Ustawa o rejestracji i identyfikacji zwierząt. Obowiązek zgłoszenia siedziby stada i koni do ARiMR

W han to zajęło dokladnie jednego maila i jeden przelew - pani wysłała wniosek w pdf, odsyłasz wypełniony, płacisz 30€ i za kilka dni dostajesz pocztą wlepe do paszportu. Nic nie trzeba wysyłać.

Ja mam za to niezgłoszonego konia w PZHK 🙄. Czy jak na przyszły rok będę chciała wykupić licencję pzj na starty to muszę się z tym babrać? Płacić za opis opisanego konia itd?
Iskra de Baleron, spoko, dam radę
dzieki za sugestie. z mojego doswiadczenia, zagraniczne zwiazki (szczegolnie holenderski) kompletnie nie byly zainteresowane zmiana wlasciciela. Zawsze interesowalo to tylko PZHK i tam zglaszalam zakup konia. Ale nigdy az tak mnie nie ignorowali - ktos jednak w koncu podjezdzal go obejrzec i rejestrowal mi paszport.
A zwiazek mazowiecki. przy czym nie ignoruja calkiem - przyjmują zgloszenie, mowia ze ktos sie odezwie i na tym kontakt sie konczy...
A TRACES ma adres przywozu (akurat klinika, bo jechal prosto na kastrację) ale to bylo widzę przed wejściem w zycie tego cholernego obowiazku ARMiRowego
konstelacja, Najpierw posiadacz przypisuje konia do swojego stada w irz. Wtedy agencja zgłasza do PZHK konia do identyfikacji - tak przynajmniej było jeszcze wiosna.
Następnie przyjeżdża PZHK i kasuje za przerysowanie konia oraz wali pieczarki gdzie popadnie 😄
PZHK nie zgłasza związkowi zagranicznemu zmiany właściciela, jest to niejako „martwy” wpis w paszporcie .0246974398934E+34;
konstelacja, jak właściciel pensjonatu zgłaszal ujawnienie mojej klaczy, to się faktycznie odezwało do mnie PZHK po chyba 2 miesiącach, celem opisania konia. Pani była wielce zdziwiona że koń u nich wtedy już od 4 lat opisany :P
Pani była wielce zdziwiona że koń u nich wtedy już od 4 lat opisany :P
xxagaxx,
Dobre podsumowanie 😁
Tylko zeby nas posiadacz pensjonatu obecnie "ujawnił" to chce ode mnie jakiegoś ID konia - ktorego nie mam, bo nie jestem oficjalnie wlascicielem konia w Polsce jeszcze - no i kolo sie zamyka. Chyba ze moj posiadacz jest malo ogarniety i da się zrobić zgłoszenie bez ID, z takim ID oczekującym?
konstelacja, jakie ID Konia? Nie ma czegoś takiego. On potrzebuje numer paszportu i mikroczipa
xxagaxx, jest… jest ID to numer nadawany przez IRZ.

konstelacja, Nie rozumiem rozkminy, w 2022 importujesz konia, prosto do kliniki, on z tej kliniki idzie do jakiejś stajni… w styczniu 2023 wchodzi w życie nowa ustawa. Więc w pierwszym kwartale (półroczu) 2023 pensjonat/stajnia w którym wtedy był koń powinna była wprowadzić go do IRZ - proste.
Po wprowadzeniu do IRZ dostał by ID…
Na tej podstawie przyjechało by PZHK go zidentyfikować - proste - i zrobić nic niewarty wpis w paszporcie że koń jest twój…

Jeżeli zmieniłaś pensjonat to stary powinien zrobić w IRZ przemieszczenie do nowego - proste.

Do „ujawnienia” nie potrzeba ID bo to opcja dla koni wcześnie niezarejestrowanych i dla koni nie posiadających dokumentów.
Iskra de Baleron, właśnie o to mi chodziło ze nie ma żadnego ID jeśli robisz ujawnienie. Bo dopiero koń jest rejestrowany w systemie.

Już pominę że ten system działa tak super, ze można sobie tego samego konia "ujawniać" parę razy...
Iskra de Baleron,
"w styczniu 2023 wchodzi w życie nowa ustawa. Więc w pierwszym kwartale (półroczu) 2023 pensjonat/stajnia w którym wtedy był koń powinna była wprowadzić go do IRZ - proste."

Nie takie jednak proste, mój koń stał w pensjonacie, który uparcie nie chciał go zgłosić, twierdząc że to mój obowiązek a oni nie mogą... nie zgłosili go przez 9 mcy, po drodze była afera bo przyszła do nich kontrola i stan się nie zgadzał, telefony prawie że z pretensją do mnie że czemu nie zgłosiłam... sprawa jakoś uschła, ja w międzyczasie konia zabrałam do siebie i musiałam zrobić ujawnienie
Dzieki wszystkim za wskazowki. Nie podobaja mi sie niestety wnioski z naszej dyskusji ale wdrozyc i tak je trzeba 😉
Larish   Pozdrawiam ciepło
15 listopada 2024 22:23
Błagam pomóżcie, ręce opadają.
Nowy właściciel konia nie wyrobił numeru EP, ponieważ w agencji odmówili mu nadania go. 😑 Koń stoi w pensjonacie, u poprzedniego właściciela. Nowemu właścicielowi zależy na tym żeby mieć wgląd w dane.
Czy może ktoś podrzucić fragment rozporządzenia/ustawy który pomoże w tej sprawie?

Wkurzające to jest ze pomimo tego jak długo system działa, arimr dalej takie 'kwiatki' robi...
Larish, Wg mnie skoro nie spełnia warunków na wpis do ewidencji producentów rolnych to nie spełnia i już. Dla samego wglądu w dane nie da się tego zrobić, bo niby jak wskaże na miejsce lokalizacji stada?
melehowicz, a to nie jest tak że każdy właściciel konia może go wyrobić? Nie ma to nic wspólnego z lokalizacja stada itp, tylko tak jak pisze Larish daje ci możliwość sprawdzenia gdzie twoje konie sa dopisane do stada
xxagaxx nie,nie każdy może go wyrobić
Główny inspektorat weterynarii zaleca by każdy właściciel konia posiadał numer producenta:

Właściciel koniowatego - oznacza osobę fizyczną lub prawną /lub osoby fizyczne lub prawne posiadające/ posiadającą prawo własności do zwierzęcia koniowatego. Zalecane jest, aby właściciel (jeżeli nie jest jednocześnie posiadaczem siedziby stada) uzyskał w ARiMR numer identyfikacyjny producenta. Dzięki temu otrzyma dostęp do Komputerowej Bazy Danych ARiMR i wgląd do danych swoich koniowatych.

Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/identyfikacja-i-rejestracja-koniowatych
Iskra de Baleron, dokładnie
Iskra de Baleron, Główny inspektorat weterynarii zaleca by każdy właściciel konia posiadał numer producenta:

Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/identyfikacja-i-rejestracja-koniowatych

Iskra de Baleron,
Być może złożono wniosek przed nabyciem zwierzęcia (nie dokonano zmiany właściciela) zgodnie z litera prawa wpis do ewidencji producentów uzyskuje właściciel bądź posiadacz zwierzęcia, a nie osoba która zamierza go nabyć. Warto przy tym zwrócić uwagę ze inaczej rozumie nabycie kodeks cywilny a inaczej "prawo rolne" (uproszczona nazwa). .W tym drugim przypadku posiadaczem/właścicielem staje się osoba z chwila odnotowania tego faktu w bazie IRZplus.
czyli IW ma swoje artykuły a ARIMR ma swoje 🙂
według AriMR -producent rolny – osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, będąca rolnikiem w rozumieniu art. 3 pkt 1 rozporządzenia nr 2021/2115
-rolnik ( według powyższego rozporządzenia ) "rolnik" oznacza osobę fizyczną lub prawną bądź grupę osób fizycznych lub prawnych, bez względu na status prawny takiej grupy i jej członków w świetle prawa krajowego, których gospodarstwo jest położone na obszarze objętym zakresem terytorialnym stosowania Traktatów, określonym w art. 52 Traktatu o Unii Europejskiej w związku z art. 349 i 355 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (TFUE), oraz które prowadzą działalność rolniczą określoną przez państwa członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 2 niniejszego rozporządzenia
dla ARiMR nr gospodarstwa dostaje rolnik a rolnik to ktoś kto ma gospodarstwo, chyba że liczy sie ziemia w doniczkach 🙂
16 listopada 2024 14:12
xxagaxx nie,nie każdy może go wyrobić
blucha,
No nie bardzo. Właściciel staje się 'producentem' konia dlatego nie można mu odmówić nadania EP.
Iskra de Baleron, xxxagaxxx dziękuję 🌷
Najprawdopodobniej stało się tak że w Ozhk dali zielone światło żeby iść wyrobić EP ale sami nie zaktualizowali danych po swojej stronie.
Larish a przeczytaj post wyzej 🙂
blucha, dla mnie, tłumacząc łopatologicznie to brzmi tak: każdy koń to potencjalne mięso, każdy właściciel konia tym samym jest potencjalnym producentem mięsa z owego konia - zatem winien być ewidencjonowany czyli posiadać numer producenta 🙂
Iskra dla ciebie moze tak brzmi 🙂 ale pracownik ARiMR musi patrzeć na ,,paragrafy,, a tychże treść wkleiłam i nic tam nie ma o końskim mięsie
zapewne z czasem to wszystko ,,zgrają,,narazie panuje rozpierducha
blucha, Rację ma Iskra de Baleron, - wynika to z przepisów:
Art. 11. - [Wpis od ewidencji producentów] - Krajowy system ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.885 t.j. Akt obowiązujący
Wersja od: 10 maja 2023 r.
Art. 11. [Wpis od ewidencji producentów]
1.
Wpisu producenta do ewidencji producentów dokonuje się, w drodze decyzji administracyjnej, na jego wniosek złożony do kierownika biura powiatowego Agencji właściwego miejscowo, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
1a.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, może być złożony za pomocą systemu teleinformatycznego Agencji w sposób określony w przepisach o Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
1b.
(uchylony).
1c.
(uchylony).
1d.
(uchylony).
2.
(uchylony).
3.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1, składa się nie później niż w dniu złożenia wniosku o przyznanie płatności, z tym że:
1)
posiadacze zwierząt składają wniosek nie później niż w dniu złożenia wniosku o nadanie numeru siedzibie stada, rzeźni lub zakładowi drobiu zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, a w przypadku właściciela koniowatego - w dniu zgłoszenia informacji o koniowatym do komputerowej bazy danych prowadzonej na podstawie ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt;
16 listopada 2024 21:11
Larish a przeczytaj post wyzej 🙂
A wyobraź sobie, że przeczytałam i mam tylko tyle do dodania że możesz cytować mi tu Biblię, ale fakt jest taki że to normalna procedura, wyrobienia EP dla właściciela konia który stoi u kogoś w pensjonacie. Odsyłam do wpisów w tym wątku ze stycznia 2024.
Iskra dla ciebie moze tak brzmi 🙂 ale pracownik ARiMR musi patrzeć na ,,paragrafy,, a tychże treść wkleiłam i nic tam nie ma o końskim mięsie
zapewne z czasem to wszystko ,,zgrają,,narazie panuje rozpierducha

blucha,

Ta sytuacja tzn jak to nazywasz 'rozpierduchą' trwa zbyt długo, co już było tu podnoszone nie raz.
Nie o to mi chodzi żeby ponownie rozgrzebywać 'jaki to system zły i be', tudzież 'te urzędniki to mają nas, zwykłych obywateli głęboko w...' ale o pomoc w konkretnym przypadku i podpowiedź jak zadziałać i co mogę przytoczyć jako argument, aby w miarę szybko i bezboleśnie załatwić ten numer.

Iskra de Baleron, melechowicz dzięki 🌻

Edit: Jak dla mnie sprawa jest już jasna i mogę działać z konkretnymi argumentami.
Ja też ostatnio odkryłam niezły kwiatek.
Ja ( właściciel) chcę wyrobić duplikat zaginionego paszportu dla konia, który stoi w pensjonacie ( u posiadacza). Koń ujawniony. Okazuje się że muszę złożyć taki wniosek nie tylko w PZHK ale też w ARiMR. W PZHK wiadomo, nic nowego, ale w AIRM chcąc złożyć wniosek przez IRZ plus wniosek o duplikat może złożyć jedynie posiadacz konia, nie właściciel. Niezłe okienko do nadużyć. Nieuczciwy posiadacz może "zgubć" paszport konia, na kolanie wypisać sobie umowę zakupu konia od dziadka, którego już nie ma i wyrobić paszport na siebie.... tak mi się wydaje przynajmniej 😕
zoyabea, właściciel składa wniosek:
https://www.gov.pl/web/arimr/koniowate

A w nim podaje swój numer producenta (EP) - dlatego min warto mieć nr EP będąc właścicielem 🙂
IMG_9512.jpeg IMG_9512.jpeg
Larish jak załatwisz to pozytywne to napisz,ciekawa jestem
melehowicz jak dla mnie czytając całą Ustawe jest jasno powiedziane kto jest producentem a jestjeszcze Art 13 pkt 1
blucha, którą ustawę?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się