dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
karolina_, mój koń nie ma niedoborów, chodzi mi o tryptofan i uzyskanie skupienia zamiast oglądania.
W opiniach jest wiele na plus to wzięłam bo i tak inne rzeczy zamawiałam.
Żeby działał trzeba podać na błonę śluzową.
Różnie bywa z tym działaniem, na mojego też jakoś nie bardzo. Podawałam zgodnie z instrukcją.
Perlica ja używam nostress z hippolyta, ale to jest w płynie i teraz jeszcze kupiłam dr seidel calm granulete, ale jeszcze nie testowałam
charlieeee, ejj, ten dr seidel wygląda super, ciekawe jak się sprawdza! NoStress chciałam wypróbować, bo ma z kolei passiflorę i chmiel, które coś tam mojej pomagają przy zmianach pogody, ale nie było opinii i ostatcznie wzięłam NAF Magic, ale chętnie na przyszłość się dowiem jak ten nostress się sprawdza.
Bo z tryptofanem to jest tak, że jemu się ciężko przedostać z układu pokarmowego do mózgu. Druga rzecz to kofaktory: wit z grupy B, D, magnez i Omega 3 - jak chcemy wspomóc l-tryptofan (który jest prekursorem serotoniny btw) to dobrze jest suplementować to razem.
Katasia ja potrzebowałam czegoś głównie na wyciszenie przy schodzeniu do boksu na noc (lato spędziła na dworze i na początku nie mogła się przestawić) najpierw dawałam NAF oestress, ale tak średnio było coś widać, potem właśnie nostress i tu był lepszy efekt i na jeździe była bardziej skupiona też. A dr seidel wejdzie jak tylko skończymy butelkę, więc postaram się dać znać.
faith, wiadomo, że na każdego działa co innego.
Wachałam się między Foranem Nutri Calm , więc zobaczymy.
Moja klacz jest "totalną klaczą", więc zobaczymy czy jakiś efekt będzie.
Po Magnez T z Dla koni wydaje mi się , że jakiś efekt widzę.
Teraz zamawiałam akurat Hippovet, więc dobrałam sobie to, akurat na czas domowy. bez zawodów sobie zużyje.
Ciekawe to jest , że tryptofan jest w dopingu. o tym nie wiedziałam. Normalnie na poprzednim koniu sobie używałam Nutri Calm na zawody 🙃
Perlica, serio jest? patrzyłam na apce aż bo się zdziwiłam na wieści ze Nutri Calm nie jest ok do startów. Nie mogę go tam znaleźć (tzn. tryptofanu)
charlieeee, bo oestress to chyba głownie działa na problemy okołorujowe
Perlica, u nas ten Magnez T w ogóle nie działał, nutri calm coś tam nawet działał, a najlepiej chyba działał ZZen jednak, ale to jest tak paskudne w smaku (zostawia paskudny, cierpki posmak, którego ciężko się pozbyć), że trzeba było dawać na siłę, strzykawą do pyska i po kilku dniach koń ode mnie w boksie zaczynał uciekać, więc dla mnie to dyskwalifikacja, bo też nie działąło aż tak ekstra, żeby dodatkowo konia stresować. Z tym, że ja te preparaty testowałam w okresie rekonwalescencji, bardzo długiej i trudnej, koń w jej trakcie dosłownie oszalał, więc to były trudne testy 😅
donkeyboy, napisane to było przy suplach z tryptofanem przez producenta , więc uznałam że to prawda.
Katasia, ja nie szukam uspokajacza , konia potrzebuje mieć gorącego, bo lepiej galopuje wtedy.
Szukam czegoś bardziej na wyluzowanie , bo luz w głowie = rozluźnienie szybsze ciała.
donkeyboy, o tu
1000023311.jpg
Perlica, o nieźle. A na stronie forana przy nutri Calm:
Certyfikat S.A.F.E (Strict Anti-Doping Formulated) oznacza, że Foran Nutri-Calm nie zawiera zabronionych substancji, dlatego jest bezpieczny do stosowania u koni startujących w zawodach i wyścigach.
🤔🤔🤔 Chyba że to są jakieś wewn. przepisy ale myślałam że PZJ ma te same co FEI...
Tam musi chodzić o coś innego, bo np equina ma takie „szoty” na zawody z tryptofanem właśnie
https://www.nubaequi.pl/pl/suplementy-dla-koni/120-equina-repax-xpro-200ml-4251238201318.html
Katasia tego nafa to wzięłam z rekomendacji weta, bo mówił, że może u niej te zioła się sprawdza, ale to nie było to 🙈
donkeyboy, przecież eggersmann nie ma nic wspołnego z pzj.
Ja .0246974398934E+34;
Perlica, mówiąc przepisy wewn. miałam na myśli przepisy PZJ. Ogólnie dziwne by było żeby PZJ coś sam ustalił jako substancje zakazaną a FEI nie, no ale że nie jestem na bieżąco z przepisami PZJ to nie stwierdzam faktu tylko się zastanawiam
donkeyboy, nie ma osobnej listy dopingu.
Perlica, A może spróbuj Hempqualizera? To działa inaczej, ale myślę, że właśnie o taki efekt Ci chodzi. Lepsze skupienie, luz, ale bez efektu "kapcia".
Perlica, ja od jakis 3 tygodni stosuje Equipur-tryptomag, z bardzo fajnymi efektami. Koń który ostatnio był mocno patrzący - obecnie „olewa” większość rzeczy
zembria, ja już zamówiłam wczoraj jak pisałam wyżej
RR4, Fajny sklad , ale cena zabija
Perlica, niestety wiem. Ale znalazłam przyjaźniejszą - zamawiając przez Amazon. Była raz dwa . Tylko to duże opakowanie
Perlica, - magnez z sukcesa? ale chyba pisałaś, że z Dla Koni Ci bardziej dostawą pasuje, a podobne składem.
keirashara, to jest inne składem. tam są głownie tlenki, mało (nie ma) chelatów.
_karolina- ale to są rośliny, nadal nadwodne, a nie cyjanobakterie...
Jestem debilem,bo jak dałam pierwszy raz easy ride to sobie przypomniałam ,że kobyła nienawidzi podawania czegoś do ryja i zajęło mi to dobre 3minuty,więc to nie dla nas , bo nie chce mi się codziennie tego ćwiczyć. Sprzedałam koleżance , a zamówiłam otręby z mebio, które mają tryptofan oraz aminikwasy no i biotynę w składzie, bo i tak muszę dawać otręby po zmianie paszy. Skład wow, nie wiedziałam,że jest taki produkt!
https://sklep.hippovet.pl/produkty/rice-up-otreby-ryzowe-dla-koni-sportowych-15-kg/
Mój młody ma lekki kryzys i chciałbym go wspomóc na witalność. Kiedyś stosowałam Chevinal Plus z Foranu czy nadal jest to dobry produkt?
Constantia, nie znalazłam nic lepszego, wciąż 😉
Constantia, możesz chevinal. (nie ma wersji plus).
Możesz też albo dać B complete z forana, albo często zimą brakuje tez czegoś na mięśnie plus selenu . I wtedy dla koni w treningu już stałym się sprawdza Muscle Max.
Perlica, Easy Ride można spokojnie też dać na czymś, na kawałku małym suchego chleba czy jakimś cukierku porowatym bardziej, żeby się dało ten 1ml wylać na to. Nie trzeba do dzioba.
zembria, możliwe, ale ponoć nie działa wtedy maksymalnie. Tak czy siak zamieniłam na otręby, więc ideolo bo daję normalnie do pudełek.
Perlica, Sam producent zaleca taki sposób podania więc raczej działa normalnie.
zembria, producent nie podaje nic konkretnie, a to znalazłam na revolcie i w opiniach osób które używały.
Perlica, Była taka informacja na buteleczce nawet kiedyś, może to zmienili, od lat tego nie używałam już.
Duży, 5l Chevinal z pompka ma jakieś normalne dawkowanie ? Tzn jedno "pompniecie' to 25ml ? 😅