jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia
Bajahorses, ja bym jeszcze ewentualnie obczaiła Stubben Max Relax.... tak z czystej ciekawości. Tak, ja wiem, że to wędzidło może z opisu ma trochę inne zastosowanie, ale jest bardzo ruchome, nie zablokuje się, więc jak koń się zabiera to może, może....
Ja polecam Kimblewicka, jeżdżę na nim już długo. Jak w terenie jakiś koń poniesie to jestem w stanie mojego przytrzymać i nie muszę zaciągać ręcznego. Na skokach też nam się fajnie sprawdza. Czasem próbuję założyć coś innego, ale tylko tego kimblewicka koń zawsze łyka chętnie. Jeżdżę bez nachrapnika, koń nie otwiera pyska, chętnie się na nim opiera. Tylko jak podpinasz do dolnego oczka (co powoduje powstanie niewielkiej dźwigni), to konieczny jest pasek pod brodę (ew. łańcuszek, ale u nas to nie wchodzi w rachubę, bo działanie jest za mocne), żeby uniknąć przerotowania wędzidła.
Meise, tylko kimberwick bez łańcuszka to w sumie po prostu oliwkowy baucher... (?) To po co kimberwick?
Kimblewick podpięty do górnego oczka tak. Ale podpięty do dolnego tworzy małą dźwignię i dlatego napisałam, że musi być używany z paskiem lub łańcuszkiem (jak każda dźwignia). Ja używam miękkiego paska od ostróg.
Sankaritarina, w sumie mam waterforda, to też sobie sprawdzę, dzięki za podpowiedź! 🙂
Meise, niestety to odpada, nie ma ruchomego kółka, a już przerabiałam dużo i jednak to jest warunek konieczny 😀
Bajahorses, popatrz sobie na instagramie na wędzidłowo, może coś z postów Ci podpowie co by można przetestować
wistra, przecież oni tam hejtują prawie każde nie proste wędzidło, nie inspirowałabym się nimi.
Bajahorses, a coś na dużych kołkach bocznych? U mojej dopiero ogromne kółka zrobiły różnicę, musiałam aż sobie zrobić wędzidło DYI, bo ścięgeirz oryginalny nie pasował,.
Zobacz sobie strone:
https://www.morsandmore.com/en/ mają OGROMNY wybór wszelkich wędzideł i wysyłają do Polski bez problemu.
Eeeee, nie zauważyłam. Są i pojedyńczo i podwójnie łamane. Fajnie opisują działanie, zawsze można poczytać, a każdy jeszcze swój rozum i swojego konia zna :-)
Dzięki za odpowiedzi. Przy okazji podpytałam o grubość niebieskich wędzideł Acavallo i mają 9 mm. Ktoś może z nich korzystał?
Mam pytanie. Tylko w sumie nie wiem tak dokładnie czego poszukuję, ale może ktoś ma jakąś wskazówkę...
Poszukuję wędzidła bardzo przyjemnego dla pyska (może syntetyczne jakieś....), ale takiego, żeby koń nie przełożył języka. Chodzi mi o poprawę życia mojego emeryta, który praktycznie postanowił sam się wsadzić w trening (Raowcy! Zawsze jest nadzieja!). Chodzi mi o takie coś, nie wiem jak to ująć, "miłego z miejscem na język"?
Tak mi się widzi, że może miękka, syntetyczna sztanga z portem, ale nie wiem czy dobrze myślę...
Coś mamy na rynku do 200 zł? Nathe chyba byłoby spoko opcją, ale no kurna, drogo -.-' Beris trochę za sztywny, ale w sumie może...
O dobrze, że podnosisz ten temat, bo mój koń po ponad 5 latach ze mną nauczył się przekładać ostatnio język - i to właśnie nad sztangą z portem. Czy to znaczy, że wędzidło było za nisko? Podciągnęłam o dziurkę z obu stron i nie przekłada - póki co.
Zadam laickie pytanie - dlaczego konie w ogóle przekładają ten język?
Sankaritarina, sztanga z miejscem na język miękka berrisa.
Meise, było za długo zapięte.
Przekładają najczęściej , bo mogą lub kombinują jak uniknąć pracy po prostu ( sprawdzają jak chwycić) albo po prostu z dyskomfortu.
Meise, Twój koń jakiś utalentowany :P
Nie wiem dlaczego konie przekładają język tj. wydaje mi się, że głównie z powodu niedopasowania i/albo za niskiego zapięcia. Ale może są jeszcze inne powody.
sankaritarina poszukaj na tradeinn, horka robi syntetyczne wędzidła z portem, około 200 powinno być plus wysyłka, w Polsce ich raczej nie znajdziesz niestety.
Berisy, Windereny i Nathe w Polsce, ale cena X2/3 niestety.
Sankaritarina, ja niezmiennie polecam (próbowałam różnych elastycznych - z portem, bez, lekko profilowanych) Limobits, ale dokładnie to:
https://andrealandina.pl/pl/p/Limobits-Portsmouth-loose-ring-wedzidlo-jezykowe-elastyczne/175
Ono się trochę inaczej układa w pysku niż te z portem i u nas dało spokój języka. Mój koń na nacisk na język reaguje międleniem - nie przełożył nigdy, ale cofa na tyle, że niewiele brakuje. Z tym wędzidłem zapanował spokój.
Dla mnie sporo koni przekładających język to konie, którym niewygodnie z naciskiem na niego i kombinują, cofają aż przypadkowo uda im się przełożyć a potem to już szybko idzie nauka, szczególnie jak wędzidło jest za nisko podpięte.
Samo wędzidło jest z mega przyjemnego, śliskiego tworzywa, które nie zmienia się pod wpływem śliny. Często na tych elastycznych wędzidłach pod wpływem śliny powierzchnia po czasie nie jest już tak śliska - tu się nic nie dzieje. Nie ma też uszkodzeń - po prawie 2 latach użytkowania wędzidło jak nowe.
To ja chyba najpierw może jednak wypożyczę, żeby sprawdzić....
epk, Nie chcesz pożyczyć? ^^
Też mi się wydaje, że to się odbywa w ten sposób. Cofają, cofają, aż wpadną na to, że można przełożyć. Jeszcze dodajmy do tego niestabilną rękę, koń łapie wścieka i tym bardziej próbuje uniknąć nacisku. Ten mój koń jeszcze ma krzywy zgryz i też trochę mi zajęło zanim wpadłam na to, że wrzucam mu wędzidła po prostu za grube...
faith, Dzięki za polecenie! Faktycznie, ceny przyjemniejsze....
Sankaritarina, na bank mają tam pod tym linkiem możliwość wypożyczenia 13.5. Jakby się nie udało - napisz, dogadamy się z pożyczką.
epk, jaka jest grubość tego wędzidła? Może masz porównanie z innymi markami?
Winderen zrobił cieńszą wersję ścięgierzy. Fajny pomysł, bo nie wszystkim koniom pasowały te grubasy. Teraz mają też 14 mm. Próbował ktoś?
Ja ostatnio zakupiłam Fagery na promocji na ich stronie. Testujemy bauchera z ruchomymi kółkami. Mój koń Fagery bierze sam, grubszych tak chętnie nie bierze, więc wybrał sobie sam. 🤷😉
epk, a masz wersję Medium czy hard?
anai, medium. To zielone. Hard jest czarna.
Kurcze byłam w stajni i zapomniałam pomierzyć. Postaram się jutro. Ono jest na bank cieńsze niż inne bo jest spłaszczone.
epk, masz porównanie do winderena? Zastanawia mnie, na ile jest elastyczne 😉
anai, zależy do którego. Moim zdaniem jest bardziej elastyczne niż zwykły prosty Beris miękki. Ja jutro postaram się nie zapomnieć i zrobić zdjęcia też.
anai,
Ja mam porównanie do winderena. Mam limobits medium i winderena tego średniego - limobits jest sztywniejsze.
wistra kupiłam, porażka...niestety to ten nowy model z gigantycznym łącznikiem...
Karla🙂, ojej, ze zdjęcia właśnie ciężko było mi ocenić
Jakie wędzidło najlepiej wybrać do zajazdki i pierwszej pracy?
lhp, ja będę nudna- niełamane, raczej twarde (żeby nie było efektu zginania), może być powleczone czymś miekkim, albo przyjaznym , ale żeby się nie zginało.