strzyżenie / golenie koni

Zuzu., gdzie Ci się udało go zamówić? Wszędzie gdzie patrze to produkt niedostępny
azazu93, tu https://dogplanet.pl/produkt/maszynka-andis-fhc/

Podejrzane mi się wydawało, że ta strona ma powielone dane Sewing, ale skontaktowałam się z Sewing na fb i wyszło, że powoli się przenoszą na nową stonę.

O teraz widzę, że już niedostępna. Widocznie kupiłam ostatnią
Poleci ktoś jakąś maszynkę dla laika? Mam aspiracje, żeby zacząć sama sobie golić konia, a nigdy tego nie robiłam. Ostatnio mi pomagała koleżanka, ale chciałabym się uniezależnić.
Co będzie najsensowniejsze i najmniej uciążliwe w obsłudze?
Wolałabym bezprzewodową raczej niż na kablu.
Heininger Saphir. Lekka i wygodna, a do tego wytrzymała. Całego konia też łatwo oblecieć mimo, że mała, można też kupić to szersze ostrze.
Też polecam saphirka, bo na szerokim ostrzu łyknął elegancko mojego mamuta. Na jednym aku, z krótkim doładowaniem na samym końcu.

Planowałam zamówić na BF sobie, ale w sobotę spadł mi na głowę temat, przez który odłożyłam to w czasie. Znowu 🙄
A są gdzieś jeszcze jakieś promki na maszynki? 😀
Nie planowałam wyskakiwać akurat z takim wydatkiem, ale po przemyśleniach stwierdzam, że może byłoby fajnie mieć swój sprzęt.
martrix, możesz zacząć od Camry jeśli chcesz spróbować. Na jednego konia w zupełności wystarcza. Wykąpanego konia ogoliłam w ok 2 godz 20min, w połowie konia założyłam nową głowicę, ale na luzie poszłoby na jednej. Pod koniec już trochę brakowało mi trzeciego akumulatora. Drugiego dnia robiłam poprawki w dzień. Teraz Andisem FHC ogoliłam w godzinę 20. Szło sprawniej i przyjemniej, ale nie powiedziałabym że Camry się jakoś znacząco mocnej umordowałam ot trochę musiałam się skupić żeby było równo. Pierwsze foto camry we wrześniu, drugie andis golonko w piątek.
IMG_6130.jpeg IMG_6130.jpeg
IMG_7075.jpeg IMG_7075.jpeg
Gillian   four letter word
02 grudnia 2024 15:17
Przez kilka lat goliłam Camry i byłam zadowolona. Dokupowałam sobie tylko ostrza bo nie miałam możliwości wykąpać konia. Może nie szło zbyt szybko ale i ja specjalistą nie jestem. Efekty były super.
lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
02 grudnia 2024 18:01
O kurcze,ostatnio golilam konia niecała godzinę i myslalam że strasznie długo mi to idzie
A jakbym miała brać Heiniger saphir albo heiniger opal, to która lepsza?
Jakie ostrza snap on polecacie? Najchętniej 2.3 mm albo 3.2. Show edge to jakiś żart 🤡. Chciałam Wahl, ale nigdzie ich nie znalazłam
A te ostrza schow edge nie są do cieniowania?
Ja używam Henieger, Andis, Artero i w sumie ze wszystkich jestem zadowolona.
Zuzu., ja mam Moser Snap-On 10F Wide do Wahl'a i polecam. 🙂 Za 250 w groomerze.
Melanie, Rudzielc_23, dzięki!
Czy mamy tu kogoś kto ma porównanie ostrzy Heininger 31 F czyli letnich 1-2mm do Camry? Camry , przynajmniej moja goliła na 0 praktycznie, czyli powyższe ostrza powinny golić na ciut dłużej? Zamówiłam je właśnie, bo mam tylko zwykłe na 3-4mm i mi nie złapią całego konia , bo ma za krótki włos, a przecież nie będę golić po kawałku.
No 0 nie polecę , bo się boję że odlecę 🙂
Camry goli krócej niż Heiniger 31F
somebody, ufff, dziękuję ci bardzo!
Hej, możecie polecić jakąś maszynkę do golenia dla właściciela jednego emerytowanego konia? (emerytowany ale chodzący lekko pod siodłem). Taka dla potrzeb własnych ale dobra. W sensie żeby ładnie cięła, nie była awaryjna i nadała się dla laika w temacie (dla mnie).

W tym roku pierwszy raz podgoliłam dziadka (tylko trochę, w tych miejscach gdzie najbardziej się pocił) i teraz cieszymy się zupełnym brakiem potu. Myślę że golenie zostanie z nami na dłużej i chciałabym w związku z tym oduzaleznic się od dodatkowych fachowców (bo i tak wielu ich do nas przyjeżdza 😂😉 i kupić własną maszynkę. Taka do maks (jeśli to możliwe) ok 1600 zł. Miałybyście jakąś do polecenia? 🙂
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
12 grudnia 2024 17:48
ElSalvador, Ja na takie podgalanie 2 koni mam maszynkę do strzyżenia psów za 200 zł 😉 Ma nakładki i można golić na maksymalnie 1cm nawet. Generalnie, to szału niema, ale za 2 stówki to jest i tak super 😉
anetakajper   Dolata i spółka
12 grudnia 2024 18:13
ElSalvador, maszynka camry za 100 🙂
anetakajper, ej serio taka by dała radę? 😂 mój mąż mnie do takiej namawiał właśnie, tylko boję się czy to przy starszym koniu z coraz obfitszym włosem zda egzamin?
ElSalvador, golenie camry jest na 0, więc nie wiem czy tego szukasz.
Jeśli masz 1600 to heininger saphire.
13 grudnia 2024 06:57
Perlica, wystarczy nałożyć nakładkę 🙂

https://allegro.pl/oferta/maszynka-do-strzyzenia-psow-zwierzat-camry-zestaw-13368590904?
Zda egzamin. Gole nią psy, konie i nie zawiodła 🙂
ElSalvador, można camry, jeśli masz spooro wolnego czasu. Niestety maszynka jest malutka, zatem golenie trwa kilka godzin. Można też kupić maszynkę z Aliexpress - podróbkę Andisa. Ja kupiłam na BF za 120 zł i wygląda na to, że to fajny produkt (za tę cenę).
13 grudnia 2024 07:56
_Gaga, Poka 🙂
Ja camry golę 1,5 -2 godz - całego bez dołu brzucha
anetakajper, i bez nóg te 2 godziny... Nogi, łeb i brzuch zajmują najwięcej czasu.
Spróbuję wstawić linka, tylko cena inna 🙁
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
343,65zł | Profesjonalna maszynka do strzyżenia psa 45W W karton z przystawką
https://a.aliexpress.com/_ExCzY7K
anetakajper, mi te nakładki nie działały jakoś , bo były na cm. Wywaliłam je.
13 grudnia 2024 08:13
_Gaga, bez nóg i bez czaski . Może dlatego tylko 2 godziny 🙂
Ona jest szersza od camry? Mi wyskakuje za 180 + zl
A ostrza jakie wchodzą te od andisa ?
Ja za to zamówiłam ostrza na ali, 60zł hihi. Dam znać jak test
anetakajper, zdecydowanie szersza i mocniejsza. Ostrza też mam z Ali, z tym że jeszcze nią całego konia nie goliłam. Szerokie ostrze kosztuje z 60 zł... i jest serio szerokie

Ostrza:

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
66,83zł | T84 odpinane szerokie ostrze dla psa, kompatybilne z maszynkami do strzyżenia owiec domowych z serii Andis, Oster A5, Wahl Km, rozmiar 3/32"
https://a.aliexpress.com/_EHspuGk
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się