COPD

Arimona, Murat-Gazon musiała podjąć tę decyzję, pisała o tym na forum. Może napisz do niej na PW. Bardzo długo walczyła o Wineę.
Arimona,
Ja musiałam niestety parę lat temu. Decyzja została podjęta gdy już żadne sterydy nie chciały pomagać i koń dusił się nawet w stój i chodząc stępa. Jak widziałam ,że się męczy już nawet stojąc i nie byłam w stanie ani ja ani weterynarz wymyślić już żadnego rozwiązania to zdecydowaliśmy, że już czas.
Dzięki dziewczyny. Na mojego sterydy działają jeszcze, tylko nad jakością życia się zastanawiam. 25 lat ma chłopak świetne warunki żeby pozyć jeszcze, nie chcę tylko żeby w żadną stronę, ani za późno ani za wcześnie.
Hej dziewczyny.
Chciałabym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych 😉 Mamy zdiagnozowaną astmę. Początkowo koń leczony dilaterolem + nebbud wziewnie + sól fizjo + Mucolitol. Udało nam się ustabilizować stan i obecnie została sól fizjo )ok 10 ml i Mucolitol. Wet niby stwierdził, że nie ma potrzeby inhalacji po zakończeniu leczenia nebbud, ale czytając wasze wypowiedzi wnioskuję, że sól fizjo warto inhalować tak czy siak? Czy jak nie ma kaszlu, ale sporadycznie (raz na 2-3 tyg) pojawia się jednorazowo glut faktycznie mam odstawić Mucolitol i inhalacje? Wasze konie są inhalowane przez cały rok, czy np jesienią gdy jest duża wilgotność nie ma takiej potrzeby?
Krola, Zacytuję własny post sprzed kilku miesięcy:
Podstawy podstaw:
- boks angielski lub wolny wybieg,
- czyszczenie konia z kurzu na świeżym powietrzu, nie zamiatanie stajni przy koniach,
- jazda po podłożu, które nie pyli,
- po jeździe/lonży lizawka albo coś innego kuszącego podane z ziemi, żeby glut wypływał,
- inhalacje przed pracą: solanka jodowo-bromowa, Ectodose itp. obowiązkowo,
- regularne mierzenie oddechów w spoczynku i notowanie - można wychwycić zależności od pogody/alergenów/ilości kontrolowanego ruchu, poznasz też normę oddechów swojego konia i łatwiej będzie zauważyć pogorszenie,
- no właśnie, ruch - najlepiej regularnie, żeby glut mógł się odrywać,
- suplementacja: tutaj są różne podejścia, wiele osób mówi, że zioła nie działają, jednak warto próbować. Dla mnie podstawa to pokrzywa, rumianek, natka pietruszki. Okresowo dzika róża, imbir, tymianek. Będziemy teraz zaczynać kurację miodunką, bardzo zachwalaną przez wielu opiekunów kaszlaków.

Steryd? Uwierz, jak będzie potrzebny, to zauważysz 🙂 Poszerzone nozdrza w spoczynku, zwiększone oddechy.

Koszt utrzymania zależy od egzemplarza. Niektórym wystarczy zmiana stajni, inne potrzebują ventipulminu i sterydu domięśniowo lub wziewnie, żeby komfortowo żyć.
Mam pytanie jak Wasze kaszlaki reaguja na szczepinie p. grypie ? Czy zauważyliście kiedykolwiek zaostrzenie objawów ?
Nie.
Ja mam od weta zakaz szczepienia kobyły z zaawansowanym rao.
Poncioch, a możesz rozwinąć czemu takie zalecenie ? My 3 i 2 lata temu mieliśmy sytuację, że objawy wystąpiły 2/3 dni po szczepieniu, ale to był początek mają więc pyłki traw (uczulona). Rok temu szczepiona dopiero w październiku i było ok. W tym roku koń kaszlący od maja, ale bez objawów oddechowych (na odczulaniu od lipca zeszłego roku) z tym, że okres kaszlenia jakby się wydłużył tylko przebieg dużo łagodniejszy, Brak robienia bokami, rozszerzonych nozdrzy, nawet po ruchu. Aż tu nagle 2 dni po szczepieniu pogorszenie. Dodam, że wet, który szczepił nie osłuchał konia przed.
Tulula, mojej spuchły nogi i widać było, że czuje się gorzej, choć oddechowo bez zmian.
Tulula, no właśnie gdyby moja kobyła była chociaż osłuchana przed szczepieniem te 4-5 lat temu, to być może nie nabawiłaby się zapalenia płuc. Przeziębiona została zaszczepiona na grypę i po tym rozwinęło się ciężkie zapalenie płuc, a finalnie rao. Wet powiedziała, że aktualny stan jest na tyle poważny, że może się takie szczepienie skończyć tragicznie.
Poncioch, bardzo przykro słyszeć takie historie, że czyjeś zaniedbanie przesądziło o zdrowiu zwierzaka ... współczuję. Też już mam nauczkę. U nas ewidentne pogorszenie po szczepieniu ale wczoraj już lepiej wyglądała.
Nogi też lekko nabrane ...
Tulula, dzięki. Nic na to zaniedbanie poprzednich właścicieli nie poradzę, teraz pozostaje walczyć, żeby konina miała w swoim docelowym, dożywotnim domu wszystko, co najlepsze 🙁
Trzymajcie się, mam nadzieję, że konio szybko wydobrzeje 🌹
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
17 października 2024 08:29
Jak długo podajecie acc? Blondas był chory, Gówniarzyk go zaraził. Kaszlał mocno, był brzydki gil, teraz nadal kaszle, ale już mniej i lżej, glut jest, ale taki "ładny". Dostaje acc już 11 dni. I teraz nie wiem, czy dawać dalej, czy odpuścić już. Nie zastanawiałam się nigdy nad tym ile to można dawać, zazwyczaj dostawał 5-7 dni i tyle. Teraz mu się wlecze po tej chorobie ten kaszel 🙄
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
17 października 2024 08:33
zembria, 2 tyg nawet
17 października 2024 08:40
Pati2012, O, spoko, to podaję jeszcze w takim razie. Dzięki za info. Nigdy wcześniej nie miałam potrzeby dawać tak długo.
Nawet 4 tygodnie i dłużej.
zembria, A ja chyba zawołałabym weta po coś mocniejszego.
Chociaż szczerze powiedziawszy, ja nie widzialam spektakularnych efektów po ACC - ale może to tylko mój koń taki....
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
18 października 2024 07:57
Sankaritarina, a ile podawałaś?
U nas sprawdziło się spoko, ale to było po 5 tabletek 2xdziennie było z tego co pamiętam
do tego później clenbuterol zrobił super robotę
18 października 2024 08:44
Sankaritarina, wet był, ale orzekła, że skoro gorączki nie ma i jest lepiej niż było, to antybiotyku nie dajemy.
Pati2012, Nie powiem Ci na 100%, ale któregoś razu całe opakowanie, innego razu jakieś 5-6 dni. Efektów nie widziałam żadnych. Chyba jakoś 2-3 tabletki 2 x dziennie (na 430 kg, pamiętam, że sprawdzałam z ulotką).
Natomiast Klenbuterol to tak, działa prawie od razu.
Pytanko "sondażowe" 😅
Za chwilę koniec roku - jak oceniacie ten rok w kontekście kaszlaków? Był cięższy ten sezon niż lata poprzednie? Czy nie zauważyliście różnicy?
U nas dużo cięższy przez upalne lato. W sezon alergiczny kobyła wchodziła z nadwagą, którą niestety w całości spaliła w wakacje... Maj - sierpień tylko spacery w ręku, pojedyncze lonże i ze trzy spacery stępem pod siodłem. Sytuację, w której myślałam, że koń się kończy, miałam raz. Na szczęście udało się opanować kryzys.

edit: całe lato na dexa domięśniowo... codziennie. Z przerwą na dexa doustnie w tabletkach, jak już koń stracił cierpliwość do codziennego kłucia. Podsumowując, sezon tragiczny.
pytanie do osób, które podają odczulanie - nie pamiętam czy podałam ostatnią dawkę (22.12) zadzwonie do dr Biazik zapytać co robić ale dopiero w poniedziałek. Czy ktoś wie czy lepiej, żebym podała dzisiaj (po 2 tyg) czy poczekać do kolejnego terminu i najwyżej jeden miesiąc będzie pominięty?
A jak to jest z acc i zamiennikami w odniesieniu do wrzodów u koni?
Bo w ulotce jest napisane że należy zachować ostrożność u pacjentów z chorobą wrzodową i astmą oskrzelową.
🤔
Acc się normalnie podaje jako rozrzedzacz śluzu właśnie przy astmie... a raczej jej zaostrzeniu. Nie znalazłam informacji, dlaczego nie podawać przy chorobie wrzodowej, ale https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4566772/
I podobnie z wątrobą - niby nie podawać a jednak są doniesienia, że ma pomóc...
04 stycznia 2025 12:40
jagoga, A od jak dawna podajesz? Bo jeśli już od dłuższego czasu, to spokojnie, te 2 tygodnie różnicy nie robi, lepiej podać teraz. Dopytywałam o to i o ile nie przekraczasz kilku miesięcy można podawać dalej normalnie co 30 dni, jak przerwa była dłuższa, to trzeba od nowa zaczynać schemat, tak jak na samym początku. Także podaj teraz, a potem dawaj następną za miesiąc od tego podania, to będzie wasz nowy termin zastrzyku.
cytrynaa,
Nie wiem jak to się ma do koni.
IMG_1029.jpeg IMG_1029.jpeg
Iskra de Baleron, No właśnie dlatego ja nie podaję Acc swojemu Raowcowi, chociaż no teoretycznie z wielu poleceń słyszałam, żeby przy zaostrzeniu to acc dać. Nie wydaje mi się, żeby konie były pod tym kątem mocno różne od człowieka, ale, no, wetem nie jestem, nie wiem... ale jakoś tak....
Np. bromoheksyna (lek Flegamina, o) też jest lekiem mukolitycznym i tu można podawać przy astmie, ale przy czynnych wrzodach nie.

No pytanie też np. z jakiego powodu wet zapisuje acc przy wizycie, bo jeśli stwierdzi zapalenie oskrzeli, a koń nie ma stwierdzonej astmy i nie ma czynnych wrzodow, to git, ale... przy Rao..... no nie wiem no....

cytrynaa, Bo acetylocysteina zawarta w Acc ma zmniejszać lepkość śluzu działającego ochronnie na błonę śluzową żołądka.
Tylko, że to są przeciwwskazania dotyczące aktywnych wrzodów, czyli wychodziłoby na to, że jak koń ma wrzody zaleczone, to można byłoby podawać - ale zaznaczam, gdybam, w googlach siedzę, nie jestem lekarzem.

ancyk0991, Nie wiem czy Twój sondaż jeszcze trwa 🙂 😀 U nas był to dużo lepszy rok niż ten wcześniejszy tj. steryd wjechał 2 razy, z czego za 2 razem nie przez Rao, a przy okazji innej kontuzji. Ale ogólnie powiedziałabym, że całkiem spoko, koń lekko pracuje. Ostatnio odpalił brykando na lonży, więc chyba jest dobrze...
A czemu acc nie przy astmie? Standardowy lek właśnie na rozrzedzenie śluzu, którego nadmierna produkcja występuje właśnie przy astmie.
Screenshot_20250104_170026_Adobe Acrobat.jpg Screenshot_20250104_170026_Adobe Acrobat.jpg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się