Jakie pasze dajecie swoim koniom?

_Gaga a co z eggersmanna? Equimm odpada, albo mają dodatki zbóż, albo lucerny (alergie, więc wykluczam, odpadają też strączki 😅😓😉 Serio szukam takich totalnych "pasz nic". Ogólnie będę przechodzić na tego glyxa całkowicie i jestem zadowolona, ale chciałam zrobić szersze rozeznanie czy w ogóle jest coś jeszcze na rynku🤔
charlieeee, cała seria Royal z Equimm jest bez zbożowa.
Z Eggersmanna masz np. Vitalize Gastro Plus bez lucerny i zbóż...
_Gaga tylko ja szukam pasz bez zbóż(pochodnych), bez lucerny i bez strączów. Nie albo bez tego albo bez tego, być może nie ma więcej dostępnych takich tutaj na Polskę🤷 ja tylko dopytuje, bo może mi coś umknęło. W equimm albo są zboża albo lucerna, w vitalize otręby pszenne (malutko, ale przy alergii chce całkowitej eliminacji) , więc odpadają.
charlieeee, https://excellent-horsefood.pl/produkt/simply-healthy-2/
https://www.agrokompleks24.com/agrovital-alergia-14kg-id-136
tutaj nie ma tych rzeczy o których piszesz, ale nie znam pasz w ogóle.
Puma a tak agrovital sie nadaje jak najbardziej, tylko nie chciała od nich pasz ruszać skubana 😩 w tym drugim jest groch 🙈 wiem że to upierdliwe, prawie w każdym coś jest 🙈 dziękuję 💖
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
11 grudnia 2024 16:55
charlieeee, A sama łuska sojowa w grę wchodzi, czy to też chcesz wyeliminować? Jak może być, to ja od jakiegoś czasu jako dodatku używam tego: https://www.nubaequi.pl/pl/dodatki-zywieniowe/459-nuba-profibre-mix-5904012342491.html Tylko, to jako jedyna pasza to trochę słabo może być, na pewno trzeba by uzupełnić minerały.
charlieeee, pozostaje Ci siano. Serio. Nie znam pasz bez niczego...
_Gaga, dokładnie , nie ma takich pasz.
Ale też wątpie w istnienie koni uczulonych na to wszystko.
Mnie się wydaje,że to mogą być nietolerancje, ale nie alergie, bo jakby taki koń żył ?
zembria wet mówi, że lepiej nie 🙁 nic zostaje nam ten glyx i na szczęście otręby ryżowe może dostawać, może coś z tego będzie 😅
charlieeee, ale przecież w glyx nie masz podanego składu
Perlica jest skład na stronie, nie muszę wiedzieć jakie trawy dokładnie jeżeli o to ci chodziło, ma nie być lucerny
charlieeee, chodzilo mi o slowa: róźnorodność traw i ziół, bo dla mnie znaczy to wszystko i nic.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
11 grudnia 2024 17:29
charlieeee, Glyx to fajna pasza, a jak możecie otręby ryżowe, to tym bardziej na luzaku. Dosuplementujesz co trzeba i będzie ok. Nie wiem czego potrzebujecie konkretnie, czy przytyć, czy energii na treningu, czy mięśnie podbudować? Bo jeśli macie stabilną wagę, kondycję ok, to też nie ma co szaleć z treściwymi przecież.
zembria podtuczyć trochę, energii to myślę, że i na samym sianie by jej starczało 😂 za jakiś czas będziemy też sprawdzać czy nam się wrzody zaleczyły, bo chyba przez te alergie do końca nie mogliśmy ich zwalczyć, mam nadzieję, że już teraz pójdzie z górki 🙄
Perlica, mam podobnie. Też nie wierzę w uczulenie na wszystko...
charlieeee, jestem ciekawa jaki efekt. Jak kiedyś tu pisałam mojej wyszla alergia na pszenicę taka na maxa 5/5 w skali. Do tego 2/5 soja, lucerna, jęczmień i owies. Wrzody mamy dawno zaleczone, pierwsze badania na alergie pokarmowe robilam w wetlabie i nie wyszło nic. A po 2l w związku z epizodami kaszlu zrobiłam w Labokinie i wyszla cala masa. Odstawiłam wszystko i gowno dało 😂 dopiero zmiana na sianokiszonke rozwiązała problem. Ale trochę boję się wrócić do paszy z tymi rzeczami. Na razie zre alpengrun musli i mebio Grain Free Balance i nie dość że dobrze wygląda to i dobrze się czuje wiec nie zmieniam.
Perlica, Gaga dziewczyny nie ma znaczenia w co wy wierzycie 😀 ja też nie wiem w co wierzyć, ale wiem, że mój koń ma jakiś problem i go diagnozuje i staram się eliminować
xxagaxx też jestem ciekawa czy to coś pomoże, bo jestem już tym zmęczona 🙈 ciezki przypadek z tego mojego konia 🙈 o sianokiszonce też myślałam, ale na razie chyba zaczekam aż dłużej będzie na tej nowej diecie i jeszcze ma mi przyjść badanie kupska z hippovetu, może tam też coś wyjdzie 🙈
charlieeee, bo jeśli znajdziesz źródło problemu to pewnie i znikną nietolerqncje.
U ludzi najczęściej wiąże się to jelitami,.może u koni też?
xxagaxx, skoro sianokiszonka pomaga to najpewniej reakcja na grzyby ?
Puma a tak agrovital sie nadaje jak najbardziej, tylko nie chciała od nich pasz ruszać skubana 😩 w tym drugim jest groch 🙈 wiem że to upierdliwe, prawie w każdym coś jest 🙈 dziękuję 💖
charlieeee, a tobie sie nie połaca kupić ziarno i łuskę słonecznika, makuch lnainy, otręby ryżowe dodać chlorku i wapnia i samemeu mieć. Bo cena będize dużo niższa a tu trochę same cuda na kiju sprzedawane.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
11 grudnia 2024 19:13
charlieeee, a nie myślałaś o mieszaniu hand made paszy? Mógłby ci ktoś ułożyć gotowy przepis i tylko pozostaje łączyć składniki w stajni 😁
Perlica, możliwe. Ona ma alergie srodowiskowa na roztocza, która objawia się drapaniem, swędzi ją cała skóra. Ale na to odczulanie meeega pomogło 🙂 Stąd ciągle się zastanawiam na ile te testy na alergeny pokarmowe są miarodajne.
kotbury, Pati2012 rozważam i taką opcję 🌷
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
11 grudnia 2024 22:22
charlieeee, ja też mam konia uczulonego absolutnie na wszystko
i u nas dobrze sprawdza się Hartog Essential Balancer, MEBIO Grain Free Balance
Ja przerzucałam na paszę bez alergenów. Ostatecznie robimy ze swoich składników i jestem bardzo zadowolona, bo jeśli w sezonie pastwiskowym obcinam klaczy treściwe to ilość witamin i dodatków nadal jest taka sama. Tak samo przy zwiększaniu treściwego mam dodatki pod kontrolą.
Czy możecie polecić jakąś dobrą paszę dla źrebaka w wieku 8-9 mcy?
Póki co mam na oku Nubę, zastanawiam się tylko czy taki duży udział lucerny jest korzystny
lhp, moj mlodziak dostaje Dodson & Horrel suregrow. Bardzo fajna pasza i nie ma lucerny. Polecam
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
12 grudnia 2024 13:36
lhp, spillers gro n win oraz stamm 30 saracena nie mają lucerny i mają fajne składy. To są koncentraty wysokobiałkowe dla hodowli
Dzięki za polecajki, zaraz zapoznam się ze szczegółami i dostępnością 🙂
ash   Sukces jest koloru blond....
13 grudnia 2024 08:43
lhp, moja od tego wieku dostaje Saracena level grow mix. Pięknie pachnie, bardzo chętnie zjadane
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
14 grudnia 2024 20:28
próbował ktoś może sieczkę Wiśta Wio?
https://allegro.pl/oferta/sieczka-z-traw-20kg-wista-wio-16677100303
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się