Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Perlica ja miałam to tylko w wersji z lucerna, było bardzo dużo pyłu, bardzo miałkie to musli było, ale koń jadł chętnie (a to był moment w którym prawie nic nie chciała jeść)
charlieeee, a czemu zrezygnowałaś?
Ten pył to co to było? Moze lucerna?

Kurcze bardzo mi sklad odpowiada bo chce wytestować pasze bez lucerny. W sumie podobny sklad ma Saracen Releve w granulacie, a to marka , do której poza Eggersmanem mam zaufanie.

Moja bardzo szybko je i już sama nie wiem czy lepiej granular czy muesli 😒

Ogólnie wtedy mi mocno chudła i zmieniałam całą dietę, a logistyka z odbiorem tej konkretnej marki mi nie pasowała (podpinałam się pod zbiorowe i była zniżka, ale za daleko jednak odbiór był) i tak myślę że to była lucerna, ale naprawdę dużo było tej miałkiej frakcji, mimo wszystko był tam też jakiś olej, więc się nie pyliło
charlieeee, dzięki za update
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
09 listopada 2024 11:32
a ktoś kojarzy pasze FDS i il campione?

Słyszałam coś dobrego o sieczce ale nic o paszach.
donkeyboy, u nas w stajni pare osob karmi tymi paszami. Z tego co slysze wszyscy zadowolenia. Nawet ostatnio przygladalam sie musli niskoenergetycznemu, budujacemu miesnie i wygladalo naprawde dobrze. Sklad to wyglada bardzo dobrze. Jezeli dalej bedziemy zamawiali hurtem do stajni to pewnie tez wyprobuje
hejka, mógłby mi ktoś powiedzieć czy ta pasza jest fajna dla kucynki zagrożonej ochwatem? https://sklep.hippovet.pl/produkty/brandon-xl-25-kg/
ponieważ aktualnie jesteśmy na https://sklep.hippovet.pl/produkty/natur-musli-solo-20-kg/
ale ona to zostawia i nie wyjada do końca xdd więc myślę na zastąpieniu musli na pellet
tak, Brandon XL jestdla koni zagrożonych ochwatem,pytanie czy ta kucynka pracuje ? czy potrzebuje paszy ?
blucha, na ten moment pracuje jedynie na lonzy lecz staram się robić te treningi „wymagające”
zuza17, a jak bardzo one są "wymagające"? No bo czasami serio lepiej dać mniej niż więcej, szczególnie ochwatowcowi. No chyba, że faktycznie dajesz małą garstkę.
zuza17, no i pytanie w jakim celu ona dostaje te pasze?
donkeyboy, u nas kilka koni je, ja skarmiłam 2 worki Cooler Cubes i jeden Build Up. Zrezygnowałam z ich granulatu bo był taki „piaskowy”, zostawało dużo pyłu w żłobie i nie dojadała. Sieczkę nadal daję i polecam.

Ale kilka koni nadal je il ciampione, fds pellet i musli i wszyscy zadowoleni.
09 listopada 2024 19:48
Olimpia190, Zuzu., dzięki 💐
Szukam: jakiegoś wieszaka, stojaka, organizera na pojemniki na suplementy.
Jestem pewna że widziałam takowe na rozmaitych fotach na FB.
Kopię w necie i nic nie umiem znaleźć.

Niestety strasznie się zafiksowałam i jestem gotowa własnoręcznie wyrzeźbić coś takiego 😅
Wolałabym kupne - poratujcie!

Od biedy kupię stojaki na przyprawy ale to nie jest to o co mi chodzi.
Iskra de Baleron, waldhausen miał
BUCK   buttermilk buckskin
09 listopada 2024 21:15
Iskra de Baleron wrzuć na TEMU regał na buty, wygląda na użyteczny i zajmuje defacto mało miejsca
temu-regał na buty.PNG temu-regał na buty.PNG
Perlica, miał ale już chyba nie ma, nie mogę znaleźć nawet na stronie waldhausena
BUCK, za duże

Najbardziej to bym chciała takie jak w sklepach bywają: ładowane od góry a od dołu bierzesz po jednym pojemniku 😝
Zadowolę się jednak wszystkim estetycznym i funkcjonalnym 😂
donkeyboy,
Ja właśnie wchodzę na il campione budujące mięśnie niskoenergetyczne. Wygląda obiecująco. Skład super. Koń wciąga chętnie.
Wnioski będę mogła podać dopiero za jakiś czas.
Sieczka ta sportowa z lucerny z dodatkami - super jest. Jemy już jakiś czas. To polecam bardzo.
Zuzu., mogło by być, ale jest niedostępne, tak jak taki sam produkt z waldhausen 🙁
zuza17, a jak bardzo one są "wymagające"? No bo czasami serio lepiej dać mniej niż więcej, szczególnie ochwatowcowi. No chyba, że faktycznie dajesz małą garstkę.
Sankaritarina, tzn ze robię 3-4 razy w tygodniu reszta ma wolne ale na tym staramy się wykonywać bardziej wymagające rzeczy z ziemi no i staram się by wyglądało to jak trening „pod siodłem”
A dostaje pasze bo musi niestety, dostałam pewien wymóg od osoby 3 ale tego tutaj nie napiszę🙁
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
10 listopada 2024 12:28
zuza17, Slimmera z Nuby jej daj, kalorii tam tyle co w sianie, a przynajmniej pełny zestaw minerałów "kopytowych" jest.
Larish   Pozdrawiam ciepło
10 listopada 2024 22:04
Czy nuba grow1 musli balancer powinno się podawać na sucho czy mokro? Nie widzę zaleceń na stronie producenta a w składzie są wysłodki buraczane.
Larish na sucho, w wielu musli są wyslodki w składzie
Larish   Pozdrawiam ciepło
12 listopada 2024 21:20
charlieeee, dziękuję 🌻
Mam problem z makuchem konopnym equiherbs… pierwszy raz od nich zamawiałam, wcześniej miałam z innych firm i był albo sypki, albo płatkowany. Ten płatkowany rozpadał się bez problemu pod wpływem zimnej wody.
Od equiherbs przyszły takie grube i długie „batony” i po moczeniu 24h nie rozpadają się… nie mam pojęcia jak to bezpiecznie skarmic. Pisałam do equiherbs, ale bez odpowiedzi 🤡
Na zdjęciu to jak wyglądały po moczeniu przez 24h. Z zewnątrz były lekko napęczniałe, ale dalej się nie rozpadały.
IMG_7374.jpeg IMG_7374.jpeg
Nique, w małych ilościach możesz skarmiać na sucho.
Poncioch, nie będę dla 35 zł ryzykować skarmiania tego na sucho... Z resztą makuch innych firm pałaszował bez problemu, a to jak mu wrzuciłam do posiłku (5 takich "batonów" ) to zostawił na dnie żłobu.
13 listopada 2024 17:47
Nique, a ciepłą wodą próbowałaś?

jeszcze jak dużo zalewasz na raz to bym zaproponowała przemieszac bo się na to sama nacielam jak zalałam większą ilość ciepła woda i nie wszystko się rozpadło ładnie, więc trzeba było dolać ciepłej wody znowu i przemieszac.
donkeyboy, te, które widzisz na zdjęciu pierwotnie były zalane wrzątkiem z czajnika... Nie rozpadły się aż do przestygnięcia, więc dolałam jeszcze wody i zostawiłam do wieczora następnego dnia. Nadal się nie rozpadły. Wcześniej je mieszałam jak były całe zanurzone w wodzie, nic się nie rozpada, są nadal twarde jak były (można łamać w rękach używając nie małej siły). Pierwszy raz się spotkałam z takim 💩 do karmienia koni...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się