ubezpieczenie konia- gdzie i za ile?
donkeyboy, nie ubezpiecza. Miałam u nich 2 konie ale wraz z końcem polisy kolejnej już nie zaproponowali.0246974398934E+34;
xxagaxx, a bo już miałam nadzieję że się coś zmieniło. Też mam w Generali i też mi to nie pasuje co jest obecnie ale lepszy rydz niż nic...
donkeyboy, tak, ich nie ma od chyba kwietnia, tylko moja polisa jest do połowy grudnia, bo te co były zaczęte przed ogłoszeniem, to nie zostały przerwane.
xxagaxx, no przy tym podstawowym ubezpieczeniu od padnięcia itp, wychodzi mi wartość 6,25% konia, a w PP miałam 5,25%, jakoś tak, więc jest drożej. Operacje są tańsze, ale no gorsze...
Melanie, tylko przy koniach wartych chociaż te 50/60k to ubezpieczenie w PP wychodziło ok 3/4 tys. To teraz 1000zl wkładu własnego i taka realna kwota na plus z tego ubezpieczenia wychodziła 5 tys 😅 w generali płace co rok 680zl chyba więc nawet tego nie odczuwam tak naprawdę. Na takie dramatyczne wypadki, na które najczęściej są zbiórki to jednak się mega opłaca.
xxagaxx, polecisz jakiś konkretny plan z Generali ?
Naciau, nie mam pojęcia jakie są plany w Generali xD ja mam od nich same operacje za max. Możliwa kwotę.
Kwota maksymalna jest i tak niska. Ale lepsze to niż nic...
Generali wypłaca po operacji? Mam u nich polisę od kilku lat, tfu tfu nic się nie dzieje ale może ktoś miał sytuację że operował?
Ja w tym roku operowałam konia ubezpieczonego w Generali. Wypłatę za operację otrzymałam następnego dnia po przesłaniu dokumentów z kliniki. Operacja była planowana.
aniaagre, a jak mogę zapytać co operowaliscie?
Operacja dentystyczna 😉
Zabieg był obarczony dużym ryzykiem, bo ząb przebiegał bezpośrednio przy tętnicy czaszkowej.
2 wetów odmówiło podjęcia się tego zabiegu.
A powiedzcie mi, koń ubezpieczony i idzie w pół dzierżawę, to jak to prawnie jest ?
Pytanie o OC konia w Generali - dobrze rozumiem, że ono nie obejmuje szkód wyrządzonych w pensjonacie? Czyli koń uszkodzi karuzele, połamie ogrodzenie, kopnie w czyjś samochód na parkingu pensjonatu - i tak trzeba płacić z własnej kieszeni?
Informacja ze strony generaliagro: "Ubezpieczenie OC posiadacza koni nie obejmuje szkód powstałych w czasie, gdy sprawowanie opieki nad koniem zostało na podstawie umowy powierzone przez Ubezpieczonego podmiotowi, który prowadzi działalność gospodarczą polegającą na zapewnieniu zakwaterowania dla koni".
Baś, w Lendy jest ten zapis? Bo właśnie czekam na zdjęcia mojego paszportu z pensjonatu, żeby mieć numer czipa i wysłać zgłoszenie, żeby móc przeczytać wszystkie warunki. Jak to jest zapis w nich, to ja dziękuję, nawet nie próbuję. xD
BaŚ, a to nie powinno obowiązywać OC ośrodka?
Sivrite lendy sprzedaje ubezpieczenia Generali na podstawie OWU, które mają podlinkowane na stronie. Jest tam dokładnie ten zapis, który przytoczyłam.
xxagaxx no właśnie i tu jest pytanie. Przykładowo, gdybym szła ze swoim koniem na terenie ośrodka i on by po drodze kopnął samochód innego pensjonariusza. Właścicielowi pensjonatu raczej nic do tego, jak by to miało iść z jego OC? I jak mój koń coś mu rozwali w stajni to też z jego OC? On będzie chciał ode mnie kasę za np. zepsute ogrodzenie przez mojego konia i jest to logiczne i zrozumiałe. To właśnie moje ubezpieczenie powinno to pokrywać. Dziwnie to Generali sobie to wymyśliło...
BaŚ, mi się wydaje ze tak zawsze było. Jak ty będziesz szła z koniem i kopnie w samochód to jak najbardziej pokryje, ale jak ucieknie z padoku i coś rozwali to odpowiada za to ośrodek bo koń był pod ich opieką. Tak bym to rozumiała.
xxagaxx no właśnie kopniecia w samochod nie pokryje, bo wyłącza je zapis w OWU. Z kolei wiele pensjonatów w umowie zapisuje, że wypuszcza konie na padoki/karuzelę na wyłączną odpowiedzialność właściciela konia.
BaŚ, od lat myślę, czy ten zapis jest zgodny z prawem. On według właścicieli pensjonatów dotyczy bezpieczeństwa Twojego konia, a nie mienia czy osób trzecich, ale ciekawa jestem, jak by na to sąd patrzył... W mojej opinii jeśli coś się stanie mojemu koniowi z winy zaniedbania w pensjonacie, za który płacę, to jak najbardziej pensjonat powinien wziąć za to odpowiedzialność. Ale miałam już ten sam zapis u siebie w umowach.
Ale miałam też zapis o tym, że po trzech miesiącach niepłacenia koń przechodzi na własność pensjonatu, co jest kompletnym absurdem, który nawet nie stał obok zgodności z prawem. 🤣 Więc ja wiem, że oni tam sobie piszą, co dusza zapragnie, a prawo prawem.
Kopnięcie w samochód też jest wyłączone? 😮
Zaraz poszukam tego OWU, dzięki.
Ja rozmawialam z Panem z Lendy i zapewniał mnie ze jak kon zrobi coś pod moją opieka albo osoby 3 której akurat dalam go to szkoda idzie z polisy
W kilku ubezpieczeniach , z góry mówię,że nie pamiętam jakich, był zapis że z wyłączeniem stajni w której stacjonuje.
Miałam kilka razy i zrezygnowałam.
Kojarzy mi się, że MGZ Gama (Polish Prestige) nie miał tego wykluczenia w OC, ale to było lata temu. Teraz wykupienie OC w Generali ma jedynie sens, jeśli ktoś jeździ często na zawody - tam też koń może nabroić i jeśli dobrze rozumiem OWU, to wtedy OC Generali będzie działało
BaŚ, miał też, bo na pewno tam kupowałam z dwa razy chyba.
A co polecacie z ubezpieczenia kosztów leczenia i jak to wygląda cenowo?
A poleca ktoś inną firmę niż Lendy? O co się ich nie zapytać, to odsyłają do formularza na stronie, pan chyba nie ma ochoty odpisywać na pytania...
no bo informacje są ogółem na stronie, przynajmniej jeśli chodzi o operacje
https://www.lendy.pl/ubezpieczenie-konia/
Nie wiem jakie zadawane były pytania ale samo podstawowe ubezpieczenie (nie operacje) zależy też przecież od użytkowania, wartości konia etc. A jak ktoś uważa że koń wart więcej niż 50k to trzeba udowadniać dlaczego też.
BaŚ, nie ma chyba nic innego dla koni w Polsce teraz... Było PP, ale dziewczyny pisały wyżej, że nie ubezpieczają już koni, a chyba tylko te dwie firmy ubezpieczały.
Perlica to ubezpieczenie Ergo Hestii i powiem Ci, ze po przeczytaniu OWU jestem pozytywnie zaskoczona brakiem wykluczen jak w Generali. Ogolnie to ubezpieczenie, ktore od 2024 powstalo na mocy porozumienia z PZJ. Fajnie, jakby sie znalazl ktos w srodowisku, kto z tego korzystal - jak z wyplatami odszkodowan, czy dziala ok
Czy mial ktos sytuacje, ze musial uspic konia z powodu ochwatu i probowal wystapic o wyplate ubezpieczenia w generali (uspienie w wyniku choroby)? Na co zwrocic uwage?