kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
xxagaxx, jak często go uzupełniasz? Nasze wysokie starczają na 24h miękko (minus ok 8h padoku), tylko ślązak zeruje paśnik do rana 😅
Zuzu., moja tez dostaje raz na dobę, ale tak samo, wychodzi na padok gdzie ma stały dostęp.
Ja nie chciałam wyższego bo moja ma alergie na kurz, więc nie chciałam żeby to jej jakkolwiek podwiewało, plus na sma górę ma zawsze nałożone kiszonki.
Post został usunięty przez autora
xxagaxx, u mnie się taki by nie sprawdził, bo mój kon na to wlezie i zarwie.
kotbury, Teraz to już za późno, kumpela się tego pozbyła w pizdu i wróciła do siatek. No i z drugiej strony jaki sens sprzedawać paśnik, który wymaga jakiś samorobnych zmian, żeby działał w ogóle jak trzeba 😉 A tanie nie są.
kotbuy, w przypadku moich paśników to nie jest kwestia grawitacji czy też dopychania siana, bo siano nawet jak przylega do krat od wewnątrz ale nie wystaje to konie nie są w stanie go złapać, jak powyciągam im żeby trochę wystawało to zjedzą to plus to co się wyciągnie przy okazji, reszta z czasem tworzy taką "ścianę" od wewnątrz przy kratach. Tam może spokojnie zalegać w ten sposób z 30 kg albo i więcej siana, paśnik wygląda na pełny, a konie po prostu nie są w stanie z niego wyjadać. Na dole siano jest bardzo ubite, ale to w niczym nie pomaga.
Mam 5 balotów siana które mi się zmarnowały. W sensie - totalna zgnilizna. Błąd przy przechowywaniu… No cóż, nauka kosztuje. Bujam się tak z nimi od lata. Trochę rozplantowaliśmy do kompostowników itp. Próbowałam namówić sąsiada żeby chociaż jeden zabrał na pryzmę ale ewidentnie mu to nie w smak więc nie będę naciskać. Co robicie z czymś takim? Macie jakiś cudowny sposób jak się tego pozbyć lub zagospodarować? Nie mam gdzie postawić tak żeby nie wkurzały i nie przeszkadzały a przede wszystkim są już tak ciężkie i rozpadające się, że nawet ich nie przetoczymy.
Saklawia, a ktoś, kto odbiera Ci gnój, nie weźmie tego? (nawet za dodatkową opłatą, jako "nadprogramowy" ładunek)?
Saklawia, Zakulaj jakoś w miejsce gdzie nie będą przeszkadzały i posiej na nich dynie wiosną, obrosną całe i będziesz miała wysoką grządkę 😜 U nas też zawsze problem z odpadem, nie chcą tego brać, wcale się nie dziwie, bo to trudno się rozkłada.
Saklawia, Żeby to dać w obornik to by trzeba było rozwinąć a najlepiej roztrzepać.
Można postawić pionowo i dbać by był mokry i zasypywać tzw "komposterem" albo innym nawozem azotowym. Szybko zrobi się z niego próchnica która można z powodzeniem wykorzystać w ogrodzie 🙂
kotbuy, w przypadku moich paśników to nie jest kwestia grawitacji czy też dopychania siana, bo siano nawet jak przylega do krat od wewnątrz ale nie wystaje to konie nie są w stanie go złapać, jak powyciągam im żeby trochę wystawało to zjedzą to plus to co się wyciągnie przy okazji, reszta z czasem tworzy taką "ścianę" od wewnątrz przy kratach. Tam może spokojnie zalegać w ten sposób z 30 kg albo i więcej siana, paśnik wygląda na pełny, a konie po prostu nie są w stanie z niego wyjadać. Na dole siano jest bardzo ubite, ale to w niczym nie pomaga.
lhp, ale jak jest od góry docisk to:
a) równo opada w dół
b) powieszone wyżej, konie jedzą od spodu paśnika.
Hej. Mam dwuletniego wałaszka, który jest bardzo pobudzony jak chodzę z nim na spacery (oczywiście z towarzystwem) . Dużo osób mówiło mi żebym kupiła uwiąz z łańcuszkiem. Nigdy tego nie miałam, i nie wiem jak się to stosuje 😅 Do czego to służy, jak się zakłada i czy działa?
Mersi, działa w zalezności jak zapniesz, pod żuchwą, na nosie, dookoła, jest po prostu wzmocnieniem działania, bo koń czuje metalowy łańcuch a nie kawałek materiału od kantarka.
Nam się kieydś mega sprawdził kantar z łańcuszkiem, bo stabilniej leżał i było po prostu wygodniej bo można było długi, zwykły uwiaz dopiać
https://www.equishop.com/pl/kantar-eskadron-kantary-eskadron/31811-eskadron-control-pin-buckle-kantar-dla-konia.html?
xxagaxx, Dziękuję za odpowiedź 😊
Saklawia, Zakulaj jakoś w miejsce gdzie nie będą przeszkadzały i posiej na nich dynie wiosną, obrosną całe i będziesz miała wysoką grządkę 😜 .
A teraz potraktuj jakimś probiotykiem do kompostowania
Mersi, nie wiem co w tym złego, że jest pobudzony, to zupełnie normalne u młodzika gdy poznaje nowe miejsca. O ile nie ma problemu z panowaniem nad nim, to nie
ma sensu kombinować
Nevermind, nie ma sensu kombinować nad tym żeby mieć kontrolę? SERIO?
Aż się kurde znowu złamałam z moim ignorem, ale normalnie mnie zatkało xD
xxagaxx, jak się ma kontrolę to nie ma sensu kombinować. Jak się ją traci czy jest wątpliwa to tak, ale jeśli jest to nie widzę po co? Bo znajomy ze stajni tak podpowiada?
Nevermind, o jezusie..... 🙈🙈 Pobudzony 2 latek na kantarze w terenie, nie no po co jakaś opcja większej kontroli. Sądząc po pytaniu jak stosuje się uwiąz z łańcuszkiem owy znajomy moze po prostu mieć więcej wiedzy..i możliwosci przewidywania konsekwencji.
Ale ok, wróćmy jednak do ignora 😀
zmienię temat, czytam sobie o protein to energy ratio czyli proporcji białka do energii strawnej w żywieniu koni.
Napisane jest że minimum to 5g białka na MJ, a maks 10g. Chcę tylko sprawdzić czy nie popełniam błędu wliczając w tę energię siano z 5% białka (ile koń powinien zjeść, skoro ma do niego dostęp)
Jakbym tego nie wliczyła to wychodzą mi cuda niewidy, wszystko przebialkowane i mem w załączniku staje się realny. Help.
IMG_20241210_223440.jpg
donkeyboy, ja dokładnie wczoraj liczyłam to co Ty.
Przy ilości siana, która jest u nas to mój koń jest przebiałkwamy na pewno .
Perlica, to ile Wy tam macie 😀
Policzyłam to tak że załóżmy zwierz je 12kg dziennie 5%-białkowego siana (takie znalazłam przeciętne wskazanie w polskich artykułach). Więc to jest 600g białka. W paszy 260g białka.
Siano 93.6MJ, pasza (okraszona olejem) 15MJ.
Wychodzi mi 7.91g białka na MJ i tu się zgadza. Tylko nie wiem czy tak wolno, czy w tym PER chodzi tylko o treściwe bo tego nie udało mi się znaleźć 😀 bo jak treściwe tylko to jestem w du... z tym liczeniem
Spróbuję z komposterem, nie miałam pojęcia, że jest coś takiego na rynku. Za kilka miesięcy dam znać czy działa. Dziękuję 🌷
donkeyboy, spokojnie na oko 30 do 40 kg.
No i siano nie ma 5% białka, to taka dolna granica ma od 5 do nawet 20 , zaleźnie od rodzaju roślin.
Perlica, rozumiem. Procenta nie sprawdzę bo belki pochodzą z różnych miejsc ale tyle co wiem to nie jest to giga wypasione siano. Także nie dałabym więcej niż 12% bo motylkowych na pewno nie ma. Gdyby nawet było 12% to też już na samym sianie 12kg te proporcje to 15g białka na MJ, bez wliczania solidnego wiadra mocno białkowego treściwego 😀
xxagaxx, patrząc na to jakie sama nieraz kwiatki piszesz to jakoś przeżyję 😀
donkeyboy, mi wyszko dużo za dużo białka już z samego siana. Też nie wiem ile ono ma %.
donkeyboy, Tak jest, większość koni ma nadmiar białka w diecie, mało kiedy udaje się zbilansować tak, żeby stosunek był lepszy niż 1:7. Ale tu trzeba wziąć pod uwagę jego skład aminokwasowy, a dokładniej zawartość aminokwasów limitujących. Co do siana, to oczywiście że liczysz siano, przecież to podstawa diety. Pasze treściwe to tylko dodatek, ułamek tego co dziennie zjada koń. Z zasady treściwym uzupełniamy to, czego nie da rady koń zaspokoić objętościówką.
Czy mamy tu kogoś, kto ogarnia woltyżerkę? Fascynuje mnie, jak się wybiera i pracuje z końmi. Nigdy nie poznałam nikogo, kto by miał cokolwiek wspólnego, gdzie ci ludzie trenują? Są specjalne stajnie? Mam masę pytań, może akurat ktoś tu jest.😅
Flygirl ja tez się nad tym ostatnio zastanawiałam, chętnie bym córkę na to wysłała ale nie wiem gdzie jest jakakolwiek szkółka.