Siodło skokowe

A stary wintec albo bates? Wąski twist, lek sobie wymienisz, tanio.
Albo Thorowgood, nie na dramaty z twistem a wszyscy to chcą ostatnio.
faith, - winteca to bym nie nazwała wąskim jak wsadzisz biały łęk 😅 one niestety przy dużych łękach są bardzo szerokie, mocno za tym idą. Myślałam, ale obawiam się, że dziewczyna szpagat strzeli i to taki bolesny.
Thorowgood fajny trop 🙂
Czy ja wiem, ten stary skokowy nie jest jakiś bardzo szeroki, a bates to już w ogóle.
Albion skokowy ewentualnie, ale nie wiem jak z dostaniem 16.
faith, - wintecki idą mocno za łękiem, bo tam nie ma buforu. Czyli przy niebieskim łęku jest spoko, ale jak wsiadasz biały to siedzisz jak na desce do prasowania, bo musisz całe siodło "rozjechać" żeby wszedł, wtedy ono się wypłaszcza i robi szerokie.
Miałam z białym na arabke, nie narzekałam jakoś bardzo, ale ok, może kwestia odczuć 🙂
keirashara, w ogłoszeniach wisi fajny Kentaur szeroki. Popatrz tez w modelach młodzieżowych/pony może Daw Mag Vicky?
keirashara, a coś z Thorowgood? Albo Tekna? Teknę teraz miałam skokową 15" z łękiem 34 na testach dla nastolatki i bardzo zadowolona i dziewczynka i koń.
Thorowgooda co prawda nam nie udało się dobrać, ale sprzedaje się to i kupuje bardzo szybko, mają branie i nie utkniesz z tym później 😉
Zuzu., - staram się patrzeć, ale obeznania w nazwach junirskich modeli nie mam 😅
Evka, - dodaje Tekne do pomysłów, dzięki 🙂 Thorowgood też już się pojawił.
Ja bym jeszcze na Kieffera wszechstronnego popatrzyła, mi się na tym dobrze siedziało. Trochę dłuższą tybinka ale i skoki i jazda płaska ogarnięta, dosiad mi się nie psuł jak w czasie jazdy na typowej skokówce. Na skoki, skoki miałam Meredith a na jazdę plaską/skoki Kieffera. Tylko że my łęk 32 zawsze byłyśmy..
keirashara, szukałabym w zależności od budżetu: Daw Mag Vicky / Grand Prix
Lub (lepiej) Presstige Meredith
Oba można dopasować na szeroki kłąb generalnie
adriena, - miałam na nim lata temu kieffera wszechstronnego i lubiłam to siodło, leżało też o dziwo przyzwoicie. Tylko ono już naście lat temu było stare, więc nie wiem czy znajdę taki model, jeszcze jako 16 cali 😂 ale jak pisałam biorę pod uwagę mocno.
Strasznie fajne i chyba teraz niedoceniane siodła, bo moda jest na inne marki.
keirashara, zadzwoniłabym jeszcze do Sebastiana z X Horse. Ma kilka małych skokówek na stronie, może coś więcej w aucie... (?)
_Gaga, - raczej nie ten budżet i przede wszystkim nie ten człowiek 😉
Witam.
Mam dylemat. Ogólnie młody koń proste plecy, ale nie wyglada na taką co by miała się rozbudować mocno. Mam problem z wyborem siodła. Córka zadowolona z ikona elite jak jeździła na teście, czekamy na tańsza wersje evo. ale kusi też erre CA ( w tych erre można zmieniać kanał nie wiem czy to Ok 😉 nie wiedziałam że nawet tak można). Potrzebujemy miękkiego siodła i możliwość ewentualnie korekt. Ostatnio znalazłam też stare siodło Amerigo dj, ale nie wiem czy na te plecy się nada. Poradzicie dziewczyny proszę w które celować jeśli miałabym wydawać spore pieniądze😎
Amisz, w dobrego saddlefittera, najlepiej nie związanego z jedną marką 😉
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
23 sierpnia 2024 08:51
keirashara, Nie wiem czy się już na coś zdecydowałaś, ale ze swojej strony mogę polecic Prestige Paris i Wintec Lite. Oba mają wąski twist, Prestige to już w ogóle mini. Lite jest o wiele węższe niż pozostałe modele Wintec. A przynajmniej oba te siodła w rozmiarze 16 cali tak wypadały. Oba potem łatwo sprzedasz, bo chodliwe.
zembria, - ostateczna decyzja nie należy do mnie, tylko do trenerki lub mamy dziewczynki, ja tu tylko pomysłów dostarczam 😉 ale prestige jak najbardziej było brane pod uwagę, tylko jest kwestia paneli - koń ma raczej prosty grzbiet, potrzebuje klinowych, a większość skokowych prestige jest okrągłych.
Czy Devoucoux Chiberta jest na wełnie?
Churros, Francuskie siodła są na lateksie.
Puma, dzięki. Trochę szkoda 🙁
Macie doświadczenie z farbowaniem rudego siodła na czarno? Czy to zły pomysł? Jaki to jest w ogóle koszt?
Mam upatrzone jedno siodło, no ale pasuje mi na karego jak pięść do nosa...

PS. Jakby ktoś z forumowiczów miał na sprzedaż jakiś model Pessoa, to zapraszam na priv 😉
Meise, rude na karego najlepsze 😍 ja bym się bała, że po takim farbowaniu wszystko będzie czarne - czapraki, bryczesy
Zuzu., jak rude siodło na karego!? 😀 Już nawet szukałam w necie to tylko jakieś westowe siodła na karych były :P
Mam czarny popręg i ogłowie, myślę, że by się gryzło mocno. Ale to siodło mi tak wpadło w oko...

No ja też się boję, że się będzie wszystko "smolić". Nawet nie wiem, czy taki proces nie niszczy trochę skóry siodła. Chyba napiszę do forumowej horse_art, bo pamiętam, że ona się tym parała.
Meise, mam karego (skarego) konia i brązowy sprzęt. Super pasuje
_Gaga, Masz może zdjęcia w pełnym secie?
Ja raczej nie planuję wymieniać ogłowia i popręgu, więc wyglądałoby to pewnie pstrokato...
Meise zły pomysł. Oryginalnie barwione siodła puszczają, a co dopiero taki wtórnie malowany.
Moon   #kulistyzajebisty
30 października 2024 08:49
Meise, jak będziesz olejować regularnie siodło to ono ci samo z czasem ściemnieje. Nie zrobi się czarne, ale ściemnieje.
Sztucznego malowania na czarno tez nie polecam, bo ci się to będzie wycierać siłą rzeczy i będzie barwić spodnie/czapraki etc.
Mój Brunuś był o wiele jaśniejszy i miał wręcz pomarańczowe panele. Dość mocno je przyciemniłam z czasem olejowaniem. W pewnym momencie miałam czarny popręg i ogłowie i w zasadzie ta różnica nie dawała po oczach.
Olej z Equipa rewelacyjnie przyciemnia. Moje siodło było dość jasne jak kupowałam, w tej chwili jest ciemne.
Moon   #kulistyzajebisty
30 października 2024 09:01
O właśnie, też tego oleju używałam i używam.
Moon   #kulistyzajebisty
30 października 2024 09:15
edit: nawet poszperałam w fotkach i zrobiłam porównanie.
Wiem że to tonacje i światło totalnie inne na fotkach, ale zmianę koloru paneli zwłaszcza, widać.
Różnica na przestrzeni ok, 4-5 lat.
Zrzut ekranu 2024-10-30 o 09.12.10 kopia.jpg Zrzut ekranu 2024-10-30 o 09.12.10 kopia.jpg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się