Stajnie w Warszawie i okolicach

ElSalvador, moja znajoma otworzyła teraz stajnie wolnowybiegowa w Celinowie obok Mińska. Z tego co widzę na insta na razie są u niej dwa konie. Właścicielka mieszka na miejscu, pewnie można się dogadać żeby koń dostawał trawokulki według potrzeb. Na Instagramie: stajnia witaj w domu
Dzień dobry. Może ktoś podpowie. Szukam stajni dla starszego konia, z dobrym dojazdem z Bielan. Karmienie 3 razy, na mokro, jak najdłużej padokowany, miłe stadko koni, przy bardzo złej pogodzie derkowany, Najlepiej w granicach 1500zł. Jak na razie znalazłam albo bardzo daleko, albo tylko 2 posiłki, albo padokowane do 14.oo, albo nie ma miejsca. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Kaziorek16 Drwalew ?
BUCK,

Nieee, to nie u nas :-)
Nie mamy 22 koni w pensjonacie ,
pensjonat nie kosztuje 1300
A przede wszystkim nie wyjeżdżamy co roku na 2 tyg na urlop , mój mąż by się wykończył 😂😂
Pierwszy raz po 5 latach udało mi się go namówić na tydzień, żeby pojechał bez koni
BUCK   buttermilk buckskin
07 listopada 2024 11:16
W&P 👍😀
W&P Rozumiem Twojego męża. Jak nie jestem codziennie w stajni to czuję się, jakbym była na wagarach😉
rudziczek, same here 🥂
07 listopada 2024 14:26
ja dwa dni nie byłam w stajni i mam wrażenie że miesiąc !! z mega trudem powstrzymuję się żeby nie zionąć ogniem na wszystkich w pracy z największym naciskiem na managerstwo 😤😡 w dodatku akurat te dwa razy mi lonżownik przepadł 😡😤
rudziczek, , no ja z perspektywy czasu uważam to za uzależnienie napewno , śmiem twierdzi , że to choroba psychiczną albo zboczenie 😂
Rozumiem pojechać codziennie do konia ,a nie być z nimi 24h , 7 dni w tygodniu 365 dni w roku ... i nikt nie jest godzien się nimi zajmować ( nie mamy pracownika ! - mieliśmy, ale mój mąż za nim i tak chodził krok w krok , bo nikt nie zrobi tak jak on i nikt nie zna pensjonatowych koni jak on ...
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
07 listopada 2024 22:35
Nevermind,
Mała prywatna stajnia, 2 konie właściciela i w tej chwili 10 na pensjonacie, w tym dwa moje. Stajnia właściwie powstała niechcący i nie widnieje nigdzie w necie. Od 4 lat jest stała ekipa beż zmian, miejsc nie ma na nowe, właściciel nie chce więcej koni ani reklamy w necie. Takie gospodarstwo z końmi, z kurami i paroma kozami na mleko.

Kaziorek16, czyli właściciel nie chce rozgłosu, bo działalność nie jest zgłoszona i dzięki temu koszt prowadzenia pensjonatu jest niższy.
Poza tym własne pasze i ściółka także obniżają koszty.
rudziczek, Tylko ujeżdżalnia 30m x 70m i dwa ringi: 17m i 20m. Na halę muszę poczekać na zezwolenie - w parku narodowym nie jest tak łatwo cokolwiek postawić, no chyba, że się zna ścieżki dojścia... Ale u mnie deszcz rzadko pada, a woda jest na głębokości od 6,5m do 8m - wierciłem studnie na każdym polu, wszystkie są na piaszczystej wydmie, która ma szerokość około 2,5km i ciągnie się kilkanaście km w głąb parku, dzięki czemu są fajne górki, na których można budować formę u koni.
Dementek, ciekawe założenie ale totalnie błędne. Stajnia działa legalnie jako gospodarstwo rolne, ponad to syn wlasciciela ma zalaozona dzialalnosc jdg i na jej konto sa wplaty, wszystkie konie są zgłoszone do ARMiRu, jest numer stada. Wszystko działa tak jak powinno.
Jedyne co się zgadza, to że plony są własne a nie kupne.
Czy w okolicach Grodzisk Maz., Pruszków, Żyrardów jest gdzieś stajnia, która prowadzi zajęcia z woltyżerki dla młodzieży?
Znamy Volteo, ale to kompletnie po przeciwnej stronie
Post został usunięty przez moderatora
17 listopada 2024 14:14
Kaziorek16 czyli nie różni się to od pensjonatów które powstały na bazie gospodarstw rolnych i nadal produkują na swoje potrzeby
Szukam opinii na temat stajni Bajwik. Czy jest tu ktoś kto zna tę stajnię? Najlepiej osobiście, ale interesują mnie też zasłyszane opinie. Z góry dziękuję.
trusia, bardzo fajna stajnia, dobra opieka, duży i naprawdę zadbany plac do jazdy, nie wiem czy jest hala ale chyba nie. Konie padokowane codziennie, nie wiem ile tam jest terenu ale nie siedzą na kwaterach, mają trawę, wodę i siano. Są sprowadzane w ręku. Dobra opieka i normalni właściciele. Być może niedługo będę wracał na tę stronę Wisly i jeśli tak, to ta stajnia zdecydowanie jest moim faworytem. W tej cenie b.ciezko znaleźć stajnie z taką opieka i z tak zadbaną infrastrukturą, podobno równają płac 2-3x w tyg, a w lato nawadniają i jestem w stanie w to uwierzyć, bo faktycznie jak byłem w upalny dzień to płac był nawodniony i równy.
Jedyny mankament to, to że jest tam szkółka ale trenerzy ogarnieci i z tego co wiem, to nie przeszkadza to specjalnie.
Kaziorek16,

Wielkie dzięki!
Nevermind   Tertium non datur
05 grudnia 2024 11:23
Haru99, jest stajnia Ojcowizna, ale to jeszcze dalej.
rudziczek, JF Cavalry w Nowych Budach. Przenieśliśmy się we wrześniu i jest ok. Jedyny dla mnie problem to to, że koń stoi sam bo wszyscy aktualni pensjonariusze to team folia bombelkowa 🙁 Dlatego wciąż rozglądam za stajnią w której jest możliwość padokowania koni w grupach nie tracąc jednocześnie nadziei, że pojawi się ktoś skłonny postawić konia z moim. Nie chcę robić mu znowu rewolucji przeprowadzką a dodatkowo wszystkie stajnie w których konie chodzą w grupach są tak daleko, że konia widywałabym w jedynie weekendy.
Na jakieś najbliższe dwa lub trzy lata muszę wstawić konia do stajni w Warszawie i teraz pytanie gdzie. Przeglądam wątek, ale co wygoogluję, to ciężko zebrać mi informacje. Wymagania mam chyba nieduże, padoki lub pastwiska przez większą część dnia, niewygórowana cena i hala. Chociaż bez hali, z dobrym jakościowo podłożem, nadającym się do jazdy cały rok, też przetrwam. Napiszcie proszę gdzie trzymacie konie i w jakiej cenie jest pensjonat. Czym bliżej Białołęki, tym lepiej.
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
10 grudnia 2024 09:03
Carey, Stanica Rotmistrza, myślę, że miejsce się znajdzie 🙂
Cześć, polećcie proszę weta do zrobienia zębów. Stoimy od niedawna koło Teresina, pierwszy raz po tej stronie Warszawy i niestety nie znam ich z ten okolicy.
Okolice Warszawy to zdecydowanie dr Górski
11 grudnia 2024 11:06
Elżbieta Stefanik 'prawa ręka'' dr Górskiego, Dziekański, Maj, Dukacz
Dziekański i Górski- obydwu polecam 🙂
Również mogę polecić dr Górskiego
Poleccie prosze sprawdzoną stajnie dla emeryta.
Do 150 km od Wawy najlepiej, ale żeby były czyste boksy i top opieka. Padokowanie jak najwiecej, dobre siano, siano, woda na padokach, żeby podawali pasze, mesz, leki.
Arimona, Znam taka stajnie, ale zdecydowanie dalej niz 150km od Wwy. Trzymam tam mlodziaka, ale pomimo odleglosci of roku od kiedy tam stoi spie spokojnie, bo wiem ze wszystko jest ogarniete, wet, kowal, jedzenie, witaminy, siana w opor, piekne laki. Jezelli bedziesz zainteresowana moge dac namiary na priv.
Olimpia190,
Poprosze bardzo 👍
Arimona, sprawdź konie za lasem Zygmunty, 89km 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się