Super, dzięki dziewczyny, będę walczyć. 😁🌷
Ja jeszcze używam tego
https://allegro.pl/oferta/dr-beckmann-srodek-czyszcz-odplam-tapicerka-400ml-13140475042
Bo mimo że mam koc to często psy jak się gonią to go zrzucają i mam brud z łap do tego małe dziecko... Bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło jak usuwa też różnego rodzaju plamy
Hej!
Mam pytanie - czy żeliwną patelnię która trochę zardzewiała da się jakoś uratować?
Ja na uciążliwe zacieki w łazience ( mam mocno zakamieniona i metaliczna wodę ) raz na jakiś czas stosuje środek czyszczący SZOP, kupuje w sklepie budowlanym ale są też np na allegro. W zależności od stopnia zabrudzenia robię mniejsze lub większe stężenie. Mieszam z wodą w psikaczu. Do zardzewiałej patelni też się przydaje, zaniedbany piekarnik wspierając się parownica doczyściłam niemal bez wysiłkowo.
Po prostu spryskuje brudną powierzchnię i po paru minutach sprawdzam, to mocno kwaśno środek, brud z płytek i fug znika ( grzyb też się nie pojawił odkąd tym czyszczę ). Jeśli nie wszystko spłynęło to powtarzam czynność i bez szorowania mam bielutki prysznic.
Istotne jest też to, że po każdym użyciu prysznica ściągamy wodę ze ścianek ściągaczka do okien.
Polecam spróbować, nie jest drogi a można się miło zaskoczyć. Oczywiście kwasów nie stosujemy na delikatne, reagujące powierzchnie.
Po za kwaśnym posmakiem w ustach po użyciu w kabinie zawrotów głowy itp nie zarejestrowałam.
Nie potrafię skrócić linku ale jak wpiszesz w Google „szop środek czyszczący” to wyskoczy 😉
Dziękuję za podpowiedź 🙂
Będę testować ✨
celsijs, ja bym po prostu umyła i nasmarowała olejem 🙂
Dementek, , tak właśnie zrobiłam (zaniedbywałam to olejowanie wcześniej), ale resztki rdzy zostały :/
Czy jest szansa na to, żeby wełniany kocyk (100%) wyprać tak, żeby nie drapał? Dostałam w prezencie, ale nie ma mowy żebym pod nim wytrzymała bo strasznie grzyzie 😒 Czy ktos wie jak się obchodzić z takim materiałem?
Ollala, ja mam sporo ciuchów do rekonstrukcji historycznej z ładnych acz drapiących wełenek. Jedyne co je ratuje żeby nie drapały to lniana podszewka.
MATRIX-69-II, ech, miałam nadzieję że może wypranie go w jakimś płynie do wełny sprawi, że się magicznie zrobi mięciutki i delikatny :/
Ollala, to jest jakiś rodzaj nadwrażliwości albo uczulenia na wełnę. Ja jestem w stanie "wyłapać" już kilkanaście procent wełny w składzie ubrania, bo mnie gryzie. Unikam. Jedynie płaszcz wełniany jest ok, bo nie dotyka bezpośrednio skóry. Ale szczerze mówiąc też go "czuję".
EMS, możliwe, wczoraj jak się nim okryłam to wsadziłam pod spód bawełniany kocyk a i tak mnie gryzło 😀 niestety jeden z moich psów od razu go pokochał, więc teraz musi zostać taki pachnący owca i drapiący bo nie mam serca mu tego odbierać 😅
Revoltowicze, mój odwieczny problem - zapieranie koszul pod pachami. 🙃 niecierpię tego, w dodatku czasem zapominam. Czy macie coś sprawdzonego, co nie wymaga konkretnego szorowania przed wrzuceniem do pralki? Może być do zostawienia przed wypraniem. Interesują mnie i gotowce chemiczne, i domowe sposoby, byleby to było skuteczne i miło by było, żebym nie musiała się przy tym dużo narobić. :P bo niestety, ale wszelkie zapieranie moja skóra na dłoniach bardzo mocno odczuwa.
Mam mydełko sodowo-jakieś tam, jest dobre, tylko muszę mocno poszorować i poświęcić na to trochę czasu, miałam psikadło do zostawienia na jakiś czas i wrzucenia do pralki, troszkę pomagało, ale szału nie było.
Ja wiem, że dużo to kwestia doboru dezodorantu, ale tutaj zależy mi na polecajce konkretnie pod spieranie żółtych plam, bez wchodzenia w kwestie źródła. 🙂
Z góry mega dziękuję!
Dreamer113, - uwielbiam odplamiacze dr.beckmann. One są dedykowane na różne plamy, na te z potu też. Jest wersja w kulce i psikaczu.
keirashara, o, sprawdzę, bo mam z tej marki jakieś myjaki do piekarnika i różnych zabrudzeń (typu białe podeszwy butów) i jestem zadowolona. Dziękuję. 🙂