Kącik Ujeżdżenia

Jaki swój przykład? Nie jestem międzynarodowym sędzią ujeżdżenia. FEIowe papiery mam tylko komisaryczne...
Pisałam jedynie o tym, że brak przyzwolenia na krytykę zawodników w połączeniu z pełnym przyzwoleniem na krytykę sędziów to daleko odąca hipokryzja.
I nie, nie odbieram personalnie forum. Co więcej nigdzie nie piszę, że ja wiem lepiej...
Serio Twoje czytanie między wierszami robi się przerażająco hm... banialukowe z ukierunkowaniem na problemy ze zrozumieniem tekstu czytanego...
Nevermind   Tertium non datur
11 grudnia 2024 15:44
_Gaga, okej, w takim razie mój błąd, najwyraźniej nadinterpretowałam. Uznałam, że masz na myśli coś innego.

ale nawet jak już nie jeździ, ale wcześniej jeździł to na pewno sposób patrzenia się zmienia 🙂 Tak samo jak usiądziesz w budce i dowiesz się jak to działa, co widać, co nie widać, jak czasem ruch jest wątpliwy, bo widzisz z takiego, a nie innego kąta, a ocenić musisz w sekundy. Tak samo na pewno zmienia się perspektywa, jak wsiadasz na konia, jedziesz czworobok i jesteś oceniana. Czy nawet jak jedziesz parkur na zawodach i nie ma, że sobie poprawisz najazd po złym lądowaniu robiąc kółeczko, bo to już będzie liczone jako punkty za wyłamanie, czas leci itd. Doświadczenia na własnej skórze zawsze zmieniają percepcje.
keirashara, Dokładnie! Nawet zauważenie w jaki sposób ktoś przygotował element, szybkość odpowiedzi konia, to już zmienia postrzeganie jeźdźca na czworoboku.
Ingrid Klimke ogłosiła, że Franziskus kończy karierę w dużym sporcie 🙂
Szkoda 🙁 ale u niego chyba od jakiegoś czasu coś było nie tak ze zdrowiem i powrotem do formy?
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
19 grudnia 2024 13:58
https://www.horseandhound.co.uk/features/sandra-sysojeva-maxima-bella-polish-dressage-rider-mare-training-880296 🙂

Edit: aj dopiero teraz mi wyskoczyło że subskrypcja potrzebna. W każdym razie fajnie widzieć polskich zawodników w H&H
Facella   Dawna re-volto wróć!
08 stycznia 2025 09:22
Maxima Bella w top10 koni ujeżdżeniowych rankingu FEI! 🎉
FB_IMG_1736324463506.jpg FB_IMG_1736324463506.jpg
Weszła przebojem, super!
Co tu tak cicho🙂
Ktoś się pokusi o komentarz do bardzo długiej konferencji ostaniej🙂
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
14 stycznia 2025 12:57
kotbury, jakby było gdzieś dostępne publicznie do obejrzenia to by się obejrzało 🙂 ja tylko słyszałam o ciekawej akcji na konferencji powożenia 😀
Post został usunięty przez autora
No i? Mają polskich przodków to paszport im się należy, na tym polega prawo. Mają prawo się ubiegać o obywatelstwo. A to chyba oczywiste, jak gdzieś jest wojna. Poza tym to nie dotyczy pana Roya który ma obywatelstwo belgijskie i siedzi tam od 150 lat.
ogurek, poza tym, mówisz conajmniej jakby Polacy nie ubiegali się o paszporty w Niemczech czy UK🤣🤣🤣
No i? Mają polskich przodków to paszport im się należy, na tym polega prawo. Mają prawo się ubiegać o obywatelstwo. A to chyba oczywiste, jak gdzieś jest wojna. Poza tym to nie dotyczy pana Roya który ma obywatelstwo belgijskie i siedzi tam od 150 lat.
mariaantonina,
nie, nie na tym "polega prawo"🙂 Przynajmniej jeszcze do niedawna nie na tym polegało.
Jeśli "jak gdzieś jest wojna" to argument to dlaczego nie dajemy obywatelstwa Rosjanom🙂... u nich też jest wojna.
A co do Polaków w kolejcie do dojczlandu to sprawdź sobie najpierw jakie były warunki otrzymania tego i potem się oburzaj.

mariaantonina,
nie, nie na tym "polega prawo"🙂 Przynajmniej jeszcze do niedawna nie na tym polegało.
Jeśli "jak gdzieś jest wojna" to argument to dlaczego nie dajemy obywatelstwa Rosjanom🙂... u nich też jest wojna.
A co do Polaków w kolejcie do dojczlandu to sprawdź sobie najpierw jakie były warunki otrzymania tego i potem się oburzaj.

kotbury,

Dosłownie na tym polega prawo przyznawania obywatelstwa. Proszę sobie przeczytać ustawę. Jest takie prawo to z niego korzystają, nie łamią prawa w żaden sposób. A dzieci Polaków którzy x lat temu wyjechali do Niemiec mają niemieckie paszporty mimo tego, że mieszkają całe życie w Polsce. Czy naprawdę nie rozumiecie zasady obywatelstwa ius sanguinis?
kotbury, a co do Rosji, to walki toczą się głównie na Ukrainie, na skrawkach terytorium Rosji. Więc nie ma ,,tam wojny”, bo bomby na Moskwę nie lecą. Poza tym, gdyby Rosjanie spełnili warunki i przede wszystkim złożyli wniosek, to jak najbardziej byliby obywatelami Polski. Tak samo jak na przykład dzieci ze związków polsko-rosyjskich. A to, ze nie składają wniosków to inna kwestia, prawnie taka możliwość jest.
kotbury, Dziecko nabywa z mocy prawa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno ma obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą (art. 14 pkt 1ustawy o obywatelstwie polskim).

Prosze. Zatem obywatelstwo juz ma, teraz tylko kwestia paszportu.
I kwestia kiedy znajdzie się w kadrze...
I kwestia kiedy znajdzie się w kadrze...
Karla🙂, no w sumie. Pewnie jak każdy czyli jak zrobi te 66(?) w ogóle jakie są teraz normy do kadry seniorskiej?
mariaantonina, no własnie. Choć jeden rodzić ma polskie obywatelstwo. A nie dziadkowie wyjechali 100 lat temu🙂.

I jeszcze egzamin z polskiego trzeba zdać. Nie taki prosty.
Rozjanie mieli zablokowane starty w Olimpiadzi, skłądanie wnisoków o obywatelstwo tu itd.

Uważam, że obywatele Izraela z tych samych powowdów również powinni mieć... bez wzgleu na to "gdzie przez ostanię lata mieszkali".
kotbury, tata Roya ma polskie obywatelstwo. Nie trzeba zdawać żadnego egzaminu, bo Roy z mocy prawa jest obywatelem Polski. Pani ma na myśli chyba uznanie za obywatela polskiego- wtedy wymóg egzaminu jest. A Roy nie nagina prawa. I ustawodawcę mało obchodzi co ma na ten temat do powiedzenia portal Revolta.
mariaantonina, no własnie. Choć jeden rodzić ma polskie obywatelstwo. A nie dziadkowie wyjechali 100 lat temu🙂.

I jeszcze egzamin z polskiego trzeba zdać. Nie taki prosty.
Rozjanie mieli zablokowane starty w Olimpiadzi, skłądanie wnisoków o obywatelstwo tu itd.

Uważam, że obywatele Izraela z tych samych powowdów również powinni mieć... bez wzgleu na to "gdzie przez ostanię lata mieszkali".

kotbury, dzieci ze związków polsko rosyjskich miały obywatelstwo polskie i mieć będą niezależnie od tego co Rosja odwali. Pani chyba mówi o naturalizacji.
kotbury, Chryste. Ale jak dziadek miał, to i ojciec Z MOCY PRAWA ma, więc i ty masz.
Za ten post użytkownik otrzymał: Ostrzeżenie
Komentarz moderatora: Następnym razem za brak edycji postów będzie 3 dniowy ban!
kotbury, tata Roya ma polskie obywatelstwo. Nie trzeba zdawać żadnego egzaminu, bo Roy z mocy prawa jest obywatelem Polski. Pani ma na myśli chyba uznanie za obywatela polskiego- wtedy wymóg egzaminu jest. A Roy nie nagina prawa. I ustawodawcę mało obchodzi co ma na ten temat do powiedzenia portal Revolta.
mariaantonina, boże jedyny. Nikt tu nie napisał, że ktoś "nagina prawo". Odniosłam się do twojego oburzenia na artykuł, który podlinkował Ogurek.
Wracając do tematu: nowy koń dla Ilony Janas https://www.facebook.com/share/p/18RHZtVNp4/?mibextid=WC7FNe
Zuzu., nie przyjeżdża do Polski, będzie stał u Ingo Pappe i będzie dostępny jako ogier. Dla polskich hodowcow do zamowienia przez pana Piotra Kuczynskiego.

Swoja droga, ciekawy kon, mega ekspresja, bardzo "holenderski", dużo nadgarstka w klusie i galopie, slaby step (moze jak się nauczy z czasem rozluźniac to się poprawi), szyja z dość mocno zaznaczonym dolnym mięśniem.
Chyba w takim razie wątek z Marcinem Woldańskim zakończony... po tylu latach. 🙃
Zrzut ekranu 2025-01-21 105450.png Zrzut ekranu 2025-01-21 105450.png
Melanie, - łooooo grubiutko, faktycznie mają za co przepraszać. Już abstrahując od domniemanej winy zawodnika (uniewinnionego), to patrząc na te przeprosiny odnosi się wrażenie, że ktoś chciał kogoś udupić za wszelką cenę i niezbyt zwracał uwagę na jakiekolwiek przepisy po drodze. Za takie rzeczy linijką po łapkach zawsze powinno się dostać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się