wrzody żołądka
anetakajper, Gastrogel ma miarkę? Mnie przysłali baniak bez żadnej miarki.... Chyba że pływa gdzieś w środku?
mindgame, duży nie ma, mały ma
Perlica, ok, wszystko jasne 🙂
mindgame, baniak nie ma pompki. -można u nich osobno zamówić, albo jak masz od nich witaminy w baniakach to pompka będzie pasować.
Chodzi mi o gastro w butelkach 1,2l
Mindgame, mały ma, ale taką, że Ci się żyć odechce.
U mnie sprawdza się przelewanie do szklanki i nabieranie do strzykawki, myślałam, że będzie o wiele gorzej. A w wszystko czyste, nic nie urąbane, nienarozlewane dookoła. Pierdzielę tę miarkę.
Na razie zaciagam dużą strzykawą bezpośrednio z baniaka i sprawdza mi się to dość dobrze.
pompka to game changer, polecam 🙂
W duży baniak akurat się mieści strzykawka 50 ml, dobrze się tym nabiera. 100 ml nie mieści się w otwór już. Mała butelka to faktycznie siły trochę trzeba, żeby to wycisnąć.
Pompka sprawdza się topowo wg mnie.
Strzykawka to się zawsze boję, że wpadnie paproch czy cuś do baniaczka i sobie skiśnie.
Perlica, a jeszcze jak teraz zmarznie przy tej pogodzie…
zembria, jezu, myślałam, że tylko ja mam problem, żeby wycisnąć coś z małego baniaka. Duszę to z całych sił, a to się ledwo co nabiera, aż mnie nadgarstki bolą...
Mam pytanie jak to jest z cukierkami i wrzodami. Pod choinkę dostałam kilka paczek cuksów z Overhorse i teraz rozpieszczam nimi konia do bólu. Za każdą piękną sekwencję galopu jest smaczek, itd. I zaczęłam się zastanawiać, czy ja aby nie przesadzam. Wczoraj rozbolał go nagle brzuch albo jelita. Zmartwiłam się, bo grzebał mi nogami i podgryzał słabiznę (oczywiście mogło być 100 innych powodów tego stanu rzeczy).
Jak to jest z tymi smaczkami? Dajecie? Te z Overhorse są szajskie? Ile cuksów dostają Wasze konie (o ile dostają) w ciągu dnia?
Meise, ja kupuje smaczki dla wrzodowca (mniej cukru), bo moja dziennie to na pewno 20 cukierków dostaje, bo jest rozpieszczona jak dziadowski bicz. A ze za jedzenie robi wszystko, to śmieje się ze w razie co zatrudnimy się w cyrku 😀 Karmię ją tak 3 rok i nic się nie dzieje, wiec chyba nie jest to problem.
xxagaxx, uf, ok, to ja jednak jeszcze nie rozpieszczam aż tak 😅 Mój tak z 10 pewnie dostaje, ale bałam się napisać, żeby mnie rv na stosie nie spaliła jak za dawnych dobrych czasów 😁 Możesz podać linka do tych swoich?
Meise, Kilo tygodniowo mi schodzi na 6 koni. Jak mam marchewkę to wciskam marchewkę.
ja to jestem chyba wyrodną właścicielką bo nie daję żadnych smaczków.... od czasu do czasu wrzucę marchewkę do żłobu i tyle... a zaczęłam dawać mniej marchewek jak wet mi powiedział, że od nich robi się próchnica na zębach, a chcę żeby mój emeryt miał jak najdłużej zdrowe zęby...
xxagaxx, ale do baniaka z Gastrogelem jej nie dodają? Rozumiem, że trzeba nabyć witaminy Mebio i dosztukować pompkę do baniaka?
anetakajper, mój właśnie marchewkę tak średnio lubi, dużo bardziej woli jabłka, ale z tym to uważam, bo wiadomo, że mogą podrażnić żołądek 🙂
Cukierki bardzo lubi, ale jest kulturalny, więc pakuje w niego nawet za piękne oczy. Wcześniej wcale nie dostawał, bo nigdy nie miałam / zapominałam kupić (więc też byłam trochę wyrodna 😉 )
Wczoraj tak źle mi się poczuł przed treningiem, że wahałam się, czy go nie odwołać. Jednak pobiegał na lonży, poskakał i po treningu mu puściło. Ale mówię, miał tak jakby stan lekko kolkowy. Zrobił w końcu kupę (po), ale moim zdaniem była za sucha. Zauważyłam, że on niechętnie pije z wanny na padoku i z wiadra w boksie. Najchętniej pije (i od razu mnie tam ciągnie) z wielkiej wanny na podwórzu. Możliwe, że on za mało pije i go przytkał taki podsuszony kał. Dostaje elektrolity, ma sól... Nie wiem co tu jeszcze wymyślić, bo przez podawanie gastrogelu było już super, a wczoraj boleści 🙄
Meise, u mnie też schodzi sporo smaczków na dwa konie, a z marchewką mi się jeździć nie chce... 😅 Ja polecam te:
https://www.eggersmannpoland.pl/kraeutermineral-getreidefrei-ziola-i-witaminy-dla-koni-alergicznych-25kg 25 kg starcza na długo, jeszcze jak się to zamknie w szczelnym pudle to w ogóle, ale z tej samej serii mają jak coś też 8 kg. Fajny skład.
Teraz też znów są zmiany pogody, więc może to to... choć na takie sytuacje właśnie mi Gastrogel pomagał. ;/
Melanie, o kurde, ale drogie 😀 To ja chyba jednak skarmie te co mam po odrobince i znowu będę wyrodna 🙈
Meise, właśnie one są bardzo tanie jak kupisz 25 kg! Policz sobie, to wychodzi 12 zł za 1 kg. Zobacz sobie ile kosztuje 1kg cuksów z Overhorse. 🙂
Melanie, No racja, ale na jednego konia to mi się chyba zepsują? Poza tym ja nie mam takiego pojemnika, żeby przechowywać tyle smaczków, a na bank myszki mi się by do nich dobrały 😀 Ja wożę swoje w aucie, bo tylko tam nie ma jeszcze (póki co) myszorów 🙃
Będę łamać te smaczki z Overhorse i dawać mu takie małe kawałki na ząb.
Meise, są też 8 kg:
https://www.eggersmannpoland.pl/kraeutermineral-getreidefrei-ziola-i-witaminy-dla-koni-alergicznych-8kg i wtedy i tak masz te 19zł/kg co i tak wypada korzystanie cenowo. 🙂
Ja jak miałam jednego kopytnego to ze znajomą worek na pół po prostu kupowałam.
Dzięki dziewczyny, zapisze sobie w zakładkach i jak te mi wyjdą, to zakupię te zdrowsze 🙂 Będę mieć czystsze sumienie 😀
Ja daję też suszoną dziką różę jako smaczki i super się sprawdza, jest bardzo wydajna - kilogram mam już ze 2 miesiące i końca nie widać, a też bardzo dużo smaczków daje.
Ja swoim też cuksy daję tak o, bo są 😉 Na jeździe też daję, za darmoszkę też. Pewnie dziennie z 10-20 sztuk dostają, bo zawsze mam garść w kieszeni. Tylko Gówniarzyk dostaje okazjonalnie jeszcze, bo inaczej zaczyna szukać więc jeszcze nie może za często.
Tego granulatu używam od lat, cena mega przyjemna wychodzi i dla wrzoda też bezpiecznie.
https://animalia.pl/baileys-high-fibre-complete-nuggets-20kg/szczegoly/26467/#opis
Melanie, a czy te smaczki ci się nie rozpadają, że tak wyrażę na pył w kieszeni?
bjooork, nie dają, można ją po prostu dokupić osobno, nie trzeba kupować suplementu żadnego na siłę.
te eggersmannowe są mocno sprasowane, nie ma opcji by się rozpadły w kieszeni
ja kupuję zawsze ten worek 25kg, podaje jak dla 1,5 konia, trzymam w stajni, w części nieogrzewanej i nigdy im się nic nie stało
Ja mojej daje suszona dzika różę, suszoną pietruszkę, ziolochrupki z samfarm, ewentualnie smaczki bezbozowe z josery 🙈 używam killera w pracy, więc trochę tego schodzi, a te są dość wydajne 😁