostycznym ani specjalizacją (co często siłą rzeczy skutkuje zawyżonymi stawkami za nawet najprostsze usługi), ponieważ mój koń ma już innych weterynarzy prowadzących w bardziej zaawansowanych dziedzinach, takich jak np. ortopedia. Chciałabym znaleźć kogoś, kto będzie w stanie zająć się codziennymi, mniej skomplikowanymi sprawami w przystępnej cenie, najlepiej lokalnie i dojazdowo. Może to być na przykład młodszy weterynarz po studiach, który nie ma jeszcze takiej renomy, ale specjalizuje sie w koniach.

Dziękuję jednak za przestrogę.
Pani_Pulpet, a moze ktoras z klinik, które działają też w terenie - w teren czesto jeżdżą młodzi weci i mają kogo sie spytać jak nie wiedzą.
Poszukiwany koński neurolog. Polecacie kogoś?
Potrzebuje skonsultować zdjęcia RTG z dobrym ortopedą, odpłatnie, bez łaski i proszenia się.
Możecie kogoś polecić z kogo usług w ten sposób korzystaliście i byliście zadowoleni?
Piaffallo, kiedyś wysyłałam zdjęcia do dr Hecolda, wszystko opisał, kontakt szybki. U nas w stajni dr Kalisiak też konsultowała rtg. Mi akurat robiła sama zdjęcia, ale też bardzo polecam.
Piaffallo, polecam dr Paulinę Zielińską.
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
18 stycznia 2025 08:12
Piaffallo, ją wysyłałam RTG do Equi Vetu / Buk, konkretnie do Miłosza Grabskiego, bo on miałby robić ewentualny zabieg po zakupie konia.
Rzetelna informacja, statystyki i rokowania, widełki cenowe zależne od tego, co wyjdzie na stole.
Poszukiwany koński neurolog. Polecacie kogoś?
Dusty, a w ogóle jest w Pl ktoś taki?
Dziękuję!
Ja nie potrzebuje kogoś do późniejszego zabiegu. Potrzebuje skonsultować TUV, ale drażni mnie wysyłanie zdjęć, umawianie się z kimś na konsultacje i czekanie od tygodnia na opinie... Zdaję sobie sprawę, że weterynarze są zapracowani, ale skoro nie masz na to czasu to odmów konsultacji, a nie że ja świece oczami i wstrzymuje kogoś bo wet po codziennych "delikatnych przypomnieniach" odpisuje że się odezwie i tyle.
BUCK   buttermilk buckskin
18 stycznia 2025 09:03
Dusty nie wiem, czy to dobry trop, ale ja bym uderzyła do forumowej rox bo to przez co przeszła ze swoją kobyłką, to zapewne ma super listę do kogo i z czym
18 stycznia 2025 11:17
Piaffallo, jak kwestie ortopedyczne z RTG, to wciąż polecam Buk. Dzwoniłam właśnie z pytaniem o ocenę zdjęć z TUV kilku koni, dostałam info o stawce, zapłaciłam, wysłałam zdjęcia, dostałam zwrotną informację w przeciągu 3 dni. Ale pytałam o konkretne zdjęcia i konkretne fakapy na nich.
Dusty, dr. Dziekan
Który wet/klinika w Polsce sensownie robi i ocenia RTG i sporządza protokół taki jak na aukcjach, obejmujacy RTG i badanie kliniczne? Nachetniej lubelskie, mazowieckie, podkarpackie, ale jak trzeba to pojade dalej.

Robimy wszystkim koniom przesiewowo RTG i wet mi mowi co tam widzi, ale na tym koniec. Chciałabym ograniczyć czas jaki zajmuje mi wysyłanie RTG i rozmowy nt tego co widzi tam mój wet vs weci potencjalnego klienta i dlaczego sie to różni. W tym celu mam chytry plan wrzucić RTG i protokół na google drive i po prostu udostępniać zainteresowanym link.
W sumie to chyba lepiej tu... Wet do tuva okolice Gorzowa Wlkp - ktoś coś?
faith, Januszewski
Polećcie proszę kogoś do zrobienia tuv w Golejewku.
savil, na miejscu masz Macieja Gniazdowskiego.
Witam pytanie - dobry wet do TUV okolice Łodzi (żeby miał termin w ciągu tygodnia najlepiej...) Dr Szpotański wiem, ze najlepiej, ale jakby nie miał terminów to szukam w razie w
Gdańsk / woj. Pomorskie

Jakiego weta polecacie do zrobienia RTG kopyt, żeby ocenić kąty kości kopytowych? Szukam kogoś z głową na karku, kto zrobi to dokładnie.
15 lutego 2025 17:51
wix102, mi takie RTG ogarniał Michał Kotlarz
wix102, akurat do tego super specjalisty nie trzeba, to są proste konkretne rtg. Tez polecam dr. Kotlarza
xxagaxx, ja się nie zgadzam, że to sa proste rtg.
ja mam kiepskie doświacdczenia z robieniem takich fot i ich interpretacją.
wielu vetów wciąż robi ogniskową na trzeszczki- wtedy obraz jest przekłamany.
Stawiją na koziołku takim, gdzie koń trzyma nogę w górze. Powinien stać na ziemi na klocku i nie podsiebnie i na dwoch nogach równo. Trudno konia tak ustawić.
Do tego prawie nikt nie kłądzie na kopycie żadnego znacznika, potem odłegłosci do odczytania sa niemożliwe precyzyjnie.

Osobą, która opracowała schemat robienia rtg dla kopytek jest Ada Majocha. Warto do niej uderzyć, może ma do polecenia vetów, z którymi współpracuje.
kotbury, ostatnio mój internista podważył zdjęcia rtg kopyt wykonane przez ortopedę. Ortopeda kleił do ściany gwoździa, a internista jednogroszówkę i linie wyciągał do środka monety. Bardzo ciekawe, wyszły mu inne pomiary tych samych kopyt (tu akurat grubość podeszwy).
espana, dokładnie. tam bardzo trzeba wiedzieć co się robi i po co. A dwa mm podeszwy to może być game changer w wyrokowaniu postępowania.

Nie chcę brzmieć, że weci nie umieją. Umieją oczywiście, ale są też tacy, mniej doświadczeni i to może mieć duże znaczenie.
Hej, czy ktoś ma może aktualny namiar na doktora Bartosza Jankowiaka? Czy jeszcze zajmuje się końską ortopedią? Kiedyś pracował w EquiVet ale ten numer już nie jest aktualny a bardzo chciałabym coś skonsultować - helpunku!
nemaya, wysyłam numer na priv, zajmuje się nadal ale już na własną rękę a nie w klinice 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się