Jakie pasze dajecie swoim koniom?

karolina_, czyli krok I z punktu 1? https://vetlab.pl/alergie/konie/#1680257897736-4b8f07b7-0009 Tak właśnie planuję. Szczepimy na wirusa Zachodniego Nilu, jedna dawka 500 zł, jeszcze za drugą muszę zapłacić 😁
espana, mój koń takiej pokrzywki dostał po dodaniu makuchu z wiesiołka do paszy, więc jak najbardziej może to być reakcja alergiczna. Po odstawieniu pokrzywka zniknęła
espana, tak, dokladnie to - robiłam tylko na pokarmowe.

Na wirusa zachodniego Nilu narazie nie szczepię, przeczekam panikę i poczekam aż szczepionki będą normalnie dostępne w normalnej cenie. Mamy prywatne bagno z łosiami więc tak naprawdę i siebie powinniśmy zaszczepić jeśli szczepimy konie. Skoro ja mogę poczekać to one też :P
Czy ktoś się orientuję ile może leżeć zgnieciony gniotownikiem słonecznik? Mam jakieś 350 kg i tak się zastanawiałam czy nie poprawiłoby przyswajalności zgniecenie wraz z jeczmieniem. 🤔
BUCK   buttermilk buckskin
09 stycznia 2025 15:42
secretary jak się kupuje makuchy to miesiącami się je skarmia, pewnie trochę tracą, ale najbardziej bałabym się czy nie spleśnieje itp
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
09 stycznia 2025 16:21
secretary, Nie ma potrzeby gniecenia słonecznika. Jest miękki, łuska łatwo pęka pod naciskiem, a jednak lepiej, żeby te konie gryzły więcej, niż mniej. No chyba, że koń ma spore problemy z zębami/gryzieniem.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
09 stycznia 2025 18:13
zembria, ja właśnie słyszałam, że jest twardy i przelatuje przez konie, co by się zgadzało, bo jak nasze dostawały to po pierwsze w kupach były całe ziarna, a po drugie na łące zaczęło rosnąć od choleryk słoneczników 🤣
Pati2012, a to ciekawe - ponieważ dorzucam do paszy cały słonecznik to przez pierwszy okres, około 3 tygodni namiętnie obserwowałam kupy. W żadnej ani pół niestrawionego ziarna słonecznika.
09 stycznia 2025 18:34
Pati2012, Spróbuj sama zjeść ziarenko słonecznika, a potem ziarenko owsa 😉 zobaczysz, co jest bardziej miękkie 😅 A tak serio, to może za pazernie jadły i nie gryzły po prostu jak trzeba?
Ja też w kupach nie widziałam do tej pory. Ale tak mnie zaczęło zastanawiać czy nie lepiej to zgnieść. Mamy ten czarny, drobniejszy. Bo ten w paski faktycznie jest mega twardy i ludzie nie chcą ani do koni ani do ptaków.
Edit. Gdzie można kupić swoją drogą dobry makuch słonecznikowy?
espana, w paszy MIX na pierwszym miejscu jest lucka a na drugiej jęczmień,nie ma w niej wogóle pszenicy ani otrębow pszennych. Jest soja.
Chyba, że piszesz o cubes, tam jest pszenica, otręby, nie ma prawie lucki a jest również soja.

Dopytuje, bo z Reeleve cubes chce przejść na Cond. Cubes żeby mieć jedną paszę i nie kupować dodatkowo otrębów ryżowych, bo reeleve budujący nie jest.

Moja klacz zawsze jadła sieczkę z lucki i nic jej nie było nigdy, dopiero pasza na granulacie z lucki ( 40% lucki w składzie ) powodowała "nadmuchania" okresowe, które samoistnie przechodziły również. A przyswajała tą paszę rewelacyjnie i wyglądała rewelacyjnie :-(
Perlica, - teoretycznie granulat z lucerny ma więcej "dobroci", bo to są sprasowane liście, które inaczej się kruszą i częściowo idą w pył. Sieczka ma więcej łodyg, więcej włókna względem reszty. Także jak najbardziej granulat tu może puchnąć konia, bo ma więcej lucerny w lucernie 😉

Mój np puchnie po garści sieczki do posiłku, ale je sobie Natur Solo, gdzie ta lucerny jest i nie puchnie. Fakt, że je tego pół miarki na posiłek, więc tej lucerny tam pewnie szczątkowe ilości.
Plus pierwszy raz trafiłam worek z takimi grudami jak tu były kiedyś opisywane - ale mam trochę podejrzenie, że to kwestia przechowywania, bo prawdopodobnie chwilę leżał w kontenerze, a pogoda szalała ostatnio. Niemniej faktycznie wkurzające.
keirashara, koń nie puchł, tylko miał wzdęcia czasami.
Dla mnie puchnięcie to coś innego zupełnie, ale nie wiem co Ty masz na myśli.

Na NS była wcześniej i też nic się nie działo z układem pokarmowym, mimo że tam lucka na 1 miejscu, ale za szczupła była. W Green Power Lucka jest i w granulacie i w sieczce, więc bardzo jej dużo, jest tez białka 17%, ale za to miała idealne nogi: suche jak u xx.
Perlica, tak, masz rację, źle spojrzałam i aż się zdziwiłam, że kupiłam taką paszę z pszenicą, bo zazwyczaj sprawdzam dokładnie składy, żeby kupić coś jak najbardziej zbliżonego do tego czym stale karmię 😅
espana, czekaj, czyli kupiłaś w końcu Condition Improver Cubes i po tym była pokrzywka?

I daj znać co wyjdzie z tych badań alergenów, jestem mega ciekawa.
Myślałam nawet żeby zrobić te pokarmowe, na potwierdzenie tej lucki, ale co ciekawe w panelu jest np bawełna a nie ma lucki 🙃 niesamowite
Szukam paszy 1. niskoenergetycznej 2. w formie koncentratu 3. w formie muesli, nie granulatu. Te warunki super spełnia Nuba Slimmer, ale przestaje mi się podobać cena i zaczynam rozważać zmianę. Może ktoś stosuje coś podobnego i może polecić ?
Perlica, nie, nie, nie 😅

Kupiłam dokładnie to musli: https://dobry-kon.pl/24h/zywienie/pasze/saracen-musli-condition-improver-mix-20kg-dawniej-show-improver-mix-24h.html

Napiszę na pewno, jak wyjdą badania. I brak lucerny w panelu też zauważyłam 🙄
espana, ufff Dzięki za info.

Generalnie myślę, że może mój koń ma nietolerancję na luckę z jakiś konkretnych upraw, bo:
- lucka w sieczce Dengie ok
- lucka na 1 miejscu w składzie Natur Solo też ok
a w Green Power nie ok 🙈
Więc w sumie na logikę chyba w moim przypadku szkoda kasy na badania, nawet jakby lucka była w panelu🤷
10 stycznia 2025 13:03
espana, ooo, w którym labie? Bo ja robiłam parę lat temu to normalnie była w Vetlabie.
Perlica, Może w tym Green Power jest coś dodatkowego, co krzyżowo wywołuje reakcję, a nie sama lucerna stricte.
PannaDziewanna, A przeliczałaś to na koszt dzienny? Karmię tym Łaciatego od dawna już i wychodzi ekonomicznie, bo dawka dobowa jest niska. A nie dodaję już żadnych supli do tego więc to też na cenę wpływa pozytywnie. Wyniki krwi cacy 👌
Perlica, oczywiście. Nie mamy wpływu (ani wiedzy tak naprawdę) jakie środki ochrony roślin w jakich ilościach, z jakimi okresami karencji, etc, stosuje się na danej uprawie, a, prawdę mówiąc, u każdego producenta mogą być znaczące różnice w poszczególnych partiach. Szczególnie jak mają dostawców zewnętrznych.
Ja też w kupach nie widziałam do tej pory. Ale tak mnie zaczęło zastanawiać czy nie lepiej to zgnieść. Mamy ten czarny, drobniejszy. Bo ten w paski faktycznie jest mega twardy i ludzie nie chcą ani do koni ani do ptaków.
Edit. Gdzie można kupić swoją drogą dobry makuch słonecznikowy?

secretary,

Od jakiegoś czasu zamawiam makuch słonecznikowy z SAMFARM - mają akurat sypki, a ja chciałam w takiej postaci do meszu własnej roboty. Makuch słonecznikowy mają też w JAR-PASZ i dlakoni.pl ale forma mi nie odpowiada i nie próbowałam.
zembria, właśnie nie ma nic tam takiego : lucka, otręby ryżowe, słonecznik, makuch z siemienia, więc dziwne, tymbardziej,że jadła to jako 3,5 latka i było ok wtedy.

espana, dlatego ja jakoś ufam paszom z wysp, bo tam jednak uprawiać łatwiej. No , ale jak widać u Ciebie się nie sprawdziło…
Aczkolwiek z Egge migdy nie było żadnych problemów, wiele koń tym karmiłam , swoich czy nie swoich.
Może też i tak być że to za dużo białka było dla tej klaczy, bo ona dobrze przyswaja, a my mamy fajne siano w ilości nie do przejedzenia . A za dużo białka może powodować wzdęcia.
10 stycznia 2025 13:15
Perlica, słyszałam teorie, że eggersmann bierze produkty z Ukrainy i tam jest loteria jakie przeróżne środki ochrony roślin mogą w nich być, więc też rozważam odstawienie green powera, ale nie wiem na co go zamienić
Ja podaję z il campi one musli alergiczne sportowe i jestem zadowolona, właśnie przeszłam z eggersmanna green power z powodu konieczności rezygnacji z lucerny
Pati2012, ja słyszałam tak o wielu producentach w EU, więc sama nie wiem co jest prawdą.
Ale masz jakieś problemy ?
Ja jestem zrozpaczona, pól miarki tej paszy starczało, do tego to koncentrat witaminowy,wiec nic juz nie podawałam poza magnez T. Wychodziło cenowo topowo.

Reeleve daję 3/4 miarki i 1/3 otrębów ryżowych, wiec nie dość że dwa rodzaje paszy to jeszcze razem wychodzi miarka na posiłek i od dwóch dostawców, co mnie wkurza. Ale na topowe otręby saracena to nie mam kasy, więc biore mebio.
10 stycznia 2025 13:35
Perlica, szukam czegoś jednak bardziej działającego na masę
Pati2012, jeśli z Egge to Equichamp sprawdza się najlepiej jeśli chodzi u build up.
Ale z tej paszy musiałam wycofać się szybciutko, bo myszy u nas szaleją na jej punkcie, zrobiły mi dziury i w pokrywkach misek i Ikea sortera, no nie szło ich opanować.
zembria, no zobacz https://vetlab.pl/alergie/konie/#alergeny-pokarmowe
Jest nawet orzech ziemny, a lucerny nie ma.
espana, z ciekawości, ile płaciłaś za takie badanie?
Perlica, - puchnięcie to skrót myślowy, chodziło mi o to, że granulat vs sieczka może powodować objawy uczuleniowe/nadwrażliwości/wstaw dowolne, bo jest w nim więcej liści, czyli tej najbardziej wartościowej części rośliny. W sieczce zawsze będzie więcej łodygi i nawet jak w gramach podasz tyle samo, to rozkład wartości odżywczych będzie zupełnie inny.
Dlatego też do odpasania bardziej polecany jest granulat i on pojawia się w paszach budujących.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się