Paka :-)

Usagi   Unikalne ciasteczko
21 października 2024 09:02
IskraADHD, super, dziękuję 🌷🙂
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
21 października 2024 13:00
Mój nortex po pięciu latach (średnio co dwa tyg wyjazd na zawody) czeka na wymianę. Jak dla mnie za tę cenę zdała egzamin śpiewająco. Owszem kółka umarły (często trzeba je pompować), tam gdzie odpadła farba weszła rdza, drzwiczki nieco latają, ale poza tym spełniła moje oczekiwania. Zostanie ze mną jako paka domowa a nowa będzie z Alfako.
Usagi, siostra ma pakę 60x60.
Mówi, że nie ma żadnych zastrzeżeń, ona ma jednego konia i mało sprzętu, więc wszystko co potrzebne się mieści.
Jedyna uwaga co do siodła. Siora ma konia zimnokrwistego i bardzo szerokie siodło na niego. Mieści się w pace, ale dotyka ścianek.
Z normalnym siodłem nie powinno być problemu.
Na upartego ona nawet uprząż do bryczki potrafi tam wcisnąć jak trzeba 😅
25 października 2024 11:38
IskraADHD, dziękuję 🌷
No właśnie myślę o takiej, ale szerszej i głębszej, z nadstawką. Jutro jadę obejrzeć na żywo paki w tym stylu innej firmy, w różnych wariantach i rozmiarach, może coś uda się wybrać 🤞🙂
Słuchajcie, czy ktoś ma jakieś sprawdzone pateny albo nawet pomysły czy pomysły na pomysł jak zabezpieczyć starszą pakę przed tym, aby myszy nie wchodziły.
Niby szczelna, niby bez dziury a futrzane gnojki i tak jakoś wlezą przez szczelinkę od drzwiczek. Mój mały palec nie wchodzi, a mysz wlezie (chyba tamtędy).
kotbury, - docisnąć jakoś te drzwiczki dodatkowym mechanizmem? Jak będę na stajni to machnę fotę, bo koleżanka ma w swojej taki bajer.

Uszczelki? Takie jak do szyb prysznicowych, twarde
30 października 2024 19:12
Zdecydowałam się ostatecznie na alfako midi, ewentualnie dokupię dodatkowo jakiś słupek z półkami, ale zaczęły krążyć mi jeszcze myśli wokół maxi.. Warto- nie warto? Rozważam tą bez dolnej szuflady, z półkami pod miejscem na siodło, ale nie wiem na ile jest to pakowne.

keirashara, jakbyś miała jeszcze raz kupować, to wzięłabyś midi, czy jednak maxi? Czy w ogóle nie rozważałaś maxi? 🙈
Usagi, ja bym wzięła Maxi. W midi brakuje mi miejsca na czapraki, derki i buty. Do tego okropnie wkurza mnie, że wieszaki na ogłowia są tak blisko siodła i przez to ciężko wsadzić siodło i notorycznie zwalam coś z tych wieszaków
30 października 2024 19:30
Zuzu., dzięki za opinię 🌷
Usagi, - jak masz opcję - maxi. Ja wzięłam midi, ze względu na: chciałam zgrabną na zawody (na które nie jeżdżę 🤡 ), mało miejsca w kanciapie w stajni, no i błędnie zakładałam, że mi sprzęt ujeżdżeniowy wejdzie. Widziałam ją u skoczków i myślałam, że "ogarnie". Mój błąd, że nie zrobiłam przymiarki sprzętu uje.
31 października 2024 10:05
keirashara, w takim razie muszę jeszcze to sobie przemyśleć. Dziękuję 🙂
Usagi, - w midi też wchodzi mi tak na prawdę sporo. Natomiast ja mam całkiem dużo sprzętu i małe mieszkanie bez piwnicy czy komórki, a poprzednie 10 lat miałam cała kanciapę dla siebie i trzy paki, więc jestem rozpuszczona 😅
Mam tam w głównej komorze: siodło, dwa ogłowia, kawecan, z 3 kantary, lonżę, cordeo, torbę na szczotki. Spokojnie wejdą jeszcze jakieś ochraniacze/kaloszki.
W szufladach z boku: kask, ostrogi, paczkę rękawiczek jednorazowych. Owijki, kaloszki x2, ochraniacze miękkie. W najniższej apteczkę i wszystkie kosmetyki, glinki, wcierki, spraye. W dolnej szufladzie upchałam dwie pary oficerek, pas do lonżowania, zapasowe popręgi, baty skokowe, ochraniacze stajenne, kolejne dwa kantary.
Nie mam nadstawki, bo mam postawione na niej pudła z Ikei z derkami - cały zestaw derek zimowych/padokowych tam mam, tylko "ładniejsze" polary mieszkają w domu (bo mam ich z 6 jak na szmatoholika przystało). Czaprak mam jeden/dwa w użytku na stajni, resztę w domu, ale mogłabym mieć w tych pudłach lub kupić płaskie pod pakę i tam mieć kilka.
Także to nie jest tak, że midi się nie sprawdza. Po prostu kurka 10cm w górę i wchodziłoby drugie siodło itd 😅 Łatwo by było poprawić ten projekt i chyba to frustruje. Tylko pewnie wtedy nadstawki wychodziłyby wysoko i wiele osób by się nie zdecydowało.
Teraz też robią te nadstawki otwierane do przodu, nie do góry i imo to jest spoko, jak chcesz jeszcze coś na górę wrzucić (jak ja te pudła).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się