wrzody żołądka

Corrida, wrzody żołądka na FB
edit: napisałam post i sporo ludzi odezwało sie na priv
https://ker.com/equinews/enteroliths-in-horses/
Proszę. Nawet na stronie KER jest napisane.
cytrynaa, dziękuję, bo rzeczywiście
cytrynaa, warto jednak zaznaczyć, że według artykułu, konie u których nie zauważono enterolitow i tak spożywały aż do 60% lucerny w diecie - to całkiem sporo. Nie demonizowałabym zatem. Wspomniano tam także o możliwym wpływie surowców bogatych w fosfor, jak np. otręby pszenne
Cześć! Czy istnieje jakikolwiek sens zadawania jednocześnie GastroGelu i Ulgastrolu?
Weterynarz w zaleceniach napisała, że to ważne, jednak martwi mnie to ograniczone wchłanianie się leków i suplementów przy podawaniu Ulgastrolu. Czy to przypadkiem nie wyrzucanie pieniędzy w błoto? Nie mam możliwości podawania obu preparatów w dużych odstępach czasowych a co najwyżej Ulgastrol 30 minut przed posiłkiem, GastroGel po posiłku, więc nie są to duże odstępy czasu. Co uważacie i jak stosowaliście?
Churros, no, ale to jak ze wszystkim, jednemu nie szkodzi, a drugiemu tak.
Dlatego myślę, że nie można przesadzać i dieta powinna być zrównoważona, wydaje mi się że monodieta nie służy nikomu.
thefoxwoman, gastrogel i tak ma za zadanie głównie powlekać, tam nie za bardzo jest się co wchłaniać z niego. Wiadomo, że bardziej efektywne byłoby nie "dublować" tego efektu powlekania podając ulgastrol i gastrogel razem, ale nie martwilabym się tu o wchłanianie. Trzeba uważać natomiast aby nie podawać ulgastrolu np z omeprazolem (odstęp minimum godziny)
Perlica, nikt nie mówi o monodiecie, wiadomo. Ale miarka sieczki do posiłku 3x dziennie to ile, 6%? Coś koło tego.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Omeprazol podajemy w południe, następnie Ulgastrol po 2 godzinach.
kotbury, a z drugiej strony choćby w USA lucerna jest podstawą żywienia większości koni (siano, granulat) - tam też tak często zdarzają się problemy wynikające z takiej diety? Na stronie ker nie da się wyczytać złego słowa o lucernie, a dla mnie to rzetelne źródło wiedzy. Czyżby nagonka na lucernę działała jak nagonka na owies? Lub na wysłodki? 🙂 czym pozostaje karmić jak nie kolorowymi woreczkami?
Churros, nie ma nagonki na lucerne. jest odwrotnie. jest wszech promocja lucerny. Sieczki z lucki to biznes skyrocket.
Nie wyczytasz zlego słowa nigdzie przy "żywieniu koni", bo opracowania są w ciul pobieżne i bada się głównie zawartość makro składników, i tabelki się zgadzają.
Amerykanie z kolei nie karmią w zasadize w ogóle owsem.Owies jedza tam tylko konie wyścigowe.
cytrynaa, warto jednak zaznaczyć, że według artykułu, konie u których nie zauważono enterolitow i tak spożywały aż do 60% lucerny w diecie - to całkiem sporo. Nie demonizowałabym zatem. Wspomniano tam także o możliwym wpływie surowców bogatych w fosfor, jak np. otręby pszenne
Churros, fosfor, wapń i inne tworzą właśnie szczawiany- wiązą się z kwasem szczawiowym.
Kwas szczwiowy (i szczawiany) są obronną substancją roślin pred byciem zjadanym przez roślinożerców.
Szczypie was czasem buzia po zjedzeniu świeżego ananasa? To nie "witamina C", tylko wlasnie szczawiany - igły was kłują. Te igły (z lucerny, wysłodków) orają śluzówkę przewodu pokarmowego u koni także.
Są konie, które bedą bardziej wrażliwe i takie, które będą mniej wrażliwe. Ale każdy kon przy długotrwalym karmieniu lucerną dostanie coś rykoszetem.
To nie jest "zła pasza", ale nie jest aż tak idealna jak ją preznetują weci czy producenci sieczek czy supli na jej bazie.
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
18 grudnia 2024 17:43
Szczypie was czasem buzia po zjedzeniu świeżego ananasa? To nie "witamina C", tylko wlasnie szczawiany - igły was kłują.
kotbury, nie, to nie szczawiany tylko bromelaina.
-Alvika-, również.
Po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia zauważyliście poprawę? U nas bardzo małe wrzody, bardziej nadżerki, ale dają baardzo duże objawy. Pasty daję od tygodnia do tego zioła, rokitnik, aloes, dużo sieczki z traw i jest coraz gorzej 🙁 mieliśmy nie odstawiać od jazdy ale klacz zabija już na sam widok czapraka..
Lootra, niektóre konie właśnie po ok. 2 tyg maja pogorszenie. Czytałam o tym kilkukrotnie na grupie na fb. Może wtedy lekkie lonze ?
Lootra, ja bym na Twoim miejscu odstawiła dodatki i zobaczyła co się stanie.
U nas pogorszenia chyba nie było, tj klinika niczego takiego nie stwierdziła, a ja sama nie byłam codziennie u konia.
Sankaritarina, w sensie one mogą jakoś zaburzać wchłanianie leków (trzymam odstęp od podania leku) czy jest jakiś inny powód?
Sankaritarina, a czemu odstawiła jak są zazwyczaj zalecane przy leczeniu?

Nawet chyba gdzieś tu były osoby, które miały pogorszenie do 3 tygodnia, a potem lepiej, więc niestety pozostaje zaczekać raczej. Tak jak xxagaxx, napisała najlepiej dać wtedy koniu spokój i wziąć na lonże czy spacer. U nas teraz na stajni 2 konie z fatalnymi wrzodami są np. na początek leczenia w ogóle odstawione od pracy.
Lootra, Nie, tylko pytanie czy nie ma jakiejś reakcji alergicznej, może któreś zioło nie powinno być z czymś razem podane, może coś koniowi nie służy.
Jakiś czas temu lucerna była mocno polecana dla wrzodow - a teraz się okazuje, że są konie, które mają alergię, lucerna im nie służy (a przynajmniej ta "sieczkowa"😉... Jeszcze w międzyczasie był polecany olej kukurydziany - teraz też chyba już niekoniecznie.

Melanie, Po prostu się zastanawiam czy aby na pewno dobre jest łączenie wszystkich dodatków. Do myślenia mi dała właśnie ta lucerna, bo "za moich czasów" wrzody starter-pack, to był rokitnik + lucerna + olej kukurydziany. Teraz trochę się pozmieniało.
Sankaritarina, Okej, rzeczywiście sprawdzę, chociaż ona dostaje to osobno, w sensie rano zioła i rokitnik, potem na obiad zioła, i na ,,kolacje'' aloes do pyska. Teraz mam też wątpliwości co do tego soku z rokitnika, miałam go w zaleceniach ale jak czytam (co prawda o ludziach ale mechanizm pewnie podobny) to on niby nie jest zalecany przy wrzodach, bo jest kwaśny i podrażnia 👀 głupieję już od tego wszystkiego 🙉
Lootra, a co Ci zalecił wet? Ja leczyłam dwa razy wrzody i dwa razy wyleczone. Był przy okazji rokitnik, lucerna, aloes, olej kukurydziany, probiotyki, kwas hialuronowy, żelatyna... miałam tego tam sporo, jeszcze pewnie coś, ale już nie pamiętam... i nie zakłóciło leczenia.
Melanie, w sumie tylko pasty, rokitnik i olej lniany. Sama dodałam zioła i aloes (osobno). Ogólnie mamy dość ,,delikatne'' leczenie, bo pasty 6tygodni i po 4 już mamy schodzić z dawki, bez ulgastrolu i bez żadnych takich gotowych suplementów. Żelatynę i kwas podawalam przed oddzieleniem bo klacz jeszcze karmiła, teraz już odstawiłam bo ona dostaje do jedzenia tylko trochę sieczki z traw (nic innego) i obawiałam się, że właśnie będzie za dużo i w ogóle nie ruszy posiłku 🙁
Lootra, a czemu bez ulgastrolu ?
Przecież się zdarza,że wrzody robią się w innym miejscu na leczeniu omeprazolem.
Perlica, Podobno wrzody są w takim miejscu że ulgastrol nie miałby sensu 🙈
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
20 grudnia 2024 01:45
Co wybrać dla konia, który przy zmianach pogody ewidentnie gorzej się czuje? Gastrozel, asecurol ,żel z egersmanna ? Czy zupełnie coś innego ? Od jesieni do wiosny reakcja na zmiany pogody taka, że średnio koń chce iść do przodu pod siodłem , bryka itd ,co warto dawać ?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
20 grudnia 2024 10:13
domiwa, Wszystkie te 3 produkty mają w zasadzie podobne przeznaczenie, mają powlekać i osłonić. To który wybrać, chyba najbardziej będzie zależało od konkretnego przypadku i konia. Jeden lepiej zareaguje na żel, inny na Asecurol. Chyba nie ma innej opcji jak przetestować po prostu 🤷
cześć, jak to jest z podawaniem tego ulgastrolu? ponieważ jedne osoby mówią mi ze można dodawać go do paszy a drugie że od paszy należy trzymać go z daleka i już szaleje XD
zuza17, ulgastrol ma powlec żołądek więc najlepiej nadczo więc i najlepiej bez jedzenia lub z niewielką ilością.
zuza17, Pytasz o Ulgastrol z Hippovetu? No to producent pisze tak:
"5g preparatu na 100kg masy ciała, wymieszanego z ciepłą wodą. Podawać 3 razy dziennie na 20-30 minut przed posiłkiem lub według zaleceń prowadzącego lekarza weterynarii. W celu ustalenia dawkowania zaleca się konsultacje z lekarzem prowadzącym. Należy zachować 1,5h odstęp po zastosowaniu ULGASTROLU w przypadku stosowania innych preparatów lub leków."
i tego bym się trzymała.

Lootra, Tzn ja nie namawiam, ale szłam dokładnie tą samą ścieżką tj. zaczęłam czytać w internetach 😉 i stwierdziłam, że za dużo "dobrego" to też niedobrze.
Sankaritarina, Na razie odstawiłam rokitnik, zostawiłam ziółka (dawałam je przed rozpoczęciem leczenia pastami i dały naprawdę super efekt), aloes osobno do pyska, i olej lniany do sieczki.

Chyba niepotrzebnie panikowałam, bo mamy juz delikatną poprawę - jeszcze nie próbowałam jeździc, ale brzuch zmniejszył jej sie ogromnie! Wcześniej była wiecznie wzdęta i miała nawet kolkę taką gazową :/ Dam jej jeszcze 2tyg lonży i zobaczymy
cześć dziewczyny mam problemik…. Daje mojemu gastrogel strzykawa do buzi lecz łajza nauczyła się to wypluwać i nie wiem jak to podawać😭
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się