PODKOWY

można gdzieś w polsce kupić (i czy w ogóle takie są) podkowy, które zastąpią wkładki kiorekcyjne podnoszące piętki?

które poprostu końce będą miały grubsze?
podbijam
można gdzieś w polsce kupić (i czy w ogóle takie są) podkowy, które zastąpią wkładki kiorekcyjne podnoszące piętki?

które poprostu końce będą miały grubsze?

jeszcze raz prosze o pomoc  :kwiatek:
chciałabym coś zamiast podkładek żeby na zime móc kuć na wkładki antyśniegowe a z podkładkami podnosząymi tył to trochę za dużo (choć słyszałam, ze niektórzy tak kują)

chyba że są jakieś inne alternatywy zamiast podkładek antyśniegowych? może pełne? ale czy nie będzie się wtedy zbyt ślizgać?

szukam jakiś rozwiązań na zimę a koń musi być kuty
:kwiatek:
Korsik, mój koń dawno już bosy i szczęśliwy, ale z tego co pamiętam, to super ( w sensie, że nie ślizgał się jak reszta stada i nic poza tym) chodził po śniegu w okrągłych podkowach aluminiowych + wkładki przeciwsnieżne.
korsik a twój kowal nie może Ci poradzić??

Ostatnio gadałam z moim kowalem (a moze raczej mojego konia :P) na temat wkładek, gdyż znowu zaczęliśmy kuć konisko na wkładki amortyzujące. Ponoć już od dłuższego czasu na zachodzie odchodzi się kompletnie od wkładek, zastępuje sie je właśnie odpowiednio wyprofilowaną podkową. I z tego co wiem to najbliżej to w niemczech trzeba ich szukać. Może ktoś z re-voltowiczów za granica mógłby CI lepiej doradzić i np. sprawdzić dostępność??
z tego co slyszalem podkowy easy walker sa bardzo dobre...ale to niestety tylko opinia znajomych nikogo z profesjonalistow:/
własnie zastanawiam się nad tymi easywalker, tylko że moja musi mieć podwyższone piętki.

chyba, ze macie jakieś inne alternatywy na zimę??
(kowal raczej mi nic nie poradzi)

stosował ktoś te easy walkery?
pisałam na e-maila podanego na stronie, ale dostałam odpowiedź po słoweńsku (?)

czy są podkowy- pełne, aby śnieg się nie wbijał ale z podwyższonym tyłem?
Máme i plné podkovy: easywalker+, pokiaľ sa vyreže stredná časť, automaticky sa vytláča sneh, no dá sa aj nechať celá a vyplniť
silikónom, pokiaľ má kôň slabšie, alebo poškodené kopyto

chyba chodzi o to że można wypełnić sylikonem, ale mi chodzi o podwyższenie  🤔
darolga   L'amore è cieco
26 lutego 2011 23:15
Szukam wszelkich info o podkowach NBS - Natural System Balance.

Czy mogę je dostać gdzieś na necie oprócz Equishopu? (u Bobera nie ma..)
Czy są gdzieś we Wrocławiu dostępne od ręki?
Jaki rozmiar mam wybrać, bo z tego co widzę, to oni nie mają "zerówki", a właśnie takie kazał mi wziąć kowal...
Natural Balance System  😉 IHAHA, ARPAV  😀
darolga   L'amore è cieco
26 lutego 2011 23:49
Dramka - literówka, że tak powiem, oczywiście, że Natural Balance System  :kwiatek: Arpav, o! Dzięki!
Jest jakaś alternatywa dla zwykłych podków żeby się nie ślizgały ma asfalcie/ betonie?
HELP!
Szukam podków na Klamota. Mój kowal przywozi 6-stki i twierdzi, że większych nie ma. Klamot ma bardzo szerokie kopyta i ta podkowa po rozszerzeniu ma wg mnie ciut za krótkie ramiona. Alternatywą jest, że sam mi wykuje z płaskownika, no ale to nie jest koń ciągnący wóz na Morskim Oku, tylko szlachetny rumak (tylko urośnięty, a sam kowal robi ładne podkowy). No ale ciężko mi jest uwierzyć w to, że nie kuje się hurtowo jakichś cięższych większych koni, np. dla Budweissera 😁 i że nie ma dostępnych większych rozmiarów, chociażby na zamówienie.
Znalazłam podkowy o rozmiarze 7 Mustad DM w Horse-Trade, pani podała mi wymiary dla tej podkowy zgodnie z załączoną grafiką: A 159, B 163, C 23,3, D 433, E 8,1
U nas wymiar D czyli długość po obwodzie zewnętrznym wypada jak 42-43 cm, za to A - 170 mm, B też prawie 170 mm 😱
Więc zakładam, że te 7-mki nie będą się różnić od 6-stek, które teraz mamy.
Czy jest szansa, że gdzieś dostanę większe podkowy? 👀
0ed3f8cd4d3c8be82af7ba9faf3cae8a.jpg 0ed3f8cd4d3c8be82af7ba9faf3cae8a.jpg
podkowy.jpg podkowy.jpg
espana, na pewno robią duże podkowy jako dla „workhorse” np tu są https://www.stockhoffsonline.com/horseshoes/horseshoes-steel/kerckhaert/draft.html
Zuzu., dzięki, napiszę do nich, bo nie widzę szczegółowych wymiarów.
espana, A to kucyka sobie kupiłaś.... 🙂😉)
Wydaje mi się, że Duplo ma duże rozmiary, ale głowy nie dam.

A jeszcze kojarzę takie sklepy, ale to UK ->
https://www.richardashhorseshoes.co.uk/
https://www.handmadeshoesltd.co.uk/

Oni tam chyba robią podkowy właśnie na szairy & budwejsery 🙂
espana napisz do inter farriers o podkowy werkman euroskill rozmiar 7 i 8.
8 zakładam na potężne ponad tonowe Perszerony 😉

edit: stronka https://www.interfarriers.pl/
Możesz przedzwonić do nich 🙂 super ogarnięte chłopaki i bez problemu mieli na stanie takie olbrzymie rozmiary, ale pomierz kopytka i sobie sprawdz ile potrzebujesz, bo 8 to na prawde na konia "szlachetnego" nie ma opcji, to jest od Dynamiców 7 wieksze o jakies 4 rozmiary 🙂

edit2: mała uwaga, Mustad Dynamic są mniejsze od Mustad Libero w przeliczeniu ze DM 7 to jak LiBero 5, wiec Libero 7 (też do zdobycia bez problemu na hurtowniach w Pl) beda jak DM 9, które nie istnieją 😉
Piaffallo, oooo dzięki, dzięki, dzięki!
Sankaritarina, w ogłoszeniu miał 163 cm 🤣
Dostałam przesyłkę z Interfarriers z 3 rodzajami podków: Dynamic 7F, Libero 5F i Libero 6F TC. Na pierwszy rzut oka są ogromne ale Libero też bardzo ciężkie. Dynamic ważą ponad 500g, a Libero ponad 600 i ponad 750g (nie pamiętam teraz dokładnych wag), ale tak biorąc do ręki to jest ogromna różnica w stosunku do podków, które w rękach miałam. Tylko właśnie jaka? Czy ktoś z Was wie, ile waży podkowa (duży rozmiar, np. 6)? Nie chciałabym ratując kopyta zafundować innej kontuzji.
Różnice w wadze podkowy masz spowodowane płaskownikiem na jakiej jest robiona.
Dynamic 7 jest na węższym płaskowniku (22x8), jeszcze jest zaliczana pod konie "gorącokrwiste". Libero 5 i 6 na pewno już są na grubszym, 5 jeszcze wchodzi na konie wierzchowe i znajdziesz je na płaskowniku 25x8, ale chyba 6 juz tylko plaskownik 25x10 i nigdy nie widziałam na koniu "niebryczkowym".
Cieńsze z zasady przy cięższych koniach nie miałyby sensu bo by się gieły i szybko ścierały, pomijając krótką użyteczność to jednocześnie dochodzi nawet do pękniecia podkowy, co już jest niebezpieczne.

edit: jeśli do tej pory Twój koń był na dynamic 6 na styk, to uwazam, że spokojnie pewnie w 7 wejdzie i nie ma co ładować go w te ciężkie LiBero.
Żadna podkowa nie jest bez minusa dla zdrowia. Nie na darmo w przypadku podków ortopedycznych bierze się pod uwage aluminiowe lub jak już z dodatkami spawanymi to się "dziurawi" by ściągnąć wagę
Piaffallo, dziękuję, mój jest na 6-tce, ale chyba nie jest to Dynamic (bo na oko widzę i po zmierzeniu obwodu zewnętrznego wydaje się, że Dynamic 7 będzie za mały 😐😉. Mam trochę inne logo, może to Werkmann. Poszłabym w aluminium, gdyby były takie rozmiary. Zapytam w Interfarriers. Tych Libero się boję, czuć je. Do tego Klamot sam swoje waży plus zimowa pogoda, błoto, nie chcę, żeby się ponaciągał.
A454530C-1E9D-4596-B055-D92DF99DADB3.jpeg A454530C-1E9D-4596-B055-D92DF99DADB3.jpeg
9FCEFBAB-D37F-4EA8-9C17-F0BB03A29120.jpeg 9FCEFBAB-D37F-4EA8-9C17-F0BB03A29120.jpeg
Słabo widzę, ale znaczek na podkowie wygląda na Mustada tylko już częściowo zdarty i po obwodzie bym obstawiała LiBero.
Zobaczysz jak kowal przyjedzie co Ci powie. Z dwojga złego uważam, że lepsza cięższa podkowa ale dopasowana niż lżejsza ale za mała i powodująca zły balans kopyta.
No aluminiowe niestety w wersji big są ciężkie do znalezienia 🙁
Piaffallo, dzisiaj był kowal. Okazało się, że to co zdjął to Dynamic 6 - pierwsze zdjęcie. Paradoksalnie Dynamic 7 też okazał się za mały. Na drugim zdjęciu kolejno Libero 5, Dynamic 7 i Libero 6. I przybite Libero 5 (sorry za zdjęcie ale sama sobie świeciłam czołówką). Trochę boję się tej wagi, kowal mi trochę szlifierką zeszlifował.
356ACA9F-AF6A-452E-A81B-C8943A906E5F.jpeg 356ACA9F-AF6A-452E-A81B-C8943A906E5F.jpeg
3FC6EB7D-3DA7-4B8A-9622-19C269BF9A69.jpeg 3FC6EB7D-3DA7-4B8A-9622-19C269BF9A69.jpeg
B5D59358-3476-4094-92A1-829A409C0F9C.jpeg B5D59358-3476-4094-92A1-829A409C0F9C.jpeg
3D4A98E0-B626-475E-A7AC-68D98AB87339.jpeg 3D4A98E0-B626-475E-A7AC-68D98AB87339.jpeg
espana sprawdź na fakturze jaki płaskownik dostałaś (25x10 / 25x8 / 22x10?) może da się kupić libero 5 na "szczuplejszym" płaskowniku niż masz teraz
Ewentualnie może aluminiowe? Czy alusy i ten rozmiar to już w ogóle nie do dostania? 😅
Piaffallo, jeszcze ich nie kupiłam 😜 Wyobraź sobie, że wysłali mi 3 pary, żebym sprawdziła, które będą pasować i dopiero wtedy zapłacić a resztę odesłać 😍
keirashara zapytam, czy znajdą coś lżejszego.
Musiałabym sprawdzić moje, wczoraj zdjęte z emerytki 6, nawet nie wiem co ona miała założone. Trochę to już waży, ale kowal je lekko przeszlifował żeby je odchudzić. Siódemek to już sobie nawet nie wyobrażam 😁
espana oni są serio genialni 😉 to zapytaj czy mają cieńszy płaskownik od tego co dostałaś 🙂
Espana ale to oznacza że libero 5 lepiej pasuje niż dynamic 6?
Czy te podkowy nie są za krótkie? Wygląda, że za mało wspierają tył kopyta
Ja po 13 latach, w te lato ponownie podkułam moją emerytkę, nie potrafiliśmy sobie poradzić z jej platfusem, nie szło tego wyprowadzić, 2 tygodnie po struganiu kopyta zaczynały robić sie jak naleśniki. Z uwagi na zmianę stajni, wróciła też pod siodło i średnio radziła sobie w terenie. W sumie była 2x kuta na przody (podkowy 6), obecnie znowu jest rozkuta z uwagi na zimę i potencjalny śnieg ale nawet po tych 2 razach poprawa jest niesamowita. Koń w podkowach odzyskał wykrok i pełnię ruchomości, bez podków chodziła bardzo ostrożnie, obracanie się to też była procedura. To duży koń, ponad 180 cm w kłębie, więc i masa słuszna. No i nie kuj człowieku koni.. zobaczymy czy sobie poradzi bez, jak będzie źle to podkowy wracają i pewnie wkładki będzie trzeba założyć.
20240824_155657.jpg 20240824_155657.jpg
20240824_155646.jpg 20240824_155646.jpg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się