kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Gillian, moja to samo. Wystarczy ładny pogodny ciepły dzień i jest gotowa 😉
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
31 października 2024 13:28
moja też ciągle ładuje się tyłkiem w wałachy z którymi stoi. co ciekawe tylko te dwa z góry hierarchii 🤣 resztę odgania 🤣
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
31 października 2024 13:34
Gillian, Ruje jesienią są naturalne jeśli kobyła nie jest w ciąży. Zwykle mniej intensywne i krótsze niż wiosenne, ale zupełnie normalne. Niezależnie od pogody, jakby jesień była paskudna to też by mogły występować.
To moja pierwsza klacz w wieku rozrodczym więc ciągle coś mnie zaskakuje 🙂
donkeyboy, - nojak robić żrebaczka to z koksem, nie jakąś pipą, wiadomka 😜

Jak ja kocham posiadanie wałacha przy takich tematach 😝
31 października 2024 13:46
keirashara, trza wiedzieć jak się w życiu ustawić 😂
Moja za to ukochała sobie koleżankę z padoku także emm, źrebaczka z tego nie będzie 😜
Heheheh patrzcie

Cygusia w zeszłym tygodniu: 💖🦄👶🎀
Vs
Cygusia w tym tygodniu jak się grzeje: 💣💥😡👿
6F64B94B-7A5D-4DD3-BF9B-D7D2ED0A497A.jpeg 6F64B94B-7A5D-4DD3-BF9B-D7D2ED0A497A.jpeg
Ciekawe z tymi klaczami.
Moja jak się grzeje to jest super fajna i grzeczna do jazdy, a jak się nie grzeje to wtedy ma humory 😝
Perlica, to tak jak moja. 😅
BUCK   buttermilk buckskin
31 października 2024 20:28
wszystkie w stajni dostały ''humorku'', wszystkie... nawet 30+ szaleją.....

Zuzu. genialne wytłumaczenie kobyły grzejącej się i nie grzejącej 👍😀
Zuzu., padłam 😅 boskie zestawienie, a druga mina pt. "Bez kija nie podchodź"🤣
Właśnie za to kocham kobyły 🙈🙈 nie ma z nimi nudy 😉
Zuzu., hahaha idealne zestawienie 😀
Czy ktoś się zetknąl z problemem "urojonego macierzyństwa" u klaczy.
Moja kobyła od tygodnia nie je. Nie je paszy ale teraz widzę, że zostawia także siano🙁.Zęby ok, inne rzeczy ok.
Nie je, bo do boksu obok wstawiono 6cio miesięcznego odsada (miniaturkę). I on jest od świtu do nocy z innym kucem na padoku i ona dostaje pierdolca z tego powodu. Bo jej wtedy obok nie ma. Więc je tylko nocą, jak tamte są obok w boksie.
Dodatkowo młody sobie wychodzi z tego padoku, przychodzi do niej pod boks i sterczy tam.
I ona ma wtedy misję stać i się w niego gapić jak w obrazek.

Co o tym sądzicie? Myślicie, że jest ratunek dla tego konia?
Gillian   four letter word
04 listopada 2024 09:12
kotbury, moja była tak zafascynowana źrebakiem z naprzeciwka w klinice. Stała dwa tygodnie wpatrzona jak w święty obrazek, wściekała się na konie przechodzące korytarzem booo jej źrebaczek i ona musi go strzec. Brzuch rozpruty a łeb w krainie źrebaczków 🤣
O boże! Nie ma dla nas ratunku🙁
kotbury, postaw je razem 😉
Są kłącze które kradną źrebaki, są takie które dostają laktacji 🙂
kotbury, to i tak nie najgorzej, moja reagowała tak na każde mleczne źrebię, raz mnie wywiozła w terenie skacząc 1,5 m płot bo źrebaczek-zimniaczek u rolnika nieoopdal zarżał, innym razem z zaskoczki przygniotła do boksu (próbując staranować drzwi), bo przechodziłyśmy obok kucykowego malucha, a jak jej psiapsi urodziła w boksie obok to dwa tygodnie próbowała na dwóch nogach wyłazić przy wyprowadzaniu. Przeszło jej jak urodziła swojego😁
O boże! Nie ma dla nas ratunku🙁
kotbury, zaźreb 🤣🤣🤣
Facella   Dawna re-volto wróć!
04 listopada 2024 13:20
Ja chyba durna i niewyedukowana jestem, czym u diabła jest stęp szkolny? Bo jak wpiszę w google, to mam same oferty plecaków... 🙈
04 listopada 2024 13:31
Facella, a skąd to masz? "schooling" w końskim angielskim to po prostu ćwiczenie czegoś. ale wiem że Google translate się ze mną nie zgodzi i powie szkolny 😀
04 listopada 2024 13:32
donkeyboy, a jedna taka mi wciska, że istnieje stęp szkolny i jest to dwutaktowy chód zebrany 🤣 wszystko po polsku, więc to nie jest błąd tłumaczenia.
04 listopada 2024 13:40
Facella, 🤣🤣🤣 to pierwsze słyszę. A dwutaktowy step to brzmi raczej jak zły nawyk (jeśli nie kontuzja).

No ale ja się nie znam na tych jakichś szkołach hiszpańskich wiedeńskich może tam coś takiego jest 😅
04 listopada 2024 13:50
donkeyboy, właśnie ja też pierwsze słyszę, no ale nie wykluczam przecież od razu, że czegoś mogę nie wiedzieć. Ale materiałów zero...
Facella, Ciężko tu chyba mówić o tym czy coś istnieje czy nie istnieje, ale jest to pojęcie
(i chód) znane historii jeździectwa, proszę bardzo: James Fillis "Zasady ujeżdżania i jazdy konnej"
jf10.jpg jf10.jpg
04 listopada 2024 14:09
randia, dziękuję, ale to tylko potwierdza, że nie jest to chód zebrany (skoro do zebrania przygotowuje), nie ma też ani słowa o tym, że ma to być powolny chód dwutaktowy, tylko wręcz przeciwnie.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
04 listopada 2024 14:11
Facella, świetna dyskusja,aż popcornu mi brakuje 🤣
https://www.facebook.com/reel/864574639221727
Ja kojarzę z treningów, że stęp szkolny to jest taki "drepting" między stępem a kłusem. Koń ma iść dwutaktowo, bardzo krótkimi krokami, ze skumulowaną energią, ale bez fazy zawieszenia jak w kłusie. Miało to poprawiać kontrolę i przygotowywać do zebrania. Mogłam coś pomylić, jak konkretnie ma to wyglądać, ale wiem że jest taki pojęcie. Używał go mistrz pl w ujeżdżeniu, więc to nie do końca takie zupełne farmazony. Moje wyobrażenie na temat tego jak to ma wyglądać jest trochę inne, niż to co jest na filmiku.
rudziczek, coś jak caplowanie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się