Zadziwiające, nietypowe ogłoszenia
xxagaxx, oh idź, zagladnij. Momentami darmowa rozrywka 🤣🤣🤣
epk, rak mózgu!
Ja zaliczyłam własnie bana. Nieststy nie można twierdzić, że uczenie konia posuszeństwa na smaczki to tresura nie trening i, że trening musi się wiązać z trenwaniem ciała, a anie odpowiedzi.
A! I jakby ktoś sobie chciał tam popisać to pamietajcie, że wszystkie konie są super i do wszystkiego i nie można stwierdzić, że jak koń woli stać niż się ruszać naprzód to może słabo się pod siodło nadaje.
Ja tam nic a nic nie pisze. Chyba raz albo dwa napisałam, że zamiast behawiorystę to bym zaprosiła weta ale to widać na bana nie zasłużyło 🤣. Ja jak czytam tamta grupę to mam wrażenie, że się przenoszę do równoległej rzeczywistości 🤣.
Ej, to ło? Bo to jest Pani Kasi, a nie Krysi. 😆
1000023560.jpg
Sivrite, to to 🙂
Tam się też ludzie chwalą, że ich konie biegają całkowicie luzem na spacerach w lesie 🙃
Niestety, już dostalam bana 😂😂😂 a nawet nie napisałam słowa xD
xxagaxx, może miałaś jakieś nieodpowiednie zdjęcie na profilu
Np. nie wiem z wędzidłem 🤣
Łe, to ja z moim podejściem do behawiorystyki (czyt. najlepszą terapią behawioralną dla niebezpiecznych, atakujących człowieka koni jest podróż do Rawicza) dostałabym nie tylko bana, ale znaleźliby mnie i ukamienowali. Aż boje się tam wchodzić. Nie wiem czy moje serce to wytrzyma 😀
Facella, dałam ikonke śmiejącą się na komentarz pana, który porównywał trenowanie Orek i Koni, dająć metodę R+ jako jedyną słuszną 😀
Ten wątek z orkami to jest hit. xD Pan uparcie twierdzi, że szkolenie udomowionego, roślinożernego konia to to samo, co szkolenie żyjącej w wodzie, dzikiej, drapieżnej orki. xD
Gościu nawet nie rozumie różnicy pomiędzy tym, że konia wypadałoby jednak trenować, a nie szkolić do cyrkowych sztuczek. 😆 Ale już są włączone komentarze tam.
Co najlepsze, tam jest milion komentarzy o zrozumieniu konia i naturalnych zachowań, póki ktoś nie napisze, że konie stosują wobec siebie agresję, siłę i presję. Wtedy już jest tylko "to nie oznacza, że my też musimy". To jest tak, kuźwa, absurdalne. xD Natura, natura, natura, tu nie, natura, natura. 🤣
Sivrite, tak, to też mi się podoba, musimy być mądrzejsi niż konie 😀 więc to że konie stosują w stosunku do siebie presje to nie znaczy ze my też !!
Pośmiałam się, ale to nie dla mnie na dłuższa metę.
Ciekawe że ktoś takie bzdury firmuje swoim imieniem, nazwiskiem i tytułem naukowym który na drzewach nie rośnie tylko trzeba latami ciężko nać na niego pracować
Facella, dałam ikonke śmiejącą się na komentarz pana, który porównywał trenowanie Orek i Koni, dająć metodę R+ jako jedyną słuszną 😀
xxagaxx, nie no przegięłaś, ban zasłużony w pełni.
karolina_, naprawdę w niektórych dziedzinach zrobienie doktoratu to żart.
Facella, no wiem, idę na samobiczowanie w ramach pokuty 😀
tajnaa, - Rawicz niestety zamknięty, tak to w pełni się zgadzam.
karolina_, - niestety wykształcenie i logiczne myślenie niekoniecznie idą w parze 🙂 Znam wielu wykształconych debili, jak i na prawdę ogarniętych ludzi bez matury.
W regulaminie peany o dyskusji i otwartości umysłu, a wita mnie taki post, jeszcze z komentarzem autorki (administratorki) i pyk, wyłączone komentarze. Bo to jest wiedza objawiona i wszyscy mają z tym dealować i nara, a nie dyskutować. 😆 Przecież ta grupa to absurd. xD
Myślę, że to ma jakiś związek z tym postem o orce, pod którym ludzie śmią dyskredytować R+.
1000023579.jpg
1000023578.jpg
Sivrite, no ale widzisz, można zrobić grupę, kontrolować co kto pisze i chełpić się w chwale swojej jedynej słusznej wiedzy 😀
Powiem tak - Kasię spotkałam osobiście i nie uważam, żeby miała nie po kolei w głowie. Przeciwnie - zawsze podaję ją za przykład tego ,,naturalsa” który nie jest odklejony. Ale na grupie panuje niestety zasada ,,fajnie że w ogóle próbują w r+” no i to r+ się rozbestwiło 😅
Ale ta grupa przecież nie ukrywa że jest nastawiona na r+, nawet jednym z punktu regulaminu który się akceptuje jest że treści promujące dominację bd usuwane więc czego wy się tam spodziewaliście ? A że jest tam mało konkretnych edukacyjnych treści, no sorry a istnieje wgl jakaś grupa polska która takie ma ? A już o miejscu do otwartej kulturalnej dyskusji w różnych nurtach to już nie wspomnę
Jestem na tej grupie bo z początku myślałam że dowiem się czegoś ciekawego, ale szybko okazało się że najwyżej można się tam pośmiać lub załamać nad poziomem uczestników.
Na wszystko złote rady czyli wywalić wędzidło, presję, absolutnie nie karcić, wszystko na smaczki i głaski i konik sam zrozumie że trzeba być grzecznym, a jak nie zrozumie to powyższe trzeba bardziej i więcej.
Laska kiedyś zapytała jakie wędzidło jest łagodniejsze niż to co ma bo chce spróbować, to ja zjechali że NAJLEPIEJ BEZ i żadnej konkretnej odpowiedzi, dosłownie żaden komentarz nie odpowiadal na pytanie xD
Robienie z koni orek, owczarków czy czego tam jeszcze co szkoli się klikerem to norma. A weź napisz że trzeba konia zająć pracą, normalna praca w dopasowanym sprzęcie to zaraz oburzenie bo czemu nie smaczki. Szkoda mi tych koni, wiele postów wskazuje na duże zagubienie ich autorów i brak podstawowej wiedzy, a zamiast niej otrzymują bzdury. Jedyne co mądrego tam zauważyłam to częste sugestie badania i diagnozowania przy problemach.
Uuuu, brzmi mocno sekciarsko....
Chociaż pewnie najwięcej krzyczą ci, którzy w realnym świecie bez tego wędzidła ani kroku nie zrobili albo mają tak grzecznego konia, który idzie powoolllllnym stęęęępem nawet jeśli jeździec siedziałby tyłem naprzód....
Namówiłyscie, wchodzę tam 😁
Może dlatego nie jestem zaskoczona, że od dawna wiem jak tacy ludzie funkcjonują. Za to miałam podobnie jak patat z grupą Historical Dressage (czy jakoś tak). Dołączyłam licząc na stare zdjęcia, wspomnienia dawnych mistrzów i tak dalej. W swojej naiwności nie przewidziałam jak wiele będzie tam postów o wyższości „dawnego” ujeżdżenia nad współczesnym 🙂 Jakbym chciała sobie poczytać o „beznadziejnych” występach na olimpiadzie, to weszłabym gdzie indziej.
Ale to już w sumie temat do wątku ,,co mnie wkurza w jeździectwie”
Post o szkoleniu orek R+ jest beznadziejny, debilny i pisany przez kretyna, ktory nie wie, że regularnie w szkoleniu na pewnym etapie używa się bosaków (kijów z hakiem) i, że sprawy zeżartego opiekuna się zamiata pod dywan🙂.
kotbury, oj, tam, to że pare osób zostało zatakowanych wcale nie oznacza ze idealne R+ nie sprawdza się zawsze, w kazdej sytuacji do każdego zwierzaka 😂 oni za mało smaczkowali
Czy jak orka zje opiekuna to jest traktowane jako smaczkowanie? 🤣
Ja kiedyś w komentarzu pod jakimś tam postem na zupełnie innej grupie opisałam mój problem ze źrebakiem (pytanie było o dawanie marchewek źrebakom ale dokładnie nie pamiętam), że sobie trochę go zniszczyłam jednak, bo to takie małe słodkie, słodkie oczka, słodki pyszczek i pyk marcheweczka za nic. No i zrobiłam sobie małą zołzę, która tylko o jednym myślała.. No i napisałam, że mi pomogło kompletne odstawienie karmienia z ręki, że dużo drapania, odwracania uwagi itp.
Dostałam reakcję Ha Ha (moja ulubiona) i komentarz, że na SPOKOJNIE dałoby się to wypracować R+, i powinnam ją nagradzać smaczkiem wtedy kiedy ona nie chce smaczka (???) i polecenie tej grupy właśnie.
Chociaż pewnie najwięcej krzyczą ci, którzy w realnym świecie bez tego wędzidła ani kroku nie zrobili albo mają tak grzecznego konia, który idzie powoolllllnym stęęęępem nawet jeśli jeździec siedziałby tyłem naprzód....
Część tych ludzi praktycznie nie jeździ... tylko robią sztuczki i zabawy z koniem. No i okej, jak ktoś tak lubi i zachowuje przy tym jakieś zasady bezpieczeństwa, ale te metody nie są żadną alternatywą dla klasycznych do PRACY, a tak jest to przedstawiane.
Spojrzałam sobie kiedyś na ich mapę polecanych "trenerów"... niektóre osoby kojarzę i to bynajmniej nie z powodu wysokich kompetencji. Włos się jeży.
Dziwi i bardzo bawi mnie baner organizatora MP w rajdach w 2025, który właśnie wylądował na profilowym organizatora.
Raz, że wygląda, jakby dziecko na informatyce w 4. klasie podstawówki pierwszy raz w życiu zobaczyło GIMP-a na oczy, bo ten wzorek do kupy z naćkaniem tekstu to jest morderstwo na przejrzystości tego tworu.
Po drugie to "Stadnina 29-31.VIII.2025 Koni Arabskich Olszany", na które zwróciłam uwagę w komentarzu i dostałam odpowiedź (innymi słowami), że się przypierdzielam, bo baner jest nie o tym. 😂 "Zobaczyła pani najważniejszy fakt z przekazu, brawo!". Naprawdę, wytłumaczcie mi, jakie to ma znaczenie, że to nie jest najważniejsza informacja na tym obrazku, co to ma, kuźwa, do rzeczy. 🤣
I jeszcze zwracasz im grzecznie uwagę, że takiego byka wypadałoby poprawić, a dostajesz sugestię, że jesteś durna, bo to nieważne. Już widzę poziom profesjonalizmu na tych MP, taki standardowy dla tej dyscypliny. 😂
472375002_1277733053726548_330972757410565107_n.jpg
Dostałam oczopląsu i zaczęła mnie boleć głowa. Nie byłam w stanie przeczytać, co tam jest napisane.