Jakie pasze dajecie swoim koniom?

franczik, jak dla mnie za mało tych pasz po prostu dostaje, jak jeszcze mówisz że bez energii i do odpasienia plus zima idzie to pewnie poszedł wydatek na zmianę sierści. A nie próbowałaś po prostu zwiększyć ilości tych pasz?
sweetie, ja się balam ze dostaje i tak za duzo, bo z wszystkimi dodatkami dostaje ok 900g na posilek to 1,8kg dziennie😳 a koń pracujący naprawdę bardzo luźno, bez większych wymagań, lekkie potuptanie.
ale może rzeczywiście spróbuję zwiększyć porcje.
franczik, A ile koń ma wzrostu i ile waży?
No bo na Controlu masz dawkowanie "koń dorosły: 200-800 g/100 kg." Na 100 kg. Czyli przy tej najmniejszej dawce to masz 800gr na konia 400 kg. I to jest ta "dolna granica"... obstawiam, że tej paszy dajesz po prostu za mało.
A jak z sianem? Może trzeba dac więcej? Chociaż teraz idzie zima, konie faktycznie mają większe zapotrzebowanie na energię.

ewelin_n, mi się do tego super sprawdza makuch lniany. Ładnie podbija energię i ma bardzo dużo białka. Koń po nim wygląda super.
epk, Potwierdzam!
Czy ktoś orientuje się dlaczego trawokulki Ryś są niedostępne? Widzę po różnych sklepach że wszędzie są braki, a kupowaliśmy 2 miesiące temu jeszcze.
Ossesmayer, mi się wydaje, że widziałam dopiero co na allegro.
Zastanawiałam się nad nimi lub z ekojura, finalnie wzięłam ekojurę, są ok ładnie pachną.
Potrzebuję wesprzeć na codzień konia kondycyjnie z myślą o zawodach kilkudniowych, plus potrzebuję dodatkowego podgrzania styków przed samym wyjazdem na zawody. Wypadłem trochę z obiegu paszowego, pojawiło się sporo nowych marek, nad czym obecnie warto się pochylić? Mogą być gotowce, suple lub boostery, ale mogą też być komponenty.
Red mills, ja dawałam define abd shine na szybką odbudowę po zimie i przybrał top szybko a do tego jeszcze miał Full energii. Droga ale bardzo wydajna.
Sankaritarina, koń jakoś 167cm, chociaż mam wrazenie, że trochę podrósł ostatnio i wazy ok 600.
w takim razie zwiększam mu żarcie i włączam owies. ta bardzo lekka praca mnie zmyliła, każdy dookoła mi mówił, że skoro tak lekko pracuje to powinnam schodzić z tresciwego🙈 czyli właściwie zostaje control, owies i kokos? zmiana na hoofa chyba za wiele nie zmieni? bo przed nami zaraz duze zamowienie pasz i nie wiem co brać.
do siana ma stały dostęp 24/h na szczęście stoimy w super stajni 😀
bardzo dziękuję za pomoc!
franczik, ja bym została na tym co je ale zwiększyła ilości i ewentualnie trochę owsa i na razie na tym bazować i nie zmieniać na nową. Ilość pracy to nie wszystko jeśli chodzi o decydowanie o ilości żarcia bo czynników jest więcej szczególnie w okresie zimowym. Jakie siano i ile, czy nie marznie, co robi na padoku, czy nie rośnie itp itd.
Schodzenie z treściwego na zimę to jak dla mnie dziwny pomysł szczególnie że w pracy ma mało energii 😉
BUCK   buttermilk buckskin
17 listopada 2024 14:12
Ossesmayer napisz do nich pod którąś aukcją na alegro, odpowiadają bez problemu
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
17 listopada 2024 17:32
Ossesmayer, , sprawdź na Allegro. Kupowałam tydzień temu.
franczik, No to koniecznie więcej żarcia dosypać. Ja nie wiem ile "realnie" trzeba dać tego Agrovitala, ale może być tak, że efekty zobaczysz sypiąc tą górną dawkę z zaleceń. Nie wiem jak to działa, ale niektóre pasze są jakoś "bardziej skoncentrowane". Tj miałam wrażenie, że widzę efekt na Saracenie, Hippolycie i Spillersie nawet nie na dawce zaleconej przez producenta, a na mniejszej - inaczej, że wystarczyło dać nawet mniejszą ilość paszy, żeby był efekt i to nie zawsze pokrywa się 1 do 1 z zaleceniami producenta. Raczej się pokrywa.... ale też ten Agrovital podaje duży rozstrzał w dawce.
Co do schodzenia z treściwego - nie no, to też zależy od przypadku (no i innych czynników o których wspomina Sweetie). Natomiast konie trzeba po prostu karmić, a niektórzy z tym "schodzeniem z treściwego" doprowadzają do tego, że koń je naprawdę śladowe ilości, potem nie ma energii, schudnie. Mój małopolak 156 je obecnie więcej niż Twój ^^' a nie pracuje ciężko.
Sankaritarina, bardzo dziękuję Wam za pomoc!! Agrovital wychodzi nam najlepiej cenowo, nawet jeśli będę podawać większą dawkę, ale jeśli nie zauważę efektów to pomyślę o zmianie. Mój po zmianie stajni i stałym dostępie do siana ładnie przytył i wygląda dobrze, błyszczy się, kopyta i grzywa piękne. Jedyny "problem" to tak naprawdę te zamulenie w pracy, ale też tłumaczyłam sobie tym, że on jest taki miśkowaty synio mamuni ogólnie😁. W takim razie już nie będę w stresie, że przekarmiam konia😉
Zwiększam mu żarcie i zobaczymy co będzie. Dziękuję jeszcze raz 🙂
franczik, jak dla mnie też za mało mu sypiesz. Zwiększaj po trochu i obserwuj konia. Mój APH 152 cm w kłębie dostaje 3 kg owsa plus 1.5 kg jęczmienia z treściwego na dzień. I to jest dawka na której w zimie nie traci wagi pomimo dobrej jakości siana pod dostatkiem. Tyle że koń pracuje, niezbyt intensywnie ale jednak coś regularnie robi. Obserwuj swojego konia, może być tak, że nawet zwiększenie o 0.5 kg już da ci zamierzony efekt, a może być tak że będziesz musiała sypać jeszcze więcej. Przyjrzyj się też jakości siana, jeśli u mnie jest dostawa słabszej jakości to dosypuję posiłek w postaci trawokulek.
Co do tego, że na pewno dajesz za mało no to nie - każdy koń jest inny, to że wasze tyle jedzą nie znaczy, że każdy musi. Dawkowanie producenta odnosi się do zapotrzebowania na mikro i makro, a nie do tego czy dana pasza zadziała.

Mój koń je Hoof Multi akurat - obecnie 800g, do tego 300g płatków sojowych, 300g sieczki z lucerny i jakieś 300g owsa. To rozłożone na dwa posiłki. Ma parę i wygląda top, a pracuje dużo ciężej niż koń franczik.

Ja bym na Twoim miejscu obserwowała jak koń reaguje na dorzucenie jedzenia i czy nie puchną nogi. No i jak brakuje pary to raczej dorzuć a nie obcinaj 😅, tu się zgodzę z dziewczynami.
a tak pomyślałam jeszcze, może spróbować podawać drożdże na lepsze przyswajanie paszy?
Gillian   four letter word
18 listopada 2024 15:02
Taki update o moich rozterkach o Chrupce Allergic, daje na mokro na ciepło i jestem absolutnie zachwycona, konie wylizują co do kropelki. No ale na sucho bym się nie odważyła dać widząc jak to nabiera wody 🙂
Ktoś z okolic Trójmiasta robi może większe zamówienia paletowe z Hippolyta? Chciałabym konia przerzucić na Brandona xs ale ta dostawa 🙄
Perlica
Moja kobyła miała też opoje od lucerny, niestety nadmiar białka również wpływa na nóżki jak koń ma skłonności do takich limfatycznych historii.

ewelin_n, już mi się nie chce, ale jednak do znudzenia:

- to nie nadmiar białka tylko kwas szczawiowy z lucerny!
Proszę- dziękuję.

Duże konie muszą dostać więcje białka ilościowo bo musi się zgadzać makro w gramach na kilogram masy ciała.
Jeśli im puchną giry to często znaczy, że mają problem z wykorzystaniem tego białaka. Czyli niedobory kofaktorów (grupa B, miedź chelatowana, foliany i/lub kwas foliowy, mangan).
Do tego giry puchną jak nie ma wystarczającej ilości i wariantów witaminy K (a ta jest głównie w zielonce).
Do tego warto zadbać o jakość białka.
Jak mamy konia z tendencją do opoi to lepiej dać dobry suplement aminokwasowy (plus policzyć ile gram w dawce dziennej białka dajemy z paszy - ile przypada na kg masy ciała).
Potrzebuję wesprzeć na codzień konia kondycyjnie z myślą o zawodach kilkudniowych, plus potrzebuję dodatkowego podgrzania styków przed samym wyjazdem na zawody. Wypadłem trochę z obiegu paszowego, pojawiło się sporo nowych marek, nad czym obecnie warto się pochylić? Mogą być gotowce, suple lub boostery, ale mogą też być komponenty.
Equigrav, pre fuel (liquid do chaty), pre fuel gel- tubostrzykawki na zawody- 2do 1h przed startem.
kotbury, jaki to suplement aminokwasowy?
Np aminoral?
b]kotbury,[/b] Teraz podaję chevinal, giry niestety puchną po nocy w boksie, po ruchu schodzi. Powoli na noc zaczynają konie zostawać w boksach. Do tej pory była dzień i noc na pastwisku. Ostatnie deszczowe noce stała w boksie. Co byś polecała z suplementów? Planuję dodać otręby ryżowe do podbicia białka.
ewelin_n, ale jak puchną nogi to nie powinno się zwiększać podaży białka, a otręby ryżowe mają go sporo bardzo.
kotbury, jaki to suplement aminokwasowy?
Np aminoral?

Perlica, no choćby.

Co do podaży białka- to najpierw trzeba policzyć jaką mamy. Czyli, co koń je, ile kilo na dobe, ile w tym jest białka.
Bo się może okazać, że tego białak tam nie ma tyle co potrzeba a puchnięcie nie jest od białka- ilość.
Najpierw liczymy makro.

ewelin_n sprawdź czy jest sucho i "twardo" w boksie. Moje doświadczenia są takie, że duzym koniom często bardziej puchną nogi naj jest "materacyk".
kotbury, a ile białka to jest odpowiednia ilość? Masz jakieś materiały na ten temat? Chętnie bym poczytała
Zuzu., omg, nie mam teraz tabel przed soba a nie chę pierdzielnąć babaola.
Jak masz Meyera żywienie koni, albo inne skrypty żywieniowe to zawsze sa podane własnie najpierw makra.
Jak dla ludzi. najpierw liczymy makro, a potem dobieramy mikro.

I tylko przypomnę, że ilość składników mineralnych i witamin z paszy NIE WLICZA SIĘ W DOBOWY BILANS konia na podaz witamin i minerałów. Chyba, że ktoś karmi top balancerami.
kotbury,
Stoimy na trocinach jest średnio miękko ale sucho - sprzątam codziennie sama bo obsługa nie radzi sobie z trocinami, nie mam ich w boksie "po kokardkę"
Pod trociny sypię pelet sosnowy, który jest dość zwarty po rozpadnięciu
Mieliśmy dwa lata z rzędu problem z puchnącą grudą i te nogi były nabrane dość długi czas podczas leczenia - musiałam już podawać antybiotyk doustnie. Teraz jak się tylko coś dzieje to puchną błyskawicznie.
Perlica,
No właśnie mam problem, bo kobyła wróciła do regularnej roboty i chciałabym ją wspomóc żeby mięśnia trochę nabrała a paszy je teraz naprawdę mało i wygląda dobrze "wagowo". Ona dobrze trzyma masę a ze względu na problematyczne kopyta nie chciałabym żeby mocniej przytyła
tylko trochę miesnia plecków i szyjki poproszę 🙂

ewelin_n, no to masz tlącą się flegomnę.
Obawiam się, że opuchnięcie będziesz mieć "forever".
Imho- pełna kuracja antybiotykowa- tetracykliny długo.
Czytse, suche nogi zawsze utrzymywac. wspomagać zaiwjaniem niestety.
Gdyby ktos szukal paszy bezzbozowej i bez lucerny, niskoskrobiowej i niskocukrowej to wlasnie widze ze Eggersmann wprowadzil nowa pasze sensitiv spelniajaca te kryteria
Olimpia190, jestem ciekawa co to będzie.

Ogólnie to jest tak, że taka pasza to jest święty Gral. No i nie da się, bez zastępowania zboża innymi nasiennymi gównami, które nie są dla koni wcale tak wskazane w długofalowym żywieniu.
Z takimi końmi wraca się do "punktu wyjścia", że musi być top dobre siano po korek, powygaszane stany zapalne i żarcie, które nie podnosi histaminy (samo też ma mało histaminy), a jak potrzeba więcej "energii" to sianokoszonka.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
23 listopada 2024 21:45
Znalazłam na fotce z neta pojemniki dla mnie idealne. Wie ktoś co to może być ? Głównie te po lewej stronie zdjęcia ale te po prawej tez wyglądają fajnie że względu na duża klapę .
Ktoś coś kojarzy ?
1000013485.jpg 1000013485.jpg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się