kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Czy HEMPQUALIZER można przechowywać po otwarciu aż do daty ważności wskazanej na opakowaniu w temp. pokojowej ?
Jak najlepiej przyzwyczaić konia do samotnych terenów/spacerków/jazdy na pobliskiej łące?
Koń z tych gapiacych sie i reagujacych spieciem na kazde pukniecie i krzywy powiew wiatru 🙈
Facella   Dawna re-volto wróć!
01 stycznia 2025 15:36
rosi, jeździć w opór. Na początek z drugim koniem, potem stopniowo się oddalać.
rosi, w moim przypadku dobrą opcją było zmęczenie konia jazdą w znanym miejscu i w ramach nagrody i relaksu wyjazd na rozstępowanie w to miejsce. Koń szybko ogarnął, że to miejsce = spokój. To samo z wyjazdami w teren. Nie miałam możliwości wyjazdu z drugim koniem więc po jeździe (koń zmęczony) jeździłyśmy na coraz dłuższe pętelki do lasu. Z czasem zaczęłyśmy kłusować a jak w kłusie było ok to wdrożyłam galop.
rosi, A da się wyjechać w ten teren? Tylko koń jest "po prostu" spięty? Jeśli tak, to jeździć, jeździć, próbować. Pojechanie na krótki spacerek na koniu będącym po jeździe, to też jest dobra opcja.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 stycznia 2025 10:36
rosi, Spacery w ręku z postojami na trawkę też fajnie uczą konia, że samemu może być przyjemnie.
Ciężko utrzymać nam obszerność kroków, zaangażowanie zadu też jest średnie.
Muszę się mocno postarać żeby ten stęp angażował całego konia, a nie tylko nogi.

Dodam jeszcze, że z ziemi też nie podoba mi się ten stęp, ale oczywiście z siodła na kontakcie dochodzi jeszcze kłopot z rozluźnieniem…
Z tym ostatnim walczymy nabierając i oddając wodze żeby nie kojarzyło się to od razu z robotą

julka177, to (przynajmniej z opisu) brzmi jak kon "nie przejechany przez wędzidło". Czyli kontakt = skrócenie (hamowanie).
Warto wsadzić konia na cieńsze (mocnijsze) wędzidło na krótki okres czasu- przejściowow, do przepracowania problemu, ale wtedy trzeba koniecznie wymóc ruch do przodu przez wędzidło, żeby się nie nauczył i od mocniejszego "odbijać".
Tu czasem wbrew pozorom lepiej robi bardzo konsekwentna (z łydką i batem) jazda na dwóch wodzach, a nie chody boczne.
espérer, Chyba najlepiej byłoby spytać u źródła czyli producenta.🙂
Czy ktoś stosuje olejki eteryczne w celu wyciszenia konia? Jesli tak to jakie i jaki sposób podania (smarowanie noska/ tylko wąchanie/ inhalacja)?
Mam problem od Sylwestra z wyciszeniem jednego konia, jest na koszmarnym czuwaniu, mało przez to je. W dodatku to szef stada więc skoro on nie idzie do paśnika to reszta stada również uważa, że jest to niebezpieczne... Po czasie one się decydują ale on wtedy stoi na czatach 🙁
Nigdy nie doszło do takiej sytuacji, w Sylwestra były zaopiekowane i przeszły go naprawdę dobrze. Pominę, że strzelali jeszcze kolejne 3 noce, ale większość czasu byłam z nimi i nie robiło to takiego problemu, a teraz widzę, że jeden nie potrafi zejść z napięcia.
Fizjo umówiona, podawany Hempqualizer nie daje efektów (koń od przed sylwestra na nim), nie liczę na wsparcie ze strony preparatów wyciszających do paszy, bo to potrzebuje długotrwałego stosowania, a ja potrzebuje mu pomóc tu i teraz.
Uprzedzam, koń nie biega, nie ucieka, nie panikuje. Jest na trybie czuwania, mało śpi, uważa się za protektora stada i pilnuje by wszyscy byli blisko jego bezpiecznego zasięgu. Nie oddalają się nawet w dalsze części pastwiska nawet za jedzeniem. Jesli je tam zaprowadzę i pójdą ze mną to chociażbym tam zostawiła worek owsa to zawrócą jak ja odejde.
Piaffallo, Jeśli chodzi o olejki, to może lawenda będzie tu najlepsza, ma działanie uspokajające. Można spróbować inhalacji po prostu postawić miskę z wodą, do której dodasz kilka kropel olejku. Warto też spróbować delikatnego smarowania w okolicach nozdrzy, ale uważaj na stężenie.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
07 stycznia 2025 22:18
Czy keralit undercover działa podobnie do keralitu w płynie tego utwardzającego ?
domiwa nie, undercover hamuje procesy gnilne, zwykle stosowany do zainfekowanej linii białej lub strzałek, pod podkowę. To jest taka pasta do "wciśnięcia" w ubytek. Btw bardzo dobrze się sprawdzająca 😉
kotbury, pozwole sie wtracic, w jaki sposob mocniejsze wedzidlo ma pomoc w przejechaniu konia prze wedzidlo?

co do terenow - z ziemi da sie wyjsc, przez pierwszy moment jest malo chenty do ruchu, potem zaczyna sie nerwowe przyspieszanie jest zbyt do syzbki.
w siodle trudnije odjechac od stajni, ale mechanizm podobny.

ostatnio poszlam na lake pojesc trawe - ciagnal mnie wciaz do trawy jak najblizej stajni
rosi, wymusza respektowanie go - bo nierespektowanie będzie mniej przyjemne. Widaomo, że najpierw koń musi zostać postawiony na pomoce popędzające- solidnie, tak aby przez półparadę jednak poszedł w przód, a nie się odbił od wędzidła.

Jak masz stabilną rękę i dosiad i rownowagę to możesz jeździć na mocniejszym (często po prostu bardziej precyzyjnym i cienszym) cały czas. Są konie, które toego potrzebują (wbrew często prenetowanej przez wielu opini, że nie, nie nie, dleikatne i grube , że do tego trzeba dążyć.)
Jeśli się obawiasz, nie chcesz na razie takiej szybkiej odpowiedzi na pomoce, bo nie nadążysz, to zakładasz mocniejsze tylko na jakiś okres - np. kilka tygodni i za cel stawiasz sobie jazdę na dwóch wodzach do przodu we wszystkich chodach i w przejściach- zawsze takim tempem (i prędkością) jak ty wymagasz. Ważne- trzeba być bardzo ucziciwym w komunikowaniu nadchodzącego zmaiaru- przygotowanie do przejścia, dodania, skrócenia itd. naprawdę jasne, klarowne, jak trzeba x razy powtórzone. Koń musi mieć wybór- i zrozumieć, że bez reakcji na twoją prośbę będzie nieprzyjemnie.

domiwa, Keralit Undercover działa inaczej niż Keralit w płynie utwardzający. Undercover jest bardziej ochronny i stosuje się go jako bazę pod inne produkty, a nie do utwardzania powierzchni. Jeśli szukasz czegoś do utwardzania, lepszy będzie płynny Keralit.
Hej mam pewien problem bo już paru weterynarzy nie moze zweryfikować problemu u konia , (młodziak 1,5roku) objawy to : opuchlizna głównie tylnich nóg i nie schodzą zbytnio od ruchu, gorączka, brak apetytu, sztywny chód , aktualnie po antybiotyku koń czuję się lepiej chodzi też normalnie, po raz drugi ale SAA aktualnie wywaliło 5 tysięcy…, wykluczone takie choroby jak herpes , nil , kleszcze, pasożyty., ogólnie krew w normie koń wolnowybiegowy regularnie szczepiony i odrobaczony , zeby w porządku załatwia się normalnie, wszystko naprawdę na pierwszy rzut oka super, aktualnie znowu puchną te nogi nie ma koń grudy nie miał rany od której mogła powstać flegmona. Po prostu już mi ręce opadają i już nie wiem co zasugerować do badania 🙄🙈 czy ktoś może miał podobną sytuację? Czy macie pomysł co można zlecić do dalszego badania ? Boję się że zaraz znowu się poczuje gorzej, w kółko słyszę że to infekcja bakteryjna ale leki pomagają na chwilę 🙈
Czy fraki (Cavalleria Toscana) mam konkretnie na myśli, pierzecie bez wirowania w 30st?
Suszycie może w suszarce ?
madzik2626, ja piorę w 40 i wiruje
12 stycznia 2025 21:51
madzik2626, ja piorę na 30, nie suszę w suszarce.
Dziękuję!!
Hej czy zdarzyło wam się żeby dzień po kowalu koń drobił zadem? Zaczęłam już umawiać termin do kliniki, a z każdym dniem było coraz lepiej i po kilku dnia w zasadzie jest ok i normalnie dokracza i nie wiem czy jest sens brać weta.
Mi się zdarzyło, że po kowalu koń się podbił na 4 i z bólu nie mógł stać, także tego... jest to możliwe.
Może za mocno wycięty a teraz mieliśmy bardzo niefajne podłoże przez te mrozy
Też obstawiałabym podbicie lub za mocne wycięcie. Sprawdź czy kopyta nie grzeją na wszelki wypadek.
indianaj,
a robiliscie badania na culture&sensitivity ?
zeby zobaczyc moze ten antybiotyk nie dziala co dostaje i trzeba po prostu inne leki dobrac?
Glowny Wet nie ma wiecej pomyslow? Sprobuj skonsultowac z innym wetem
Meise, espérer, keirashara, dzięki, sprawdzę te kopyta.
Najlepiej czułkami sprawdzić, na 90% za mocno je wybrał i były wrażliwe + to co napisała esperer - teraz podłoże twarde, zmrożone 🙂
Inne pytanie. Jest w Polsce stajnia z wodną bieżnią dla koni? Najlepiej w województwie przy granicy z Niemcami?
mindgame, raczej nie.
Sprawdzałam kilka lat temu.
Takie bieżnie mają ośrodki fizjo, więc u nas była na pewno w klinice w Buku.
Też kiedyś była na pewno u Cichoniów.
13 stycznia 2025 19:03
mindgame, kiedyś chyba Skrzyczynski miał bieżnię, ale nie wiem jak z jej udostępnianiem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się