Gruda

zembria, o widzisz, znieczulenie w nogę!
I to brzmi całkiem rozsądnie.
Jakoś mi wtedy tego tak nie przedstawiono...a ja nie pomyślałam kompletnie, że skoro jest panikarz, to można mu dać w żyłę, a potem znieczulenie w nogę i zabrać się do akcji.
Z ciekawości ile taka impreza kosztuje ?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
09 stycznia 2025 09:17
Alaska, Kurczę, nie odpowiem Ci, bo parę jeszcze innych rzeczy było 🤷 Tak "na oko" to nie więcej niż 500 na pewno, ale dokładnie nie odpowiem.
Moon   #kulistyzajebisty
09 stycznia 2025 17:43
Co prawda u nas to o wiele mniejsza skala niż opisywane tu ostatnio przypadki, ale chciałam powiedzieć, że MTG + zasmarowanie Sudocremem pięknie wypleniło mi pierwsze większe strupy i puchnięcie. W ciągu jakiegoś tygodnia! No i mimo błocka na padokach i ogólnie mało sprzyjającej pogody 😑 Na szczęście szybko zauważyłam, nie zdążyło się dziadostwo rozchulać.
Tak czy inaczej, polecam taki zestaw 👌
Kuniaa, dziękuję. U nas już czysto! Syf poszedl w cholere. Ale 2 tyg antybiotyk w zyle, prawie 3 miejscowo na nogi. Latwo nie było i powiem wam ze juz nie będę nawet zaczynać leczyc grudy bez posiewu
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
10 stycznia 2025 22:48
My co prawda nie gruda ale od tego mokrego błota obrała nam się piętka. Koń zaczął macać i przy dotyku boli. Czymś to smarować ? Obciąć to co luźne ?
11 stycznia 2025 11:27
domiwa, A nie masz tam ropy po prostu? Bo tak z opisu to brzmi. Dodatkowo jeszcze parę dni temu mróz był więc koń mógł się podbić.
11 stycznia 2025 14:02
U nas mrozu nie było póki co. Ciągle glapsko po pas
11 stycznia 2025 21:27
Dopisze bo już nie mogę edytować. Obcięłam to co zwisa , zapsikalam niebieskim sprejem. Ale zrobiłam buta z rivanolu bo koń ledwo stoi , wystawia nogę do przodu więc może to jednak ropa . Kopyto nic nie grzeje ale no może to to.
30 stycznia 2025 13:47
Update naszego przypadku ponad rocznej "grudy/niegrudy"
Badanie histopatologiczne wycinka skóry, robione w specjalistycznym (zajmującym się typowo dermatologią) labie w Berlinie wykazało - null 🤡🤦🤷 - tyle powiem. Nadal wiemy, że nic nie wiemy. Jest jakiś stan zapalny, jest nadmierne łuszczenie i "nieznaczna hiperplazja i nieznaczna hiprkeratoza", ale nadal nie wiadomo dlaczego. Nie jest to alergiczne, nie jest spowodowane żadnymi patogenami. Zrobiony był wymaz do posiewu przy biopsji, jak i w labie zrobili posiew z tego wycinka, nie wyrosło nic. Niewielkie podejrzenie w stronę sarkoidozy, ale brakuje charakterystyznych dla tej choroby wielojądrzastych makrofagow (komórek olbrzymich).
Na ten moment skóra przestała być lekko obrzmiała, a cały grudzień w sumie taki tan się utrzymywał, może od połowy listopada, teraz od początku stycznia noga jest sucha. Ustaliłam z wet, że mam to jedynie myć szamponem keratolitycznym z Virbaca i zostawić w spokoju. Także o 💩
zembria, o cholera ale jaja 😮
Zdawaj relacje, bo widzę że masz równie ciekawy przypadek co ja...
xxagaxx, Miałam to w zeszłym roku, najpierw złocistego a później pałeczkę ropy błękitnej.... 💕 na czterech nogach ... trzymam kciuki za Was 🦄
Kuniaa,

nie wiem czy się smiać czy płakac, ale jak pożeganliśmy pseudomonas to zawitał złocisty gronkowiec 😀 czyli odwrotnosć jak u ciebie. Natomiast jest na razie mała zmiana, na jednej nodze więc spróbujemy nie dawać nic dożylnie tylko zadziałać miejscowo. A już chwila spokoju byłą....
Moon   #kulistyzajebisty
05 lutego 2025 20:57
xxagaxx, Jezu, znoooowu coś…?! 😮😑
Moon, nie wiem, może ją interesuje mikrobiologia? 😂😂
06 lutego 2025 20:32
xxagaxx, Uuuu lipa. Może poprzednie leczenie za mocno wyjałowiło skórę i wlazła pierwsza bakteria które się nawinęła 🙄
zembria, możliwe. Dzięki bogu jedna noga tylko, zmiana niewielka i jak tylko wyszedł wynik posiewu i wszedł dobry antybiotyk to wygląda ze gowno umiera. Ale serio, chyba jej te nogi wyparze we wrzątku albo obetne 😂😂
Przyszłam powiedzieć, że kocham MTG, dziękuję do widzenia.
Moon   #kulistyzajebisty
07 lutego 2025 07:10
budyń, amen! 😅
budyń, nafta z siarką. Dokładnie!
Brdzo często najprostrze rzeczy najlepiej działają.
Ja kocham smalec gęsi na keratozę po flegmonową🙂
kotbury, jakiś konkretny? W spożywczaku kupowany, czy jaki? mMoże bym na hiperkeratozę spróbowała
Katasia, Zwykły, u mnie jest w loklanym Lewiatanie.
Ja na jego bazie robię sobie krem do twarzy- petarda!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się