Jakie pasze dajecie swoim koniom?

To nie jest jakiś mega glut, ale jest przyzwoicie😉. Mogę jutro, jak nie zapomnę, cyknąć zdjęcie na sucho i na mokro.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
09 grudnia 2024 08:34
Czy mamy na forum opinie o:
1. Equine Nutri plan Everyday work / Il campione musli 245 (to jest to samo)
2. Il campione 245p
3. Saracen Stamm (tylko tu od razu pytam czy tylko z sieczka było dawane czy też z owsem, a jak tak to ile)
4. Red mills Cool cubes
5. Eggersmann Cool musli

cel: niskoenergetyczna, nie paląca styków pasza, najlepiej typu "conditioning"
donkeyboy,
ad.3 : wszystkie moje 3 latki na tym miałam zawsze, w różnych konfiguracjach, albo z owsem albo z sieczką, albo z paszą, zaleznie od przypadku to od 0,5kg do 1kg. Edit Znam też kilka źrebaków na Stamm zdwóch hodowli, wyrosły na świetnie wyglądające młode konie, bez kontuzji, chodzące już pod siodłem obecnie. I zawsze dobrze wyglądały, niezależnie od pory roku czy fazy wzrostu.
ad.5.Co do Eggersmana polecam Equichamp , pasza build up nie paląca styków. Lub wersja budżetowa Kombi Pellet.
donkeyboy, dorzucam do listy Mebio Build up - swego czasu pół stajni na tym przechodziło proces „conditioning” i zawsze z super efektem
Za poradą Perlicy od kilku miesięcy karmię paszą eggersmann Equichamp i polecam 🙂 Uważam, że koń wygląda chyba najlepiej w swoim życiu. Zadek i plecy fajnie się nadbudowują, a koń mimo gorącego charakteru jest spokojny i ma energię do pracy.
Czy ktoś karmi HÖVELER ORIGINAL PUR.KRÄUTER lub
Vitalize Gastro Plus E-?
Chodzi mi głównie o to czy dadzą się w miarę łatwo namoczyć żeby wymieszać suplementy i czy są chętnie zjadane.
Bardziej skłaniam się do hovelera bo nie ma melasy i otrąb ryżowych, ale to jest bardziej musli i nie wiem czy będzie dobre do wymieszania suplementów w proszku.
Help.
savil, karmiłam vitalize gastro, ale nie wiem jak z suplami, bo ja daje w meszu. Ale jak się wrzuciło do mokrej miski to się rozpadały te granulki na spodzie
Zuzu.,
Build up Mebio dawałam, ale miałam wrażenie, że po jakimś czasie jakby przestała działać.
Koń trochę przybrał, a potem zupełnie stanął. Moja znajoma miała podobne wrażenie.
Natomiast na pewno ta pasza nie pali styków między uszami.

Tak jak pisałam - karmie Il Campione 245p i jestem zadowolona. Dwa folbluty stoją na tym u mnie w stajni.
09 grudnia 2024 17:44
Perlica, i Saracenowi się najbardziej przychylam bo to moja ulubiona zaufana marka. Ale się zastanawiałam czy sam koncentrat starczy biorąc pod uwagę polskie warunki - rozumiem że to 0.5kg-1kg to masz na myśli koncentrat? A ile dawałaś np. sieczki i przy jakiej robocie? Coś kojarzę że masz dużą klacz i że dobrze te pasze wykorzystywała?

Eggersmanna innych pasz nie brałam pod uwagę ale obejrzę - dzięki Perlica, mindgame

Agnes14, kojarzę opinie z poprzedniej strony, pogadałam z ich doradca, mam te pasze na uwadze 🙂

To jeszcze zarzuce koncentratem z Equine Nutri Plan, doradca powiedział że Everday Work się nie nada i zalecili ich koncentrat albo pasze Classic. Jakieś opinie?
donkeyboy, moja kobyła to godzilla , wygląda jak ogier ze stacji przygotowany na pokazy 😝 obecnie jest na Green Power i wygląda top na pół miarki, a jest w bardzo uczciwym treningu skokowym. Na BF kupiłam sobie akurat Releve na 3 miesiące, bo chcę sprawdzić pasze bez lucerny czy będzie miała mniejsze opoje, aczkolwiek nie sądze. Jeśli nic to nie zmieni to wracam na GP.
Jadła Stamm z owsem jak miała 3 lata / 4 lata . Jak ją zaczęłam brać pod siodło to mieszkała na dworze , była po źrebaku , ale na noc schodziła do boksu pod chmurką. Jadła 3 miarki owsa i stamma mniej niż 1kg, jakieś 750gram. Była wielka ale dość szczypior wtedy.
Trudno to nazwać robotą, wsiadałam , lonżowałam, coś tam kłusowałam.
Potem jak poszła już do stajni to był moment źe jadła tylko stamma , bo chodziła na niewielki padok, bo miała epizod z gubieniem podków.
Potem się ogarnęła podkowowo i już karmiłam tylko paszami , bo musiała się odchudzać.
Teraz wygląda wreszcie topowo, ale ma 6 lat.

Sieczki to ja daję pół miarki zazwyczaj.
09 grudnia 2024 18:13
Perlica, dzięki!
xxagaxx,
Dzięki zawsze to jakaś informacja.

O tym Hoveler nikt nic?
A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł - potrzebuje takiej" paszy o niczym" chętnie granulat żeby się rozpuszczał trochę i dało się łatwo proszek domieszać.
Kobyla nic nie potrzebuje życiowo( ani przytyć ani energii), ale po wszystkim jej bije na głowę równo nawet jak dostaje ilość na chomika. Muszę dać w czymś suplementy w proszku a rzeczy typu trawokulki, wysłodki są niejadalne jak są same.
savil, - a krauter hippovetowy? Mój miał detoks na nim, nie przytył, nie schudł, białeczka ma trochę fajnego, ale to nie jest jakaś life-changins pasza, jest w wersji pelletu.
keirashara,
Kurcze trochę się boje ,że by odleciała na tym🤣
( jęczmień,kukurydza). To jest na prawdę koń który zostaje pegazem po 300-500 g owsa czy najprostszego musli. Optymalnie było siano i dosłownie garść trawokulek na mokro no ale odmawia ich jedzenia.
BUCK   buttermilk buckskin
09 grudnia 2024 22:56
savil a próbowałaś może aromat spożywczy w proszku ? jeśli kobyła lubi któreś owoce, to może się uda ? słabe trawokulki kilka miesięcy temu mój zjadł wszystkie ze szczyptą: banana/gruszki/ jabłka/mięty
BUCK,
Ooo to jest ciekawy pomysł - myślę, że może jabłko by zdało egzamin.
Polecisz któryś konkretny? Bo widzę tego dość dużo do wyboru.
savil, - aaaa, to tego nie wzięłam pod uwagę 😅 a może wersję ekonomiczną i sukces podstawowy? To będziesz miała pasze o niczym, za niewielki pieniądz i w granulacie.
Ewentualnie pmega fiber z chrupki? Była tu często polecana, a skoro i tak do moczenia. Niewielkie ilości pod suple nie powinny utuczyć.
Albo po prostu spróbuj tego hovelera, raczej jak pasza ma nisko energię to nie walnie z niebacka po głowie 😉 raczej te opisy dobre robią.
savil Spillers High Fibre jeszcze może spełnić Twoje wymagania. Tego konkretnego Hovelera nie miałam, ale ogólnie z pasz Hoveler byłam zadowolona, więc pewnie spróbowałabym.
BUCK   buttermilk buckskin
10 grudnia 2024 08:27
donkeyboy, nie ma problemu. Jak coś to znam większość produktów Saracena i Eggersmanna, bo testowane w zaprzyjaźnionych stajniach , więc na wielu koniach.

Ktoś pytał o białko i przeliczenie na kg pamiętam.
Zagłębiłam się w temat białka i lucerny, więc przy okazji znalazłam taki spoko artykuł:
https://zlotykon.pl/BIALKO-W-DIECIE-KONI-blog-pol-1564335328.html

Mega ciekawe rzeczy znalazłam też o lucernie, że może powodować zaburzenia termoregulacji w lecie i że znaczeni lepiej spalać w lecie tłuszcze i cukry konikowi.

BUCK,
Ooo to jest ciekawy pomysł - myślę, że może jabłko by zdało egzamin.
Polecisz któryś konkretny? Bo widzę tego dość dużo do wyboru.

savil, ja ten polecam i wychodzi bardziej ekonomicznie

https://allegro.pl/oferta/aromat-jablkowy-e-w-proszku-waga-500g-14483625043
Odpisze zbiorczo, dzięki za odzew.
Spróbuję najpierw rzeczywiście te aromaty, może najprostsze rozwiązanie będzie najlepsze , szczególnie że trawokulki i tak zawsze kupuję dla seniorki. Jeżeli nie to będę testować pasze.
Spilers wygląda ciekawie, ale ma otręby ryżowe więc możliwy efekt pegaza.
Omegi ani żadnego meszu nie chce bo nie jestem przekonana do dawania suplementów z tego typu produktami.
Sukces jest z lucerna i zbożem więc odpada.
Ogólnie dzięki jeszcze raz , mam już jakiś trop i plan działania.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
10 grudnia 2024 11:47
savil, Polecam to https://sklep.hippovet.pl/produkty/palatin-glyx-wiese-musli-15-kg/ Pięknie pachnie, jest drobne, ale nie pyliste, wystarczy zwilżyć wodą żeby się suple ładnie wymieszały (proszkowe). Ja używam jak mi Blondas przed jazdą samą sieczką gardzi, to jak dodam trochę tego Glyxa, to wcina i wiadro wylizuje 😉
savil, ten Hoveler to chyba nowość, ale wygląda super! Szkoda tylko że cena już nie jest super, a na hovelera nie znam żadnych promek i nikt w okolicy już tymi paszami nie karmi, żeby się dołączyć do stajennego zamówienia 🙄
savil, ten Hoveler to nowość, więc trudno ocenić.
Pytałam już w tym wątku o tą paszę, ale nie było odzewu.
Na grupie fb ktoś ją chwalił.
Katasia, Perlica,
No właśnie mi też się podoba ta pasza oprócz jej ceny+ wysyłka bo też nikt nie dowozi w naszej okolicy. Choć z drugiej strony ja potrzebuję ilości mikro więc cena aż tak by nie bolała.
savil, a jakie firmy masz z dowozem obok siebie?
Fajna pasza to Saracen Super Fibre cubes bo można ją podawać i na sucho i na mokro, więc idealna do przemycania supli. Cena miła i może masz łatwo dostępną?
Perlica, he he. Żadne.... Witaj na dzikim wschodzie 😁
Jest jeden sklep który ściąga pasze( nawet nie wiem w sumie które), ale zaraziłam ale do nich i nic od nich nie biorę i nie zamierzam. Chwilę był Hoveler właśnie fajnie dostępny, ale teraz już jest kto inny i warunki dostawy itp już nie są takie jak były. Tak na prawdę to tylko palety albo Allegro Smart zostaje.
Tyle ,że dla niej ja w razie czego potrzebuje naprawdę garści więc nawet z przesyłką do przeżycia jeżeli pasza nie jest jakaś droga bardzo.
A są w ogóle jeszcze jakieś pasze typu glyx lub agrobs? Takie sieczkopasze (slimmer odpada ma otręby w składzie i lucerne), moja teraz stoi pól na pół na tych dwóch, ale się zastanawiam czy ktoś jeszcze coś takiego produkuje?
charlieeee, Eggermann i Equimm
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się