Derki

zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 listopada 2024 20:14
mindgame, nie, to ma być tania lekka narzutka, bo solidne derki to ja mam.
zembria, Nie wiem czy front jest taki jakiego szukasz - HKM Charlotte, kupione na szybkości na promce, dają radę, choć lepiej brać luźniejsze.
IMG_7496.jpeg IMG_7496.jpeg
IMG_7451.jpeg IMG_7451.jpeg
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
02 listopada 2024 21:31
Czy naprawdę ciężko coś znaleźć w kwocie 300-400 zł plandekę lub 50-70 g 1200 den ? Czy ja słabo szukam? Jak coś znajdę w miarę to cena dużo wyższa i trochę mi szkoda 🤣 albo ma to zapięcie T bez regulacji. No i fajnie jakby była z podwyższana szyja albo zwykła ale taka nachodzącą za kłąb bez wielkiego otworu na szyję bo dużo derek zacieka na klacie i łopatkach 🙁
https://horsetown.pl/pl/c/Derki/12/1/default/1/f_producer_59/1
Fajna promo na derki. A ktos tu niedawno chwalił Kavalkade

Epikea, namówiłaś 😅
02 listopada 2024 23:00
Iskra de Baleron, a mogłabyś mi ją podlinkować? Bo widzę same 1200d i nie widzę wcale 50g wypełnienia.... 🙈
Pomóżcie, bo nie wiem co robić 🙈 w tym roku koń zarósł bardziej niż zwykle. Schemat derkowy który mi działał przez ostatnie kilka lat tej zimy nie działa. Generalnie koń nie zarastał na zimę, futro gęstniało ale nie było dłuższe. Nie było co golić. Koń potrzebował derki już przy temperaturach +10 stopni bo inaczej kaszlał i widać było że potrzebuje. Przy 0 stopni stał już w derce 150g z szyją.
W tym roku futro urosło dłuższe, zwłaszcza na szyi i pośladkach. Koń szybko się poci w czasie jazdy i długo schnie jak są temperatury koło 15stopni. Plandeka z winederena sprawdza mi się teraz przy tych kilkunastu stopniach w ciągu dnia, gdzie przy bucasie srebrnym koń robi się spocony ( a sprawdzał mi się w poprzednich latach).
Dziś w nocy był przymrozek więc założyłam tego bucasa, więc mam nadzieję, ze koń czuł się dobrze i nie zmarzł.
I teraz do sedna, jakie derki zakładacie jak w nocy jest 0 stopni? W jakim schemacie temperaturowym derek o jakich gramaturach używacie?
Koń jest boksowany ze stałym wyjściem na mini padok, więc ma wybór czy chce stać na zewnątrz czy w środku. W drzwiach wiszą pionowe gumowe rolety których ilość mogę dokładać żeby trochę ograniczyć wpływ pogody na boks.
mindgame, Może daj po prostu lżejszą derkę? 50-100gr?

Moje doświadczenia pewnie nie będą miarodajne, bo jak goliłam, to koń przy okolicach 0 miał plandekę na polarze, ale staliśmy w ciepłej stajni.
W nieciepłej stajni na "mocniej" zarośniętego konia bym pewnie próbowała właśnie plandekę na polarze albo 50gr/100gr max.

Szarpnęłam się w końcu na te Yorki (taka zielona plandeka i brązowo-granatowa na polarze). Melduję, że Yorki nadal są sukienkowate 😉 mam wrażenie, że są jakieś takie cienkie, ale za to lekkie. Zobaczymy jak długo wytrzymają i czy zniosą deszcz...
4Equine ma teraz przeceny na dery. Powiedzcie mi, czy 150g wystarczy na golonego konia jeśli stajnia jest dosyć ciepła? Czy raczej brać 220g? Problem w tym że 220 nie jest przeciwdeszczowe, 150 jest. Natomiast gdybym chciała kupić przeciwdeszczowa 220 to cena wzrasta o 200-300zł...
Chamedora, Chcesz mieć na ogolonego konia jedną derkę? No nieee, jeśli koń ma być ogolony na sezon, to powinien mieć kilka derek o różnej grubości.
Chamedora, czyli jak kupisz tańszą czyli nie przeciwdeszczową to koń będzie wychodzil bez derki czy jak?
Nie no, mam jeszcze polary w razie W i teraz przechodnią 50. Jak będzie zimniej, to będę szukać 300. Kwestia tego typu, że to nasza pierwsza zima i jak wiele koni przez lata widziałam, tak wiele mnie nie zaskakuje w kwestiach derkowania i różnych metod 🙄 Bardziej zastanawiam się czy przy obecnej pogodzie lepiej inwestować w 150g czy 220g, z jednej strony deszcz a z drugiej zaczyna być zimno...
Chamedora obie na dwór, a w stajni stajenna.
Perlica, 220g + przeciwdeszczowa deka na górę. Jednak jeśli mogłabym mieć 150 bez zakładania drugiej derki na górę, to wolałabym tą opcję.
zembria, faktycznie one są 1200d, te tzw zerówki są na polarze, w sklepie stacjonarnym sprzedano mi taką jako realną 50.
Na plus: są dosyć długie.
Na minus: dosyć wąskie w klacie.
Chamedora, Chyba, że tak. Ja i tak bym Ci polecała docelowo kupić ze dwie - 100 i 200 albo jakoś 150 i 200. Jeśli będzie ciepła zima, to 300 może nawet nie być potrzebna "na już", bo podłożysz polar pod taką właśnie 200, ale moim zdaniem rzeczone 200 chodzą i są w użytku w większości przypadków.
Stajnia stajnią, ale jeśli stajnia jest ciepła, to robi się duża różnica temperatur stajnia vs podwórko i to już nie jest za dobre.
03 listopada 2024 10:45
Iskra de Baleron, Na polarze to absolutnie odpada. Polar się ciągnie do tyłu i "czepia" sierści. No i właśnie szukam lekkiej, 600D.
zembria, jak znajdziesz padokowa kieckę 50g nie na polarze to koniecznie się pochwal - też takiej szukam 😀
Iskra de Baleron, a Horseware Amigo Hero? Na zdjęciu 50g w rozmiarze 155 na ślązaku.
B9F7398A-9334-440D-BF05-9B8DB9CED965.jpeg B9F7398A-9334-440D-BF05-9B8DB9CED965.jpeg
03 listopada 2024 13:24
espana, Nie ma podwyższonej szyi. Szukam takiej, żeby mi zakryła taką spodnią derkę:
https://www.gnl.pl/podderka-premier-equine-lucanta-100g-24h.html
Iskra de Baleron, Przetrzepuję internety, ale słabo coś mi idzie jak widać 😉
Wgle czemu nikt nie wymyślił polaru z podszewką 😀
To to by było idealne rozwiązanie 🙃
Heloł
Derka HKM Yukon-macał ktoś? Z opisu mi się podoba. Na szeroką klatę potrzebuję
[[a]]https://horse-trade.pl/pl/p/Derka-padok-HKM-YukonHighneck-600D-100g/12426?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BPmax%5D%5BPT%5D%20Reszta&utm_id=21377530776&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwvpy5BhDTARIsAHSilykP5D3-acgFlBxQjVRbj03qfkm7mle9wwLoaLBY824BdRRve9tzYAQaAtbNEALw_wcB[[a]]

Lepiej na polarze czy 100g?
Potrzebuję na teraz, koń zarośnięty dosyć, chciałabym ogolić szyję i łopatki, poci się i długo schnie.
Stoi w boksie zewnętrznym
Mam 2 derki Imperial Riding 50g, przechodził w nich prawie całą poprzednią zimę (z tydzień może pochodził w 150g)
Ale dereczki w praniu
Więc coś jeszcze by się przydało…
Może kolejny Imperial, tyle że na polarze?
Patrzyłam też na York Eskimo (budżetowo😝😉, ale one do 155, a ja potrzebuję 165 (koń 175, jakieś 750kg, krótki, ale szeroki i okrągły)
Chociaż ten York na zdjęciach wygląda jak sukienka…
Poradźcie
Dziewierz, - 100g, polar się czepia futra, elektryzuje I co tylko.
HKM mam winter time i na mojego szeroko-klatowego konia jest super. Miałam wcześniej plandekę na polarze i była wąska trochę... ale miałam też pożyczoną "taką samą" plandekę w innym kolorze i była szersza. Także szanse na dopasowanie są 😉
keirashara, sęk ju!
Który polar z kapturem polecacie? Szukam czegoś takiego potreningowego.
03 listopada 2024 16:56
Dziewierz, ooo... jaki Imperial Riding 50g masz? https://galop-store.pl/de50314006-9000-derka-zewnetrzna-imperial-riding-super-dry-50gr-czarny ten może? Czy jakiś inny?
zembria, jak znajdziesz padokowa kieckę 50g nie na polarze to koniecznie się pochwal - też takiej szukam 😀
Iskra de Baleron, Premier Equine ma derki 40, 50, 70 gr... są obszerne, mocne, ładne i... nie tanie 😉 ale warte swojej ceny.
03 listopada 2024 18:08
_Gaga, Przeglądałam tam, ale ani jednej takiej jakiej szukam. Same 0g albo 100g.
_Gaga, Znam PE, niestety młodzież niszczy przeokrutnie i kupowanie im drogich derek mija się z celem. Boguś, jak na chłopaka przystało jest paszczakiem i lubi dziewuchy targać za kiecki 😉
Poza tym zakładam tylko w pogodowy armagedon - jak np 3 dni opadów non stop przed tegoroczną powodzią. HKMy dały radę, konie były suchuteńkie 😀
zembria, Bustery są dość wysokie. Jednak podpinka Lucanta pasuje tylko pod derkę Lucanta. Nawet Horze Avalanche jej dobrze nie przykrywa. Opcjonalnie możesz założyć Bustera z kapturem.
Dziewierz, Parę postów wyżej zameldowałam, że Yorki nadal sukienkowate :P Te derki chyba zawsze takie były tj. wszystkie Yorki jakie miałam w swojej historii derkowania, były "długie na wysokość" - ale to nie znaczy, że szerokoklates wejdzie -> obawialabym się, że do 155 nie wejdzie...

Iskra de Baleron, To masz jakieś nowsze HKMy? te, które nie przemakają 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się