ciąża, wyźrebienie, źrebak

Iskra de Baleron, dla Equip WNV wszystko jest https://tinyurl.com/v3uy5ftr . Potem dołożyli jeszcze jedno badanie dotyczące lineage 2 tego wirusa: https://tinyurl.com/5fxx8d7n

Ja jeszcze sobie ponarzekam tutaj - czas oczekiwania na badania laboratoryjne jest taki, ze jak cos się dzieje to leczyć i tak trzeba w ciemno. SGGW 2 tygodnie wysylalo wyniki na samo EHV-1 przy moich przypomnieniach co 2-3 dni, reszty nie ma od półtorej miesiąca. Vetlab PCRy zrebaka robi drugi tydzien, w międzyczasie zrebak prawie zszedł i już zdążył prawie wyzdrowiec, a wynikow nadal nie ma... Wkurwia tym bardziej że ja wiem ile faktycznie trwa zrobienie PCR i jakby mi kiedys zajmowalo 2 tygodnie to nadal bym siedziala na uczelni.
Iskra de Baleron, ja się nie znam na tym. Powtarzam co wet mi mówił.
Czyli 1, potem miesiąc 2, a potem już co roku.
Na grypę przecież nie trzeba co pół roku jak nie startuje koń,więc nie znam takiego schematu jak Ty wkleiłaś.
Perlica, tam nie ma szczepienia co pół roku 😉
Gdy pierwszy raz szczepisz konia przeciw grypie to podajesz 3x szczepionkę i dopiero potem co roku.
A nie 2x i potem co roku 🙂
Zajrzyj do obrazka który wrzuciłam, to schemat od producenta szczepionki 🙂
Perlica, to nie chodzi o częstotliwość szczepien przypominających (co roku jak zaleca producent vs co pol jak sobie wymyślił PZJ) tylko o to, że pełna baza na grypę to trzy szczepienia. Dwa w odstępie miesiąca i trzecie po kolejnych 5 miesiącach. Czyli np jak koń ma 6, 7 i 12 mcy. Potem juz co roku liczac od tego ostatniego szczepienia w 12 mcu.
ash   Sukces jest koloru blond....
12 stycznia 2025 16:45
A wiadomo kiedy będzie dostępna w PL szczepionka na tego wirusa zachodniego Nilu? Wiem że jest teraz opcja ściągania szczepionki, ale ceny są debilnie wywindowane
ash, nie ma przeszkód formalnych bo dopuszczona do obrotu jest, kwestia logistyki. Przy dalszym podsycaniu paniki powinna się jakiejś hurtowni opłacić sprzedaż w PL. Najlepiej poprosić weta zeby zadzwonił i zapytał tam gdzie się zaopatruje.
ash, a ile to jest wywindowana cena?
karolina_, , Iskra de Baleron, ja i tak nie kumam, bo nie kojarzę bym jakiekolwiek konia miała tak często szczepionego.
Przy kupnie sprzedaży to ten warunek nie obowiązuje, to tylko gentleman agreement po stronie kupującego. Jeśli pathkam zabierze swojego konia to hodowca nic z tym nie zrobi.
adriena, Byłabym ostrożna z takimi stwierdzeniami, we wszystkich tego typu umowach jakie przeszły przez moje ręce był to obowiązek kupującego np. "kupujący wydzierżawi/udostępni sprzedającemu klacz ...". Nawet jeśli w umowie nie ma opisanych konsekwencji braku spełnienia takiego obowiązku to reguluje to prawo i tak jak pisałam, w zależności od konkretnych zapisów może to być uznanie że własność zwierzęcia nie przeszła na kupującego/odszkodowanie/konieczność zapłacenia części ceny. Co do zasady dla gentlemen's agreement - jeśli jest zapisana - konieczne jest wyraźne wskazanie, że dane postanowienie nie jest wiążące prawnie lub określeń typu "kupujący wedle własnego uznania może ...".
ash, nie ma przeszkód formalnych bo dopuszczona do obrotu jest, kwestia logistyki. Przy dalszym podsycaniu paniki powinna się jakiejś hurtowni opłacić sprzedaż w PL. Najlepiej poprosić weta zeby zadzwonił i zapytał tam gdzie się zaopatruje.
karolina_,
nie jest to takie proste 🙂
Perlica, circa 600zł za dawkę Nilu, musisz podać 2 dawki i potem co roku jedną.ja i tak nie kumam, bo nie kojarzę bym jakiekolwiek konia miała tak często szczepionego.
no to masz źle szczepione 😉 albo nie zwracałaś na to uwagi a masz dobrze.
blucha, najwyżej powiedzą w hurtowni że nie planują sprowadzać. Takie telefony nikogo nie dziwią.
według mojego weta szczepionka nie jest dopuszczona do obrotu w Polsce więc hurtownie nie mogą ,,planować,,
blucha, Polecam publicznie dostepne info na stronie EMA, mozna to w 5 minut zweryfikowac. Ta szczepionka szla procedura ogolnowspolnotowa. https://medicines.health.europa.eu/veterinary/en/600000000446
ash   Sukces jest koloru blond....
12 stycznia 2025 20:12
Perlica, słyszałam ceny 450-500 zł za 1 dawkę, a musisz zrobić 2 jako bazę. Przy kilku koniach to już nie jest miło :/
Iskra de Baleron, nie sądzę, że źle bo startuje non stop i lekarz FEI nie ma zastrzeżeń. Robiłam bazę na pewno z dwóch podań jak kupiłam 3,5 latkęi tyle.
Nie znam nikogo kto by szczepił w jednym roku tyle razy konia na grypę, bo wychodzi ,że ze 4 razy. Na starty czasu bym nie miała🤣

U mnie 500 pln, zależnie od kursy euro, więc tyle samo wszędzie widzę.
Perlica, Borze szumiący jakie znowu 4 Ci wyszło 😂
Serio, masz obrazek, tam są miesiące i szczepionki. Popatrz i daj żyć 😉😁
Wg pzj screenIskra de Baleron,
IMG_0411.png IMG_0411.png
Perlica, i przeczytałaś to co wkleiłaś?
Iskra de Baleron, no
Perlica,
Szczepienie podstawowe.
• Pierwsze szczepienie – w dniu rozpoczęcia szczepień.
• Drugie szczepienie – pomiędzy 21 a 92 dniem od pierwszego szczepienia.

to już dwa, pierwsze a po miesiącu drugie
Uwaga trzecie :P
Szczepienie przypominające.
• Pierwsze szczepienie przypominające przed upływem 7-go miesiąca od drugiego szczepienia podstawowego;

Podsumowanie:
• Szczepienie podstawowe i pierwsze szczepienie przypominające stanowią szczepienie bazowe;

a potem jeśli startujesz to:
• Kolejne szczepienia przypominające dla koni uczestniczących w zawodach, muszą być przeprowadzane przed upływem terminu 6 miesięcy

a jeśli nie:
• Kolejne szczepienie przypominające dla koni nieuczestniczących w zawodach, zgodnie z zaleceniem producenta, w okresie przed upływem 1 roku;

W obec powyższego 3 szczepienia to pełnowartościowa BAZA 🤠
Potrzebuję tu ikonki z facepalmem 😅🤣 robicie mi dzień, niezle jak na nudna spędzona na pracy niedzielę
karolina_, może admin się zlituje i posprząta 🤣

zeby nie było że to pełny offtop to ja szczepię odsadki 😜
Perlica, mój wet do spółki z kilkoma innymi zamówili szczepionki w Niemczech. 1 dawka - 500 zł.
Iskra de Baleron, ja tego nie ogarniam, szczepię 2 razy w roku i tyle.

Nil też planuje i zrobię wg tego co mówi wet czyli 2 razy , a za rok się zobaczy jak będzie wyglądała sytuacja z zachorowaniami.

Odsadki to nie moja bajka.
Czy w tym roku jakiś pogrom poronień? W krótkim odstępnie czasowym u znajomych 3 poronienia wysokich ciąż, 2 mies przed terminem... u wszystkich jedna diagnoza - skręt pępowiny dość wyraźny i zaciśnięty. Jeden źrebak w ogóle jakoś dziwnie owinięty... Diagnozy 3 niezależnych wetów, bo to różne rejony... i weź tu się ciesz z hodowli🙁
Perlica, bo bazę się robi raz w życiu (jak hodowca odpowiedzialny, to on powinien to zrobić raczej) jak kupujesz konia i on jest już w schemacie prawidłowym to ciebie to nie obchodzi, po prostu musisz minimum raz w roku zaszczepić, żeby tą bazę utrzymać 😉
katakata, u mnie pełen program rozrywkowy z hucpa i tańcami... a mogłam za kasę na stanowki jechać na deske na dwa tygodnie, na jedno by wyszło. Tyle że przynajmniej problemu ze sprzedażą zrebiat na kiepskim obecnie rynku nie będzie.
karolina_, Też jakieś przypadki? Wiem trudny temat... chodzić chuchać dmuchać i nagle coś takiego. Albo coraz słabsze te konie albo ludzie mniej boją się mówić, że klacz poroniła...
Kiedyś kiedyś mieliśmy klacze 4-5 sztuk, co roku rodziły i zawsze szczęśliwie. A tfu.
Swoją drogą, jakie mieliście mechaniczne przypadki porzucenia?
katakata, wszystko poszło do piachu i jeden zrebak z 2024 prawie też. Jeden mieliśmy już taki zajebisty sezon, 5 lat temu w wyniku słabej wspolpracy z wetem nic nie bylo zrebne. Teraz dla odmiany wszystko polecialo.

Skręt pępowiny miałam raz, rok temu w 4 mcu. Bardzo długa i mocno skręcona.
karolina_, 🙄 współczuję bardzo! Podejrzewacie co mogło być przyczyną?
Jeden źrebak był tak okręcony pępowiną, że aż się na nim zacisnęła i dodatkowo skręciła.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się