kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Moon   #kulistyzajebisty
23 listopada 2024 08:37
zuza17, a ma apetyt? Jesli jest to mocno widoczna zmiana (nie znamy Ciebie ani konia) to ja bym jednak poradziła sie veta…

Kulistemu, jak przymrozi to mówię że „styki mu zamarzają” i ma turbo doładowanie-fikanie i nafuk na wszystko co się rusza. Ospały bywa, ale na wiosnę, jak się szybko ciepło robi…
Gillian   four letter word
23 listopada 2024 10:32
Moje wręcz przeciwnie, im zimniej tym bardziej wariują. Chciałam sobie pojechać do lasu na spacerek póki śnieg leży ale jak twk patrzę to chyba tego nie wysiedzę 😅
Jeśli koń robi się niechętny przy zmianie pogody to szukałabym w kierunku wrzodów/jelit.
Ja mam konia zimnolubnego i jesień-zima-wiosna to jego pora roku. Chłód i zimno włączają mu turbo. Jeśli koń tak reaguje to najprawdopodobniej jest chory. Trzeba dać mu luzu, lekkie ruszanie i obserwować.
Cześć wszystkim,
Czy może ktoś wie co byłoby dobre dla konia na strzykające stawy? Słychać strzykanie przy zginaniu kończyny, ponoć to normalne.
Ktoś polecił mi MSM ale czy to jest dobre?

Aniii95, idź do wątku o suplementach. Tam znajdziesz multum porad w tym temacie.
cześć, jak wasze konie po zmianie pogody? Bo mój pod siodłem strasznie stał się ospały🙁 nie reaguje na łydkę, na głos ledwo ale z problemem i stał się strasznie do pchania a warto dodać, że jeszcze tydzień temu koń był strasznie do przodu i był delikatny na jakiekolwiek bodźce a nagle z dnia na dzień wyszła taka zmiana
Czy to moga być jakieś zmiany spowodowane bólem?

zuza17, pierwsze co przychodzi na myśl, to trzy rzeczy:
1. Za mało kalorii (głównie z siana) - jest zimniej, zapotrzebowanie energetyczne (na grzanie) wzrasta. Warto rozważyć derkę, dodatkowe żarcie w postaci meshu i przede wszystkim dobre sianko po kokarde lub dodać witamin B - żeby jelita popracowały wydajniej.
2. wrorzody- bo to taka typowa pora roku na zostrzenie/pojawienie się objawów. Tu podobnie- dobre żarcie i witaminy B, plus jeśli sytyacja się utrzyma to konieczne gastro i leczenie famrakologiczne
3. Zwyrodnienia czy inne stany zapalne, którym temperatura nie słuzy. Czyli derka i wspomagamy zwyrodnienia i stawy.
Bonus idea *- może koniowi jest za wardo bo podmarzlo podłoże. nawet jak pójdizesz na miękką halę, to jak w dzień sobie chodząc po twardym ponadwrażliwiał kopyta, to będzie chodził "oszczędniej".
Mój też kocha chłodek, jest dużo żywszy, czasem aż za bardzo wesoły. Przy śniegu zachowuje się jakby tam inny biały proszek leżał i trochę go wciągnął nosem 😂

Też obstawiam przeziębienie, zmarznięcie lub twarde podłoże. Mógł się nawet nie podbić, ale twardo i po prostu jest ostrożniejszy.
zuza17, a ma apetyt? Jesli jest to mocno widoczna zmiana (nie znamy Ciebie ani konia) to ja bym jednak poradziła sie veta…

Kulistemu, jak przymrozi to mówię że „styki mu zamarzają” i ma turbo doładowanie-fikanie i nafuk na wszystko co się rusza. Ospały bywa, ale na wiosnę, jak się szybko ciepło robi…

Moon, apetytu na szczęście na stracił! Jedynie pod siodłem jest taki ospały
kotbury, kurcze dobrze dziękuję bardzo! A jak polecacie dawać mu tą witamine B? Siemię lniane robić czy co
zuza17, ja polecam supple z całym pakietem rożnych B i kwasem foliowym i folinami.

Kilka firm ma takie preparaty. Zgoogluj sobie.
Gdzie kupię świąteczne pokrowce/czapki na kask?
wistra, Horze, HorseQual, Bergo, Horse Trade,Horsetack, Tundra Sklep Jeździecki.
Jak określacie czy praca którą wykonuje koń jest lekka, średnia lub ciężka? Jak określić pracę konia pracującego 6 dni w tygodniu po 1h wykonujący normalną robotę ujeżdżeniową i skoki 2 razy w tygodniu?
Ja bym oceniła na średnią ale musiałabym widzieć te treningi. U mnie koń w treningu ocenianym średnio, jest zawsze lekko spocony, po skokach dość mocno. Jeżdżę 4-5 razy w tygodniu w sezonie letnim, za każdym razem mam przebiegu 7-8 km na mapmyrun, a jak jadę do lasu to ok 10 km i ponad, a tam dość konkretnie pracujemy. Skaczemy 2x w tygodniu dość dużo kombinacji gimnastycznych ok 1m-1.1m ale tez juz z przeszkodami do wysokości 1.2m
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
28 listopada 2024 09:04
mindgame, Ja zwykle dzielęto tak: Normalna jazda około 1h codziennie/prawie codziennie (jakaś gimnastyka, galopy z drągami, tereny) - praca lekka. Wymagające treningi, gdzie koń faktycznie jest spocony, wymaga potem solidnego rozstępowania i wystudzenia, tereny po 2h z galopami szybkimi - praca średnia. Długie, rajdowe tereny z dużą ilością galopu lub górzystymi trasami, praca w zaprzęgu z dużym obciążeniem, solidne treningi skokowe, wyścigowe (pomijam zrywkę drewna w lesie i prace w polu, bo tego się już prawie nie spotyka 😉 ) - praca ciężka.
Sporo też będzie zależało od kondycji konia oczywiście i jego wcześniejszego do danej pracy przygotowania, ale tak na pierwszy rzut to dzielę ja wyżej.
Do pracy ciężkiej dodałabym wymagające treningi ujeżdżeniowe, bo mój koń po skokach nigdy nie był tak zeszmacony jak po pracy w zebraniu i figurach 😉 ja zresztą też 😂 to na prawdę daje w tyłek, konieczność utrzymania ustawienia i zaangażowania mięśni to dużo.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
28 listopada 2024 09:27
keirashara, Tak, jest też jeszcze parę innych aktywności na pewno, no ale to tak jedynie dla zobrazowania napisałam wszystko.
keirashara, moje są zawsze bardziej zmęczone po skokach jak po uj
anetakajper, - myślę, że to zależy od zaawansowania w treningu i co się tam robi .
Nam bardziej w tyłek dawało ujeżdżenie - ale też było na wyższym poziomie niż skoki i jestem tego świadoma.
Po prostu chciałam zaznaczyć, że trening na płasko może być równie, jak nie bardziej wymagający. U nas w pewnym momencie były to na prawdę wymagające treningi, ten wysiłek jest inny, bo dłuższy, bardziej stały. W skokach często są mikro-przerwy, a to na podniesienie przeszkody, a to chwila stępa, a jak rzeźbisz to często jedziesz aż przejedziesz 😅 I mimo, że jest to może mniej intensywne per minuta, to ten czas i ciągłość wysiłku dają w tyłek.
Dodała bym też aspekt charakteru konia. Mam dwa zupełnie różne od siebie. Wałach „spala” się emocjonalnie już przy samym czyszczeniu czy zakładaniu siodła a w pracy potrzebuje wielu zmian, krótkich powtórzeń żeby się na czymś skupić więc teoretycznie wysiłek jest dość intensywny i dla niego i dla mnie bo dużo musi się dziać żeby było efektywnie, mimo tego że trening czasowo jest krótszy niż z drugim koniem to jest bardziej energochłonny. A klacz jest zdecydowanie powściągliwą, żeby nie powiedziec flegmatyczna. Nie emocjonuje sie a i wolniej myśli. Elementy wałkujemy dłużej i spokojniej bo jest na to czas a wręcz mam wrażenie, że szybkie tempo przy wprowadzaniu czegoś nowego jej szkodzi, gubi się w tym. Nie wsiadam codziennie mamy różny grafik na tydzień zależy od pogody czy moich możliwości, częściej lub rzadziej wykorzystuje lonze z drążkami ale też nie boli mnie bardzo gdy chwilę pofolguje. Zimą zdecydowanie intensywność treningów u nas spada głównie ze względu na krótki dzień, brak oświetlenia na placu i masę rzeczy które muszę wykonać przy innych zwierzętach czy przy domu. Oceniła bym, że moje konie pracują lekko.
keirashara, mam konia zaawansowanego na podobnym poziomie UJ. Skoki. Bo jak porównać UJ. C klasy do skoków 80 cm ? To zawsze UJ. będzie bardziej męczące 🙂.
Saklawia, charakter / głowa konia w treningu mają ogromne znaczenie.
Co to jest twist w siodle?
Chciałabym na jednej krótkiej ścianie hali zamontować lustro. Podpowie ktoś jak się do tego zabrać? Jakieś specjalne ma być? Jakiś patent na zamontowanie ktoś poleci?
Jak określacie czy praca którą wykonuje koń jest lekka, średnia lub ciężka? Jak określić pracę konia pracującego 6 dni w tygodniu po 1h wykonujący normalną robotę ujeżdżeniową i skoki 2 razy w tygodniu?
mindgame, wg. tabelek do supli i zywienia kasyfikuje się tak;
cieżka- to wyściegi, ciągnięcie wozu z węglem, czasem wkkw
srednia- skoki i ujezdzenie na wyyysokim poziomie
lekka - ambitna rekra i rekra
bytowe - lekka rekra, wozidupstwo, stanie na padoku
kotbury, powinno się tu chociażby określić ramy czasowe, bo lekką rekrę 8h dziennie przez 6 dni w tygodniu ciężko zaliczyć do pracy lekkiej czy bytowej.
Czy może zdarzyć się koń, który nie potrafi jeść siana (dla potrzeby pytania zakładamy, że jest zdrowy i ma ok zęby)?
Nie potrafi, czy nie chce?
wistra, ale co, trawę umie a siana nie?
Facella   Dawna re-volto wróć!
02 grudnia 2024 12:13
wistra, w jaki sposób miałaby się ta nieumiejętność objawiać?
wistra, w jakim wieku jest ten koń?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się