espana, a poka foto na żywym człowieku?
Perlica, Ja nie mam w nim zdjęcia, ale sama zobaczyłam go u koleżanki i mi się spodobał. Myślę, że mogę udostępnić profil jej stajni, tam są jej zdjęcia w tym kasku:
https://www.facebook.com/share/PEB2PmwH8SHvxhHu/?mibextid=LQQJ4d
Meise- taniej nie znajdziesz;
Tu uvex - zgodny z nową normą, z mipsem.
https://sklepjezdzieckipk.pl/pl/p/Kask-UVEX-Elexxion-MIPS-czarny/3357?gad_source=1?gclid=CjwKCAjw6c63BhAiEiwAF0EH1Mz3kWBXeR0DSYNPaDWqMnTPESephQIV7G_wb8KoHqkSB8OJiM2aYhoCjoUQAvD_BwE
To w ogóle jest jeden z bezpieczniejszych kasków (nawet w porónaniu z innymi Uvexami i innymi top markami z kaskami po 5 koła)... ale... się nie przyjął i to sa ostnie sztuki a rynku.
UWAGA!
Każdy kask, nawet taki, co nie dal na glebę po 5 latach TRZEBA WYMIENIĆ NA NOWY!
Polimery twarde mają swoje życie. One się utleniają. Starsze niż 5 lat przy glebie moga nie spełnić swojego zadania.
8 lat od produkcji (klamka na logistykę, stanie na wystawie), 5 lat od wsadzenia na głowę (ekspozycja na deszcz, UV, pocenie głowy, zimno zewnętrzna i upał).
Dziękuję za szeroki odzew 🙂 nie znałam tej technologii MIPS. Ja już się zaczęłam skłaniać ku takiemu samemu kaskowi jak miałam, tylko w granacie, ale teraz to już nie wiem.
Nigdy z żadnego konia nie spadałam na głowę, tylko z mojego - i zawsze w tej samej sytuacji. Mój koń nie jest w ogóle płochliwy, ale raz na kilka lat coś go tak przestraszy, że odsadza się z taką siłą, że mnie dosłownie wyrywa z siodła i wtedy spadam na głowę. Ten obecny kask trzy razy "całował" glebę (dwa razy upadek po odsadzeniu w galopie i raz wywrotka z koniem). Więc widzę, że mocno naciągnęłam już jego żywotność. Muszę się chyba zapisać na kurs bezpiecznego spadania...
Mi się Uvexy wizualnie też średnio podobają, mierzyłam te 5 lat temu Exxential i wyglądałam kiepsko, bo mam drobną twarz i kask wydawał się wieeeelki. Ten od espany za bardzo fancy i błyszczący, a ja bym chciała coś prostego i matowego.
Ten Uvex od kotbury całkiem fajny! A czemu on się nie przyjął?
espana,
A jak z wentylacją?
Dziewierz, trudno powiedzieć, bo ja się na koniu nie przemęczam 🤔 W każdym razie głowę mam suchą.
Ten Uvex od kotbury całkiem fajny! A czemu on się nie przyjął?
Meise, z dwóch powowdów:
1. Jest (był już te kilka lat temu) zrobiony pod nową norme, czyli ciu grubszy bokiem. W sklepach stały wtedy kaski wąziutkie. Ludzie zakłądają, że jak cos ma nalepkę "atestowane"- to już wsia ryba i nie ważne bezpieczęństwo, tylko to jak się wygląda.
A teraz i KASK i Kep tak samo zgrubiał, bo musiał🙂 Reszta rynkowej niższej półki nadall wciska kaski ze starą normą i nowych (z nową ) nawet nie widać w zapowiedziach.
2. Był za tani.
Niemcy sobie uwidzieli, że zrobią kask- gwiazdę. najbezpieczniejszy z MIPSem i nową normą, są tweż jego wersje top bezpieczne zgrzewane z hadrshella i drugiej skorupy i zrobią cenę 'ekonomiczną" bo marka ma być liderem dostępnych, bezpiecznych rozwiązań. I...
I dupa. Okazalo się, że śrdowisko jeździeckie statystycznie jest po prostu próżne. I kupujemy (szędzie na świecie)- albo kaski najtańsze na jakie nas stac, więc w Pl to będize tak max do 600pln... a potem nie chemy kasków za 1000, 1500, nawet za 2000. potem to już się chcemy pokazać! Więc kask musi być drogi!
Bo jak nas stać na tysiaka, to najcześciej dociułamy i chemy być w wyściugu "premium produktów".
Szukam opinii o
1. kask Hansbo Vision z mipsem
2. Kamizelki komperdell vs. Racesafe vs. Airowear outlyne. Airowear wspominam przyjemnie pomimo ogona na plecach którego nie lubię. Racesafe tego ogona nie ma i się mi z tego względu bardzo podoba. Widzę że popularny jednak w Polsce jest Komperdell więc chciałam dopytać czy może ktoś ma porównanie albo jak one się sprawdzają (i zwłaszcza gdzie wypada ten "ogon" z tyłu)?
Nie chodzi o jakiś sport wyczynowy czy WKKW - chodzi "tylko" jazdę na młodym koniu i chce wyhaczyć coś na Black Friday zawczasu
kotbury, a czy uvex suxxeed są produkowane nowe czy ich czas dostępności to standardowo 8-12tyg? bo nie widzę ich za bardzo dostępnych od ręki :/
Hej, suxxeed już nie będzie.
Zaprzestano produkcji i model ten został zastąpiony modelem exxceed.
To co jest na rynku dostępne, to kaski już wyprodukowane. Czasem jak jakiś sklep nie ma to się jeszcze udaje zamówić, jak iny sklep gdzieś na świecie nie "odbierze" swojego zamówienia, które na niego czekało i wtedy pojedyncze sztuki moga spłynąć.
ale ogólnie jak czegoś nie ma, to marne szanse, że będzie.
Na nowe modele trzeba poczekać czasem kilka tygodni, dlatego, że ilość zamówień jest spora.
kotbury, Jesteś mi w stanie sprawdzić jedną rzecz dotyczącą kasków Uvexx?
zembria, pisz zaobaczę co moge zrobić.
Ponawiam moje pytanie o KEP, może ktoś już zna odpowiedź.
Dlaczego zamawiając kask na stronie KEP mogę wybrać wkład zależnie od kształtu głowy, a u poslkich sprzedawców nie ma takiej opcji?
Dodaję screen, bo nie da się edytować ze screenem
kep.JPG
Perlica, jest taka opcja jak najbardziej. W sklepach (a przynajmniej tym, o którym wiem) są różne wkładki w zależności od kształtu głowy. Opisy mamy do aktualizacji niestety. Obecnie te dwa rodzaje wkładek są zarówno do Smartów jak i do Cromo 2.0.
Czardasz, a możesz podać jaki to sklep? Muszę do Smarta wymienić wkładkę, bo tak się 54 uklepała że mi lata cały kask, a użyłam go 10 razy na zawodach zaledwie.
Czy ktoś ma samshielda gloss i może powiedzieć jak ten gloss się sprawuje w codziennym użytkowaniu? Palcuje się? Matowieje? Rysuje jakoś bardziej niż mat?
faith, mierzyłam ostatnio samshieldy w tym gossa i tak, palcuje się, plus jak mąż mnie w nim zobaczył to jak żadnego nie chciał komentować tak ten kazał mi ściągnąć 🤣🤡
No ja akurat przymierzałam i wyglądam dobrze, ale nie wiem czy gloss czy mat bardziej.
faith, no ja wzięłam mat, jak to mówią, to ładne co się komu podoba 🙂
faith, ja mam i to i to (top glossy, reszta matt) jak się zarysuje to i jedno i drugie wygląda źle 😀 chociaż ten plastik glossy moze mozna podpolerować, na matowym się tego nie da zrobić. Nie zauważyłam dużo odcisków paluchów ale no znowu, ja mam to na górze kasku i tam nie dotykam raczej
Jeśli to nie pomaga to powiem że gloss mnie nie zraził i w sumie teraz ja wymianę kasku (ten mam już za długo) wzięłam cały gloss jednak 🙂 ale hansbo, nie samshielda
ElSalvador, e tam stary się nie zna ...😜
Ja mam KEPa całego gloss + daszek polo i jak zamawiałam to myślałam że będę odsyłać a jednak nieee... absolutnie jestem zakochana + mam samshieldy i kepy są takie leciutkie.... 😍troszkę się palcuje ale co za problem przetrzeć . Czekam jeszcze na matowego całego czarnego z pierdolnikami przy daszku miss shield zobaczymy🤔
Ja też mam KEP gloss polo i jest mega łatwy w utrzymaniu, wystarczy go rękawem oblecieć przed wsiadaniem. Tylko kurde raz dostałam w czambuł łbem siedząc na górze i wygiął mi się daszek XD
IMG_5147.jpeg
Kuniaa, wiem ale zapytałam i aferkę nakręciłam że nie komentuje i nie pomaga więc jak już wydusił z siebie własne zdanie to uszanowałam 🤣
Mierzyłam też kep i pozytywnie się zaskoczyłam. W sensie w ręku ten kask wygląda jak nocnik ale na głowie całkiem spoko (nawet nie przypominałam muchomora). Wzięłam Samshield bo taki trochę zgrabniejszy ale te kep w sumie też nienajgorzej leżą 🙂
faith, miałam matowego Samshielda, teraz przy wymianie, poszłam jednak w glossy GPA. (mimo że minimalistyczne serduszko mi trochę krwawiło)
- paradoksalnie, przy matowym kasku też widać każdą ryskę, każdy palec, latem zwłaszcza. Przy zakurzonej hali, ogólnie - kurzu - potrzebowałam mokrej chusteczki, żeby kask ogarnąć, bo aż kolor zmieniał na taki brązowoszary :P
Z glossy jestem jednak bardzo zadowolona póki co (użytkuję od tego lata, z tego co pamiętam) - myślałam, że będę latać tylko ze ścierką i go przecierać, ale w zasadzie... nawet jak gdzieś widać paluchy, to mi to serio nie przeszkadza 🤣 a kurz można łatwo zetrzeć nawet i rękawem :P Mimo że nie trzymam go w pokrowcu (a raczej NA pokrowcu i na miękkiej szmatce w pace, środkiem do góry, żeby miał lepszą wentylację) rysek nie zauważyłam, a już na pewno takich, które by mnie bolały w oczy.
Tyle tylko, że to GPA, inna marka i inny design, tu nawet mi się podobał bardziej glossy niż mat. Bo jakbym miała znowu Samshielda wybierać (a mocno się nad tym zastanawiałam) to wzięłabym jednak mat. 😜 Ale totalnie nie dla funkcjonalności, tylko właśnie pięknego matowego i minimalistycznego wyglądu. Może bym bardziej dbała o tę skorupę, nauczona doświadczeniami :P
Tak, wiem, bardzo pomogłam 🤣
Właściwie to tak, dziękuję 😀