Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Lootra, jeszcze ich nie robiłam, nie wiem ile kosztują. Jak zrobię to napiszę.
zembria, Ja dodaję probiotyk. No dawka jest mała, ale cena na allegro poszła z 30zł w górę i tak meh.. Jak nie znajdę nic sensownego to nie będę nic zmieniać na siłę.
espana, jest, rozwin pkt 4 w linku. Dowiadywalam sie zanim zlecilismy

https://vetlab.pl/alergie/konieee/#alergeny-pokarmowe

Koszt był kolo 350 zł chyba, robilam kilka rożnych badań wtedy. Ale bedzie sie roznil w zaleznosci od narzutu veta (zawsze musi jakis być, chocby 1 zl)
Co możecie mi polecić dla 5 latki, która wraca do pracy. Trening 4/5 x w tygodniu. Zależy mi na zbudowaniu mięśni i trochę przybrania masy, bez dodatkowej energii . Napewno zostanie na owsie plus pasza. Mebio, saracen ?
Naciau, Mebio build up
karolina_, zupełnie nieczytelne dla mnie te rozpiski 🙄 W tabelce lucerny nie ma. Każę wetowi zbadać na wszystko.
espana, , karolina_, to ciekawe bo na tej samej stronie w innej zakładce nie ma 🤣 w katalogu w sensie
Perlica, mają burdel, dlatego dopytywalismy, bo moj był na green power.

Nic mu nie wyszlo a nadal ma wzdęcia i wodę kalowa. Do tego jest kulawy na dwie nogi i nikt nie wie dlaczego. Może ktoś z Was chciałby kupić konika? Dobrze wyszkolony, wszystkie elementy C robi, czyste RTG, cena okazyjna :P
karolina_, i zmiana paszy na bez lucerny nie przyniosła efektu?
Ja bym go wrzuciła na Saracen Reeleve .
Perlica, nie przyniosła. Spróbujemy go przeleczyc na przerost flory bakteryjnej, metronidazol jest tanszy niz co rusz nowa pasza na ktorej i tak sra woda, ale już prawdę mówiąc przestałam liczyć na to że ten koń wróci do sportu
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
11 stycznia 2025 16:31
karolina_, Już chyba pytałam, ale nie pamiętam, robiłaś badanie kupy?
karolina_, a na co zmieniłaś?
A.próbowałas Biocell?
zembria, Perlica, próbowałam trzy różne probiotyki (Protexin Gut Balancer, Biogen K, EM z Greenland) i jest po nich jeszcze gorzej. Z pasz Sukces Niskoskrobiowy, Pur Sport, Struktur Getreidefrei, Green Power, Panto Äpfel Muesli. Kilka rożnych sieczek, z lucerny, z dodatkiem lucerny i bez lucerny. Badanie kalu na pasozyty jest czyste, alergii pokarmowych brak. Jedyne co to nie powtarzalam gastroskopii. Brzuch go boli, reaguje na dotyk na wysokosci slabizny. Plus wzdęcia plus woda kalowa.
karolina_, - mojemu pomagał biocell senior i/lub esparceta. On generalnie sra po wszystkim, co roku miałam problem jak pojawiała się trawa na padoku, a przy esparcecie spokój.
Można też po chamsku, bentonit. Jest też w biocelu senior właśnie.
W sumie nie próbowałaś paszy typowo na takie problemy .
A Diarri stop? W sensie typowy suplement na biegunkę?
keirashara, bentonit dawałam kilka miesiecy, maskowal trochę problem ale nie do końca. Nie chce dawac kolejnego probiotyku bo jest po nich duże pogorszenie, wolałabym uniknąć kolki z zagazowania, mam zaplanowane parę wyjazdów i musi być spokój z końmi bo moj mąż nie poda leków.

Znałam parę takich koni, ktore sie nie leczyly i w ktoryms momencie zaczely sie mocno pogarszac zmuszajac wlascicieli do eutanazji. U jednego przyczyną okazal się nowotwór, u innego rodokokoza zaatakowala jelita (to byl mlody kon), u jeszcze innego nic nie znaleziono - stan zapalny jelita grubego na sekcji ale bez konkretnej przyczyny.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
11 stycznia 2025 17:20
karolina_, a babka płesznik na sucho? U mnie pomogły 2 łyżki dziennie
karolina_, - w pełni rozumiem, jeszcze ta diagnostyka jelit u koni ciągle jest w powijakach. O ile o wrzodach już się mówi dużo, są opcje leczenia, wsparcia itd, no to jelita nie bardzo.

Mój obstawiam też coś ma, bo on "delikatny" całe życie. Na szczęście metodą prób i błędów udało się ogarnąć go na tyle, żeby utrzymywać go w dobrej kondycji.
Pati2012, spróbuje, może akurat.

keirashara, najlepsze że to jest 6 latek. Ciekawe co będzie dalej.
11 stycznia 2025 17:51
karolina_, a mikrobiologiczne badanie robiłaś?
karolina_, ja bym napisała o poradę do Pauli z optifeed
karolina_ a robiłaś to genetyczne badanie kalu z hippovet? Tam oprócz robali podają skład mikroflory jelit, krew utajona, tłuszcz

Albo może leczenie pod kątem zapalenia jelit? Sulfusalazyne podać?
zembria, nie. Ale metronidazol powinien ogarnąć mu przerost flory, jesli jest.

charlieeee, sulfalazyna to jest kolejny pomysł jeśli by się okazało że metronidazol nie pomoże.

Perlica, tu jest raczej wet ogarniający temat potrzebny, tyle, że dr Biazik się raczej w te rejony nie zapuszcza, była kilka lat temu, może znowu się uda i sie zbierze grupa. W tej chwili do końca lutego i tak eksperymenty paszowo - suplowe odpadają, bo chce w spokoju pojechać gdzie mam pojechać a nie wisieć na telefonie z mężem i próbować ogarnąć weta który przyjedzie.
Zuzu., dziekuje
11 stycznia 2025 19:05
karolina_, ja bym to badanie zrobiła, taniej niż suple i leki w ciemno. Razem z poradą potem to jest, także dobiorą co trzeba pod wyniki. O Hippovecie piszę.
zembria, zadzwonię do nich po weekendzie i zapytam czy w jego przypadku ma to sens, biorąc pod uwagę co juz robiliśmy (kal, krew, panel alergiczny). Tym bardziej że zimą jest lepiej niz jak jest na trawie (wtedy po prostu ma regularne biegunki a nie wodę kalowa)
karolina_, ja mam konia po zapaleniu jelit. On na każdą zmianę balota/rodzaj objętościowej reaguje wodą kałową, ogólnie ma do niej skłonność.
Jak zachorował brzuch go bolał bardzo, polegiwał, mniej jadł, z raz w tygodniu miał bóle takie już kolkowe. Potrafił z tętnem 70 na leżąco jeść siano....
Na gastro nic ciekawego, wycinek z dwunastnicy nic nie pokazał, na usg widoczny silny stan zapalny jelit z uspośledzona perystaltyką, markery stanu zapalnego w kosmosie. Z kupy jedynie wyszedł mu piasek, więc jeszcze odpiaszczaliśmy.
Cuda robiłam,suple, zioła, dieta itp.
Dr Biazik to chciała go otwierać, żeby zobaczyć co w środku, ale wykluczyłam ten pomysł dopóki koń się trzyma.
Finalnie chyba poszedł na leczenie sterydem (chociaz to była sinusoida totalna w jego przypadku). Po 1,5 miesiąca sterydu ogarnal się była poprawa i przestało być dramatycznie. Finalnie najbardziej chyba pomogła mu zmiana stajni na inną, wolnywybieg z nieograniczonym dostępem do sianokiszonki.
Jest nadal wrażliwy chociażby na zmiany pogody.
Jak zachorował miał 8 lat.
Alaska, moj ma dostęp do siana 24/7, na wolnym wybiegu nie może być bo jak przychodzą w nocy losie to wyskakuje i ucieka w panice, reszta koni niszczy wtedy ogrodzenie.

Kto Ci robił USG jelit? Wiozlas do dr Biazik?
espana, mecganizm "alergii na lucernę", nie jest (nie zawsze jest) takim mechanizmem, który wykryjesz badaniem na alergię. Chodiz o ten nieszczesny kwas sczawiowy i tworzące się rafidy i inne szczwiany. Zalezy gdzie się tworza, czy wraz zlucerną w jelitach jest wapń itd.

Innymi słowy- kon może mieć reakcje na lucernę ale w obrzie badania nie będzie klasycznej "alergii".
Ja miałam konia alergicznego, który skończył z eosynofilowym zapaleniem jelit. Niestety nie zakończyło się to dobrze. Też miałam propozycję otwarcia konia bo USG nie dawało odpowiedzi. Że względu na nawracające flegmony i wiek (19 lat) nie zdecydowałam się na to tylko leczyliśmy w ciemno sterydem dopaszczowo. Była spora poprawa ale po kilku tygodniach znowu zjazd. Gdyby był młodszy a przede wszystkim bez tej historii flegmon corocznych to bym się zdecydowała na operację.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się