wrzody żołądka
Dobry jest też kwas hialuronowy wielkoczasteczkowy. Allegro ok. 70zł
Sankaritarina, Asecurol jest takim produktem. Mi się sprawdzało bardzo dobrze podawanie tego długofalowo. Koń też chętnie jadł, albo pił jak zrobiłam rzadsze.
Warszawa i okolice - najlepszy wet do leczenia wrzodów?
Kogo polecacie i jakie macie efekty leczenia? Szukam najlepszego specjalisty, który potrafi podejść holistycznie i rzeczywiście zaleczyć wrzody, dopasować taką suplementację, żeby utrzymywać efekty leczenia.
Szukam najlepszego specjalisty 😎
linka,
Mojego konia wyleczyła Pani Agata Kamionka-Flak.
falabana, Noo, wet (albo kilka wetów) to lepszy kierunek....
Słuchajcie, zastanawiam się czy aplikować mojemu eks-wrzodowi coś "łagodzącego na żołądek". Przeprowadziliśmy się chwilowo, niby nie przeżywa, niby oznak bólowych żadnych nie ma, ale halę straszliwie przeżywa. Jest coś takiego "faktycznie działającego", ale co jest jak najbardziej, hmm, naturalne?
Zioła na wrzody z Equiherbs mają szansę działać...?
Sankaritarina, gastrogel plus mieszanka dla koni wrzodowych z dlakoni.pl - widzę poprawę u swojego konia,. Zmiany pogody dawały mu popalić niestety.
patrycjasz, masz na myśli mieszankę ziołową?
charlieeee Jakie dawkowanie ? takie jak dla krów?
linka, oprócz dobrego weta zajrzyj tu:
https://naturasanat.pl/pl/
Sankaritarina może algi + zioła? chyba kilka stron temu ktoś wrzucał link, ja sama mam te:
https://allegro.pl/oferta/buforvit-bufor-dla-przezuwaczy-10kg-z-alg-morskich-13031768974?bi_s=ads&bi_m=productlisting😀esktop:query&bi_c=OWQ5MmYxYTEtZWI0NC00ZTE4LTgyNGYtYjI5MjgxZDRkMTE5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b4274f88-c69a-4c7d-8106-07ea6ca50da4
charlieeee,
Czy te algi pachną rybą, czy może dla bydła jest to jakoś sprytnie zakamuflowane przez dodatki? Jedzą to konie chętnie, czy jest problem z podawaniem?
Fantomas te w ogóle nie mają zapachu, moja je normalnie w paszy mam podzielona na 2 posiłki po 30g
charlieeee, to super, będę próbować, dziękuję za info
Mam jeszcze jedno pytanie do karmiących algami. Czy uzupełniacie fosfor w czasie skarmiania suplementów z algami?
Sankaritarina, gastrogel!!!
Fantomas, fosforu generalnie przeważnie jest nadmiar i zwykle trzeba się przejmować czy nie jest go zbyt wiele niż zbyt mało. Zwłaszcza jak daję się jakieś otręby, makuchy, zboże itp.
Alaska, dzięki za odpowiedź, algi dotarły, będziemy testować
Alaska, przy karmieniu bezzbożowym zdarzają się niedobory i powiem szczerze, że ciężko z nich wyjść. Ja walczę już z rok, jak nie dłużej. Na chwilę obecną odstawiłam prawie całkowicie wysłodki (choć były bilansowane), jedynie została odrobinka w omedze jako część meszu, bo muszę skończyć worek i wróciłam do makucha lnianego jako ta większa część meszu i będę powtarzała badania niedługo.
Fantomas, nigdy nie uzupełniałam, dalej algi już ponad rok, ostatnie badania krwi w normie
linka, zgadzam się z Matrix, jeśli chodzi o wrzody, to stanowczo nie ciągnęłabym weta do odpowiedzialności za wyniki leczenia... Możesz zapewnić leczenie i zajebiste warunki, a może się koń nie zaleczyć. Ale też większość ludzi leczy, nie mogąc zapewnić idealnych warunków, bo najczęściej się tego nie da logistycznie zrobić w pensjonacie. A inne się zaleczą na samym omeprazolu i sianie.
Sivrite,
ja nikogo do niczego nie pociągam, ale też bez przesady, lekarze prowadzą jakąś terapię, nie przynosi ona efektów, to zrozumiałe, że będę szukała innego lekarza, lepszego specjalisty.
Jest to dla mnie oczywiste i tyczy się zarówno zwierząt, jak i ludzi.
linka, oprócz dobrego weta zajrzyj tu:
https://naturasanat.pl/pl/
zoyabea,
Dziękuję, umówię się na konsultację 💗
Czy posiada ktoś z Was informację o składzie ziół na wrzody natura sanat? Albo chociaż infomację, czy ma jakiś składnik (np lukrecja) którego nie można łączyć z aloesem/gastrogelem? Nigdzie nie mogę znaleźć składu, na email brak odpowiedzi..
Lootra, napisz do pegaza, jeśli mają na stanie to przeczytają co tam jest na etykiecie
dzikadermi, właśnie znajoma ma na RAO i nie ma nic na etykiecie, jest tylko napisane, że skład to mieszanka ziół, zawierająca jakieś tam kwasy, garbniki itp 🙈 obawiam się, że z tymi na wrzody będzie podobnie, ale napiszę, dziękuję 🌷
Lootra, bardzo mnie ciekawi, czy to jest zgodne z prawem...
Cześć wszystkim, czy ktoś się orientuje czy wykrycie wrzodów u konia w niedługim czasie po kupnie (tydzień) może być podstawą do zwrotu konia?
Katasia, te pytanie padało już nie raz i tu i na fb, były jakieś tłumaczenia ze to tajemnica handlowa 😅 itp, no ale wciąż nic się nie zmieniło więc chyba zgodne z prawem jak nie dla ludzi robione.
Lootra, a ok. Bo ja mam te podpisane alergia i tam skład mam
Katasia, no właśnie też jestem ciekawa. No skład niby tajemnica-bo ktoś poświęcił czas na jego dopracowanie, ale człowiek może mieć konia alergika. To powinno to być. Może nie w proporcjach ale przynajmniej w tym co jest w środku.
Dziwne strasznie, zwłaszcza, że często ludzie nie leczą tylko tymi ziołami ale dodają jakieś inne, czy sok z aloesu, a tego też nie można ze wszystkim łączyć..
Mimo tych dobrych opinii, które się gdzieśtam w internetach przewijały, ten brak składu też do mnie nie przemawia...
Gastrogel mówicie... ziół z Equiherbs też nie za bardzo właśnie przez ostatnie doświadczenia (zioła jakieś takie... szare).
zembria, Tak, Asecurol mam sprawdzony, tylko średnio mi sie widzi rozrabianie go tj. jestem roztrzepana, w kółko czegoś zapominam, już i tak makuchy zalewam w domu i wożę pełne wiadra ^^', więc wolałabym tym razem coś co po prostu podam. No chyba mi przyjdzie wypróbować ten Gastrogel.
Sankaritarina, czemu szare?
Ja robię swojemu teraz kurację, zleciały mi już 2 opakowania i wszystko było dobrze. Wygląd okej, ładnie pachniały. Zamówienia robiłam z dlakoni.pl i Horse-Trade.
patrycjasz, no niestety trafiają się opakowania typu stare zioła lub tak jak ostatnia pokrzywa u mnie - całe gałązki w całości, samemu trzeba rozdrabniać. Jeżówka ostatnio też jakieś patyki miałam, a nie fajne ziółka...
Teraz zioła już tylko z jarpaszu biorę, jeszcze się nie zawiodłam.