kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Facella   Dawna re-volto wróć!
22 grudnia 2024 18:17
Naciau, MIPAAF to skrót od włoskiego Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej. W wolnym tłumaczeniu włoski koń sportowy. Jak KWPN, DRP czy PKS.
Facella, dziękuję 🌹�
Czy mogę dać po świętach jodłę kaukaską koniom na padok?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
23 grudnia 2024 10:48
Mersi, Tak, choć moje nie lubią i jodły nie ruszają. Świerki jedzą chętniej.
Dodatkowo trzeba dokładnie przejrzeć, czy nie zostały ozdoby choinkowe. Szczególnie ostrożna bym była, jak ktoś używa "anielskiego włosia", tego praktycznie nie da się wybrać do zera z drzewka.

Sama się kilka razy zdziwiłam, jak już niby rozebrana i zaczęliśmy wynosić, a tam coś się znalazło jeszcze 😅
Moje nie chcą jeść świerkowych gałązek bez względu na to czy to świerk srebrny czy zwyczajny. Na terenie mam dużo tych drzewek i po przycinaniu ich ( żywopłot ) zawsze coś wrzucam na pastwisko. Zero zainteresowania. Ciekawe dlaczego.
Mimo że nikt nie pytał to powiem 😉
Jestem baaardzo zadowolona ze slow feedera
IMG_0787.jpeg IMG_0787.jpeg
IMG_0830.jpeg IMG_0830.jpeg
Iskra de Baleron a jak ze stabilnością jak się ma konia grzebacza i machacza szkitami podczas jedzenia?
Mam jednego gagadka, który je szybciej niż reszta i siadłoby mu coś takiego 🙂
Piaffallo, jeszcze za wcześnie by to ocenić 😉 Esme to też typ grzebaczy ale w tej chwili jest tak skupiona na wybieraniu paszy wargami i językiem że nie w głowie jej machanie nóżką 😉
To karmidło jest spore, powierzchnia zbliżone do dwóch gumowych misek. Od spodu ma otwór i można go napełnić piaskiem albo wodą w celu dociążenia.
Ooo to dawaj znać 🙂 ten egzemplarz jak ma problem bo coś utknie gdzieś z boku żłobu to od razu macha nogą, w ogóle prawie cały czas macha 😅
Piaffallo, nadal nie macha nogą 😅
Wciąż wybieranie paszy z zagłębień jest bardzo zajmujące. Także chyba nieprędko dam znać że kopie 😀
Iskra de Baleron 🤣 zaraz chyba sama to zamówię 😂
A to jest dostępne też w pl sklepach?
espérer, niestety nie, kupiłam przez Amazon.uk
Wysyłka kosztowała 5€ i przyszło ekspresowo - mimo że miało dojść w połowie stycznia.
Bardzo mnie ciekawi trwałość tego cuda -wlazł ci na to już może koń ?
espérer, po dzisiejszej nocy było przesunięte, więc albo tylko szurała noga albo wlazła. Nie mam kamery w jej boksie. Karmidło jest w stanie nienaruszonym.

Myślę że jak już rozpracuje wyjadanie i przywyknie to zacznie je maltretować. Kwestia pewnie dwóch tygodni 😉
To daj znać bo ja mam właśnie takiego cyrkowca co uwielbia wchodzić na wszystko.. ale bardzo mi się podoba ta misk
Jak wasze konie się zachowują w Sylwestra? Dajecie im coś? Pytanie bardziej o wolno wybiegowe.
Pewnie dużo zależy od tego gdzie masz tą stajnie czy to jakieś fajne zadupie i w sumie widać tylko z oddali jakieś fajerwerki czy masz dookoła zabudowę i imprezowych sąsiadów

Szukam pomysłu na ćwiczenia poprawiające jakość i zaanagażowanie w stępie. Robimy sporo gimnastyki - ustępowania, łopatki, trawersy, ale nadal ten stęp jest byle jaki 😅
31 grudnia 2024 01:59
julka177, a co dokładnie w nim jest byle jakiego? Krycie podłoża, rytm, wyprostowanie (zakładam że nie, skoro robicie chody boczne?), rozluźnienie, powłóczenie nogami?
Nevermind   Tertium non datur
31 grudnia 2024 03:32
julka177, drążki, cavaletti, praca na zakrętach (serpentyny, ósemki, koła). Skupcie się bardziej na jakości stępa, a nie na wykonaniu elementów. Bez jednego nie będzie drugiego.
julka177, dołączam do Facella,
Co chcesz poprawić w stępie?
Ciężko utrzymać nam obszerność kroków, zaangażowanie zadu też jest średnie.
Muszę się mocno postarać żeby ten stęp angażował całego konia, a nie tylko nogi.

Dodam jeszcze, że z ziemi też nie podoba mi się ten stęp, ale oczywiście z siodła na kontakcie dochodzi jeszcze kłopot z rozluźnieniem…
Z tym ostatnim walczymy nabierając i oddając wodze żeby nie kojarzyło się to od razu z robotą
julka177, a co się dzieje w innych chodach?
Macie tam tereny z górkami, gdzie można spacerować?
W innych chodach jest dużo lepiej. Też zdarza się kłopot z obszernością, ale jak się rozluźni to nie ma tragedii.

Co do górek to nie wiem, jesteśmy w tej stajni dość krótko i nie poznałam az tak bardzo lasu 😅
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
31 grudnia 2024 09:57
julka177, jeśli dobrze kojarzę z internetów i stoicie w południowej okolicy Poznania to w tym lesie mamy super górki 😉
Żeby cały koń był zaangażowany to przede wszystkim potrzebuje odpowiedniego aparatu mięśniowego żeby mieć czym się zaangażować - górki i zróżnicowany teren to dobry trop 🙂
31 grudnia 2024 13:59
julka177, totalnie zgadzam się z przedmówcami, górki, górki, górki do oporu. A żeby nogi podnosił na placu, to praca na drążkach.
julka177, - mojemu stęp poprawił się też "sam" jak ogólnie koń się poprawił. Czasem nie ma się co skupiać na nim samym, przypilnować tych 4 taktów, pojeździć górki, popracować w innych chodach i to też wpłynie na stęp. Jeśli koniu łatwiej wykonywać ćwiczenia poprawnie w kłusie czy galopie to spróbujcie popracować w tych chodach, aż się wzmocni. Nie dla każdego konia w stępie jest łatwiej, czasem trzeba odwrócić tą kolejność 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się