Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy

zembria   Nowe forum, nowy avatar.
09 września 2024 10:50
U nas to samo. Najwięcej takich malutkich jest. Z ogona po powrocie po kilka wyciągam, ale znalezienie ich to jak szukanie igły w stogi siana 🙄
ash   Sukces jest koloru blond....
15 września 2024 14:32
Po kilka? Ja po 50 przestałam liczyć a w lesie bylam raptem 40 minut
Jest dramat teraz
Ja musiałam uprać ogon dzisiaj po powrocie z lasu, bo tylko weszła do boksu i zaczęła trzeć
Po tych deszczach jak przyjdą ciepłe dni to będzie taka plaga, że się opędzić nie będzie można.
Do dziś w życiu strzyżaka na oczy nie widziałam na żywo. Ale dziś też wyjęłam z ogona po terenie, już utopionego myciem ogona...
Nie ubrałam derki, bo uznałam, że na komary to jednak Deet działa. Takiego wała...
09 października 2024 12:57
Zastanawiałam, się czy nie lepiej w wątku o siodlarni, ale chyba jednak bardziej pasuje tu.
Jak przechowujecie maski? Macie jakieś fajne pomysły jak je przechować, żeby się nie odkształciła siatka?
Ja zawsze je wieszałam po prostu gdzieś w siodlarni, ale po całej zimie to zakurzone zawsze są, a do tego "pierdzelnik" wizualny mi robią.
zembria, ja biorę do domu i wieszam w komórce lokatorskiej 😅
09 października 2024 13:12
xxagaxx, Ja mam siodlarnię w domu i coraz bardziej zaczyna wyglądać jak taka komórka... 😝🤣
BUCK   buttermilk buckskin
10 października 2024 09:38
zembria z obu stron push-upy i można nawet gdzieś położyć, w pudełko czy coś

pomyślałam też, że ewentualnie jeszcze wielkością dobraną piłkę przeciąć na pół
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
10 października 2024 09:59
zembria, ja wieszam po prostu na wieszaku od ogłowia, może owiń delikatnie foliówką? 😀
zembria, ja po prostu wpycham do szafki 🤣 nie wpadłam na to, żeby szukać jakiegoś sposobu przechowywania. Po prostu zawsze po sezonie, je piorę i bezpardonowo upycham😉 na wiosnę wyciągam i nigdy nic im nie było 😉
10 października 2024 11:01
Pati2012, Właśnie chciałbym uniknąć pierdolnika 😉 Do tej pory tak wisiały, ale ani to wygląda, ani praktyczne.
NowaJa, Nie masz potem na tej sztywnej siatce jakiś zagięć? Nie "zapada" się w stronę oczu?
zembria, nigdy takiego problemu nie było, a nawet jeśli coś było lekko zagięte to bardzo szybko wracało do pierwotnego kształtu. Dodam, że maski miałam już firm przeróżnych w ilości łącznej pewnie z kilkudziesięciu sztuk przez te lata.
Jak radzicie sobie z meszkami i komarami bo jest jakaś jesienna plaga 😢 nic nie działa
Hoofgold contro mi sie sprawdza na meszki (dopoki sie kon mocno nie spoci, ale to jak przy kazdym psikaczu).
flickalove, u nas komary, meszki i te kleszcze giganty (jelenie), które siedzą pod futrem i gryzą. Zalałam Spotinorem i dalej gryzą, mendy. Jak na wieczór umyję puzdro i zasmaruję olejem kokosowym, to na drugi wieczór jest bez pogryzień meszkowych, więc to chyba najlepszy tip na meszki, jeśli nie możesz psikać na bieżąco.
U nas strzyżaki, jak co jesień. Pod ganaszami mój ma już elegancki łysy placek od nich 🙄 Jest może coś, co działa na to dziadostwo?
U mnie też wysyp, chyba im się pory roku pomyliły, pełno dziadostwa. Moje chodzą w siatkowych derkach ale i tak brzuchy pogryziony, psiakm enduro ale jak jeszcze na wiosnę działało jako tako, tak teraz przestało. Mutanty jakieś.
Właśnie, teraz z tym wirusem Nilu głośno, a jego właśnie meszki i komary przenoszą, w mojej okolicy był pierwszy przypadek już w sierpniu, koń niestety nie żyje. Pytanie do Was szczepicie swoje konie na to dziadostwo?
Kaziorek16, ja tak
Kaziorek16, tak. Mój koń zaszczepiony, podobnie jak kilka koni z naszej stajni.
Jaki jest koszt szczepionki? Wyczytałam, że w Polsce nie jest ona jeszcze w obrocie.
1000pln, z Holandii
BUCK   buttermilk buckskin
26 października 2024 10:48
Meise już jest w Polsce w obrocie, cena plus minus 500,oo

np. na FB profil Szpital Służewiec pisali że i szczepią i leczą ZN
BUCK,
500 za jedną dawkę, bazę robi się dwiema dawkami w odstępie ok 3-4tyg, potem co roku juznjedna dawka.
Wiem, że w mazowieckim dostępne szczepionki są u dr.Radwanskiej, nie wiem jak u innych ale słyszałem, że inni też niektórzy mają.
Gillian   four letter word
29 listopada 2024 18:05
Czy to jest ślad po ugryzieniu przez strzyżaka?
IMG_9904.jpeg IMG_9904.jpeg
Gillian, tak bym obstawiała, u mnie to samo było
Gillian, - moim zdaniem tak, u mojego wyglądają podobnie. Wybiłabym dziadostwo co do nogi 😒
Gillian   four letter word
30 listopada 2024 09:17
A co jest najlepsze na te ranki? Umyłam dokładnie rzep i posmarowałam tribioticiem ale widzę, że dalej się drapie i trze ogon 😐
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
30 listopada 2024 09:33
Gillian, mój ma też takie ropne strupki po zwykłych kleszczach ;/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się