Buty - "nic nie poprawia nam humoru tak jak nowa para butów"

Facella   Dawna re-volto wróć!
01 grudnia 2024 19:50
keirashara, wyświetliła mi się dziś reklama tych butów: https://www.zignfashion.com/leather-platform-boots-zign-fashionable/ od razu pomyślałam o Tobie. Widzę że mają trochę tych skórzanych w ofercie.
Facella, - dzięki, choć to dalej nie to 🙈 ja szukam mimo wszystko czegoś raczej bardziej kobiecego i zgrabnego.

Już się powoli godzę, że albo dam szanse tym altercore lub buffalo wbrew swoim przekonaniom 🙄 albo kolejny rok będę nosić te co mam szukając świętego graala.
keirashara, Zalando?
Screenshot_20241202-133656.png Screenshot_20241202-133656.png
Screenshot_20241202-133547.png Screenshot_20241202-133547.png
Majorka, - to nie jest skóra 🙃 Też byłam w szoku, ale nie jest. Nie ważna jest obecnie markowość i cena, wszyscy szyją z przetopionych butelek, żebyś za maks dwa lata kupiła nowe. Wszystko w imię kochania zwierzątek i "ekologii", bo przecież nie hajsu i konsumpcji.
keirashara, wyściółka jest syntetyczna, ale materiał zewnętrzny to skóra.... Taki jest opis... 🤔
Majorka, - na zalando jest "skóra ekologiczna" pod większością modeli, nie wiem czy sprawdziłam każdy jeden, ale no...

edit: przy modelu siren faktycznie jest skóra, ale ja tej klamry nie przeżyje 😅 masz może nazwę tego drugiego? próbowałam się bawić filtrami na zalando I niestety w skórze wyskoczyły tyle te siren, ale może inna strona miałaby te drugie.
keirashara, Zalando lounge - model butów Steve Madden ST311N0AT-Q11
Zaczęłam szukać z ciekawości no i wszędzie plastik fantastik. Nawet tam, gdzie na pewniaka wchodziłam. "Ekologia" w takim wydaniu to zuo.
Znalazłam takie:
https://zapato.com.pl/ocieplane-kozaki-z-gumka-skora-naturalna-model-115-kolor-czarny-lico?combination_id=28720&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA0rW6BhAcEiwAQH28Ija-DZuAijIUR7lUJQ0MbTwlFyk9YABw2yk39AF3r-0ozLdR5GTNLBoCwYsQAvD_BwE
Evka, - no wiem właśnie 😂 Te to już takie za zwykłe są, jednak ten pazur musi być. Wiesz, najgorsze, że ja mam w głowie ciągle kilka tych modeli, które byłyby idealne, ale materiał...
Majorka, - dzięki, mocno myślę nad nimi, tylko popatrzyłam na innych fotkach, że to są raczej niskie botki, ledwo nad kostkę i sama nie wiem 🙈
keirashara, poszukaj jeszcze czegoś z AS98 - dla mnie są z pazurem i są robione z bardzo dobrej skóry naturalnej.
Carinii też ma platformy i skórę.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
03 grudnia 2024 14:45
Ja mam kozaki z zapato, ciut inny model. Są śliczne, ale też niewygodne 😅
Jak już szukacie skórzanych kozaków to podzielcie się polecajkami/linkami do wysokich do kolan kozaków na szczupłą łydkę, płaski obcas, podeszwa może być grubsza, ale niekoniecznie. Oficerkowate takie.
espana, ja mam z cohnpol (polska firma) już kilka lat i sobie chwalę.
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
03 grudnia 2024 22:47
Ja za to szukam cieplutkich butów, chętnie do połowy łydki lub do kolana, by mi stopy nie zamarzły, bo czasem kilka godzin w zimnie w terenie spędzam w pracy (nie w stajni, tylki stoję, ew. spaceruję wolnym krokiem 😜 . Co patrzę, to u góry futerko, a w stopie brak ocieplenia 😤

Kiedyś kupiłam na wyprzedaży w Kauflandzie dziecięce kozaczki za śmieszne 9 czy tam 20 zł i w stajni w błocie i śniegu przechodziłam 2 lata, a teraz nic takiego ciepłego nie mogę znaleźć. Tzn. miałam jedne fajne termobuty z Biedronki, ale zaginęły podczas którejś przeprowadzki 😕
Może wkładki albo skarpety elektryczne zamiast butów konkretnych?
espana ja kiedyś przez lata miałam jedną parę oficerek z Venezi. A mam właśnie dość szczupłą łydkę za to dużą stopę i ciężko mi było znaleźć kozaki na siebie. Tamte były nie do zdarcia i bardzo ładne.
FurryMouse, o siostro 🥂
Przy moich 175 cm, stopie 41 i obwodzie łydki 34 cm w każdych kozakach wyglądam jak bocian w wiadrach 🤣🤣🤣
espana 171cm, stopa 41 i 35cm w łydce, piona! 🥂 w całym swoim życiu miałam dwie pary kozaków, jedne w takim kroju że mogły być trochę szersze na górze (ale to byly modowo inne czasy 😅😉 a drugie właśnie te z Venezii. I to przeżyły naprawdę wiele lat (a chodziłam prawie codziennie). I to były oficerki takie dopasowane właśnie. Jedyne jakie mi na nodze nie latały i pasowały wizualnie (brązowe bez klamerek, siedmiu zamków, cekinów, przeszyć, kombinatorstwa)
espana, - zerknij na wojasa, oni szyją na wąskie stopy I łydki.

I współczuję, ja mam 171cm, łydkę 35 i stopę 36, a i tak wiecznie problem z za szerokimi butami 😂 to co dopiero przy 41, gdzie buty robią się z reguły szersze.
keirashara jakim cudem masz taką stopę przy takim wzroście 👀 Zazdro!
FurryMouse, - żadne zazdro, dopiero od niedawna część firm szyje w tym rozmiarze. Do tego kocham wysokie obcasy, takie przynajmniej 10cm, wiesz jaki to jest kąt nachylenia przy tym rozmiarze? 😂 Zero litości, muszą być perfecto wyprofilowane.
Oficerki do jazdy od zawsze mam za duże w stopie, bo przy 36 nie szyją na długość mojej łydki. Znaczy uszyją mi przy zamówieniu na miarę, co jak wiadomo robi cenę x3 🙃
Jedyny plus, że czasem łapie się na dziecięcą rozmiarówkę w sportowych laczkach.

Jak? Nie mam pojęcia, ja ogólnie jestem z jakiś niepasujących, randomowych klocków poskładana 😜
04 grudnia 2024 21:30
Dołączam do grona problemów łydkowych - but 37, łydka 31. Żebym nosiła 36 to tylko na dziecięcym bym kupowała 🤣
Mam jedne sztylpy szyte na miarę 10 lat temu za śmieszne pieniądze, latami były nie do zdarcia, ale zaczęły mi puszczać szwy i patrzę gdzie tu je oddać do przeszycia, żeby mi nikt tego nie spider... 😅 W żadną standardową rozmiarówke się nie wpasowuje, jak dobre na szerokość, to dużo za krótkie, jak dobre na długość, to dużo za szerokie. Nawet w wersjach rzekomo wąskich 🤣
keirashara no dobra, nie wzięam pod uwagę, że tu problem może być w drugą stronę 😀 ale zawsze miałam kompleksy że mam wielkie stopy stąd zazdro 😀
08 grudnia 2024 16:44
magda, bałabym się, by mnie prąd nie popieścił 😂 Kupiłam kamizelkę podgrzewaną i wyszło, że raczej nie powinno się jej włączać, jak jest wilgotno, a miałam w planach włączać ją właśnie na stępowanie konia po treningu, by mi nie było zimno w upocone plecy 😉

Informuję, że w chwilowym uniesieniu szarpnęłam się w Deichmannie na ocieplane buty za 259zł, co w moim przypadku jest istnym szaleństwem. Teraz przydałyby mi się tylko cieplutkie buty robocze, w których mogłabym wsiąść na konia.

keirashara - też mam małą stopę - rozmiarówka butów 35-37, ale ostatnio bardziej 36-37. Uwielbiam buty na obcasach, ale u mnie bardziej są one do podziwiania (mam kilka par na różnej wysokości obcasów), ale moje śródstopie szybko mi mówi, że to nie są buty dla mnie.
Dementek, - to zależy od profilu. Mam takie, w których mogę biegać i spokojnie wytrzymam na imprezie do rana czy pójdę na solidny spacer (rekord to 17km), a bywało, że założyłam i po sklepie przejść nie mogłam 😉 Wysokość ma dużo mniej do gadania niż profil, stopa powinna opierać się cała, nie tylko pięta i palce.
Co do śródstopia - wolę te na platformie niż z cieniutkimi podeszwami, mniej obrywa 🙂
Dementek, ja zainwestowałam w skarpetki i testowałam wczoraj i dziś. Jak dla mnie rewelacja! Mi się stopy mocno pocą i w tych skarpetkach wczoraj i dziś miałam praktycznie suche stopy! Cieplutko, wygodnie. Zobaczymy jak z ich trwałością, ale już wiem że coś grzejącego w butkch to dla mnie gamechanger 🙂 Wkładki są często porządniejsze więc myślę że w ich przypadku jeszcze mniejsza szansa na jakieś popieszczenie prądem. Tylko cena wyższa jak się nie chce najtańszych chińczyków. Jaką kamizelkę masz? Może być priv coby nie zaśmiecać wątku 😉
08 grudnia 2024 17:43
magda, na Temu wzięłam kamizelkę, bo wyskoczyła jakaś męska za 50zł 😉

keirashara - nigdy nie utrafiłam na takie buty na obcasie, by oparta była cała stopa. A że nie stawiam prosto stóp, to też nie pomaga. I potrafią mi spuchnąć stopy, jak mam buty na obcasie - po zmianie obuwia na płaskie opuchlizna znika błyskawicznie.
Dementek, - no nie jest prosto trafić, szczególnie w małym rozmiarze i niestety z reguły trzeba trochę wydać. Ja z założenia kupuję buty na lata, więc mnie to aż tak nie boli. Biorąc pod uwagę, że moje botki ukochane mają już 10 lat, a coś czuję, że drugie tyle je ponoszę 😉 to rozkład na te lata daje wręcz śmieszną kwotę. Jednak na start trzeba wyciągnąć kilka stówek i spędzić trochę czasu na szukaniu.
09 grudnia 2024 04:00
Dementek, jeśli chodzi o te wkładki, to prąd tam jest taki, że nawet jak Cię popieści, to będziesz się zastanawiać czemu Cię tak lekko łaskocze. To nie jest trzepnięcie jak od pastucha 😅
dementek- mam problem z marznącymi stopami. Od zawsze. Żadne buty nie były wystarczająco ciepłe. Kupiłam podgrzewane wkładki ale za słabo grzały na końcówkach palców i były zbyt wysokie, przez co nie nadawały się do większości butów.
Kupiłam buty ugg i eureka! Nie wierzyłam że mogą grzać aż tak!! Kupiłam drugie. A potem trzecie jakieś podróbki ale z naturalnym futrem wewnątrz i działaja jak oryginalne. A potem kupiłam czwarte używki w bardzo dobrym stanie i nie noszę już niczego innego dopóki się nie ociepli
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się