Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Perlica, he he. Żadne.... Witaj na dzikim wschodzie 😁

savil, pytanie skąd dokładnie jesteś. Palety Eggersmanna ściągają 4 podkowy w Lublinie i bez problemu ściągną Ci na zamowienie. Panto jest dostępne w okolicy Lublina, Energys też (chociaż te drugie za IMHO beż szału). Hoveler mialy Paskudy, dla mnie to trochę za daleko bo wyjazd w tą i spowrotem wyjdzie jak koszt palety. Ale ich przedstawicielka na dziki wschód jest z Podkarpacia, więc może jeśli jesteś z południowej strony województwa dzikowschodniego to będzie ok się dogadać.
To ja tak przy okazji zapytam-PANTO-czy ktoś wie ile poszczególne mają skrobii/cukru?
Nie udało mi się znaleźć�
karolina_, z Podkarpacia właśnie, i wcześniej dostawa hovelera była ok, ale po zmianie przedstawiciela już nie .
Chyba, że znów się zmienił i ja o czymś nie wiem. Bo w sumie ostatnie co zamawiałam to pasze Magia, ale to na palety właśnie a już nie mam takich potrzeb teraz żeby całą paletę . A pojedyncze worki staram się znaleźć na allegro że smartem jak coś potrzebuję.
savil, ja dzwoniłam już z rok temu, możliwe że był jeszcze poprzedni przedstawiciel. A może ktoś w okolicy zamawia i paleta na 2-3 stajnie się sprawdzi?
Czy ma ktoś z Was obecnie trawokulki Glyx-Wiese z Hippolyta? Jak one powinny wyglądać? Otworzyłam dzisiaj nowy worek i mi się nie podobają, są ciemne i dziwnie pachną. Pojedyncze sztuki są jasne.
Ostatnio wyrzuciłam cały worek trawokulek, ale on stał dwa tygodnie w paszarni i zawilgotniał, Hippolyta kupiłam w tym tygodniu i trzymałam w domu. I już nie wiem, czy sobie wmawiam, że nowe mi śmierdzą jak te popsute...
IMG_8782.jpeg IMG_8782.jpeg
IMG_8783.jpeg IMG_8783.jpeg
Czy ktoś wie czym jest tajemniczy „ PalaSyrup”, który znajdzie się w składzie wielu pasz hippovetu? Np tutaj: https://sklep.hippovet.pl/produkty/wes-gastro-beet-wyslodki-dla-koni-wrzodowych-20-kg/
RR4, cukier, izomaltoza
Jako, że przyszła do mnie znów sieczka z traw z Jarpaszu zrobiłam zdjęcie, może komuś się przyda. 🙂 Ładnie pachnie, miękka i mało pyłu.
1000027115.jpg 1000027115.jpg
Przyszła do mnie dostawa żarcia dla pasożytów, całe stado stoi na wszelakich paszach Hovelera. Jako, że przerobiłam już chyba wszystkie pasze z serii Pur + Debry GastroMix (mam na stanie między innymi niespełna 2 latkę alergiczną, jako źrebię miała pęcherzyce która magicznie pojawiła się zaraz po dostawie pewnych pasz wraz z rozkruszkiem mącznym �😉. Zamówiłam tego Pur.Krauter żeby zobaczyć jak wygląda, jak smakuje koniom, żeby mieć inne opcje dla Bluchy. Kurde fajny on! Bardzo ładnie wygląda i super pachnie. Mogę zrobić jutro foto jeśli ktoś chętny. Test smaku dopiero będzie, ale u mnie raczej wszyscy jedzą bez wybrzydzania.
Nirv, a jakie to były pasze z rozkruszkiem?
Melanie, bardzo mnie to cieszy, bo właśnie się na nią zdecydowałam na próbę, mam nadzieję, że kobył będzie jadł, bo fanką sieczek nie jest niestety, a wypełniacz mi potrzebny, bo dostaje malutko paszy

Nirv, ja się nad nim zastanawiałam, ale doczytałam później, że nie ma dodanych żadnych witamin, a nie chce mi się bawić w kolejny dodatek w postaci witamin,bo już mam i zioła i suple. Bardzo szkoda, bo skład mi się podobał, ale może i dobrze, bo nie mam w tym momencie w okolicy nikogo kto zamawia stajennie, a z dostawą to już drogo wychodzi 🙃
doszła do mnie dziś sieczka z traw z jarpaszu i mam zagwozdkę, bo co prawda nie umiem nic po włosku, ale ja tam widzę sporo skłądników, raczej nie same trawy. Najgorsze, że nie mam już ani grama starej sieczki :/

Melanie, Ty też miałaś taką etykietę na tej sieczce?
466445428_583919337693667_39086977009309551_n(1).jpg 466445428_583919337693667_39086977009309551_n(1).jpg
Help!nieinternetowy znajomy ma 3 seniory bez zębów...szukamy budżetowych trawokulek:
Bez lucerny i melasy
Mogą być z dodatkiem ziół
Szybkich w użyciu (nie mogą namaczac się pol dnia😉)
Z odpylonych traw
Mamy za sobą testy jakiś lokalnych producentów, ale niestety syf totalny i do tego nie do końca stały i znany skład🙁
Karla🙂, polecam: https://sklep.rssciolki.pl/produkt/siano-w-formie-pelletu-haypell/

Kupowane na palecie wychodzi cenowo całkiem całkiem. To pierwsze trawokulki które mój Senior zaakceptował - poza Hippovetem. A testowałam dużo budżetowych opcji. Skład stały i znany. Po pół h w ciepłej wodzie i ok 1h w zimnej - gotowe do jedzenia.
U nas przeszły trawokulki ryś. Też dość szybko namakają, jako jedyne koń je w wersji w wersji zarówno suchej jak i mokrej. A próbowaliśmy agrokomplexu i glyx z hippovetu.
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
29 grudnia 2024 13:09
Ile jednorazowo podajecie trawokulek?
Constantia, Tak około 1/3 wiadra 20 litrowego wychodzi mi na mokro, mniej więcej. Na sucho jakieś pół miarki (tej "typowej" Pavo, do ktorej wchodzi 700gram owsa gniecionego).

Karla🙂, A jak bardzo budżetowe mają być? ^^ Byłam zadowolona z Rysia. Interesujące są też trawokulki Wójcix tj. mnie się nie podobała ich mieloność/papkowatość, więc ich w końcu nie skarmiłam, ale wyglądały spoko, błyskawicznie się robiły.
Sankarita na testy pewnie worek 15-20kg do 60-75zl, a potem pewnie taniej, bo to jednak 3 seniory, a w lutym dojedzie 4ty:/
Karla🙂, Nadal najtańsze na rynku są chyba Velti, ale no nie rozmaczały się wybitnie szybko + z jakości też jakoś tak.... dziwnie. Karmiłam jedną zimę, koń początkowo jadł, ale później nie za bardzo chciał.
BUCK   buttermilk buckskin
30 grudnia 2024 12:39
trawokulki pojawiły się z Ekojura, niezłe są, a ostatnio z Sępólna Krajeńskiego, też niezłe i cena naprawdę ekonomiczna, np. 30 kg za 69 zł ze smartem
tylko czy one na bank nie mają lucerny? bo 2 seniory alergiki 🙁
31 grudnia 2024 09:17
w tej cenie, moim zdaniem nie 😉 w opisach są wspomniane trawy lub siano
Buck chodzi mi bardziej o ryzyko przypadkowego zanieczyszczenia. Jeden dziadeczek drastycznie reaguje na nawet mala ilość lucerny...
31 grudnia 2024 14:03
no to temat widzę ciężko..... zapewne są firmy które robią z samego siana..... bo kilku producentów trawokulek, produkuje tez lucerno-kulki, zatem zanieczyszczenie może się trafić...

na allegro sprzedawca rys_com_pl - nigdy nie widziałam u nich nic z lucerny
Chyba po prostu do nich napiszę, dzięki Buck
Karmi ktoś konia BARLEYCORN Musli z Jar-pasz?
Ma ktoś może dokładny skład i zawartość curków w tej paszy ?

Czekam na info z jar-paszu ale coś kiepsko im idzie 😉
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
03 stycznia 2025 08:42
Constantia, Tak około 1/3 wiadra 20 litrowego wychodzi mi na mokro, mniej więcej. Na sucho jakieś pół miarki (tej "typowej" Pavo, do ktorej wchodzi 700gram owsa gniecionego).
Sankaritarina,

A ile razy dziennie dajesz?
Constantia, Raz, bo zwykle jestem raz dziennie w stajni.
U siebie też dawałam raaaczej raz dziennie, czasami rozbiłam na dwa razy, ale tak po prawdzie, to ja trawokulki włączałam emerytowi tylko w pensjonacie.
Słuchajcie mam problem- karmiłam do tej pory Agrovital Hoof multi, ale nie mogę dłużej zamawiać półpalety bo szare dziwki zjadają mi worki, a w normalnej sprzedaży cena jest absurdalna.
Szukam podobnego musli - włóknistego, nisko skrobia, chętnie sieczkowo makuchowe. No i nic ciekawego nie mogę znaleźć. Albo wysoka skrobia albo sama łuska. Jak będę musiała zapłacić 150 zł za worek musli gdzie na pierwszym miejscu w składzie jest łuska sojowa to zwątpię.
Zuzu., może warto zainwestować w szczelnie zamykana skrzynie? My worki układamy w big barach, które stoją w odstępach żeby koty miały dostęp. Ale też mamy liczna i sprawną kocia ekipę. Ewentualnie jeśli stoisz w pensjo to zostaje pasza do domu i wożenie po worku do stajni
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się