dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

ekhem, przybijam piątkę, moja po probiome tak kosmicznie pierdziała, jak chyba nigdy w życiu, choć przyznaję, że ma do tego tendencję, na łeb jej biło przy okazji równie kosmicznie, więc szybko odstawiłam i przeszło.
Z probiotykami i drożdzami naprawdę trzeba wiedzić co się robi. To nie dropsy. To wpływa na bakterie jelitowe. Trzeba czytać o konkretnych szczepach badania.
Czy podanie Chevinalu i Nutri Garda w tym samym czasie to za duzo szczescia na raz?
Epikea, nie i jest wręcz wskazane.
Natomiast jak dla mnie, jeśli nie masz konia z krytycznymi niedoborami warto rodzielić wprowadzanie.
Najpierw podać nutri guard, przez dwa- trzy tygodnie i po tym czasie włączyć chevinal.
Może się okazać, że przy takim schemacie będziesz mogła szybciej zejść/ zacząć od tej mniejszej dawki chevinalu.
ash   Sukces jest koloru blond....
06 grudnia 2024 12:03
Mam głupie pytanie. Czy sedalin koniecznie trzeba do pyska czy można przemycić np w marchewce lub garstce żarcia?
Wiem że domosedan to koniecznie do pyska pod język a jak z sedalinem? Muszę podać 2 kreski
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
06 grudnia 2024 12:09
ash, Sedalin z tego co wiem, ma zostać połknięty więc w teorii z żarciem powinno być również ok. Bałabym się tylko że nie zje dobrze wszystkiego, jednak podanie do dzioba bezpośrednio pozwala na lepszą kontrolę.
Ma ktoś do polecenia jakiś ,,naturalny'' dodatek, żeby pomóc odbudować florę bakteryjną? Koń zabrany ze słabych warunków, po mocnym odrobaczeniu (był solidnie zarobaczony), niestety na kilka probiotyków(probiome, biogen K, EM) zareagował mocnymi wzdęciami, na drożdże też 🙁 na razie dostaje witaminę B. Prawdopodobnie wrzodowy, ale gastroskopia umówiona na za 3tygodnie - właściciele nie mają na razie serca go głodzić :C Zęby ok, koń chudy, wieeelki brzuch z żebrami.
Można spróbować Biocell. Jest wersja dla wrzodowców, dla seniorów, itd. Ja daję, jest OK
ash   Sukces jest koloru blond....
06 grudnia 2024 15:19
zembria, sedalin podany koniowi wkurzonemu może nie zadziałać. Jak ją wkurzę tubka w pysku to będzie dym 😝 dlatego rozważam podanie z odrobiną meszu który wiem że zeżre
Lootra, urlastrol ma w składzie probiotyk. Łagodzi objawy wrzodowe i wspomaga jelita.
I tu zaczyna się problem. Bo w wielu suplementach jest wszystko i dokładnie nie wiadomo, w jakiej ilości.Np w elektrolitach są wszystkie pierwiastki, a moim brakuje magnezu, więc daję dodatkowo magnez. Ale on też nie jest sam, tylko razem z probiotykami. A daję osobno probiotyki na wrzody.Ale w nim znajduje się węglan wapnia, który daję osobno jako wapno paszowe na odkwaszenie... itd, itd. To samo z lekami ludzkimi. Np magnez jest zawsze z Vit B6, a ja biorę Bcomplex, bo potrzebuję innej B niż ta w magnezie.A potem kolki, sraczki...
rzepka, ja co jakis czas sprawdzam składy i stężenie danych pierwiastków w suplach. W większości stężenie pierwiastków jest śmiesznie niskie, nie ma opcji tego przedawkować, albo nadrobić nimi jakiekolwiek niedobory stosując dawki przewidziane na opakowaniu. Z probiotykami bywa różnie, trzeba je stosować z głową, nadmierna ilość probiotyków i drożdży potrafi zakwasić organizm i obciążyć wątrobę. Jestem zdania że nie należy dawać ich za dużo i nie wolno nonstop, a zauważyłam że są wśród nas osoby które probiotykuja i podają drożdże nieustannie. Po terapii probiotykowej warto wprowadzić prebiotyki a nie kontynuować kolejnym opakowaniem probiotyków.
Probiotyki zmieniam -BiogenK, Biocell. Maja inne składy. Ale faktycznie, teraz spróbuję prebiotyki.Właśnie zamówiłam inulinę, zobaczymy.Tylko nie wiem, czy dawać razem z probiotykiem czy odstawić całkiem probiotyki i tylko inulinę?
BUCK   buttermilk buckskin
08 grudnia 2024 12:59
inulina nie jest probiotykiem tylko prebiotykiem, ja ją traktuję jako niezbędną probiotykom do pełnego działania w jelitach, czyli łącznie
rzepka, tzn nie wiem jakie były przyczyny dawania tych probiotyków wiec nie wiem co Ci odpisać 😅.

Ja podaje probiotyki jak widzę ze cos sie dzieje (np nadmierne gazy, woda kałowa, zaburzone wydalanie). Podaje też w trakcie kuracji lekami lub przy zmianie paszy.

Samej inuliny nie podawałam, ja generalnie za dużo czasu poświęcam na analizowanie składów, dobieranie dawek, analizowaniu jak jest i jak było 😅 więc ostatnim probiotykiem jaki kupiłam (z wygody i lenistwa) na wodę kałową był biocell senior (wszystko w jednym) i to był strzał w 10tkę 😁. Skończył całe opakowanie, zgodnie z dawkowaniem i od kilku msc spokój. Teraz dostawał forana na stawy więc podkarmiły się bakterie i póki nic się nie będzie działo to nie zamierzam wprowadzać probiotyków.
Dzięki😉
Buck -Właśnie napisałam,że chcę spróbować prebiotyki i kupiłam inulinę.Ale dzięki za podpowiedź, ze dajesz razem pro i pre🙂
ElSalvador Mam problem z wodą kałową u młodej (14 lat),wrzodowej, dostaje esparcetę i probiotyki, jest lepiej. A stara (33 lata) ma teraz problem z jelitami, słabo pracują, kupy są małe i bardzo suche, niedawno miała epizod kolki. Dlatego kupiłam jej inulinę i babkę płesznik.Obie maja mnóstwo supli i ziół na trawienie, w tym rumianek, kurkumę, koper,humacostropest,cynamon,wiązówkę,wierzbę,nagietek,pokrzywę,kozieradkę i moje suszone zioła.I olej lniany.A z bardziej "chemicznych" to okrzemki,kredę, elektrolity, tryptofan, magnez, cynk, selen, miedź i elektrolity. Nie daję ich razem i nie codziennie.Wyniki krwi u obu wyszły bardzo dobrze,wszystkie parametry w normie, mój wet pogratulował mi sposobu żywienia - zwłaszcza tej starej🙂 Nie wiem, co mogłabym jeszcze dawać tej starszej klaczy, bo nie ma apetytu i muszę strasznie kombinować, żeby coś zjadła.Pasze podaję jej na ciepło, z glutem z siemienia, wtedy coś zjada.Ale nie chcę siemieniem rozleniwić jej jelit i koło się zamyka.
Czy ktos może podpowiedzieć czy stosując suplementy MSM + Kolagen + wit. C, ale nie w postaci gotowej mieszanki (kazdy suplement kupiony osobno), należy dwukrotnie zwiększyć dawkę witaminy C? Wg zalecen producentow dziennie MSM 8g + wit. C 5g, Kolagen tez 8g + wit. C 5g.
Podaje naraz wszystko razem. W zwiazku z tym wystarczy 5g witaminy C czy 10g (po 5 na każdy suplement) ?
Sylwiko, - witamina C to kofaktor, polepsza przyswajanie. Wystarczy 5g, nie ma sensu dublować, nie będzie lepszego efektu.
Znam konia który przedawkował probiotyki i wtedy lek. wet. zaleciła przejście na prebiotyk. Ale jak to ogólnie jest z prebiotykiem? Można go stosować dłużej czy też trzeba robić przerwy?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
10 grudnia 2024 11:04
Ossesmayer, Prebiotyki to najogólniej mówiąc żarcie dla dobrych bakterii. Jak masz (koń ma) problemy z pracą układu pokarmowego, albo siano niefajnej jakości, albo inne sprawy mogące wpłynąć na zaburzenia w tej kwestii to prebiotyki pomogą utrzymać odpowiedni skład i funkcjonowanie mikroflory. Nie trzeba robić przerw, ale trzeba się zastanowić, co zmienić żeby nie trzeba było ich podawać.
zembria, sedalin podany koniowi wkurzonemu może nie zadziałać. Jak ją wkurzę tubka w pysku to będzie dym 😝 dlatego rozważam podanie z odrobiną meszu który wiem że zeżre
ash, dwie kreski to jest "dżdżownica mała" na palec. weź na palec wyciśnij i zapodaj w policzek od wewnątrz.
Chciałam wrócić do tematu aminokwasów.
Jakie produkty prócz : Aminoral można podciagnąć jeszcze?
Perlica na cavaliadzie mignął mi overhorse vitamin + bcaa, josera amino balancer
I Agrobs ma amino pur, ale nie jest dostępny w hippovecie
Perlica, polecam Josera Amino Balancer, u mnie super efekty
a to? dobre ? Marstall Amino Muscel Plus
Jeszcze:
Dolfos Horsemix Muscle - jeden z niewielu na rynku z HMB, nie wiem jak efekty
Foran Muscle Maker
Dromy amino coś tam
I Horseline Pro

Ja polecam Trouwit Amino. 🙂

Foran Muscle Maker

Zuzu., nir ma czegoś takiego🙂
Jest:
1. Foran muscle max - dla koni w sporcie czynnym, bo zawiera min. selen
2. Foran muscle prep - dla konie w początkowym treningu i po kontuzjach, bo rozwija głównie górną linię grzbietu
3. Foran pre fuel - to żeby nie zżerać mieśni w treningu, bo ma BCAA, i żeby nie było zakwasów next day.
Chodziło mi o max 😅

Jak to rozwija górną linię grzbietu? Możesz rozwinąć?
Dziękuję Wam za takie podsumowanko.
Coś jest też w Nutri calm, więc zamówię, bo potrzebny nam przy okazji tryptofan.

Pytanie o probiotyki: zastanawiam się między biocell a biogen k, no ale spojrzałam na biogen k i trochę mnie dziwi skład, bo tam prawie nie ma nic.
Ktoś ma porównanie tych dwóch produktow vs skuteczność? Lub negatywne skutki uboczne?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się