dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Perlica, dobra rada- u koni nie szukamy probiotykow przeladowanych różnymi szczepami bakterii, kon to gatunek z grupy mniej znaczy więcej. Ja w tej chwili przerzucam większość koni, które mam pod opieką lub w doświadczeniu na te proste preparaty. Biogen bdb mi się sprawdza. O biocellu tez juz sporo bylo ; i db i nie do końca.
Kiedyś na FB wypowiadała się jakaś pani dr, specjalista od probiotyków i stwierdziła, ze najlepszy skład ma BiogenK. Nie mogę znależć posta.
rzepka, najlepszy do czego?
Zuzu do panierowania schabowego😐
Karla🙂, wiem,wiem, tylko w biogen napisane jakby nie było żadnego.

Dlatego bym się nie odważyła użyć probiome, choćby z powodu maślanu, na który różnie reagują ludzie, a co dopiero konie.
https://www.nubaequi.pl/pl/suplementy-dla-koni/151-probiotyk-dla-koni-biogen-k-5904012342699.html jest co trzeba i w db ilościach🙂 chyba nie wszyscy po prostu pochylili się nad udostępnieniem składu.
Karla🙂, serio nie mogę uwierzyć jak różnie opisano ten sam produkt. Dziękuję Ci.
Jutro to zamawiam w takim razie.
A można z gastrożelem podawać myślicie?
Chodziło mi o max 😅

Jak to rozwija górną linię grzbietu? Możesz rozwinąć?

Zuzu., postaram się🙂 może brzmiec trochę fuj🙂

Każdy mięsień ma troche inny skład (proporcje typów aminokwasów i włókien). To dlatego karkówka smakuje inaczej niż łopatka, goleń czy łata.
Organizm "nie lubi" się wysilać. Jeśli dostarczasz budulec kompatybilny z danym typem mięśnia to najszybciej i najefektywniej zostanie tam upakowany.
W muscle prep są tak pokombinowane aminokwasy, że po prostu najłatwiej się wbudowują w najdłuższy grzbietu. Jest tylko jedna pojemność tego proeparatu- 5l. I to ma być cała kuracja. I jeśli do tego nie było "fuckupów" i trening był dobry, to przy wychodzeniu z kontuzji (albo odrabianiu cilowego siodła) ta kuracja często w zupełności wystarcza.

Ja też jak najpierw usłyszałam o "suplu na plecy" to miałam heheszki, ale jak mnie pani w labie pokazała wszystko i pod mikroskopem to się przestałam podśmiewać.
Oczywiście, żaden mięsień się nie zbuduje od nic nie robienia. Musi być praca.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
15 grudnia 2024 23:00
a ktoś podawal może spiruline zamiast aminokwasów? młodemu koniowi?

Equitop myoplast byłby przykładem, chociaż jest to mieszanka cukru z 40% spiruliny więc np. 500kg koń na Myoplast dostanie jej mniej niż na dziennej dawce spiruliny Nuveny
donkeyboy, ja podaję spirulinę i hmb, najpierw dawałam muscle aid, teraz muscle granulate dr Seidl. Koń się ładnie rozwija mięśniowo.
16 grudnia 2024 08:38
anai, dzięki, a mogę dopytać jaki był cel podawania? Dorosły/młody koń, robota/brak, jakieś inne wskazania? Patrzyłam na czystą spiruline właśnie, te suple to widzę takie już bardziej do pakowania 😀
donkeyboy, ja bym raczej nie porównywała equitopu do zwykłej dostępnej w sklepach spiruliny, niestety. Oni nie wysprzeglaja się z procesu produkcji, poza opisem że to ich uprawiane i wyselekcjonowane algi.

Próbowałam spiruliny, próbowałam zamienników innych firm też na algach, niestety moje doświadczenie w tym zakresie wskazuje że tego suplementu zastąpić się nie da. Jednak suplementacja przygotowywana przez firmę farmaceutyczna skutecznie kładzie wszelką konkurencję czy próbę naszego budżetowego naśladownictwa.

Jestem wielką fanką equitop myoplast. Moja szkapina jechała na tym przez pierwsze dwa lata gdy puszka kosztowała w klepach polskich 250 zł. Gdy wycofali się z polskiego rynku a cena podwoiła to histerycznie szukałam zamiennika. Mogę otwarcie i szczerze przyznać że bezskutecznie. Akurat tego suplementu nie oszukasz i nie jest to „tylko” spirulina z cukrem 😆
donkeyboy, 4letni koń, początek jakiejkolwiek pracy.
16 grudnia 2024 12:58
ElSalvador, czytam tylko składy, i niekoniecznie szukam zamiennika. Zależy też pewnie do czego używałaś bo znam konie u których na myoplaście efektu wow nie było. Ja szukam tylko źródła aminokwasów i witamin w jednym produkcie dla rosnącego konia który lada chwila coś tam zacznie robić

anai, jeszcze raz dziękuję!
ElSalvador, czytam tylko składy,
donkeyboy, no to po "składzie" dobrgo supla nie wybierzesz.
W przypadku aminokwasów bardzo się liczy;
a) z czego pozyskane
b) jak przygotowane (otoczkowane)
1 do 1 skład a będa dwa totlnie różnie działające preparaty.
16 grudnia 2024 14:00
kotbury, miałam na myśli że porównuje szczep (?) spiruliny do spiruliny, nie suplement do suplementu

Poszukiwanie dobrego suplementu aminokwasowego to osobny temat - chętnie przyjmę propozycje, bo spirulina to taka mocna alternatywa o której wiem tyle że ma aminokwasy (+ parę innych pierdół ) ale mało który producent podaje ile i czego
kotbury, miałam na myśli że porównuje szczep (?) spiruliny do spiruliny, nie suplement do suplementu

Poszukiwanie dobrego suplementu aminokwasowego to osobny temat - chętnie przyjmę propozycje, bo spirulina to taka mocna alternatywa o której wiem tyle że ma aminokwasy (+ parę innych pierdół ) ale mało który producent podaje ile i czego

donkeyboy, no to ja osobiście jestem przeciwnikiem dawania koniom (i ludziom) spiruliny. Zawartość cukru w suplemencie wynika z tego, że to jest gorzkie w pip. A jest gorzkie bo jest trujące- bo jest tam na potegę kwasu szczawiowego.
Gdyby czystą spirulinę sypnąć koniowi na glebę obok siana to może trochę liźnie, ale raczej nie. Bo wie, że mu to słabo służy.
Rośliny szczawianowe nie są dobre dla koni ( i ludzi).

Spirulina to jest cyjanobakteria. Zawiera psolareny, które łączą się z DNA i dają działanie fotouczulające i alergiczne.
Jak dla mnie skład aminokwasowy spiruliny nie jest wystarczającym powodem, który jest w stanie róznoważyć negatywne skutki jej przyjmowania.
Ma dużo omega 6 (GLA)... a u koni trudniej o omega 3 do równoważenia omega 6.

Suple ze spiruliną to w moim odczuciu kolejny internetowy hoax- moda na tzw. superfoods, gdzie powowływanie się na "badania" i "naukę" to chamski cherry picking.

Konie jedzą wiele roślin... ale raczje nie chadzają nad rzekę/staw, wypasać się na wodorostach i rzęsie wodnej. I nie chadzały nigdy jako gatunek. Nie robią tak ani sarny, ani jelenie. Pójdą w zborze i się obeżrą wykłoszonego owsa i jęczmienia, ale nie pójdą po wodorosty.

Aby ilościowo spirulina mogła być prawdziwym game changerem bialkowym to by kon musiał dostawać ją waderkami.

Jest sporo dobrych supli aminowkasowych na rynku. Polaca tu wiele osób animoral (wersja budżetowa), cavalor, equine america i choćby wymienione przeze mnie dwa typy z forana.

Ja jeszcze polece Derby Aminotop ktory ostatnio testuje, cenowo nie zabija, zawiera aminokwasy rozgalezione, bez dodatkow innych skladnikow no i dosc szybko dziala.
Nam sie bardzo poprawila wydolnosc i o dziwo kopyta.
kotbury, po wodorosty nie, ale tatarak i inne trzciny to jest już inna bajka.

donkeyboy, jeszcze trochę czasu minie zanim będziesz miała taką intensywność treningu, żeby suple na mięśnie mialy sens. Popatrz jak będzie w treningu wyglądać i zdecydujesz, czy suple (jak tak to jakie, bo każda firma ma cos na mięśnie), czy otręby ryżowe, czy np. soja (aminoral eggersmana to głównie soja). U takiego malucha co dopiero zaczyna pracę 3 razy w tygodniu po 30 minut żadne suple Ci nie pomogą bo trening jest za mało intensywny, pierwsze 8-12 mcy to bardziej przyzwyczajanie do wysiłku pod siodlem niż trening, tak z perspektywy konia. Na łące bawiąc się się bardziej zmęczą i wysila skacząc jeden drugiemu na plecy i szarpiąc się za kantary.
16 grudnia 2024 21:21
kotbury, dlatego się tu pytam co kto podawał i z jakim skutkiem 😉 ciekawym jest że w takim razie Myoplast jest bdb a w nim tylko cukier i wodorosty 😀

karolina_, nie no nie szukam niczego na mięcho, chodzi bardziej o przyswajanie białka a nie pakowanie mięśni. W sumie i tak wiesz co w końcu zamówiłam i tak 😅
To ja mam zapytanie o magnez z tryptofanem. Jakie preparaty znacie lub polecacie?
Ja kojarzę te, ale może jest coś jeszcze w łatwiej formie do podania, najlepiej granulat?
1) Magnez T Dla Koni
2) Nutri Calm
3) Easy Ride
4) Magnez z Eggersmann ( cena zabija)
Coś jeszcze?
Jeszcze dla mnie taka nowość:
[[a]]https://opti-shop.abstore.pl/zaburzenia-behawioralne%2Fuspokojenie-optimag-magnez-dla-koni-1l,c66,p464,pl.html[[a]]
Perlica ja używam nostress z hippolyta, ale to jest w płynie i teraz jeszcze kupiłam dr seidel calm granulete, ale jeszcze nie testowałam
Perlica, - magnez z sukcesa? ale chyba pisałaś, że z Dla Koni Ci bardziej dostawą pasuje, a podobne składem.
charlieeee, nie zawiera tryptofanu.
keirashara, kurcze nie mogę znaleźć składu takiego ilościowego, bo widzę że ma biotynę, co jest fajne
Perlica jedno i drugie zawiera tryptofan… niestety nostress nie podali ile, ale w dr Siedel już tak.

I jeszcze kiedyś equina repax używałam i byłam zadowolona, ale to proszek
Perlica, - a z etykietki? Oni mają fatalny marketing i opisy na stronie, ale niektóre produkty na prawdę fajne. Ten magnez to mega często widziałam luzakując.
SUKCES-MAGNEZ-T-2kg-pasza-dla-koni-witaminy.jpeg SUKCES-MAGNEZ-T-2kg-pasza-dla-koni-witaminy.jpeg
Dzięki dziewczyny.
keirashara, teraz widzę 🤣
charlieeee, hippolyt mi pasuje bo i tak zamawiam kilka rzeczy, ale dziwne że nie podają ile tego tryptofanu.
Kurcze zamawiałam z Eggersmana biotynę i efekt był natychmiastowy, więc bym i magnez wzięła, ale cena naprawdę zabija.
Easy Ride widzę, że ma bardzo dobre opinie o efektach, więc chyba pójdę w to, bo i cenowo wychodzi miło.
Perlica, u mnie Easy Ride zrobil kompletnie nic 🙂 Ale moze dlatego ze kon nie mial niedobopru magnezu tylko zryta banie 😅
karolina_, - wiele magnezów ma mniej magnezu niż tryptofanu, więc jak dla mnie to kwestia wrażliwości na ten drugi, nie niedoborów 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się